możesz troszeczkę jaśniej, tak jak jest na rysunku czy zamieniać wadług twojego opisu A -N, B -D, C -La, D -Masa. piny według twojego opisu ( piny A i B podłączone są do jakiegoś małego niewiem co, oznaczonego strzałką, czy to jest może wył. term. jeżeli nie to chyba nie posiadam takowego.
Znaczy się zbić taką skrzynkę która będzie miała 70/80cm wysokości realnej użytkowej czyli od górnego rantu donicy do szyby. Wiem ,że chcesz SCROG robić ale wierz mi ,że zapas wysokości zawsze popłaca i jak przychodzi co do czego powoduje ,że nie trzeba w nerwach myśleć "o kur... co tu zrobić planty mi się nie mieszczą".
Co prawda nie napisałeś jakie wiatraki chcesz zastosować ale uważam ,że 3x 92mm lub 2x 120mm powinny starczyć do chłodzenia górnej części boxa zawierającej lampę. Pomysł z zastosowaniem większej ilości mniejszych wiatraczków działających na mniejszych obrotach bym sobie odpuścił. 120mm będą się doskonale nadawały i przy planowanej przez ciebie ilości 4 szt. będą mogły być zwolnione ok 30/40%
Tyle ze skusze sie chyba na ten elektroniczny balast Lumatek albo
Sonlight
do tego zarowka Sonlight 600W 100tys lumen. - http://www.hydroponics.eu/product.asp?Id=4780-Sonlight+HPS-TS+600W
to w polaczeniu z Adiust-a-wing powinno dac rade na 1.44m2.
Po pierwsze odbłyśnik aaw jest drogi, przystosowany do powierzchni w kształcie prostokąta i do tego jest mało efektywny.
Tak to nie żart - jest mało efektywny. W tym temacie możesz poczytać trochę o efektywności reflektorów, i jak chcesz to możesz sobie sam sklepać ten reflektor xxl, gdyż w necie są dostępne jego dokładne zdjęcia oraz dane techniczne, dzięki czemu za 70 - 100 zł będziesz miał najbardziej efektywny reflektor dostępny na rynku.
Mowisz ze sie skarza, ale skarza sie tylko na Sonlight czy ogolnie na te elektroniczne balasty? Nie chodzi o kase wiec jezeli Lumetek jest godny zaufania to wybor padnie na Lumatek.
Jezeli chodzi o zarowke to nigdy sie nie zaglebialem w parametry i jak ogol sadzilem ze im wiecej lumenow tym lepiej. Mowisz ze Osram najlepszy !? A o co chodzi z tym rozszerzonym spektrum niebieskim i podwyzszonym strumieniem swietlnym ? Skumalem tyle ze tem podwyzszony strumien swietlny nie tyczy roslin, bo sa to najmniej wykorzystywane przez rosliny barwy. Osram ma 87.000lum i mimo to wypada najlepiej ?!
jeszcze jedno pytanie. skoro podwyzszona skutecznosc Lumateka polega na tym ze podaje wiecej mocy na lampe to czy ma to wplyw na zywotnosc zarowki? Ile % realnego wzrostu wydajnosci moge sie spodziewac w duecie Lumatek/PlantaStar ?
acha, i pytanko Wariat czyli ze tak powiem do malych boxow bo nizej metra nie ma sensu inwestowac w e- balasty ?pokoj !
( chodzilo mi Wariat jak to sie ma na tak male poweirzchnie , jakeigo zdania jestes?)
wczesniej mialem odblysnik wlasnie prawie taki jak sun system ale prawie robi wielka roznice problem najwiekszy jak napotkalem to nieszczelnosc swojego odblysnika w okolicach szyby ( przez co naprawde slabo nawet przy duzej mocy turbiny mialem )
choruje strasznie na sun system ale narazie tlyko cool tube . i to nie wiem czy przypadkiem ona nie wystarcza na takiego boxa jakiego ja posiadam . dodam ze mam 250W pozdrawiam