What's new
  • Happy Birthday ICMag! Been 20 years since Gypsy Nirvana created the forum! We are celebrating with a 4/20 Giveaway and by launching a new Patreon tier called "420club". You can read more here.
  • Important notice: ICMag's T.O.U. has been updated. Please review it here. For your convenience, it is also available in the main forum menu, under 'Quick Links"!

ATELIER - WORKSHOP

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Daca reusesti sa elimini mirosul complet, este mai sanatos sa elimini aerul in interior, iar admisia sa o fac tot din interior. Cand afirm asta ma gandesc ca intotdeauna cantitatea de C02 dintr-o casa locuita e considerabil mai mare ca cea din aerul de afara, iar oxigenul eliberat de plante in urma fotosintezei imbunatateste calitatea aerului expulzat (facandu-l mai respirabil de cat cel aspirat).

Evident cantitatea de C02 si 02 este insesizabila in cazul unui microgrow, mai ales daca ventilatia e supradimensionata.

Ca o masura de control al mirosului in ultimile saptamani de floare este si udatul excesiv. Am facut teste si am vazut ca atunci cand pamantul incepe sa se usuce la suprafata si ghiveciul incepe sa devina mai usor, mirosul atinge nivelul maxim. La o ora dupa udare mirosul se reduce considerabil, iar dupa o zi sau doua (depinde de temperatura si umiditate) revine in forta.
 

piramidon

recidivist icmag - OUT-ist convins - microgrower
Veteran
scule de sezon

scule de sezon

Care planteaza out si vrea gauri rapide, poate apela la unelte de genul:

Bineinteles, e doar o sugestie pt ca nici culoarea nici modelul nu-s ideale, mai ales daca vrei sa treci neobservat prin peisaj.
Dar mi-am amintit de out-ul meu de anul trecut si de usurinta cu care am facut gropile de plantare folosind o scula din familia asta (dar alt model).
Intreba cineva pe atunci de unde sa-si ia si cat costa.
Dedeman, pretul e afisat :tiphat:
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
eu am gasit una cu maner detasabil, pentru transport facil.
dar asta pare mai robusta si inalta, asa ca ma gandesc ca ar fi o idee buna sa iei una de asta si sa o faci detasabila in 3 bucati (manerul si partea verticala impartita in 2), si mai faci si o husa din material textil ca sa o porti in siguranta impachetata in rucksac.

doar o idee! aaa.. si se poate vopsi! ca tot e atelier. ;)
 

MJgrow

Active member
o tai la flex, apoi cu bormasina gauresti, si cu ajutorul unui surub lung si o piulita o poti face intrega in mai putin de 5 minute... ba chiar gata pentru treaba.

Cu un spray negru rezolvi problema repede si eficient.
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Intrebare pentru cei care folosesc astfel de tehnica : cat de larga faceti groapa ? Si cat de adanca ?

Intreb asta pentru ca eu de obicei sap cam la 40-50 cm (distranta recomandata pentru aratul de toamna), iar diametrul gropii are chiar si 60cm.

Daca faceti groapa adanca dar ingusta (ca un put) planta unde isi trimite radacinile ? Eu am constatat ca desi le trimite dupa apa in jos, raspandirea lor este mult mai evidenta pe orizontala (asemanator cu porumbul).

Si fara dorinta de a deveni off-topic, ma intreb oare cum ar arata radacinile unei plante crescute in hidro , rasfirate prin sol. La ultimul grow hidro am vazut radacini lungi de 1m (e clar ca astfel de radacini nu pot ajunge prea adanc in sol, din cauza ca e prea compact pentru ca o planta anuala sa patrunda in el).

Legat de subiectul asta vazusem cateva din pozele lui Paddy, dupa o furtuna care i-a ravasit gradina. Cel putin o sativa (mai inalta de 2) fusese smulsa din pamant si pusa la pamant, iar radacina parea extrem de mica in comparatie cu restul plantei (ghemul de pamant nu depasea dupa aprecierea mea dimensiunile unei mingi de fotbal). Oare ca din cauza necesitatii unei capilaritati crescute radacinile din sol sunt mai subtiri si mai dese si deci mai putin rezistente mecanic ? La cele in hidro (DWC) am gasit radacini de 5-6 mm grosime crescute pe fundul bazinului.

P.S. In timp ce scriam intrebarea de mai sus mi-a venit in gand ideea unei culturi hidro outdoor. Sa vad daca gasesc un loc unsa sa incerc experimentul.
 

MJgrow

Active member
Mai degraba intr-un greenhouse mai "etans".

Cred ca de la aroma nutrientilor bio o sa fie atrase tot soiul de insecte. Ma refer acolo in apa.

P.S. In timp ce scriam intrebarea de mai sus mi-a venit in gand ideea unei culturi hidro outdoor. Sa vad daca gasesc un loc unsa sa incerc experimentul.
Alt efect al sativei... vin idei din orce, nu dovedesti sa le povestesti la modul cum vin altele noi.
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Si uite cum dau dintr-una in alta: de ce sa ma chinui cu un hidro clasic, sa stau sa curat filtrele, sa adaug numai fertilizator organic (din ceaiuri de tot felul) , cand mai degraba as putea face un sistem aquaponic ( adica intr-un micro-iaz sa cresc niste pesti , iar apa din mediul respectiv sa fie filtrata de radacinile plantei, asigurand astfel nutrientii necesari ).

Suna nebunesc, dar trebuie sa o incerc :D
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
eu nu am apucat inca sa il folosesc pentru canna, dar cum inainte faceam gropile de 40-60 cm adancime cu diamentru cat puteam de mic.. ceea ce cu sapa insemna cam 50 cm.
planuiesc sa il folosesc cam asa:
4 gauri cu cativa cm intre marginile lor, si apoi distrug ce ramane, ajungand tot pe la 40-50 cm diametru.

oricum, de cate ori am sapat dupa radacini la finalul sezonului, nu am observat vreuna sa ajunga macar la limita pamantului adaugat de mine, de unde trag concluzia ca au avut suficienta umiditate si nutrienti.
in cazul meu, radacinile nu au fost niciodata prea mari, marea variabila este adancimea la care se duc radacinile, care e mai mare in anii secetosi.

hidro out.. suna ca o idee buna. chiar as fi curios ce ar iesi. dar cred ca trebuie sa racesti ceva la solutia din rezervor vara, sau sa ingropi foarte bine rezervorul cumva.. bine izolat termic.
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Daca tot e fierul cald, imi permit sa il mai bat un pic : cat de adanc ati constatat ca ajung radacinile plantelor de afara ? Eu pe toate am reusit sa le scot tragand de ele. Indoor insa nu am reusit niciodata sa scot planta din pamant, ci sa scot tot pamantul din ghiveci, indiferent de cat de mare era acesta. Raspunsul la intrebarea asta ne-ar putea spune cat de adanc ar trebui pus in pamant polimer (din pampersi) pentru retinerea apei. Si daca radacinile nu se duc prea adanc, atunci nu ar fi mai recomandat ca pe tot fundul gropii sa punem o folie de plastic pentru a colecta cat mai multa apa atunci cand ploua si sa nu o lase sa se duca mai adanc in pamant ?

Legat de temperatura apei, daca in rezervorul ala traiesc pesti, atunci inseamna ca e suficient de racit (unde nu mai punem ca in sistemele aquaponice radacinile plantelor nu stau in rezervorul cu plante, ci instrun spatiu aparte, iar apa doar este filtrata prin mediul de crestere (hidroton, roca vulcanica, turba de muschi, etc)
 

MJgrow

Active member
dupa ce am oscilat un timp intre a confectiona un filtru carbon si un ionizator de aer....

Am alaes ionizatorul.

DSCF7551.jpg



DSCF7552.jpg

DSCF7553.jpg


L-am montat intr-o cutie de pantofi care sub actiunea unui ventilator mic (cel mov din imagine) trage aerul din box ,printr-un tub de aluminiu, in cutia de pantofi, si mai apoi trece prin grila ionizatorului.

DSCF7558.jpg


Intreabrea mea despre eficenta acestui ionizator: Cam cum as putea regla distanta in care "corona" face ionizarea? mai aproape sa mai departe?

Din cate am reusit sa observ cu ochiul liber la intuneric corona se formeaza cam la 2 pini, restul nu sunt vizibil sa nu se produce descarcarea.
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Nota 10 pentru straduinta, dar cateva puncte in minus pentru implementare.


Acum sa intram in detalii : ionizatorul nu functioneaza pe baza efectului Corona. Efectul corona este un efect secundar si el determina producerea de ozon, dar tu nu asta iti doresti.

Vezi ca ai uitat un detaliu esential, detaliu care reduce enorm capacitatea ionizatorului: din cate stiu eu, firul rosu (ma refer la imaginile tale) trebuie conectat la impamantare (adica firul galben cu verde in cazul prizelor sau al prelungitoarele cu impamantare - specific asta pentru cei care nu stiu care e diferenta intre impamantare si null) pentru a asigura o diferenta mare de potential intre cele doua borne de iesire (dar parca asta era explicat in tutorialul de pe instructables).

Cutia pe care ai folosit-o e mult prea mare (iti recomand sa folosesti un pat de cablu din PVC, o cutie de plastic mai mica sau o teava de PVC)

Eu unul nu prea sunt de acord cu modul in care se face terminatia ionizatorului. Rezultate mult mai bune vei avea daca in loc de grila de ventilator si "pieptelenele" facut din ace de gamalie ai folosi doi piepteni confectionati din tabla cositorita ( nu conteaza metalul, important e sa poti lipi pe ea cu cositor) pe care sa lipesti multe bucatele de fir litat ( cu litele foarte subtiri).


Ma bucur enorm cand mai vad astfel de posturi si sectiunea romaneasca. Felicitari !
 

Attachments

  • Full-Wave-Ionizer-Materials-and-Component-Layout.jpg
    Full-Wave-Ionizer-Materials-and-Component-Layout.jpg
    17.7 KB · Views: 22

MJgrow

Active member
Pai eu nu prea am inteles faza cu firul de impamantare si din cate am vazut eu prin imaginilea alea, cablul de alimentare nu avea fir de impamantare.

Am sa il modific daca asta e principiul lui de functionare corect.

Deci sfatul tau este sa confectionez niste piepteni din tabla ceva si la capete sa lipesc firisoare de lita subtire sau eventual fire de carbon.
Deci sa leg firul rosu la impamantare sau ....

poti sa faci o schita ceva sa imi dau seama ?
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
ionizatoarele de cumparat au lita din tungsten din cate stiu. si asta pentru ca daca ar fi din alt metal mai putin rezistent s-ar topi. asa ca ai grija ce lita pui cu carton in jur, sa nu dai foc.
la cati volti ai reusit sa ajungi? poate nu sunt suficienti, si de aia nu se produce descarcarea pe toti pinii. sau poate doar cei 2 sunt mai apropiati..

felicitari pentru munca, imi place sa vad ca lumea mai are timp si de lucru manual. :)
 

MJgrow

Active member
M-am uitat mai atent si am vazut ca grila ventilatorului s-a inegrit putin in 2 puncte.

Ori s-a incalzit ori s-a adunat praf....ce-i drept ieri am lucrat cu ceva praf.

As incerca mai degaraba sa pun ceva fire de carbon... sper sa gasesc :)


Sau as putea incerca cu succes o panglica veche de la un HDD IDE...


Ce nu am inteles eu din schima aia: omul a legat si grila ventilatorului la GND ???
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Daca te uiti cu atentie la schemele de pe instructables o sa vezi ca acolo sunt prezentate doua modele "half wave" si "full wave".

Half wave inseamna ca doar o alternanta (cea pozitiva) din curentul alternativ e folosita, ceea ce inseamna ca punctul de referinta al ionizatorului (0) este firul de nul, iar ridicarea tensiunii se face relativ la acesta.

In modul full wave (ca in cazul tau), se folosesc ambele alternante (si cea pozitiva si cea negativa) insa nu se mai poate lua ca referinta nulul, pentru ca tensiunea rezultata prin combinarea iesirilor ar fi 0 (sau aproape de zero). Asa ca se alege ca referinta impamantarea (intotdeauna ground in electrotehnica/electronica inseamna legare la pamant sau la masa).


Dupa cum spuneam in postul anterior, nu efectul corona este cel asteptat, el fiind un efect secundar din cauza ca electrozii tai sunt prea aproape si in felul asta este posibila descarcarea electrica ( ca o regula nescrisa, arcul electric are cam 1mm pentru fiecare mie de volti. daca ai ajuns la 10kV poti face un arc de 1cm, in aer - fara nici un alt corp in apropiere) .

Punctele negre apar datorita efectului corona si a faptului ca arcul electric are temperaturi foarte mari (dar pe o distanta infima) , asa ca straturile superficiale se carbonizeaza. Acelasi lucru s-ar intampla cu pielea ta daca ai tine degetul vreo 2-3 minute nemiscat la cativa milimetri de un glob corona. Nu te-ar durea, nu ai simti decat o usoara furnicatura in degete insa pielea s-ar arde superficial si ar mirosi foarte tare a ozon.

Ceea ce ionizeaza aerul este de fapt campul electric dintre cei doi "poli" (impropriu spus poli, pentru ca acel curent nu are polaritate ), asa cum fasciculul de electronic este deviat intre placile deflectoare ale tubului catodic (pentru cine isi mai aduce aminte de fizica din liceu).

Cu riscul de a ma repeta : daca apare arc electric ionizatorul nu functioneaza corect, pierzandu-se o cantitate mare de energie (de fapt cam toata) in acel arc electric. Totodata la aparitia arcului electric tensiunea la bornele de iesire scade foarte mult (uneori cu cateva ordine de marime).

Inca o chestie : sper ca nu te joci si nu atingi cu nimic circuitul in timp ce functioneaza. Iti poate opri inima foarte usor, asa ca ai grija.
 

MJgrow

Active member
Am inlocuit cablul de alimentare cu un cablu de la o sursa, care este mai gros si are si impamantare sanatoasa.

Sper ca constructia in acest moment sa fie corecta.

DSCF7562.jpg


Nu se vede nici un arc electic, nici macar in intuneric bezna. Se observa doar in varful boldului o mica luminita... ca un punct luminos "cat un varf de ac"... cum ziceam mai inainte, in intuneric bezna. Nu mirose nici a ozon, asta cat am putu sa ma apropii cu nasul de circuit. Nu as zice acelasi lucru si despre electrosocul care emana un miros serios de puternic chiar de la distanta.

In schimb se aude un zgomot... ca un fasait, as zice asemanator ca zgomotul auzit in difuzoare, mergand in gol. Abia perceptibil.
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Nu era nevoie de cablu gros, ca sistemul tau nu consuma decat cativa miliamperi, iar cablul pe care il folosesti acum duce 16 sau 20A (daca ti-ar consuma atata te-ai bronza :p)

Fasaitul denota faptul ca circuitul functioneaza.

Daca vrei sa faci un experiment interesant, leaga firul cald (cel legat prin rezistente) de unul din capetele unui tub de neon (de preferinta ars) si vezi ce se intampla. Daca legi si impamantarea la celalalt capat o sa vezi distractie !
 

MJgrow

Active member
Nu stii cat curaj mi-am facut inainte sa bag circuitul in priza pentru prima data...


Am sa incerc odata si experimentul cu neonul. Presupun ca ori se aprinde ca un stroboscop, ori e brazdat de corone cum se intampla la un plasma ball.

Nu stiu cam cati Kv ar fi in capat... 100mF 275V (30x) + 1n4007
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Daca ai un aparat de masura potent poti incerca o masuratoare pe o punte de rezistente, care divid tensiunea, apoi calculezi cat ar fi per total.

Insa tu trebuie sa masori tensiunea in gol, iar aia e cam greu de masurat.

Ce credeai ca se intampla cand il bagi in priza ? Eventual sare siguranta si iese un pic de fum (asta daca nu cedeaza inainte vreo dioda si atunci nu se mai intampla nimic).

Sa te uiti cu atentie in intuneric la ultimile diode, sa vezi daca nu apare cumva efect corona si pe ele. Daca apare atunci va trebui sa bagi montajul in ceva rasina sau in plastic topit de la termo-gun.
 

MJgrow

Active member
Pe diode nu apare efect de corona sau cel putin nu se vede cu ochiul liber. Am pus plastic pe rezistenta ca pe acolo scapa putin.

Is rezistente dinalea rusesti/romanesti cu carcasa de metal ceva mai vechi, si 2 erau mai apropiate.

Am sa il mai perfectionez dupa ce am sa caut alti piepteni.
 

Latest posts

Latest posts

Top