What's new
  • Happy Birthday ICMag! Been 20 years since Gypsy Nirvana created the forum! We are celebrating with a 4/20 Giveaway and by launching a new Patreon tier called "420club". You can read more here.
  • Important notice: ICMag's T.O.U. has been updated. Please review it here. For your convenience, it is also available in the main forum menu, under 'Quick Links"!

Religia noastra cea de toate zilele

jtm

Some kind of shaman
Veteran
Care religie si care Dumnezeu

Care religie si care Dumnezeu

si care-i religia adevarata? si care e dumnezeul adevarat, jtm?
si sa presupunem ca poate exista ceva(mici sanse)..tu de unde esti asa sigur ca cel in care crezi tu e cel adevarat!?
nu scrie ceva gen "trebe sa simti lucrul asta"..:))
eu de foarte mult timp ma chinui sa caut raspunsuri..da' din pacate nu gasesc niciunul..si ma afund in tot mai multe intrebari..

Pai ce treaba are prefectura aici? Dumnezeu nu poate fi decat deasupra oricarei religii, fie ea corecta, fie aberanta. Daca ar fi altfel, ar fi limitat, si ca atare nu ar fi Dumnezeu. Imaginile despre Dumnezeu, existente in orice religie, sunt create de catre oameni si nu pot fi decat reprezentari extrem, repet, extrem de partiale ale unei realitati care nu poate fi conceptualizata pe deplin si prin aceasta reprezentata mental. Asa ca a vorbi despre un Dumnezeu "adevarat" prin prisma imaginilor despre Dumnezeu, este o copilarie.

A, da, putem spune: cutare categorie este un atribut divin, dar este o prostie sa faci invers. Oricine a luat mai mult de 4 la matematica la viata lui ar trebui sa stie ca implicatia si echivalenta nu sunt operatii identice.

In ceea ce priveste problema cu simtitul, ai si nu ai dreptate:

Cel mai adesea simtirea se refera la planul emotional al omului. Desigur, unele emotii, cele asa-zis bune, pot fi reflexii ale unei trairi de natura superioara, sau chiar divina, insa acest gen de trairi sunt, asa cum spuneam, doar reflexii, uneori indepartate. Deci da, a spune trebuie sa simti tu insuti nu este in totalitate corect. Asa-zisa simtire nu trece in mod obisnuit de minte, ori ramanerea ei in finit o limiteaza in mod firesc.

Ca atare este necesar nu atat sa simti tu, cat sa traiesti tu insuti o astfel de experienta relevanta. Este o diferenta semnificativa. Atunci cand acest tip de experienta depaseste domeniul mintii, si este posibil aceasta, caci mintea, si interfata ei fizica sunt instrumente limitate, dar constiinta omului, care de fapt este natura lui adevarata, este nelimitata in posibilitatile ei. Problema e ca atunci cand devii constient de o asemenea realitate, nu o mai poti pune in cuvinte. Imagineaza-ti ca ai vrea sa pui in cuvinte o experienta care transcende timpul, de exemplu, sau care transcende spatiul. Chiar daca ai putea spune: eram pretutindeni, nu ai putea descrie experienta cu adevarat.

Intrebarile angoasante de genul: ma inchin cui trebuie, fac ritualul care este placut lui cutare, sunt tipice pentru o abordare emotional mentala inferioara a relatiei dintre om si Dumnezeu, si chiar si a existentei umane in sine, cu referire la constiinta de sine. Este intalnita in foarte multe religii, si este cea mai uzuala metoda de abordare a ceea ce ai putea numi cale de evolutie spirituala.

De departe nu este adecvata decat pana la un punct foarte incipient, mai ales pentru ca poate devia in sectarism, habotnicie, intoleranta, si multe altele.
 

jtm

Some kind of shaman
Veteran
Care religie si care Dumnezeu 2

Care religie si care Dumnezeu 2

si care-i religia adevarata? si care e dumnezeul adevarat, jtm?

De notat ca o orientare particulara este ateismul, in care se pot observa de asemenea cele mentionate mai inainte, el fiind un curent "spiritual" sectar, habotnic, intolerant. Tot o religie, dar de data aceasta termenul "relegare" se refera la legarea omului de materie, si nu de natura sa reala, infinita, Divina, a carei natura este constiinta, si nu materia. Nu ca materia ar avea alta sursa decat constiinta, dar asta nu e un subiect de dezvoltat aici, sunt tratate nu doar ample, dar si complexe in directia asta...

De unde stiu eu ca Dumnezeul "meu" si religia "mea" este cea adevarata?:tiphat: O intrebare de 10 puncte, dar din fericire eu sunt singurul care imi sunt dator cu un raspuns. Raspunsul meu insa s-ar putea sa nu iti fie de nici un folos tie, in felul in care este structurata viata ta, incluzand aici toate posibilitatile tale de expresie si de intelegere, etc.
Hai sa zicem ca sunt crestin, si ca l-am cunoscut (poate chiar direct, de ce nu) pe Iisus. De ce ar face asta inadecvat modul in care un hindus cauta si poate chiar traieste experienta Divinitatii? Ca sa nu mai vorbesc despre un Magister alchimist, si asa mai departe. Dumnezeu nu poate fi decat nelimitat in formele sale de exprimare.

Pentru o fata (copil), adeseori tatal este (platonic vorbind) prima ei dragoste, idealul de print fermecator, in timp ce pentru un copil baiat, el poate fi modelul ideal de erou. Nu e el acelasi?

Hai insa sa aruncam o privire asupra unei religii foarte cunoscute noua, crestinismul, pentru a vedea mai departe de ce intrebarea ta nu este foarte potrivita. O sa citez din memorie, ca nu le am prea tare cu ... eruditia.

La un moment dat, daca imi amintesc bine, Iisus l-a intrebat (retoric, desigur) pe Nicodim, care sunt cele mai importante porunci (a se citi modalitati existentiale, de cunoastere, de actiune) ale lui Dunezeu. Se pare ca acesta era un bun cunoscator al textelor mozaice, astfel incat i-a rapuns in mod corect: iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti, si pe Dumnezeu cu toata fiinta ta.

La ce asistam astazi? Orice alte precepte, ritualuri, idei, dar aproape nicaieri cele doua. Observand ca cele doua modalitati erau prezente si in religia mozaica si teoretic mai sunt inca, printre milioanele de noi precepte pe care trebuie sa le respecte evreul de rand, observand totodata ca cele doua porunci sunt la originea a ceea ce in hinduism sau buddhism este cunoscut ca yama si niyama, si aproape sigur (dar nu stiu sa citez), ele sunt prezente si in Coran (acoperite de nenumarate alte prescriptii secundare, multe chiar dezvoltate de oameni ulterior), asadar observand acestea intreb (retoric): prin ce ar fi o religie mai buna decat alta decat prin aceea ca se muleaza mai bine unei tipologii umane sau alteia?

Intr-un alt loc, intr-un episod relativ cunoscut, acela cu femeia samariteanca, Iisus ii spune acesteia, atunci cand este intrebat ceva de genul "unde este mai bine sa ne rugam, in Templu sau pe muntele Garizim (munte cu semnificatie spirituala pe vremea aceea la evrei, nu stiu, poate si astazi), Iisus ii raspunde ca va veni vremea, si aceea venise chiar atunci, cand omul nu va mai trebui sa se roage decat in Duh si Adevar.

Intalnim o descriere similara in traditia antica, in care omul era invitat inainte de toate sa se cunoasca pe sine insusi, urmand a isi cunoaste astfel posibilitatile (Duhul) si existenta (Adevarul).

Cele doua aspecte sunt mentionate si in alte religii sau curente spirituale, ele fiind numite cit si ananda (constiinta si beatitudine) in filosofia tantrica, Shiva si Shakti, Visnu si Laksmi, la hindusi, sau fiind reprezentati ca Barbat si Femeie, Soare si Luna, de catre alchimisti.

Asadar care este ritualul corect, calea cea buna? Fiecare trebuie sa isi dea propriul raspuns, asa cum eu mi le-am gasit pe ale mele, insa la modul fundamental nu vor fi diferite.
 

zmeura

Member
Is the Man Who Is Tall Happy?

Is the Man Who Is Tall Happy?

Dar teoria cum ca dupa ce murim nu mai e nimic cum suna?

Noam Chomsky asta crede.

[YOUTUBEIF]d9c4xJEP6eI[/YOUTUBEIF]
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Pai ce sa mai fie... decat pace multa. Am avut un white-out odata, cam ceva de genul asta ma astept sa fie. Mult alb..
 

Coke

Member
jtm, cand s-a dat "porunca" asta..sau..nu stiu cum s-o numesc, "iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti, si pe Dumnezeu cu toata fiinta ta."..nu s-a dat degeaba, adica daca ar gandi toata lumea "iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti"..fara "si pe dumnezeu..blabla" ar fi o lume perfecta.e un lucru bun.
dar faza cu "...si pe dumnezeu cu toata fiinta ta" a fost pusa pentru ca oamenii sa respecte porunca, sa le fie "frica" de ceva anume.

dumnezeu a fost inventat de oameni ca sa fie "lege si ordine" in lume..imagineaza-ti daca s-ar demonstra ca nu exista niciun zeu, ce s-ar intampla in lumea asta?
faza e ca oamenii nu (mai) stiu ce e moralitatea.
...nu o viola pe fetita aia ca te bate dumnezeu..DUDE..pur si simplu nu o viola, nu e normal asa ceva.
(scuze pentru eventualele greseli, 's pe graba) :D
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Mai dar ce animat a devenit threadul asta dintr-o data ...

Hai sa arunc si eu una: ma feresc ca dracu de tamaie de biserica, pentru ca religia lor imi profaneaza credinta.

Peace ! :rolleyes: :eek::
 

jtm

Some kind of shaman
Veteran
dar faza cu "...si pe dumnezeu cu toata fiinta ta" a fost pusa pentru ca oamenii sa respecte porunca, sa le fie "frica" de ceva anume.
:D

Nu, chestia cu frica a fost inteleasa total gresit in mai toate timpurile. De altfel, cele doua afirmatii, cu frica si iubirea, sunt incompatibile, daca este sa fie luate dupa intelesul lor de dictionar. Treaba cu frica se refera la sentimentul de sacralitate. O perceptie de genul asta, explicata de catre cineva care o traieste, si preluata de cineva care inca nu o poate simti, este posibil ca a generat ceva de genul "traducatorul tradator".
 

jtm

Some kind of shaman
Veteran
Dar teoria cum ca dupa ce murim nu mai e nimic cum suna?

Noam Chomsky asta crede.

[YOUTUBEIF]d9c4xJEP6eI[/YOUTUBEIF]

:laughing: Born to a middle-class Ashkenazi Jewish family in Philadelphia, Chomsky developed an early interest in anarchism from relatives in New York City. De ce nu ma mira?

Nota: O sa aiba o surpriza cand i s-or termina zilele pe lumea asta.

Chiar vorbeam lunile trecute cu o colega cercetatoare (chimie, fizica, na ca nu mai stiu), si ne povesteam despre cum e sa umbli prin camera si sa te vezi in pat. Am fost surprins sa aflu ca sunt si oameni care fara nici un antrenament fac asta, macar uneori, asa, spontan, dar nu vorbesc, ca s-ar uita lumea ciudat la ei. Si nu vorbim despre babe habotnice, sau despre sectanti cu probleme emotionale!
Da, stiu, cica e o proiectie in creier, am vazut si eu un studiu de genul asta... Asta o poate spune numai cine nu a trecut prin asa ceva vreodata.

Eu nu mai cred in moarte de mult timp. Asa cu este inteleasa ea, desigur, chiar daca ce se petrece dupa ce inceteaza functionarea corpului de materie nu are mare legatura cu ce se descrie in religiile ... clasice ...
 

jtm

Some kind of shaman
Veteran
Mai dar ce animat a devenit threadul asta dintr-o data ...

Hai sa arunc si eu una: ma feresc ca dracu de tamaie de biserica, pentru ca religia lor imi profaneaza credinta.

Peace ! :rolleyes: :eek::

Pai s-ar putea sa ai dreptate, na. Corpul doctrinelor religioase nu are neaparat legatura cu esenta unei religii. Doctrinele au fost dezvoltate de catre oameni dupa propriile idei sau puseuri emotionale, si adeseori pot fi vorba ta, profanatoare. Ba mai mult, profaneaza chiar esenta religiei respective, sa ne uitam doar la inchizitie, care nu a avut nimic de a face cu crestinismul, decat ca s-a folosit de simbolul crucii, pe care a transformat-o in rug!
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Daca dai o tuica, nu te refuz :biggrin:

Dar dau si-o palinca daca trebuie, numa ca tre sa o lasam pe duminica viitoare.. :tiphat:

Later.edit:
Acum, mai in gluma mai in serios, subforumu nostru trage sa moara, mai putin threadul asta cu religia. Ce sa inteleg, v-ati dat toti cu biserica? :)
 
Last edited:

zmeura

Member
:laughing: Born to a middle-class Ashkenazi Jewish family in Philadelphia, Chomsky developed an early interest in anarchism from relatives in New York City. De ce nu ma mira?

Nota: O sa aiba o surpriza cand i s-or termina zilele pe lumea asta.

Chiar vorbeam lunile trecute cu o colega cercetatoare (chimie, fizica, na ca nu mai stiu), si ne povesteam despre cum e sa umbli prin camera si sa te vezi in pat. Am fost surprins sa aflu ca sunt si oameni care fara nici un antrenament fac asta, macar uneori, asa, spontan, dar nu vorbesc, ca s-ar uita lumea ciudat la ei. Si nu vorbim despre babe habotnice, sau despre sectanti cu probleme emotionale!
Da, stiu, cica e o proiectie in creier, am vazut si eu un studiu de genul asta... Asta o poate spune numai cine nu a trecut prin asa ceva vreodata.

Eu nu mai cred in moarte de mult timp. Asa cu este inteleasa ea, desigur, chiar daca ce se petrece dupa ce inceteaza functionarea corpului de materie nu are mare legatura cu ce se descrie in religiile ... clasice ...

"Chomsky se descrie ca un socialist libertar și simpatizant al anarho-sindicalismului."
 
U

Universu

Eu zic ca daca ar exista asemenea forte ar aparea mai des nu o singura data...pana la urma de ce lasa pamantul propia creatie sa se distruga intr-un mod alarmant ? Mai degraba cred ca suntem un experiment extraterestru si pamamtul e tabla de sah ,monopoly...
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Chiar asa greu de inteles este evolutia? Sau va e rusine sa recunoasteti ca va trageti din maimuta?
 
U

Universu

Eu nu stiu ce sa cred dar la cum a evoluat treaba in ultimii 200 de ani e f ciudat ca in milioane omul a fost una cu natura ,ceea ce ma face sa cred ca cei care ne- au creat au patit ceva de am putut pune mana pe tehnologie atat de tarziu exemple recente muntii bucegi si alte locuri de pe glob.
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Daca o sa analizezi scrieri antice, si chiar si mai recente, dar scrise inainte de inceputurile erei industriale o sa vezi ca gandirea noastra era pusa pe inventii inca de pe atunci, insa nu erau materialele necesare pentru a construi acele inventii inca "descoperite". (un exemplu ar fi caietul de schite al lui da vinci, unde o sa gasesti elicoptere, tacuri, rachete, pompe de apa si alte descoperiri ce au aparut pe masura ce materialele necesare pentru a fii realizate au fost gasite. asta dovedeste ca mintea omului era totusi pregatita sa le realizeze cu sute de ani inainte.)
Mie nu mi se pare ca am pus mana pe tehnologie tarziu. Pana la urma in nici 100 de ani am ajuns de la "calculatoare" facute din bambus si pietre la supercomputere capabile de trilioane de operatii pe secunda. Si sunt facute tot din pietre, daca stai sa analizezi din ce sunt facute componentele din ele.
Asa ca, daca omul avea la indemana doar lemn, os, piele de animale, nu inseamna ca nu era gata sa evolueze tehnologic imediat ce a descoperit materiale mai rezistente, mai flexibile, mai durabile.. etc.
Poti analiza inteligenta primatelor si noile adaptari facute de acestea in ultimii 50 de ani, ca sa intelegi ca in zeci sau sute de mii de ani ele ne-ar putea depasi nivelul la care suntem noi acum. Iar faptul ca grupuri diferite din aceeasi specie evolueaza cu aproximativ acelasi ritm desi traiesc izolate unele de altele demostreaza ca exista un ritm in care se fac aceste "descoperiri".

parerea mea personala este ca evoluam mult prea repede si bagam in uz la scara mondiala tehnologiile prea devreme, inainte de a intelege ce urmari vor avea dupa zeci de ani de uz asupra speciei noastre si a planetei.
 
U

Universu

Sunt perfect de acord cu ce zici ar fi gresit sa credem ca stramosii nostrii nu aveau capacitatea de a gandi la un nivel inalt ,dar totusi scanteia mi se pare tarzie,inteleg ce zici da chiar atata amar de timp? Si da evoluam alarmant in tehnologia care ne afecteaza vietile si nu stiu daca pot fi oprite cu atatea interese desi exista multe solutii mai ecologice dar am dat-o in oftopic deja sorry.
 

Latest posts

Latest posts

Top