What's new

Discutii legate de LED-uri

para7

Member
am si eu 2 intrebari, poate ma lamuriti:

- led cree fara pcb (doar emiteer e mai ieftin un pic decat varianta cu pcb star) se poate folosi? adica se poate lipi direct pe placa de aluminiu si interconecta usor cu celelalte led-uri ?
- stiti vreun site din EU de unde se pot cumpara led-uri cree la pret decent?

mersi
 
Last edited:

para7

Member
mda, se pare ca emitter-ul se lipeste pe pcb printr-un process mai special, deci trebuie sa iau emitter-ul cu pcb.
vreo differenta importanta intre
star pcb
pcb patrat
?
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Daca ai cum sa le prinzi le poti folosi si fara pcb. Dar cred ca te vei complica prea mult pentru cati bani scutesti.
Diferenta este prinderea..si eventual suprafata de contact, posibil sa fie mai mare la una dintre acele variante.
 

para7

Member
nu am cum sa lipesc emiterul, o sa iau cu pcb.
am vazut la leds.de 6 euro un cree xp-e2, in state am gasit cu 3$ +vamă.

am gasit o placă de aluminiu de 2mm la dedeman. a folosit cineva? nu stiu daca e potrivita ca termoconductivitate.
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
depinde de cat de multi w pui pe metru patrat pe aceea tabla. tu nu ai nevoie de termoconductivitate, ci de suprafata cat mai mare, pentru dispersia rapida a caldurii in aer.
De aceea radiatoarele au lamelele acelea. Dar, la wattaj mai mic, sau folosind ceva cooler/e pentru a accelera dispersia, poti sa faci treaba si cu tabla respectiva.

Cati watti duce un radiator se poate calcula, daca ai un datasheet cu datele radiatorului, sau se poate experimenta, vazand la ce temperatura ajungi..
 

para7

Member
nu ziceam sa folosesc doar tabla, mai pun niste radiatoare pe spatele ei;
ma gândeam daca tabla are conductivitate termica satisfacatoare, probabil suficient aluminiu in ea, sa disipeze caldura usor si spre radiatoarele de pe spate.

nu stiu de unde mi-a ramas in cap ca radiatoarele in electronică au un procent minim de aluminiu in ele pentru o eficienta mai mare; placa aia de aluminiu nu stiu la ce folosește.
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
daca e aluminiu, e ok. si radiatoarele sunt din aluminiu. dar daca e tabla .. cu aluminiu, atunci nu stiu daca mai e buna.
 

para7

Member
pai asta ma gandesc si eu.

voi de unde luati placi de aluminiu?
ca radiatoare, ciar si mari, am mai gasit pe la shopurile de electronice.
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
ultima data cand am vazut tabla de aluminiu, era la un depozit de constructii. hemp s-ar putea sa stie mai bine, ca el si-a facut radiatoare.
si daca ai radiator... nu mai e nevoie de tabla.. altfel limitezi transferul de caldura la cat de eficient este contactul intre placa si radiator. Si nu poate fi mai eficient decat metalul dintr-o bucata.
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
nu ziceam sa folosesc doar tabla, mai pun niste radiatoare pe spatele ei;
ma gândeam daca tabla are conductivitate termica satisfacatoare, probabil suficient aluminiu in ea, sa disipeze caldura usor si spre radiatoarele de pe spate.

nu stiu de unde mi-a ramas in cap ca radiatoarele in electronică au un procent minim de aluminiu in ele pentru o eficienta mai mare; placa aia de aluminiu nu stiu la ce folosește.

'Probabil' este un termen pe care trebuie sa-l scoti complet din vocabular si din discutie cand e vorba de un proces fizic atat de important pentru buna functionare a unei componente sau circuit electronic : disipatia termica.

Evident ca pentru multi este unul din capitolele care ii faceau sa caste la orele de fizica , dar este cat se poate de important.

Fara o disipatie termica corespunzatoare, LED-urile de putere sunt condamnate din start la moarte. Procesele fizico-chimice care se petrec in ele sunt dependente de temperatura, iar acumularea de caldura in exces in jonctiunile care le alcatuiesc duc la distrugerea lor iremediabila.

Intotdeauna trebuie ales un sistem de racire cat mai simplu si de preferinta supradimensionat (pentru a evita situatiile neplacute cand cand din cauza unui ventilator defect un circuit scump se poate mistui in fum ).

Radiatoare se gasesc acum destul de usor - trebuie sa stii doar de ce ai nevoie - adica de cata caldura trebuie sa scapi , si mai ales cat de repede.

Radiatorul nu este un corp care inghite caldura, asa ceva este imposibil. El este un corp care transfera caldura, preluand-o de la sursa (LED-ul in cazul nostru) si transferand-o mediului inconjurator (daca ne referim la racire cu aer) sau unui agent de transfer (daca e vorba de racire cu lichid).

Nu va recomand sa cumparati leduri CREE de la magazinele din UE, decat daca ma dau banii afara din casa sau daca le vreti de pe o zi pe alta, caz in care veti plati foarte mult pentru transport.

Magazine chinezesti precum Fasttech, Lightmalls sau chiar Ebay ofera o gama variata de leduri din familia XM-L sau XM-L2, foarte bune pentru grow-lights.

O sursa foarte buna (si rezonabila ca pret) de radiatoare de forme si capacitati diferite este TME (http://www.tme.eu/ro/katalog/radiatoare_100095/). Au punct de lucru si depozit in Romania, iar livrarea se face de pe o zi pe alta.


Mare atentie : orice imbinare de material , chiar si intre bucati din acelasi aliaj, reprezinta o bariera de rupere termica, ceea ce inseamna ca transferul de caldura nu se face cu acelasi randament si viteza ca in cazul unei bucati masive din acelasi aliaj. Cu alte cuvinte, ledurile trebuiesc amplasate de preferinta direct pe radiatorul final, fara intermediari, si folosind in mod obligatoriu o pasta termoconductoare eficienta, pentru a umple spatiile microscopice dintre cele doua medii.
 

para7

Member
deci cel mai bine lipesc ledurile direct pe radiator cu pasta termoconductoare. bun.
transportul nu e mult la 2 siteuri nemțești unde am gasit cree, e 10 eur prin curier.
o sa ma uit si la siteurile alea chinezești

mulțumesc de sfaturi, am o imagine mai completa acum
 
Last edited:

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
o fi mai buna ca restul, poate ca majoritatea, dar are doar 75W, si sa nu crezi niciodata ca o sa bata 250w de hps. cel putin nu fara multe grow-uri lungi din care sa inveti cum sa o folosesti ca sa ajungi undeva apropiat de ce face un hps de 250w.
variante DIY la banii aia sunt destule, eu unul spre asta m-as orienta.
 

labradoru

New member
si in cazul in care growul are 0,56 m patrati,nu ajunge?
sa zicem ca exagereaza ei pt marketing facind similitudine de performanta cu un 250 w hps.
eu am precedentul model vindut de ei de ,cica, 190 w si am depasit 0,63w/g cu multe greseli de inceput inerente.
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
nu prea ajunge 75W la juma de mp. iti trebuie 200W+.
si daca calculezi 0.63gpw la 75 de w, iti mai convine sa dai banii aia si sa astepti 4 luni pentru cat... 50 gr.. nici atat..?
 

para7

Member
o scurtă intrebare pentru DIY-iști: ce fir ar fi mai potrivit pentru inserierea ledurilor, mono sau multifilament? sau nu contează?

la mulți ani și multe high-uri
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Daca folosesti sarma de cupru, pentru un circuit frumos aranjat de preferat este monofilamentul. Daca firele nu-s la vedere sau nu conteaza aspectul estetic, ar fi de preferat multifilamentul, pentru ca la acelasi diametru firul duce un curent mult mai mare.

Depinde si de ce curent trebuie sa duci prin ledurile alea. La curenti de peste 1A, firul monofilament va trebui sa fie destul de gros daca distantele dintre leduri sunt mari. Daca vrei sa verifici si pierderile, dupa ce faci circuitul, masoara caderea de tensiune pe fiecare tronson de fir care inseriaza ledurile . Cu cat e mai mica acea cadere de tensiune, cu atat firul ales e mai bun.
 
Sunt incantat de leduri , dar am o mica mare problema si anume protectia ochilor . Singurii care produc ochelari sunt cei de la http://www.methodseven.com/ , dar sunt al naibii de scumpi ...acum ca s-a marit dolarul, ajunge o pereche sa coste cu tot cu taxe si transport vreo 500 ron.

Stiu...sa ma uit la ele doar cand e ledul stins, dar mai sunt deficiente si trebuie urmarita treaba pe parcurs+ ca mi0e drag sa le privesc si raman cateodata blocat la usa cortului minute in sir , uitandu-ma la ele.

Pareri, alternative?
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
orice ochelari ai lua, nu vei vedea detaliile asa bine cum le-ai vedea sub niste flourescente daylight. eu iti recomand sa opresti ledurile inainte sa deschizi grow-room-ul.
asa am zis si eu la inceput.. wtf n-are cum sa faca prea mult rau.. dar in timp am observat ca is grave pt ochi. eu pun ~10-15% din wataj in flourescente, si doar alea raman aprinse cand intru. butonul e la usa..
dar daca vrei neaparat ochelari, da, method seven ar fi cei mai recomandati.
 

Latest posts

Latest posts

Top