What's new
  • Happy Birthday ICMag! Been 20 years since Gypsy Nirvana created the forum! We are celebrating with a 4/20 Giveaway and by launching a new Patreon tier called "420club". You can read more here.
  • Important notice: ICMag's T.O.U. has been updated. Please review it here. For your convenience, it is also available in the main forum menu, under 'Quick Links"!

asfaltovo klonovací okénko

d-k

Active member
no ono je to dobre pro zacinajucich klonovacu,jak uz pise asfalt,brcko sa da narezat,a teraz vysvetlim proc pro zacatecniku,z vlastnej skusenosti vim,ze ked clovek zacne klonovat,a nema s tym moc skusenosti,tak opomene sem tam porosit klony,popripade zavlazit,a klony maju tendenciu,aspon prvych dvoch troch dni ohnut(oni sa casem zrovnaju) a tu prave nastava dobra brckova metoda,ze brcko ti nepusti ten klon,aby sa ohel,teda ked sa rezu dlhsie klony,a nechces vrazit trojcentimetrovy klon do rw kostky... ma to este jednu vyhodu,ze napr. do jedneho poharka das korenit aj viac klonov... a este ma fascinuje,ze co sa vymika beznym postupom,tak to hodne ludi nastve,bez toho aby to vyskusali...

1. rosit klony nemusíš, nevím proč ti uvadaly, ale když je máš v prostoru s matečníma rostlinama, popř v prostoru se stejnou, nebo alespoň blízce podobnou vlhkostí jak mateční rostliny, nepovadnou. Dám do mokrého RW, nic se neohýbá, nic neuvadá. Mokrá kostka v první fázi vydrží několik dnů bez zásahu, a pochybuji, že začátečník zapomene zavlažit :D
2. v zásadě je problém dělat 3cm klony, klon by měl mít, podle mne, minimálně 7cm, ideálně 10- cm
3. více klonů v jednom pohárku nebude dělat dobrotu už od podstaty, byť klon nemá kořeny, stejně v něm probíhají rostlinné procesy, tudíž více klonů v pohárku = méně světla/vyšší vlhkost a větší riziko hniloby. Navíc stress kvůli nedostatku světla. Takto zakořeněný klon navíc při přesazení zažije šok kvůli nižší vlhkosti, pokud jim zahradník neudělá cca 80%

Ve vodě jsem zkoušel kořenit a dospěl jsem k závěru, že je stále výhodnější užívat RW. Ona stojí voda už tvoří určité procesy, které nejsou úplně okay.
Argumenty typu, že lze brčko opakovaně použít, nejsou příliš relevantní. Pro někoho, kdo si řeže sám klony pro osobní potřebu v menším počtu, je RW haléřovou záležitostí (pokud si kostky dělá sám), maximálně však stále v řádech korun/deseti korun, což vzhledem k výhodám RW je zanedbatelné.


Když už kořenit ve vodě, nejlepší metoda kořenění je podle mne ta, že se koupí/sežene 1cm tlustý polystyrén, udělají se větší dirky, použije se na šířku 0,5-1cm a na délku cca 3cm nastříhaná karimáma (karimatka), to se omotá kolem stonku, vloží se do polystyrénu, kterým se přiklopí nádoba s upravenou vodou/trochou kořeňáku a klidně již 1/5 - 1/4 dávkou hnojiv a hotovo. Aby to bylo zcela fajně, v nádobě je ještě ke všemu vzduchovací kámen, ideálně podlouhlého tvaru kvůli rovnoměrnému rozvržení bublinek na daný prostor a tím se i voda stále hýbe, navíc jsou klony podpořeny v kořenění přítomným vzduchem.

Ale má to také svá negativa, lépe se manipuluje s klony v RW, klony v RW zaberou méně místa...

PS: jako třešničku na dortu bych dal fakt, že výše uvedenou metodu lze užít jako peseudo aero, pokud se umístí stonky/konare klonů lehce nad hladinu. Narušování povrchového napětí vody bublinkami a jejich následná expanze do prostoru tvoří jemné mrholení.
 

BURN

Member
Veteran
https://www.icmag.com/ic/showthread.php?t=264684

Tady to je,jen jsou to kupované systémy,každý zručnější člověk to zvládne udělat,totožné nebo hodně podobné,princip zůstává stále stejný.

K tomu brčku jsem chtěl připsat něco jako pan g. ,ale zase jsem nechtěl být až tak moc za rýpala :)

někde jsem tu viděl vlákno,ale hledání tady funguje :) zadej např. homemade bublecloner,DIY cloner apod..
 

Mezinima

Member
čau,
taky mi popisování řízků fixem nepřipadá nějak škodlivé,děláme to taky tak,a všeci známí,a je to uplně vpohodě a praktické,rostlina jak naroste ,tak popsaný list na kterém je označní jedním písmenem a jedním číslem phena,žádné čmáranice :)
 

asfalt420

Active member
tak brčková metoda se mi moc neosvědčila, po více jak třech týdnech vypadá řízek nemrtvě a teprve dnes se ukázal první kořínek.. :D
 

Mightyka

Active member
Veteran
Přidávám jen tak z legrace, punk styl.

Řezy z měsíc a půl starejch kytek, klony "bez světla", teda pouze na okenim parapetu (pod nim topení), práškovej stymulax, lihovka na listech :).
Kořenily po 9 dnech a na fotce den 12 (tam už se začíná na některechj projevovat nedostatek světla a asi i přílišná vlhkost).

Jedná se o řezy na určení pohlaví, ale jeden hodim zpět pod růstovou periodu (jestli se vejde) a zkusim jak moc měla tahle fotoperioda, co je venku, vliv na nakvejtání.

PUNKu zdar! :D

picture.php


picture.php


picture.php
 

asfalt420

Active member
tak jsem tu v rámci selekce s dalším ,,minitestem,, tentokrát zkouším tři různá média na zakořenění semínek, rockwool, kostky root-it a klasický no name nejlevnější substrát.root-it jsem zalil odstátou vodou bez přísad, stejně jako hlínu.
rw jsem namočil do roztoku odstáté vody s obsahem 1ml biobizz root juice a 1ml plagron terra grow na litr.
semena jsou odrůda vltavín od Panacea medical seeds a protože jsou staršího data, čekám horší klíčivost, přes to by to mělo na srovnání médií stačit.
semen je 42 a nechal jsem je před zasazením namočené 24 hodin v převařené vodě.
co se týče selekcí, bude následovat Panaceas amnesia kush, kushberry fem., dutch cheese a několik dalších zajímavostí. budu informovat.
zmíněný root juice mohu doporučit, řezy s ním mají znatelně hezčí kořeny, než řezy zalévané jen vodou.

picture.php

picture.php
 

Jajda z okjesu

Well-known member
Veteran
zdarec asfalte, nechceš to ještě rozšířit o easy plug? Preferuju easy plug a zajímalo by mě jak to vyjde ve srovnání třeba s tim root it....:comfort:
 

asfalt420

Active member
zdarec asfalte, nechceš to ještě rozšířit o easy plug? Preferuju easy plug a zajímalo by mě jak to vyjde ve srovnání třeba s tim root it....:comfort:


ahoj Jajdo, měl jsem to v plánu, ale bohužel mi nezbylo dost peněz...
root-it ti nemohu doporučit, klacky v tom kořeněj dvakrát déle než v rw a hlíně..
ale kdo ví, třeba to u semen bude jiné.každopádně 7kč/kus je darda..
co se týče easy plugs, je to hlína smíchaná s kokosem, tak si myslím, že rozdíl oproti samotné hlíně veliký nebude, používám na zakořeňování takové vlastní easy plugs, substrát pro sadbu a řízkování(35kč/5L) v plastovém sadbovači na rw kostky a koření to dokonce ještě rychleji než v rw..
 

Gr@zzl

Member
Moc pěkný klonovací okénko ale dovolím si nesouhlasit samozřejmě je u každého jiné podmínky a jiná genetika ale u mne kořenily klony nejrychlej v právě těch Root it kostkách ale myslím od jiné firmy při použití práškovýho stimulaxu dřív než v Rw takže bych je zas tak nezatracoval
 

asfalt420

Active member
Moc pěkný klonovací okénko ale dovolím si nesouhlasit samozřejmě je u každého jiné podmínky a jiná genetika ale u mne kořenily klony nejrychlej v právě těch Root it kostkách ale myslím od jiné firmy při použití práškovýho stimulaxu dřív než v Rw takže bych je zas tak nezatracoval

díx, tvého názoru si vážím, od jaké jiné firmy byly, netušíš?každopádně ty co jsem zkoušel nebyly 7x lepší, jako je 7x vyšší cena oproti rw kostce :D
 

Gr@zzl

Member
Byla to firma root riot ano samozřejmě sou dražší to líp poslouží už zmiňovaný substrát pro výsev a množení nebo cos to používal jelikož neřežu žádný kvanta pro mě výjde nejlíp cloner a náklady téměř žádný:D když nepočítám tu trochu vzduchu a kořeňáku
 

asfalt420

Active member
dnes je to čtvrtý den co jsem semínka zasadil a jsem překvapen jejich vitalitou, vzhledem k tomu, že jsou packed 3/2012 je klíčivost velice slušná.
v rw přibyly 4 semenáčky, vylezlo zatím 10 z 12ti
v root-it přibylo 6 semenáčků, vylezlo zatím 7 z 15ti
v hlíně přibyly 3 semenáčky, vylezlo zatím 5 z 15ti
picture.php

picture.php
 

Latest posts

Latest posts

Top