What's new

Pune o intrebare,primeste un raspuns

daca spatiul nu e o problema in growroom care din setupurile astea ar fi mai ok (pro si cons) ?

a se citi sensul grow-tent ----> exterior

a. can filter tubulatura extractor
b. extractor tubulatura si can filter
c. tubulatura extractor can filter
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
extractor dupa filtru, deci prima. cred ca scrie asta si la instructiunile de montare ale filtrului.
e mai usor sa tragi aer prin filtru decat sa il impingi, extractoarele pentru asta sunt gandite.
 
G

gibonelu'

cate portii de prajitura cu cannabutter mi-ar iesi din borcanu asta de trim? :)
 

Attachments

  • IMG_1043.jpg
    IMG_1043.jpg
    67.6 KB · Views: 5

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
5-10? asta daca e tare.
vezi si tu cat intuiesti ca ar fi echivalentul la un gram de iarba, cam atat se considera o portie ok.
 
intr-un rezervor am amestecat nutrienti de baza atami, enzyme(tot de la ei) si bloombastic.
desi nu e recomandat sa folosesti apa oxigenata cu nutrienti organici(ceea ce e bloombastic-ul) eu am facut-o.
Dupa 4 zile foarte multa mazga/mal pe peretii recipientului.
Acum sunt in dubii pentru ca bloombastic-ul asta zace de vreo juma de an, e o sticla de 325ml, cand am primit-o era si cutia murdare de ceva zeama din ea(cred) dar am inchis-o bine si a ramas de caruta.
Ideea e ca acum aproape un an cand am mai folosit produsul asta avea o consistenta ceva mai apoasa, asta de acum fiind destul de pastoasa.
Bottom line: oare bloombastic-ul s-a depreciat? oare mizeria a aparut datorita utilizarii H2O2(sincer ma asteptam dar am zis sa vad cu ochii mei)? sau ambele?
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
mai degraba vechimea sa faca probleme decat h2o2-ul.
h202 omoara vietatile daca il pui in doza mare, dar vietatile nu pot trai oricum cateva luni in o sticla de plastic inchisa etans. asa ca nu ala ar trebui sa fie problema.
scrie cumva pe sticla sa o feresti de oxigen? :)) ))))
daca nu, problema ta nu e de la apa oxigenata.
 

dubite

Member
Pai se intelege si de ce: are zaharuri direct asimilabile de catre planta ceea ce substituie fotosinteza mult redusa in acea perioada si probabil ca micile cantitati de propolis din ea actioneaza ca un antibiotic natural care protejeza plantuta de boli.

Dar totusi, nu se impute ? Ma gandesc ca o simpla cana de ceai indulcit cu miere, dupa o zi incepe sa fermenteze (ce-i drept acolo mai sunt si alti produsi rezultati din infuzie).

Nu am auzit sa se faca o solutie de apa cu miere pentru clonare. Din cate stiu clona se infige in miere ca si in rooting gel si apoi se introduce in mediu.
 

Splif

Member
Am si eu o problema legata de pompa de apa.
De dimineata ma tot chinui si nu izbutesc si mi-e sa nu imi moara planta.
Am o pompa de apa Micro Jet MC450 care cica da 450 litri/h .
O da dar e foarte praf si nu are putere sa actioneze driperele sa poata face o pelicula de apa.
Am incercat sa fac un cerc dintr-un furtun si sa-l intep dar nici asa nu da rezultate in sensul ca nu curge prin toate gaurelele si curge anapoda.
Daca las doar furtunul ei urca apa drept cam vreo 40 - 50 cm ( ca putere de aruncare
)
Oare ce as putea sa fac momentan sa imi imprastie apa in galeata pentru a ajunge apa la radacini?
Ca eu daca apas cu degetul se imprastie apa dar nu imi vine nimic in minte ce as putea face.
As putea oare sa maresc cumva puterea pompei?
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Am si eu o problema legata de pompa de apa.
De dimineata ma tot chinui si nu izbutesc si mi-e sa nu imi moara planta.
Am o pompa de apa Micro Jet MC450 care cica da 450 litri/h .
O da dar e foarte praf si nu are putere sa actioneze driperele sa poata face o pelicula de apa.
Am incercat sa fac un cerc dintr-un furtun si sa-l intep dar nici asa nu da rezultate in sensul ca nu curge prin toate gaurelele si curge anapoda.
Daca las doar furtunul ei urca apa drept cam vreo 40 - 50 cm ( ca putere de aruncare
)
Oare ce as putea sa fac momentan sa imi imprastie apa in galeata pentru a ajunge apa la radacini?
Ca eu daca apas cu degetul se imprastie apa dar nu imi vine nimic in minte ce as putea face.
As putea oare sa maresc cumva puterea pompei?

Da-o incolo de pompa de apa si ia-ti o pompa de aer. E cea mai simpla metoda, ti-am mai zis. Pompa de apa nu e un lucru pe care sa te bazezi in cultura hidroponica. Daca iti intra o bucatica de radacina la rotor si nu esti pe faza ai pus-o, iti moare plantuta.

O pompa de aer de 200-300L/H e tot ceea ce iti trebuie. Planta nu are nevoie de ploaie continua, important e sa picure un pic de apa pe hidroton incat sa fie umed. Ceea ce e cel mai important e ca apa din vas sa fie oxigenata la maxim.

By the way, transplantul din pamant in hidro a iesit de minune. Fara pompa de apa, doar o galeata, o pompa de aer si vreo 2 ore de munca.
 

Splif

Member
Vai am innebunit de cand tot incerc ceva,am mai dat si o caruta de bani pe ea.
Ar trebui sa fie buna ca zice pe cutie ca e pt hydroponie wtf ?
Chiar asa proasta sa fie sa nu aiba putere? Sau o pierd eu pe undeva?
Unde scoate apa are cam mare diametrul unde eu bag un furtun care intra fortat acolo apoi cu un fitting adaug un furtun de 5 mm iar in cap i-am pus un driper de 360 grade si nu e in stare sa il actioneze.
Sa incerc alta metoda ?
Maine cumpar o pompa de aer insa nu as mai da banii pe inca una de apa.
In cel mai rau caz o sa pun dripere sa picure sus si gata.
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Pai nu zice nimeni sa mai cumperi o pompa de apa. Trebuie sa clarificam exact ceea ce inseamna hidroponie, ca sa nu mai existe dubii.

In cultura hidroponica, mediul de cultura este APA. Asta inseamna ca radacinile vor sta permanent in contact cu lichidul de crestere.
Exista mai multe tipuri de cultura hidroponica, printre care :
-DWC (Deep Water Culture) : radacinie plantei stau integral scufundate in lichidul cu nutrienti. Din cauza ca radacinile pot putrezii este necesar ca apa sa fie foarte bine oxigenata pentru a anihila bacteriile anaerobe ce se pot dezvolta in respectivul mediu. Unii crescatori adauda apa oxginetata in concetratie mica pentru a contracara aceste bacterii. Trebuie retinut faptul ca apa oxigenata poate face uneori mai mult rau decat bine daca se depaseste concentratia tolerata de planta ;

-NFT (Nutrient Film Technique) : plantele au radacinile partial suspendate in aer (max 10cm) , partial sprijinite pe un plan inchinat cu unghi mic (1-3 grade); pe respectivul plan inclinat circula in permanenta o pelicula subtire de apa cu nutrienti. Din cauza fortelor de tensiune superficiala apa adera la radacini si acestea isi culeg nutrientii din ea.

-Ebb&Flow : radacinile plantelor cresc integral intr-un mediu inert : hidroton, rockwool, perlit, granule de polistiren expandat, etc. Periodic (o data la cateva ore) o pompa inunda recipientul de crestere (de obicei de mica inaltime) cu apa in care sunt dizolvati nutrientii. Printr-un orificiu de la baza recipientului apa incepe sa se scurga treptat, pana la golire. Dupa o alta perioada de timp procesul se reia.

-WaterFarm: este un sistem care combina cele trei sisteme de mai sus , in sensul ca radacinile cresc intr-un mediu inert (hidroton), un curent de apa circula tot timpul de sus in jos udand hidrotonul (nu in mod special radacinile), iar o pompa de aer aereaza apa din rezervorul aflat chiar sub recipientul de crestere.

Hidrotonul este o componenta cheie a culturii hidroponice intrucat are o structura foarte poroasa, cu mii de caverne de suprafata, ceea ce face ca apa sa adere foarte bine la el fara a ramane captiva inauntru, acest lucru asigurand curgerea pe intreaga suprafata a bilelor de hidroton si oxigenarea suplimentara.

Revenind la problema ta, pompa nu trebuie sa faca picaturi, stropi, pelicula de apa in aer, etc. Tot ce trebuie sa faca e sa ridice apa din rezervor deasupra bilelor de hidroton. Atat si nimic mai mult.

Problema stropilor, picaturilor, a peliculei de apa se pune doar in cazul unei culturi aeroponice. Insa asa cum spunea si Explo, orice instalatie de cultura aeroponica presupune costuri sunstantiale si o exploatare mult mai pretentioasa.

Ca sa produci stropi iti trebuie o pompa de presiune mare care sa poata sparge jetul de apa in picaturi microscopice. Alternativa la pompele de presiune sunt foggerele ultrasonice, insa si ele au anumite dezavantaje.

Intradevar se pot face si mix-uri intre tehnici de cultura hidroponica si aeroponica, insa orice hibrid de acest gen presupune complicarea solutiei.

Asa cum am mai spus, in cultura hidroponica e foarte important sa tii lucrurile cat mai simple. Din acest motiv consider ca sistemele DWC sunt cele mai eficiente din punct de vedere al costului si usurintei in exploatare.

Nu ai nevoie decat de o pompa de aer de acvariu de volum cat mai mare(preferabil cu doua iesiri) de aproximativ 200-300L/H, doua-trei pietre de aerare si eventual o coloana de ridicare a apei (asa cum am mai spus aceasta e necesara doar in prima saptamana, pana cand radacinile ajung in rezervor).

Iar ca sa inchei cu inceputul, ce problema are plantuta ta ? De ce zici ca moare ? Ceva deficiente ? Da semne de lipsa de apa ? :)

Pune si tu o imagine, sa ne dam cu parerea.
 

Splif

Member
E cam palida ea asa,eu m-am speriat mai mult ca ati spus ca in caz ca ceva nu merge in cateva ore poate muri .
Cat am tot testat eu ea a stat in apa fara absolut nimic insa e ok.
Maine iau pompa de aer si pietre de aerare.Sa iau 2 lungi de 27cm sau 2 rotunde de 15 cm?
Acum ii pun niste fitting-uri cu 3 iesiri 2 se prind de furtune si prin 1 curge apa,am pus 4 astfel de fitting-uri sa curga apa pe hidroton si radacini (cat se poate ).
Voi pune in album poze sa vedeti cum a ajuns :D
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Eu pentru sistetul de dripping atasat coloanei de aerare folosesc o bucata de copex de plastic (din cea folosita la instalatiile electrice) in care am taiat niste mici fante din 4 in 4 pliuri, prin care se scurge apa pe hidroton.

Coloana de aerare e facuta dintr-o teava de PVC de 8mm diametru si lunga cat inaltimea galetii, un T, o bucata de 25cm de copex de plastic , un furtun de perfuzie pentru aducerea aerului si o bucata de 2-3cm de izolatie de plastic de pe un cablu electric, care intre fest in furtunas cam la 3-4cm de fundul galetii.

Am reglat aerul in coloana de aerare in asa fel incat sa iasa 3-4 bule mari pe secunda (nu trebuie bule mici, aici e toata smecheria). In felul asta se asigura o curgere continua a aperi pe hidroton.

Pentru aerat folosesc 4 pietre de cate 2cm fiecare :) , legate intre ele printr-un inel facut dintr-un furtuna (adica 5 T-uri si 4 pietre)

Plantuta ta e o indica sau o sativa ? Sau ce predomina ? Frunzele sunt drepte sau indoite(in sus sau in jos). pH-ul l-ai masurat ? E stabil ? Cu concentratia sarurilor cum stai ? Nu ar trebui sa treci de 0.4-0.5mS (adica 200~300ppm).
 

Splif

Member
Ph-ul e intre 5.60 si 6 (aparatul imi indica 5,65)
Insa concentratia nu am cu ce sa o aflu ( nu am nici tds nici ec-metru ) insa folosesc strict cat zic cei de la canna ( am inteles ca e asa de strict si de bine pusa la punct concentratia ca nu prea mai trebuie sa stiu ppm , oricum e interpretabila treaba ).
Frunzele sunt curbate in sus insa sunt cam palide in sensul ca sunt cam incretite .
Si parca prea in sus sunt ( in sol era clar ca e suprasaturata )


L.E. : e indica clar (dupa frunze ),observ ca pe site-ul lor nu mai zice ce e.

GENETICS
Afgan x Brazilian x South Indian.
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Pai cu ce sa aflu? e de la robinet statuta 24h
Cum vi se pare ?

Daca esti din Bucuresti (si cred ca asta e regula pentru toate retelele de distributie de apa potabila din tara) poti considera o concentratie maxima de 350uS ( achivalent a 175ppm). Majoritatea sarurilor dizolvate in apa de la robinet sunt derivati de Ca, Mg si Fe(mai putin, dar in zona de campie e destul de mult).

Luand in considerare limita maxima, trebuie sa dozezi nutrientii astfel incat sa nu depasesti concentratiile maxime specificate de producator (tinand cont ca limitele maxime se pot folosi doar de crescatorii experimentati, ce dispun de echipamente complexe de masurare a concentratiei individuale a sarurilor dizolvate).

Din cauza asta cel mai bine e mergi pe undeva pe la 75%-80% din concentratia specificata (scazand totodata si concentratia initiala a apei).

Apa de la robinet nu trebuie neaparat lasata sa stea. E mult mai bine ca inainte de a o folosi sa fie bolborosita cu o pompa de aer de acvariu, procesul grabind eliberarea clorului din apa (o parte se elibereaza sub forma de gaz, o parte -mult mai mica - se sedimenteaza in urma reactiei cu dioxidul de carbon din aer).

Daca iti permite timpul, o poti fierbe. Procesul eliminarii clorului se accelereaza considerabil iar prin fierbere scade si duritatea apei, sarurile de calciu si magneziu sedimentandu-se intr-o oarecare masura.

Din ceea ce se vede in imagini, umiditatea in growbox-ul tau este destul de mare dar in limitele recomandate. Trebuie sa ti cont ca atunci cand umiditatea relativa a aerului creste planta incepe sa aiba dificultati in a elimina umezeaza in exces prin transpiratie (proces prin care isi mentine constanta temperatura). Apa fiind captiva in planta, frunzele vor avea un aspect greori, usor aplecate. Ar fi bine sa ti higrostatul mai departe un pic de netpot pentru ca poate fi influentat de apa care se evapora de pe el.

Nu am vazut in imagini un ventilator care sa circule aerul, iar lucrul asta este esential, ajutand la hranirea plantei indepartand oxigenul produs de frunze si aducand aer cu concentratie mai mare de CO2.

E esential sa iti iei un EC-metru cu scala pana la 3mS sau un TDS-metru cu scala pana la 2000ppm. Sa cresti hidroponic (mai ales ca incepator) fara EC-metru a ca si cum ai conduce masina legat la ochi.

Plantuta pare cat de cat ok, desi ar fi fost bine sa pui niste prim-planuri individuale cu frunzele. Varfurile par verzi, fara semne de ingalbenire/maronire, deci nu cred sa fie vorba de prea multi nutrienti.

Mai trebuie sa ti cont de faptul ca planta nu consuma nutrientii in mod uniform si liniar. Cu cat creste mai mare, cu atat va consuma mai mult. Cand schimbi apa si adaugi nutrientii, asimilarea va fi puternica in primele ore, hai sa zicem prima zi, iar pe masura ca concentratia scade, procesul de schimb osmotic la nivelul radacinilor este incetinit.

Multi crescatori urmaresc in paralel concentratia EC, nivelul apei si pH-ul. Daca EC-ul scade, e semn ca planta consuma mai multi nutrienti decat apa si e cazul maririi concentratiei. Daca EC-ul creste, inseamna ca in apa sunt prea multi nutrienti si planta nu ii asimileaza. Cauza poate fi un dezechilibru chimic sau o neadaptare a pH-ului .
 

Splif

Member
Am cumparat ieri o pompa de aer cu 2 cai,foarte ok fata de ce am vazut pana acum Hailea ACO-9602.Am cumparat si 2 pietre de aerare rotunde de 10 cm diametrul si am legat fiecare cu firul ei in pompa.Pot sa zic ca de dimineata am vazut schimbari majore la ea cum ar fi frunzele care erau micute de pe tulpina mai de jos deja erau maricele , pana acum parca stagnase putin ,cred ca nu avea oxigen.
Inca nu am dat la maxim pompa de aer,o sa adaug si hyox de la AN insa nu am inteles o treaba.
Zice asa : "Mix HyOx of a rate of 2 ml per litre (quart) in rezervoir 2-3 times per week.
Never pour HyOx,in its concentrated form,directly into the rezervoir.Always dilute HyOx 6:1 before pouring into the rezervoir.
For cleaning rezervoir and feed lines use 2 oz.(60ml)per gallon (4 litres).Then flush rezervoir and feed lines with 5.5-6.5 ph balanced water and wait 24 hours before planting."

De aici am inteles ca nu trebuie sa adaug direct in nutrienti.Trebuie dizolvata in alta apa separat dar cum? 2 ml la litru? Cum e cu concentratia asta de 6:1.Diluez 2 ml de HyOx,pai daca am 10 litri mi-ar trebui alti 10 litri cu hyox ? Separat de cei cu nutes?
Legat de curatarea rezervorului si feed lines adica "linia de hrana"? Apoi spal rezervorul si ?
Am mai gasit pe spate inca ceva dar e in franceza.O sa traduc direct.
"Derivat din: peroxid de hidrogen
Pentru utilizarea în hidroponie, care permite transferul mai bine de oxigen si substante nutritive la radacini, tulpini, frunze şi flori, rezultând într-o planta mai robust.
Hydro: se amestecă 1 ml / L în rezervorul de 2-3 ori pe saptamana.Nu se adăuga HyOx direct în rezervor, diluati-l mai întâi în proporţie de 6:1 în apă înainte de a turna în rezervor.
Pentru curăţenia sistemului hidro, utilizează 8 ml / L."

"Derive de : peroxide d'hydrogene
pour une utilisation en hidroponie,permettant un meilleur transfert d'oxygene et de nutriments aux racines,tiges,fleurs et feuilles,le resultat etant une plante plus robuste.
Hydro:melanger 1ml/L dans le reservoir 2-3 fois par semaine.Ne pas ajouter HyOx concentre directement dans le reservoir,diluez- le d'abord en proportion de 6:1 dans de l'eau avant de le verser dans le reservoir.
Pour la proprete des systemes hydro,utiliser 8 ml /L .
Rince le reservoir,au ph ajuste,et attendre 24h avant de remettre des plantes."

Nu stiu de ce nu se cam pupa intre ele ca dozaj.
Sper sa ma lamureasca careva .
O sa revin cu poze la frunze cat de macro pot.
Multumesc
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
cred ca platesti cam mult pentru ceva destul de asemanator cu peroxidul. in schimb, instructiunile sunt destul de clare, dizolvi in 6 parti apa si pui in rezervor.
ce nu ai inteles?
 
Top