What's new

Pune o intrebare,primeste un raspuns

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Salutare tuturor,
Am nevoie de sfaturi utile cu privire la pastrarea ierbii in congelator. Multumesc

Detaliaza si tu un pic, ca din moment ce ai pomenit de congelator, probabil ca ai ceva idei.

Primele idei care imi vin in minte :

- nu congelator, ci frigider ;
- recipiente mici, cat sa consumi o luna sau doua dintrunul ;


Eu folosesc un mini-frigider pentru pastrat iarba (desi in curand va deveni inutil pentru ca vreau sa ma axez doar pe extracte in alcool) si am constatat ca desi se pastreaza mai mult timp potenta , textura are de suferit, si indiferent de umiditate, materia vegetala devine extrem de casanta, friabila, iar atunci cand strangi budul intre degete se sparge ca nisipul.

Cand pastrezi la frigider sau congelator, automat apare problema spatiului ocupat, asa ca trebuie sa folosesti recipiente cat mai ergonomice. Eu nu-s adeptul pastrarii ierbii in pungi de plastic, dar poti folosi eventual pungi ce pot fi vidate.

Exista insa posibilitatea pastrarii nu sub forma de materie vegetala, ci sub forma de extracte : hash, tincturi, rasini concentrate.

Cea mai la indemana cred ca este ice-hash, ca nu-ti trebuie decat apa, gheata si bud. N-ai nevoie de site de separare daca nu vrei sa te spargi in figuri cu diferite puritati. Trebuie doar sa extragi rasina din bud.
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
cred ca omul vrea sa pastreze bud din moment ce asta a intrebat.. si pomenind de congelator am banuit ca e vorba de pastrare pe termen lung. tot ce planuiesti sa consumi in un an de la recolta n-are ce cauta in congelator, si dupa parerea mea, nici in frigider.
iar cand umblii la congelator, iti tot recipientul, nu iei bud din el si il pui la loc, pentru ca altfel introduci umiditate in bud, care apoi ingheata si inghetul distruge celule provocand acel bud sfaramicios.
pe termen lung mi se pare stocarea optima.. atat timp cat nu luam in calcul injectii de azot si temperaturi ZERO ABSOLUT, greu de obtinut acasa.
 

fenomeno_djo

Well-known member
Veteran
Multumesc amandurora.
Am de gand sa congelez iarba pe care am recoltat-o anul acesta, ca mod de stocare. E vorba de un congelator, nu de frigider.
Nici eu nu sunt adeptul pungilor de plastic, cu atat mai mult al celui din urma. Prin urmare, o sa le pun in tziple ( de plastic sunt, ce sa-i faci ) :D . Asa cred ca n-o sa ocupe tare mult loc, sper sa mai fie loc si pentru mancare :))

ps: Potenta e importanta, altfel e ..frustrant
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
cam riscant cu pungile de plastic.. mai ales daca mai bagi si mancare pe acolo le poti strivi. pungi ziploc am folosit si eu, pentru ca aveam de bagat multe strainuri si cate putin din fiecare.. dar acele ziploc-uri le-am pus in casolete de plastic pentru protectie si uniformizarea temperaturii.
cat despre potenta, din ce am testat.. dupa 3-4 ani de -28..-32 grade iarba era pe la 95% din potenta initiala.
 

Gigel2

Member
Intr-un spatiu de 45x40x70 pot baga 320w cfl 6400k direct 12/12?
Cat de mult afecteaza faptul ca nu am warm light in flower?
Sa fie oare prea multe becuri pt. un spatiu asa mic?
Cum ar fi sa am 150w warm light fata de 320w cool light?

Edit: cutia este un frigider iar lada de legume nu e luata in calcul drept spatiu util. Aceasta se va transforma intr-un bazin cu apa in care va sta incalzitorul de acvariu si unde probabil voi pune constant pastile de co2.
Intrebare...5l de apa care vor sta constant la temperatura de 30 de grade radiaza suficienta caldura cat sa compenseze o temperatura exterioara de aprox 10 grade?
 
Last edited:

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
e cam mult 320w in spatiul ala, dar avand in vedere ca ai nevoie si de caldura.. poate sa fie ok. (cu conditia sa ai loc pentru atatea becuri)
nu e asa mare diferenta intre warm white si cool white incat sa poti compara 150w cu 320w.
Daca adaptezi fluxul de aer rece ce intra in box incat sa nu raceasca mai repede decat poate incalzi acel incalzitor, merge, daca nu, mai greu. De asemenea trebuie sa iei in calcul ca .. curentii de aer rece nu fac deloc bine plantelor, deci .. nu trebuie sa ai un flux mult prea mare de aer, si daca se poate sa intre undeva cat mai aproape de aceea apa incalzita ar fi perfect. De asemenea nu uita ca sunt mai eficiente mai multe becuri mici decat mai putine foarte mari (in cazul cfl-urui), si asa e si mai simplu sa mai opresti din ele daca e prea cald.
 

Gigel2

Member
Multumesc mult explo. O sa ma gandesc si o sa ma razgandesc pana luni si poate ... seara urc si o poza cu boxul 100% terminat.
Seara buna!
 

Gigel2

Member
A folosit cineva vreodata un filtru de habitaclu cu carbon activ?
Ma refer la filtru de polen de pe masina.
Seamana cu cel din poza doar ca e cu carbon.
Probabil partea gresita din ecuatie e ca l-am pus pe evacuare dar daca l-as fi pus in box pierdeam spatiu pretios.
 

Attachments

  • 1531556.jpg
    1531556.jpg
    8.1 KB · Views: 11
  • op.jpg
    op.jpg
    21.6 KB · Views: 11

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
A folosit cineva vreodata un filtru de habitaclu cu carbon activ?
Ma refer la filtru de polen de pe masina.
Seamana cu cel din poza doar ca e cu carbon.
Probabil partea gresita din ecuatie e ca l-am pus pe evacuare dar daca l-as fi pus in box pierdeam spatiu pretios.

Nu vreau sa-ti domolesc entuziasmul, dar inainte sa te apuci de treaba e bine sa stai un pic si sa analizezi distant problema, ca sa gasesti solutiile cele mai simple.

Un asfel de filtru de habitaclu, daca e sa-l folosesti pentru controlul mirosului, presupune o adaptare destul de dificila si poate chiar si costisitoare, si in plus necesita un flux puternic de aer (mai precis o presiune negativa destul de mare) pe care nu-l poti obtine decat cu un ventilator (extractor) puternic, ceea ce inseamna consum sporit de energie si mai ales zgomot in exces.

Pentru ca tot spui ca vrei sa folosesti un frigider pe post de growbox, recomandarea mea este sa folosesti un filtru de carbon DIY de tip rama, pe care sa-l incorporezi in peretele din spate al frigiderului, pentru a face economie de spatiu.

In ceea ce priveste 'lada de legume', aceasta constituie un spatiu foarte pretios, pe care nu are rost sa-l irosesti, mai ales ca ai nevoie de spatiu pe verticala. Din cauza asta recomandarea mea e sa folosesti acea tava pe post de ghiveci (daca o mai ai) sau sau plasezi ghiveciul in ea (daca incape), castigant in felul asta cel putin 20cm pe verticala. Daca frigiderul nu este functional, iti recomand sa-i elimini motorul, radiatorul si racitorul (adica toata partea frigotehnica) si sa decupezi bucata de plastic din spatele cuvei de legume, ca sa ai mai mult spatiu.

Ca si sursa de incalzire poti folosi un pet de 2.5L in care bagi incalzitorul de acvariu, iar ca protectie suplimentara impotriva frigului, pe perioada intunericului opresti ventilatia, ca sa nu-ti scoata aerul cald afara.

Atentie !!! Toate reglajele astea le faci inainte sa germinezi semintele sau sa bagi plante in box, ca sa nu le omori inainte de vreme.

Suplimentarea cu CO2 (indiferent de sursa) este recomandata doar pentru spatiile ermetice, care nu comunica cu exteriorul (altfel te trezesti ca tot dioxidul de carbon este eliminat, inainte ca plantele sa apuce sa-l foloseasca) si de catre groweri experimentati .

In ceea ce priveste lumina, mai ales daca folosesti CFL-uri alb rece pe perioada de inflorire, vei obtine muguri foarte frunzosi. Un spectru cat mai cald, cu mult rosu , va determina dimpotriva, frunze foarte putine si muguri alcatuiti in exclusivitate din inflorescente. Asa ca mai bine pornesti direct cu CFL warm white, cu putere mica pe care o maresti treptat (pornind becuri) pe masura ce se dezvolta planta. Cea mai multa nevoie de lumina o au plantele in faza de vegetatie exploziva si in primele doua treimi a perioadei de inflorire.
 

Gigel2

Member
Asadar cfl-urile coolwhite ies din discutie. Ma gandeam la un sog cu 5,6 plante 12/12 din start.
Am pus la germinat 12 seminte iar dupa ce elimin masculii ma astept sa raman cu macar 5 fete.
Bagandu-le direct in flower nu ma astept sa creasca foarte inalte dar am luat in calcul utilizarea laditei pe post de ghiveci in cazul in care decid mai tarziu sa vegetez minim 50 de zile o plantuta de soi (cele actuale fiind toate bagseed-uri din diversi mugurasi devorati in anul ce sta sa treaca).
Cam asa arata frigiderul pana acum. Urmeaza sa-i montez duliile pe care le-am lasat in asteptare hotarand ca ar fi mai bine sa am becurile inainte sa le asez definitiv pe pozitie.
O sa cumpar 5 becuri a cate 36w, toate cu spectrul 2700k. O sa am in felul asta 180 w intr un spatiu de nici 0.5 mp. In cazul fericit in care 5 plante se arata a fi fete pot sa ma astept la o recolta de cca 100g?
Poate pana incep sa puta gasesc o solutie mai eficienta de a scapa de miros. Filtru de la masca de gaze oare ajuta?
Defapt....cred ca as putea sa inlocuiesc filtrul actual cu un ciorap de dama plin cu carbon activ...as putea?! :))

Va multumesc mult pentru raspunsuri.
 

Attachments

  • DSC_1004.jpg
    DSC_1004.jpg
    30.3 KB · Views: 9
  • DSC_1007.jpg
    DSC_1007.jpg
    45.6 KB · Views: 9

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Parca aveai sub un sfert de mp, acum s-a facut juma de metru?
Cat despre complicatiile cu ciorapii cu carbon activ, cred ca pierzi timpul cu o solutie care n-o sa te duca departe. De filtru de masca de gaze nu mai zic.. Ce zicea hemp cu fi!tru de tip rama, diy, e o idee f buna, si eu folosesc asa ceva.
 

coolbud

puffin' the herb
o sa se faca o caldura in ala de te doare mintea.ingeniosi romanii nostri dar nu prea...pula mea decat sa cresti in frigiderul ala ruginit mai bine cumparai niste pal si-ti faceai un box.arata si mai bine si macar stiai ca-i ceva ok.
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Cu putin efort eu zic ca iti poti face un growbox acceptabil din el, dar mai ai de lucru. E important sa ai control total asupra temperaturii si a mirosului.

Tine cont ca pentru o filtrare eficienta ai nevoie de suprafata mare de contact cu carbonul si trebuie sa obturezi cat mai putin fluxul de aer.
 

Gigel2

Member
Serios?Chiar crezi ca un gb tre` in primul rand sa arate bine? Cu cat mai banal, mai ruginit, mai necostisitor...cu atat mai usor de trecut cu vederea ;).
Cu jumatete din becuri aprinse temperatura variaza intre 27 si 32 grade.

Am cumparat un incalzitor de acvariu pe care intentionez sa-l bag intr-o sticla de sticla si sa-l pun pe usa frigiderului.
Setez temperatura pe la 30 grade celsius si?! il las in priza non-stop? Ma gandesc ca pe timpul iluminarii apa va avea temperatura mediului iar termostatul va tine incalzitorul oprit.
Fetele au 3 zile insa cotiledoanele nu s-au desfacut complet decat la 3 plante din 9.Alta chestie care ma ingrijoreaza e faptul ca frunzulitele celei mai dezvoltate plante s-au ingalbenit usor spre varf.
Folosesc pamant florasol. L-am udat destul de abundent inainte sa plantez semintele iar apoi am continuat sa umezesc stratul de la suprafata in functie de cat repede se usca (cativa stropi de apa, bine distribuiti, de doua ori pe zi).
S-ar putea sa fie de la apa...am folosit atat apa plata imbuteliata cat si apa de put din prima panza freatica. Apa plata probabil are f multe minerale iar cea de put...e destul de dura (nisipoasa, mullt calciu...etc.) neavand nici un fel de filtru pe instalatie. Ce e de facut? Sa fierb apa din put si sa ud cu ea asa?Sa fierb apa plata si sa ud cu ea asa? Sa strang apa de ploaie?
O sa le mai las pana sambata in regim 24/24 iar apoi o sa le trec pe 12/12.
 

Attachments

  • DSC_1012.jpg
    DSC_1012.jpg
    90.4 KB · Views: 8
  • DSC_1010.jpg
    DSC_1010.jpg
    68.4 KB · Views: 10

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Cred ca nu aspectul boxului conteaza, ci cat de bine se integreaza in locul unde il pui.
Si da, il pui pe 30 grade, sau pe maxim si dupa, daca mai e nevoie reduci. Sa ajunga temp mediului la cat setezi termostatul cred ca e un vis, si nu se va intampla. Succes.
Daca fierbi o apa nu schimba compozitia de minerale, ajuta doar daca exista microrganisme daunatoare in apa.
 

Gigel2

Member
Ma astept ca mediul sa influenteze temperatura apei in care e incalzitorul tinandu-l pe timpul iluminarii oprit. Pe perioada intunericului cu incalzitorul la maxim si cu ventilatia oprita, probabil, voi avea in jur de 20,24 grade...

M-asteptam sa nu se schimbe cu nimic calitatea apei dupa fierbere. Probabil ma voi apuca sa distilez apa :)) Voi pune un vas mic, gol, in altul mai mare, plin, iar pe ce din urma il voi acoperi cu un capac cat mai conic asezat invers. Tot ansambul pe aragaz iar sus...gheata.Munca, munca si iar munca.
Ce-ar fi sa folosesc apa distilata imbuteliata?
Sec solul de nutrienti?
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Ma astept ca mediul sa influenteze temperatura apei in care e incalzitorul tinandu-l pe timpul iluminarii oprit. Pe perioada intunericului cu incalzitorul la maxim si cu ventilatia oprita, probabil, voi avea in jur de 20,24 grade...

M-asteptam sa nu se schimbe cu nimic calitatea apei dupa fierbere. Probabil ma voi apuca sa distilez apa :)) Voi pune un vas mic, gol, in altul mai mare, plin, iar pe ce din urma il voi acoperi cu un capac cat mai conic asezat invers. Tot ansambul pe aragaz iar sus...gheata.Munca, munca si iar munca.
Ce-ar fi sa folosesc apa distilata imbuteliata?
Sec solul de nutrienti?

La cat ploua acum, mai bine scoti doua galeti afara si astepti sa se umple cu apa. E cea mai buna apa pe care ai putea-o folosi pentru plante. Si nu trebuie sa-i faci nimic, doar sa o folosesti.

Pamantul Florasol are destul de multi nutrienti adaugati (dovada e si usoara arsura care se vede in a doua poza pe marginile funzulitelor in formare).

Nu te grabi cu nutrienti, asigura-le doar umiditate si vor putea creste in paharele alea fara probleme una pana la doua saptamani. Problema cu paharele alea e transparenta lor - radacinile nu se vor dezvolta daca ajunge lumina la ele. Ca sa eviti asta, poti baga paharele intr-o cutie cu nisip, de preferinta umed (nisipul umed prin uscare isi scade temperatura si ajuta si la cresterea umiditatii din mediul inconjurator).

Totodata, nu uita sa pui peste plantute domuri de umiditate (facute tot din pahare transparente, in care dai vreo doua gauri mici, pentru aerisire).

Si ca tot vorbim de gauri, paharele au gauri de scurgere ?
 

Gigel2

Member
Nu am de gand sa le dau deloc nutrienti in perioada de vegetatie.Cand implinesc 10 zile le voi muta intr-un amestec de nisip,pamant si probabil polistiren, in vase de aproximativ 1,75 l iar ciclul de lumina va fi de atunci 12/12. Odata cu mutarea lor voi adauga un bec de 30w si in cele din urma inca 75. O sa ajung in final la un total de 225w din care 100 lumina rece, 125 lumina calda.
Faptul ca lumina afecteaza radacinile e un lucru pe care l-am invatat de mult, din proprie "neexperienta". Nu am gasit din prima pahare potrivite si am decis sa le cumpar totusi pe-astea...O sa le invelesc in staniol in momentul in care observ prima radacina ce a atins paharul.
:thinking:.As spune ca in preajma aniversari a 30 de zile de cand s-au nascut isi vor arata si sexul.Gresesc?
:thinking:.Un total de aproximativ 75 de zile de la samanta la harvest (sunt destul de sigur ca strainurile sunt predominant indica) e un vis frumos sau e realizabil?
:thinking:.Le pot uda timp de doua, trei zile cu apa distilata sa curat putin pamantul de nutrientii in exces?

Va multumesc mult domnilor!:tiphat:
 

Latest posts

Latest posts

Top