What's new
  • Happy Birthday ICMag! Been 20 years since Gypsy Nirvana created the forum! We are celebrating with a 4/20 Giveaway and by launching a new Patreon tier called "420club". You can read more here.
  • Important notice: ICMag's T.O.U. has been updated. Please review it here. For your convenience, it is also available in the main forum menu, under 'Quick Links"!

Discutii legate de LED-uri

X

xweed420

pentru primul grow un hps de 250 w e mai mult decat ai nevoie.vezi ca emana f multa caldura hps vei avea nevoie de cooltube sau de un reflector cu geam.succes
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Pentru cei care doresc sa isi construiasca un panou de leduri DIY, am gasit ceva cu adevarat util : PCB de aluminiu gata format

Pentru 14 leduri : http://www.ebay.com/itm/1PCS-Aluminum-Base-Board-for-14x1W-3W-LEDs-257x47x2mm-Series-/321035597765

attachment.php


Pentru 20 de leduri : http://www.ebay.com/itm/Aluminum-Ci...-1W-3W-LEDs-181x142x1mm-DIY-PCB-/221162256495

attachment.php
 

Attachments

  • $(KGrHqF,!hsE7EzK)OScBO-wklF2dQ~~60_57.JPG
    $(KGrHqF,!hsE7EzK)OScBO-wklF2dQ~~60_57.JPG
    39.1 KB · Views: 19
  • $T2eC16hHJHIE9nysfqf-BQdZhbuB6g~~60_12.JPG
    $T2eC16hHJHIE9nysfqf-BQdZhbuB6g~~60_12.JPG
    20.1 KB · Views: 16
Last edited:

w00w

Member
Interesanta idee sa pui separat leduri cu lumina calda/rece..
Dar..daca pui lumina calda /rece nu se pierde din spectrul de albastu?
Daca plantelor le trebuie culoarea albastra dc sa ii mai dam alb rece/cald?,nu putem sa ii dam numai albastru la vegetatie.
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Ledurile albe sunt de fapt leduri albastre , peste care este depus un strat mai gros sau mai subtire de fosfor care are rolul de a schimba lungimea de unda a luminii emise, convertind-o de la o largime de banda ingusta la un spectru mai larg.

Plantele absorb intradevar cu precadere lumina albastra si rosie, insa este foarte greu sa 'acordezi' o sursa de lumina la nevoile unei anumite plante, asa ca lumina alba acopera acopera eventualele 'goluri'.

Cand adaugi lumina alba peste lumina albastra nu se pierde nimic, doar creste cantitatea totala de lumina (lumina albastra este tot acolo, insa reprezinta doar o parte din totalul fluxului luminos).

Respectivele lumini le-am construit si adaugat in vederea sporirii intensitatii luminii pe margini, intrucat panoul central l-am construit sa acopere doar jumatate din suprafata pe care cresc acum, si cum nu aveam disponibile decat leduri albe si eram si presat de temperaturile scazute de afara, am decis sa le construiesc mai repede, dar este posibil sa le mai adaug cateva leduri rosii.
 

piramidon

recidivist icmag - OUT-ist convins - microgrower
Veteran
Intre 1 si 200 rpm :D inca n-am stabilit, important este sa se-nvarta, dar ce ma priveste pe mine este si cat poate sa impinga dracovenia, ca panoul poate fi ceva mai greu de invartit decat o caseta audio. Iar pt asta mai potrivite is motoarele pas-cu-pas recomandate de explo, alea pot duce pana la 450g forta de rotatie.
Dar asta indicat de tine are avantajele: 1- pret accesibil, 2- alimentare la 220
Hemp ce parere are?
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Eu am folosit o data un motoras de 5V scos dintr-o unitate de DVD cu care am facut sa se invarteasca un platan de aproape 60cm diametru .

Solutia : demultiplicare cu surub melcat (cred ca avea o rata de multiplicare ceva la genul 100:1 sau poate chiar mai mult).

Idea e ca pe tine trebuie sa te tina mult mecanismul, cel putin pe durata unui grow intreg, sa nu te trezesti ca ai de depanat pe parcurs, ca nu-i placut.

O solutie ar mai fi si motorul ala de la un disco-ball (e un fel de motor de pickup, cu turatie mica).

Problema cea mai mare pe care o vad eu la motorasul prezentat este conectarea la ax ... dar solutii se gasesc.
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
vin acum si eu in joc si zic.. oare nu ar fi mai simplu sa invartim plantele? :D
nici un curent de transmis.. doar un turntable. :2cents:
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
vin acum si eu in joc si zic.. oare nu ar fi mai simplu sa invartim plantele? :D
nici un curent de transmis.. doar un turntable. :2cents:


Imi aduc aminte ca i-am sugerat si eu lui Piramidon chestia asta, dar parca venise cu niste argumente contra pe care nu mi le mai aduc aminte ( cred ca legat de udat sau de ruperea crengilor) - dar ne lamureste omu' :biggrin:

Dar iar ma intreb eu in sinea mea de injiner, nu-i mai simplu amplasezi ledurile circular , decat sa le invarti ?

Eu abia astept sa vad vartelnita in actiune, cu siguranta ar putea concura pentru originalitate.

O sa radeti de mine, dar pornind de la idea lui Piramidon ma gandeam sa incerc un grow rasturnat cu 180 de grade , adica ghivechiul sa fie in tavan, iar luminile jos. ( e posibil sa fie si vinul de vina, dar stati sa vedeti dupa ce aprind cuiu' :joint: )
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
O sa radeti de mine, dar pornind de la idea lui Piramidon ma gandeam sa incerc un grow rasturnat cu 180 de grade , adica ghivechiul sa fie in tavan, iar luminile jos. ( e posibil sa fie si vinul de vina, dar stati sa vedeti dupa ce aprind cuiu' :joint: )

poti face treaba asta la perfectie cu o planta ce sufera de agravitropism.. trebuie numai s-o gasesti.
 

Husky Jackal

Very Neat Monster
Veteran
Ma bag si eu ca musca-n lapte, dar din cate am citit, planta consuma energie ca sa se adapteze la pozitia luminii de fiecare data cand o invarti, energie care de altfel ar fi folosita pentru dezvoltarea plantei. Ma gandesc ca light-movers nu au fost facute degeaba...
Dar poate ca fabulez asa ca ma retrag in barlog... :joint:
 

piramidon

recidivist icmag - OUT-ist convins - microgrower
Veteran
Nu vreau sa invart plantele pt ca pierd din versatilitate.
E ok sa invarti o tava cu cateva ghivece in ea, dar daca iti vine ideea sa cresti hidro sau aeroponic, se mai complica putin treaba...
Apuca-te tu, hemp, sa invarti dwc-ul tau. :D sa vezi ce pleoscaie..
M-am uitat eu si la alte sisteme, cum ar fi Spinner cel care apare si in Weeds (serialul sf :D) si desi nu l-am vazut in functiune, se pare ca ala foloseste intr-adevar un turn table, format dintr-o cuva ce tine lichidul si radacinile. Daca vrei sa folosesti Spinner-ul (la 1500$/buc) la un grow in sol, intampini ceva rezistenta in primul rand te limiteaza inaltimea de max 90cm...
Vreau sa mai invart luminile si din alte motive:
- minimalizarea efectului de umbrire
- maximizarea folosirii energiei (luminii) prin exploatarea timpului de remanenta optica al plantelor. Practic, din pc de vedere al plantei, tavanul sau "cerul" daca vreti, va fi un mare led radiind PAR din fiecare mm patrat al sau. Planta "vede" miscarea luminii ca in pozele acelea cu timp de expunere lung in care stopurile masinilor se vad ca o dunga continua de lumina de aceeasi intensitate pe toata lungimea.
Ca orice alt proiect, fie ca e in faza de proiectare/conceptie, testare sau implementare, are plusuri si minusuri si pana la urma el (proiectul) trebuie sa deserveasca obiectivele stabilite de autor.
Obiectiile nu sunt respinse, ci dimpotriva, eu incurajez critica constructiva. Din pacate nu toti stiu ce-i aia..
Acum ca gluma: hemp, d c nu pui in tavan un dwc cu lumina jos? :laughing:
:tiphat:
 

Bonng

New member
Eu gandesc totusi in felul urmator: o gramada de bataie de cap si de bani investiti doar pentru economisirea a ce? A 2-3 saptamani din tot ciclul? Nu cred ca merita tot efortul! Oricum esti limitat si de spatiu...
 

piramidon

recidivist icmag - OUT-ist convins - microgrower
Veteran
Da bongule, dar undeva in cursul vietii asteia va trebui sa afli ca nu toti gandesc la fel (thank god 4 that).
Poate ti s-ar pare ciudat ca unii gasesc placere in procesul de gandire (bataia de cap) dar fara "specia" asta n-ar fi existat cresterea indoor. Cate din facilitatile moderne pe care le folosesti firesc, considerand ca ti se cuvin, s-au creat fara bataie de cap?
Batai de cap:
Tesla vs Edison; Colt vs Smith & Wesson; Nokia vs Ericsson; Casparov vs Deep Blue; Comunism vs Capitalism; etc
Daca as reusi sa obtin un avans de 2-3 sapt din ciclul de crestere, as revolutiona agronomia as fi mai vestit decat Jack Herer, dar nu popularitate vreau eu. Afirmatia asta demonstreaza doar cat de mult stii tu despre grow in general...
Si eu consider ca merita efortul, desi habar n-ai ce buget voi folosi (cati bani), cat despre spatiu... :laughing: de unde stii tu daca sau cat de limitat sunt, mi-ai vazut planurile cadastrale? :D
Bongule, ia arata-ne tu tehnica ta infailibila de grow. Fara bataie de cap, cu investitie minima si nelimitat de spatiu.
Haide, sa-ti traiasca porcu' de nu ne-oi lumina si pe noi.
 

Drackon

Active member
Eu cred ca 3 panouri de 200w LED ar fii mai eficiente decat un hps de 600, parca am mai avut o discutie de genul acesta acum ceva timp, in fine, ideea e ca, poti sa le pozitionezi mai bine, de ex (2 sus si unul lateral) plus ca produc mai putina caldura decat HPS-u :joint:

Intrebarea mea e de ce ai postat aici? Avem un thread cu discutii despre becuri, si altul cu discutii despr LED-uri, probabil ca sa ii dai lu' explo de lucru.. :D
 
Top