What's new
  • Happy Birthday ICMag! Been 20 years since Gypsy Nirvana created the forum! We are celebrating with a 4/20 Giveaway and by launching a new Patreon tier called "420club". You can read more here.
  • Important notice: ICMag's T.O.U. has been updated. Please review it here. For your convenience, it is also available in the main forum menu, under 'Quick Links"!

PROBLEME CU PLANTUTA?

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
da, dar inainte de asta trebuie sa verifici ce ph are mediul. vad ca tot eviti sa ne spui cat are apa cu care uzi pe threadul celalt, fara sa stii aia nu poti calcula ph-ul mediului, doar din runoff.. si atunci, de unde stii ca ai blocaj?

si nutrientii din surse chimice se folosesc mai usor decat cei din sursa organica, nu cred ca ar fi fost o diferenta in cazul grow-ului asta daca foloseai alt tip de nutrienti.

poate sa fie mierea, poate sa fie ph-ul, sau poate sa iti lipseasca vre-un microelement.. trebuie cumva sa le elimini pe rand ca sa gasesti cauza problemei.
 

MJgrow

Active member
Pai nu stiu cat are apa cu care ud in care am adaugat nutrient. Am masurat apa simpla si are PH = 7.8 iar apa din tava are undeva la 7.2 PH

Maine am sa fac masuratorile din nou, eventual am sa cumpar o hartie de Ph mai calumea si mai noua, si un PH down. Cred ca am sanse sa le gasesc la un petshop ceva fara prea multa bataie de cap.

Maine revin cu informatii noi.


Am presupus ca au ramas nutrientii blocati in sol. Cumva la raspunsurile pe care le-am primit.
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
e posibil, la ph-ul ala. dar acum cativa ani, cand foloseam nutrienti chimici, imi ducea ph-ul de la 7.2 (al apei) la 5, depinde foarte mult cat are dupa ce adaugi nutrientul. de fapt, nu conteaza mai deloc cat are inainte, decat cand vei uda doar apa simpla, la flush. iar atunci iti va trebui sigur ph down.

si cand folosesti ph down-ul, nu uita sa lasi cel putin 12 ore apa, inainte sa masori ph-ul final pentru ca variaza destul de mult.
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
7.2 pentru ce iese din ghiveci este mult prea mult. Un pH neutru sau usor bazic poate favoriza dezvoltarea unor bacterii anaerobe destul de neplacute, dar sa speram ca nu e cazul.

Cel mai bine e sa ai o variatie de o unitate intre 2 udari succesive(pt sol) sau intre doua schimbari de apa(pt hidro) pentru a permite absorbtia cator mai multi nutrienti si microelemente (fiecare absorbindu-se eficient la un anumit pH si EC).
 

MJgrow

Active member
maine fac rost de hartie turnesol nou nouta cu care sa masor exact PH.

I-am facut un flush cu o apa cu un PH mai scazut... poate undeva la 6.

tersterul pe care il aveam pornea de la 6.8.

Am coborat momentan Ph cu otet. maine ma alimentez cu ceva Ph down ca sa pot regla cat mai pot.

Sper sa ma pot duce cu ea pana aproape de capat fara prea multe pierderi.


L.E: in afara de NPK nutrientul mai are si:

B(bor) = 0.010%
Cu(cupru) = 0.002%
Fe(fier) = 0.020%
Mn(mangan) = 0.010%
Mo(morbiden) = 0.001%
Zn (zinc) = 0.002 %
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
dupa cum arata si faptul ca nu ai Ca in nutrient, eu zic ca aia e cauza. nu se poate metaboliza N fara Ca, iar simptomele deficientei arata la fel ca in cazul celei de N. adica exact ce ai tu acolo.

cum ai scazut ph-ul la 6 fara sa il masori? chiar vrei sa o omori?
 

MJgrow

Active member
am un tester in care pun apa de testat si o pastila.

Apa se coloreaza in galben pentru PH scazut sau in rosu la cel crescut.

Era un galben apropiat de cel 6.2. La 2ml de otet Ph era undeva intre 6.5 si 6.8. La 3 picaturi ochiometric ar aveam putin sub 6.2

II pun ceva muzica si isi revine :D Nu moare nimeni.

Maine ii calibrez Ph calumea. De la 7.2 din tava... pana la sub 6 ar fi drum lung in 25L de pamant.

Ce calciu sa folosesc? Oare un "praf de creta" ar fi bun ?
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
tu trebuie sa masori intai ce ph are apa cu care ai udat pentru a iesi 7.2 in run-off, iar din media aritmetica intre cele 2 ai ph-ul mediului. tu vad ca te-ai apucat de tratat problema inainte sa vezi daca exista cu adevarat.
in sol, problemele cu ph-ul incep cand incerci sa il reglezi. se presupune ca un pamant cu continut suficient de humus se auto-regleaza, tu trebuie sa ai grija doar sa nu uzi cu apa cu ph peste 7, ceea ce cred ca-i imposibil cand dai nutrienti chimici, chiar si cand pornesti de la apa cu ph 7.8.

iar calciu, nush, la fitofarmacie te descurca sigur. fiind in flower iti trebuie ceva pentru udat, daca era in veg era simplu, dadeai un spray foliar si in cateva zile isi revenea. prin udare o sa dureze ceva mai mult. iar daca nu gasesti ceva special cu mai mult calciu, da-i putin nutrient de vegetatie care are si calciu..

pe viitor fi mai atent, si observa intai care e cauza problemei, dupa apuca-te de rezolvari.
ce ai facut tu acum, e ca si cum ai avea un copil pe care il doare capul, si incepi sa-i dai vitamine, ca asa ai tu impresia ca-i bine, si nu-i mai dadusei de mult, oricum.

later edit:
5774Nutrient-Uptake-and-pH.jpg

dupa cum vezi, atat N cat si Ca sunt disponibile pana spre ph 9, trage tu concluzia..
 

MJgrow

Active member
Este posibil ca problema sa fi aparut din cauza ca vasul in care creste planta are 25L si nu am avut ocazii in care sa vad pamantul uscat. Mai ales ca la suprafata sunt puse si bile de argila.

Cumva pamantul a stat umed mai tot timpul. Nu ud.
 
nui de joaca cu ph , anul trecut am pierdut o saptamana din cauza asta si aveam ghivece de 5 litri si l am redresat usor , acum am de 18 litri si de abia am reusit dupa 2 saptamani sa le refac, asa e cand te chinui cu testere pe pastile,tubulete,hartiute , nu m am invatat minte pana nu am patit-o a doua oara ,si am cumparat unul digital, si de abia le am redresat cu foarte multe masuratori si teste , am mai cumparat si un ec metru si de atunci le merge foarte bine , si ca sa ti sub contro un ghiveci de 25 e bine sa masori cum trebuie tot ce le dai , de aceea la mine e prima si ultima oara cand cresc in ghiveci asa mari , ma intorc la preferatele mele de 8 litri
ps. pamantul era usor umezit ( zic eu) si de abia dupa 8-9 zile mi au cerut apa
ps.2 asa am grezut si eu ca am blocaj , si am facut un flush ca la tsunami cu florakleen, am lasat pamantul gol golut si de atunci am luat-o de la zero cu doze mici pana la ''lucas formula'' cu flora series si sunt foarte multumit
 

MJgrow

Active member
Da... am cam observat ca e cam bataie de cap cu ghivecele astea mari.

Inainte de asta de 25L am avut unul de 15L rotunde de la var lavabil, si m-am impacat mult mai bine.

Problema e ca in spatiul in care cresc nu prea incape decat una de 15. Doar sa impart asta de 25L in 2. In felul asta cu ceva efort as putea ingramadi 2 plante.

Alta problema la noi in romania e ca nu iti poti face tu solul tau sau mixul de sol "preferat" pentru ca nu ai cu ce. Aici in cacatul asta de tara nu mai gasesti nimic. Numai eu stiu cat am cautat un saculet de perlit si cata bataie de cap cu o punga de vermiculit (comenzi, curieri, telefoane). Restul... e can can.

Noroc de petshopurile astea de mai gasesti una alta... gen cocopeat sau carbune super activ.

Peatmoss e fantezie umeda.
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
sarurile minerale din apa plata se acumuleaza si produc blocaj in sol. iti zice omu odata, tot nu pricepi. scrie de nenumarate ori pe forum ca nu se uda cu apa inbuteliata.. da cum am mai zis, asa e cand nu citesti.
 

MJgrow

Active member
Deci dupa ce am cautat si nu am mai gasit hartie de tournesol in toata aceasta tara de cacat, am intrat la petshop si am achizitionat un TEST ph de la tetra (scala la 0.5)(pentru acvarii)

Valorile sunt in felul urmator:

Apa simpla de la robinet: PH 8
Apa simpla + nutrient : PH Intre 7 si 7.5 (As zice un 7.2 - 7.3)

Acum intrebarea este: cam cat ar trebui sa mai scad din PH pentru a ajunge la o valoare optima?

Am gasit si PH down pe baza de extract de stejar (tot pentru acvarii de pesti), ma gandesc ca nu mai e nevoie de timp de asteptare, fiind "natural"

A mai ramas sa masor dupa ce pun PH down, si apa din tava dupa ce ud cu apa cu nutrienti adusa la un Ph optim.
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Orice valoare intre 6.5 si 5.5. Avand in vedere ca tu ai o indica predominant, valoarea recomandata ar fi de 5.8.
 

Latest posts

Latest posts

Top