What's new

Gradinaritul in general...fructe,legume.

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
nu mai dezinforma lumea. nu poti lua amenda decat daca evazezi statul. adica daca il vinzi fara timbru.
 

Big G

New member
Cand faci vin acasa si il vinzi, iti iei amenda, cand cresti tutun fara taxe la stat iti iei amenda. Poti sa cultivi hectare cu o companie privata in spate, care plateste taxa la stat. Eu stiu asta de la profesorul de istorie (rip domnu sa aprinda tigara pt el) plm daca zici ca e altfel asa sa fie
 
M

MJMJ

@explo:ardeii daca au inflorit odata si ii pastrez in viata,vor mai inflori?da semne ca parca ar vegteta iar si e la lumina naturala de ceva timp.a pierdut toate florile.
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
varietatile normale isi revin singure aproape, dar cei din varietatea chinense sunt mai pretentiosi si isi omoara o gramada de tesut pana dau semne ca si-ar reveni. dar se poate. numai ca dureaza mai mult.
 
M

MJMJ

ah ok.arata bine,cred ca va fi in regula.am mai bagat inca vreo 5-6 seminte de jolokia in pamant,+ 6 habanero + 6 ring of fire.sper sa am ceva ardei vara asta :)
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
eu ma bazez pe out, la indoor nu mai infloresc mare lucru anu' asta.
mai am niste superchilli care deja fac ardei si mai au de facut, dupa ma pregatesc de outdoor.
 
M

MJMJ

pai afara-i pun bre :)
de data asta fiind mai multe plante,sper sa faca fructe si bhut-urile...chiar sunt curios cat de iute poate fi
 

marian123

Member
Nu am mai postat de mult timp pe forum ceva interesant asa ca m-am gandit ca ar fi o idee sa postez despre ultimele chestii care le-am mai facut .

Inspirat de stilul de mancare "raw vegan" care mi se pare cel mai sanatos stil de mancare din lume si de filmuletele Ligiei Pop si multor altora am zis sa imi schimb si eu cat de cat stilul de mancare si sa adaug cat mai multe cruditati in dieta mea incercand sa elimin carnea , produsele lactate si tot ce este prajit sau fiert (o batalie foarte grea care abea a inceput , cel putin pentru mine) .

Germenii (seminte incoltite) de grau , de lucerna , de naut si de fasole azuki au fost prima chestie cu care am inceput . Pot sa va spun ca gustul lor este extraordinar si sfatuiesc pe oricine sa testeze si sa manance asa ceva . Am inteles ca sunt foarte nutritivi (majoritatea contin 20-30% proteine , in schimb ce carnea am inteles ca dupa fierbere ramane doar cu 10% , si pe langa asta contin multe alte elemente) si contin foarte multe enzime (care dispar la fierberea si prajirea alimentelor iar noi ducem lipsa grava de enzime) .

De ce ai nevoie sa cresti germeni ?

Ai nevoie in primul rand de seminte bio (care se gasesc pe la plafaruri sau pe site-urile de specialitate , cele normale nu sti cu ce au fost date deci nu prea merita riscul) , de niste borcane de 800ml , tifon , elastice si o tava de scurs vase pe care pui borcanele .

Cum cresti germenii ?

Majoritatea germenilor se tin in borcane cu apa timp de 12 ore iar apoi se scurge apa si se clatesc de 2 ori pe zi si se pun pe tava de scurs vase . Dupa cateva zile incep sa le iasa radacinile si sunt gata de mancat . Majoritatea se mananca imediat dupa ce le-a iesit radacina de 2-5mm (2-4 zile de asteptat) iar altii ca lucerna trebuie tinuti mai mult timp . Eu ii mananc goi ca mi se par super buni dar ii pun si in salate . Mai multe informatii sunt pe net , eu doar am generalizat acuma .

Cateva poze cu germenii mei

Poza generala

picture.php


Germenii de grau - I-am lasat eu cam mult (incepea sa iasa codita) de obicei se mananca cand sunt mai mici

picture.php


Germenii de lucerna

picture.php


Vlastarii (plante crescute la 10-15cm) sunt iarasi foarte bune . Din pacate am reusit sa testez doar 1 tip si anume vlastari de floarea soarelui care am inteles ca sunt printre cei mai buni vlastari . Am inteles ca acestia au o concentratie enorma de vitamina D si 30% proteine si multe altele . Sunt foarte gustosi , eu i-am mancat in starea lor si in salate .

picture.php


Din cauza limitei de poze postate o sa continui in urmatorul post :)
 

marian123

Member
Sucul de iarba de grau este ca un "elixir al tineretii" . Din ce am inteles 50ml de suc de iarba de grau contine echivalentul in vitamine a 2.5kg de legume diverse (stiu ca pare foarte fantastic , dar chiar asa este) , are rol de detoxifiere , regenereaza ficatul , curata sange , oxigeneaza sangele , regleaza ph-ul din sange , ajuta la problemele cu trasnpiratia si multe altele . Am inteles ca se pot pune si picaturi in nas sa desfunde .

Mi se pare cea mai fantastica chestie pe care o poate face orice sa isi imbunatateasca sanatatea cu bani destui de putini . Daca ai storcatorul , 1 doza de 50ml o scoti la 1-2 lei deci foarte rentabil .

De ce am avea nevoie ?

Cel mai scump aparat care te poate tine o viata este storcatorul . Este nevoie de unul cu presare la rece pentru ca cele centrifugale nu pot stoarce frunzele . Unul foarte ieftin si foarte bun recomandat de toti este Lexen Helthy Juicer si se gaseste pe site-urile romanesti la vreo 200 de lei . Il am si eu si merge foarte bine si e super rezistent .
Inafara de storcator mai aveti nevoie de seminte bio de grau (5lei/500G) niste tavite (e recomandat cu scurgere dar eu le am fara scurgere si merge foarte bine) si pamant bio .

Cum cresc iarba de grau ?

Intai germenez semintele iar apoi le pun pe pamant si stropesc destul de profund (pamantul sa fie umed dar nu leoarca) apoi acoperim cu ceva si peste 2-3 zile ele o sa se faca de 1-2cm . Ea trebuie pusa la un loc cu lumina indirecta intr-o temp de 18-24C . Apoi udam zilnic lejer dupa ochi si in 1-2 saptamani iarba se culege cand are 14-16cm (atunci are continutul maxim de substante benefice) . Cel mai bine e sa o consumam exact dupa ce am taiat-o iar daca nu putem o putem tine la frigider in niste casorele timp de 7 zile . La inceput am inteles ca se foloseste cam 20ml pe zi timp de 1 luna iar apoi cam 50ml pe zi iar maximul admis este de 100ml pe zi . Eu dintr-o tavita de 16x22cm fac cam 50ml .

Poze cu iarba mea de grau si momentul cand o culeg si o storc

Se incepe cu un tava de iarba de grau (a mea are undeva la 16x22cm)

Iarba de grau.jpg

Se taie cat mai de jos posibil cu o foarfeca

picture.php


Pe partea pe unde iese iarba de grau dupa ce a fost stoarsa se formeaza niste dreed-uri care se arunca la gunoi

picture.php


Intr-un final se obtine cantitatea recomandata zilnica adica 50ml

picture.php


Se savureaza cu placere dintr-un pahar de tiuca , gustul este duceag . Acelora care nu le prieste mirosul , gustul sucului de iarba de grau il poate combina cu sucul de morcovi sau de mere .

picture.php



Sper sa va fie de ajutor ce am scris aici , numai bine , Marian123 :tiphat:
 

VanVulpen

Well-known member
Veteran
ai uitat ce era mai important: germenii din seminte de cannabis!

edit: bineinteles pentru asta iti trebuie si un mascul nu doar femele feminizate de la GHS, hahahaha
io mi's dependent de humus de naut si am "descoperit" ca susanul ala de-ti faci sosul tahini poate fi suplinit cu seminte de canna prajite... da, da, am atatea seminte cat sa-mi permit sa mai si prajesc din ele si sunt absolut delicioase!
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
hey omu, avem gusturi comune.
ca sa nu mai zic ca si eu "prajesc" seminte la vaporizator cand nu am ce face. au un gust mai bun decat cele de floarea soarelui. si sunt si mai sanatoase. ;)

later edit: am testat intre timp un suc natural cu 100-150 germeni de canna (~5 zile de la germinare) pe langa celelalte fructe pe care le foloseam de obicei. gustul nu s-a schimbat aproape deloc, ba chiar au dat sucului un aftertaste "fresh".
as zice ca am gasit acum inca o utilizare pentru seedling-uri.

si acum apelez la voi, cei care v-ati mai interesat de treburile astea naturiste:

1 - e mai bun aportul nutritional cand planta este mica, de abia germinata, sau in alt stadiu?
2 - ce alte utilizari alimentare/naturiste ati mai incercat folosind aceasta minunata planta?
 
Last edited:

MJgrow

Active member
Sa ma laud si eu putin cu gradina mea...

Primele lalele si narcise iesite din carapace:

DSCF7288.jpg


Inamicul gradinii No1 !!

DSCF7292.jpg

DSCF7294.jpg


Si nu in ultimul rand, vechiul paznic... care bineinteles sta la soare :D

DSCF7295.jpg
 
Top