What's new

Συζήτηση σπόρων/γενετικής/τραπεζών

Cyanideyo

New member
Συζήτηση σπόρων/γενετικής/τραπεζών

Κατ' αρχήν καλησπέρα σε όλα τα αλάνια εδώ μέσα..Έχοντας μία αποτυχημένη(όσο αποτυχημένη μπορεί να είναι μία καλλιέργεια στην οποία μαθαίνεις δεκάδες πράγματα με τον πιο διαδραστικό τρόπο) στο ιστορικό μου και ετοιμάζοντας την επόμενη ,έχουν γεννηθεί διάφορα ερωτήματα αλλά θα ήθελα να εστιάσω κυρίως στο θέμα της επιλογής των σπόρων καθώς και της γενετικής γενικότερα. Στο θέμα λοιπόν!

Ίντικες,σάτιβες,υβρίδια..τράπεζες σπόρων,marketing,σουπερντουπεργαματοκαιπιασαρικοονομα χέιζ και πάει λέγοντας. Μετά από διάβασμα και αφού κατανόησα λίγο την κατάσταση αυτή είμαι διχασμένος για το θέμα καθαρής ποικιλίας και υβριδίων..από τη μία σιγά σιγά αλλοιώθηκαν/χάθηκαν τόσο τα γονίδια με τα χρόνια από το ατελείωτο μπαστάρδεμα στο βωμό του κέρδους(αλλά και της ευκολίας διότι δεν έχουν όλοι την ικανότητα να μεγαλώνουν 3μετρα δέντρα στην καλύτερη τέντα απ’ όλες..την ίδια τη φύση) σε σημείο να κοιτάζω για καθαρές ποικιλίες στις τράπεζες και να δυσκολεύομαι να βρώ (πχ γνωρίζω τον άσσο αλλά δεν γνωρίζω αν μπορώ να ανταπεξέλθω στις ποικιλίες του ως νέος), από την άλλη τόσα γνωστά υβρίδια που έχεις ακούσει τοοόσα για αυτά και ως χασικλής θες να τα δοκιμάσεις όλα λεμόνια/βανίλιες/μύδια/στρείδια!

Και πιστεύω όλοι οι καλλιεργητές καινούριοι/παλιοί λίγο πολύ έχουν δοκιμάσει απίστευτα υβρίδια τα οποία και εκθειάζουν..Τι πιστεύετε; Θα έπρεπε να αφήσουμε πίσω όλα αυτά τα υβρίδια και να γυρίσουμε στις καθαρές ποικιλίες διατηρώντας τα πολύτιμα γονίδια; Η μήπως λόγω μάρκετινγκ, κέρδους και ίσως έλλειψη "καλλιεργητικής παιδείας" να συνεχίσουμε το "ταξίδι" για την αναζήτηση της επόμενης υβριδικής ποικιλίας με το γαμάτο όνομα;

[FONT=&quot]Τέλος σχετικά με τις τράπεζες σπόρων και το ατελείωτο μάρκετινγκ που παίζει πίσω από την κάθε ποικιλία τους(και καλά κάνουν, δικαίωμά τους αφού να πουλήσουν θέλουν, όπως έχω εγώ το δικαίωμα να ψαχτώ για να μην τρώω κουτόχορτο)..εδώ τα πράγματα είναι πιο απλά πιστεύω αλλά και δύσκολα συνάμα ειδικά για έναν νέο καλλιεργητή ο οποίος διαβάζει και γουστάρει αλλά πέφτει θύμα εν τέλει..Αν βάλουμε και τον παράγοντα τύχη μέσα σε όλο αυτό, το πράγμα γίνεται λίγο αχανές και εδώ μόνο οι παλιοί μπορούν να βοηθήσουν καθώς 4-5 μήνες για μια μπουρούχα του ολλανδικού πάθους (π.χ) που φαίνεται γαμάτη κοστίζει χρόνο και χρήμα. Γνώμες καθώς επίσης και εμπειρίες για τα μεγάλα ναί και όχι σε αυτό το θέμα είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτες και χρήσιμες για όλους είναι η ταπεινή μου γνώμη! Αυτά για την ώρα ελπίζω να μην κούρασα, το κράτησα και σχετικά σύντομο για αυτά που 'θελα να γράψω αρχικά[FONT=&quot].[/FONT][/FONT]
:yappy:
 

bazz

Member
Καλησπέρα φιλε μου και κάλος ήρθες.

Η επιλογή το σπορών είναι πολύ σημαντική άλλα και πολύ ενδιαφέρον.
Για να σε βοηθήσω όσο μπορώ να μπεις σε μια τάξη, για αρχή θα πρέπει να απαντήσεις σε κάποιες ερωτήσεις.
Τι χώρο έχω ??
Ποσό χρονικό διάστημα είμαι διατιθέμενος να έχω στον χώρο μου τα φυτά?
Εάν μιλάμε για εξωτερική καλλιέργεια πρέπει να κοιτάξω για ασθένειες που μπορεί να προκύψουν όπως μούχλα Ίσως να προτιμήσω κάποια ποικιλία που δεν προσελκύει ζωύφια όπως τετρανυχο(πχ το moby dick απο RQS δεν προσελκύει τετρανυχο ακόμα και εάν το άλλο διπλά του είναι τίγκα).
Τι μαστούρα θελω??
Θέλω να καλλιεργήσω χόρτο για να πινω??
Θέλω να κάνω ζευγαρώματα να φτιάξω σπόρους???

Τώρα το θέμα τις γενετικής είναι ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα για έμενα
Για αρχή πρέπει λίγο να καταλάβεις τι σημαίνει καθαρή ποικιλία, τι σημαίνει ντόπια ποικιλία(landrace), τι σημαίνει υβρίδιο, τι σημαίνει σταθερό υβρίδιο.
Να αναρωτηθείς να παραγγείλεις και να πειραματιστείς.... άλλα παίζει μεγάλο ρόλο ότι εάν δεν το βιώσεις ότι και να σου πω εγώ θα είναι λίγο.

Τα υβρίδια είναι η εξελίξει.... δεν είναι κάτι κακό... όλοι μας υβρίδια ήμαστε (άσχετα εαν το παμε κατά διάολου).
Έχω ρουφήξει αρκετά υβριδικά δέντρα και όταν νόμιζα οτι είχα καταλήξει σε ένα συγκεκριμένο, ξανά παράγγειλα και ήταν κάτι άλλο, εκεί που περίμενα πως και πως για να ξαναβγάλω αυτο το δέντρο τελικά δεν έμεινα ευχαριστημένος και πήγαν στραφεί 4 μήνες. και όπως καταλαβαίνεις τα grow ειναι μετρημένα μιας και δεν υπάρχει η ελευθερία.

Τα καθαρά γονίδια υπάρχουν αρκεί να ξέρεις να ψάξεις. Θέλει διάβασμα και ψάξιμο


Γενικά όμως δεν έχω μεινει ευχαριστημένος με τις περισσότερες υβριδικές ποικιλίες που εχω δοκιμάσει..... Μου φαίνονται δυνατές, άλλες ετσι άλλες αλλιώς. για αυτό αλώστε εχω κάνει στρόφοι προς τα landrace και τις τράπεζες σπορών που ξέρουν τη κάνουν και σέβονται το φυτό.



Η δική μου γνώμη, στον βωμό του χρήματος (όπως είπες)κορόιδευαν των κόσμο.

Η σωστή διαδικασία για να φτιάξεις μια ποικιλία είναι το ζευγάρωμα, μετά η επιλογή και ο προσδιορισμός σε αυτό που ΕΣΕΝΑ σου αρέσει, ξανά ζευγάρωμα ---->>> επιλογή --->>> ζευγάρωμα και σταθεροποίηση της ποικιλίας.... για να γινεί σωστά αυτή η διαδικασία χρειάζονται χρόνια, χώρος και φυσικά να μην έχεις τον βράχνα σε δέσουν!!!!!

Οπως καταλαβαινεις σε καποιες τραπεζες δίνεις κάποια χρήματα για να πάρεις την γαμάτη τσιχλόφουσκα με καποια συγκεκριμενα χαρατηριστηκα και σου βγαίνει κάτι άλλο....
Κανένας δεν σου λέει για τους φαινότυπους που παίζουνε άπλα σου γράφουν ωραία κείμενα και στο τέλος δεν έχεις αυτό που πλήρωσες.
Οι περισσότερες τράπεζες σπορών έχουν έτοιμα υβρίδια και ασχολούνται βγάζοντας σπόρους ή καινούργιες ποικιλίες.... τα οποια υβριδια δεν ειναι σταθερα τις περισσοτερες φορες.



Οι μαλακές απ την green house seeds πήγαν και πήραν landrace από διάφορες τοποθεσίες και σαν αντάλλαγμα έδωσαν υβρίδια. Αν ποτέ ανθοφορησεις αρσενικό θα δεις ότι η γύρη είναι σαν πούδρα, ταξιδεύει στον αέρα μόνο και μόνο με το εκτόπισμα του αερα απο ένα γρήγορο κλείσιμο τον ματιών.....Οποτε κατέστρεψαν τις ντόπιες ποικιλίες τα λαμόγια για να μην μπορεί κανένας άλλος να της έχει και γέλαγαν οτι θα γίνουν εκατομμυριούχοι.
Αστραφτερα γραμματα και πιασαρικα ονοματα για να αγορασεις ενα F1 που μολις εβγαλαν.
Οι περισσοτερες τραπεζες εχουν την νοοτροπια της αρπαχτης....και σιγουρα δεν θα εχουν μελλον.

Το θεμα που ανοιξες ειναι πολυ ενδιαφερον αλλα και τεραστιο(γνωσεις μαρκετινγ, γνωσεις καλιεργειας, βοτανολογιας).......

Εχω να πω και αλλα για την ωρα ομως να μην κουραζω. :tiphat:
 
Last edited:

Cyanideyo

New member
Kαλησπέρα και σε σένα φίλε bazz! Χαίρομαι που κατάλαβες ακριβώς αυτά που έγραψα καθώς ήταν και κάπως μπερδεμένα :)

Να σου πώ πως άνοιξα το θέμα για να γίνει η συζήτηση και να καταλάβω και εγώ σαν νέος λίγο καλύτερα και όχι για να επιλέξω σπόρους για την επόμενη καλλιέργεια.Πιστεύω και γω πως είναι πολύ ενδιαφέρον θέμα και θα βοηθήσει και άλλους παλιούς καινούριους!

Συμφωνώ απόλυτα με τα λεγόμενα σου και χαίρομαι που και άλλοι βλέπουν αυτό το ατελείωτο μάρκετινγκ! Χωρίς διάβασμα δεν γίνεται τίποτα φίλε μου αλλά όπως πολύ σωστά είπες όταν οι καλλιέργειες είναι περιορισμένες και με χίλια δυό προβλήματα για να μην μας πάρουν χαμπάρι 4 μήνες είναι υπερπολύτιμος χρόνος! Είναι πολύ κρίμα να πάει χαμένος για να πουλήσει η κάθε εταιρεία..Έχω εντοπίσει και εγώ λίγες σωστές(από λεγόμενα άλλων και εδώ και σε άλλα φόρουμ όχι δική μου εμπειρία) όπως ο άσσος,καθώς και εταιρείες με λίγες ποικιλίες(σοβαροισπόροι) οι οποίες ακόμα και υβρίδια θα είναι σίγουρα σταθερότερες απο το μπλουσκανκoχειζ που έφτιαξε πριν 2 μήνες η Χ εταιρεία..Για μένα αν και αρχάριος ο σεβασμός στο φυτό είναι πάνω από το οτιδήποτε στην καλλιέργεια!

Αυτό που κάναν οι πρασινοσπιτάδες είναι τουλάχιστον απαράδεκτο και η μαλακία είναι ότι το έχουν στήσει πολύ καλά απ' ότι φαίνεται..Α και να ξέρεις εγώ δεν κουράζομαι να διαβάζω ειδικά όταν το θέμα είναι τόσο ενδιαφέρον οπότε αφέσου ελεύθερος και άσε τα κατεβατά να γεμίσουν το θέμα! Μόνο χρήσιμα μπορεί να φανούν σε κάποιον με όρεξη για να μάθει :lurk:
 

orfeas

Active member
Veteran
Καλώς τον Κυανίδιο!

Το θέμα σου χαώδες και ιδιαίτερα η γενετική μιας κι εκεί δύσκολα βγάζεις άκρη, άσε που κανείς εδώ μέσα (περιλαμβανομένης και της αρχοντιάς μου :biggrin: ) δεν μπορεί να έχει λόγο. Εδώ ο Sam-Skunkman, ναι ο πατέρας του περίφημου σκανκ, καλεί όποιον έχει κάτι να μοιραστεί σχετικά με τη γενετική της κάνναβης...

Ωστόσο πολλά μπορούν να ειπωθούν για σπόρους και τράπεζες, κι έχουν ειπωθεί...Αλλά όπως λες κι εσύ, οι νεοφώτιστοι (οι περισσότεροι τουλάχιστον) πέφτουν θύματα των Ολλανδών, που αν υπήρχαν δικαστήρια κάνναβης θα τους εξοστράκιζαν γι' αυτό που λέει ο Μπαζ...

Αν με ρωτήσεις κάτι, θα σου απαντήσω...

:tiphat:Ορφεύς
 

bazz

Member
Αααααχχχχ ξέρεις πόσες φορές έχω χτυπήσει το κεφάλι στον τοίχο γιατί όταν έπρεπε δεν είχα δώσει την πρέπουσα σημασία στα αγγλικά. και τώρα τα χρειάζομαι και για να διαβάσω τόσο πράγματα που γράφονται είμαι με 2 λεξικά για να καταλάβω τι λέει....!!!!!

Ας το πάρουμε ένα ένα....η μάλλον απ την αρχή.....απο πολυ αρχη!!!!
Αργοτερα θα ποσταρο οτι εχω βρει για το θεμα των ποικιλιων.
(orfea σε πολύ γενικές γραμμές αυτά παίζουν στο διαδίκτυο, να σου κάνω γνωστό οτι εσύ ήσουν η ετιά με ένα ποστ σου πριν αρκετά χρόνια για να ασχοληθώ περαιτέρω με την γενετική)





Ιστορικη Αναδρομη.

6000 π.Χ.
Σπόροι κάνναβης χρησιμοποιούνται για τροφή στην Κίνα.
4000 π.Χ.
Υφάσματα από κάνναβη χρησιμοποιούνται στην Κίνα. Υπολείματα βρέθηκαν από ίνες κάνναβης από αυτήν τη περιόδο και από το Τουρκεστάν ένα αιώνα αργότερα.
2727 π.Χ.
Πρώτη καταγεγραμμένη χρήση κάνναβης για φαρμακευτικούς σκοπούς. Σε κάθε σημείο του κόσμου, η ανθρωπότητα χρησιμοποίησε την κάνναβη για προβλήματα υγείας.
1500 π.Χ.
Η κάνναβη καλλιεργείται στην Κίνα για τροφή και ρουχισμό.
1500 π.Χ.
Οι Σκύθες καλλιεργούν κάνναβη και την χρησιμοποιούν για να υφάνουν ρούχα. (Sumach 1975)
1200 – 800 π.Χ.
Tο Bhang(ξεραμένα φύλλα κάνναβης, σπόροι και μίσχοι) αναφέρεται στο Ινδουιστικό ιερό κείμενο Atharva veda (Επιστήμη Μαγικών) ως “Iερό Χόρτο”, ένα από τα πέντε πιο ιερά φυτά της Ινδίας. Χρησιμοποιείται σαν προσφορά στην Shiva.
700 – 600 π.Χ.
Το Zoroastrian Zend-Avesta, ένα αρχαίο Περσικό θρησκευτικό βιβλίο με εκατοντάδες τόμους που λέγεται ότι γράφτηκε από τον Ζαρατούστρα (Zoroaster), αναφέρεται στο bhang ως το «καλό ναρκωτικό» του Zoroaster. (Vendidad or The Law Against Demons)
700 – 300 π.Χ.
Φυλές Σκυθών αφήνουν φύλλα Κάνναβης σαν προσφορές σε βασιλικούς τάφους.
700 π.Χ.
Ένας τάφος που προέρχεται περίπου από το 700 π.Χ. στους Τάφους Yanghai στην Κίνα, περιέχει ψυχοδραστική κάνναβη (όχι υφασμάτινη)
500 π.Χ.
Ζευγάρι Σκυθών πεθαίνει και θάβεται με δυο μικρές τέντες που καλύπτουν τα δοχεία καύσης θυμιάματος. Προσκολλημένη σε ένα ξύλο μιας τέντας είναι μια δερμάτινη στολισμένη τσέπη που περιέχει άγριους σπόρους Κάνναβης. Αυτό αντιστοιχεί αρκετά τις ιστορίες που διηγούνταν ο Ηρόδοτος. Ο τόπος ταφής, ανακαλύφθηκε τέλη 1940 και ήταν στο Pazryk, βορειοδυτικά των βουνών Tien Shan στις μέρες μας, Καζακστάν.
500 π.Χ.
Η κάνναβη γίνεται γνωστή στη Βόρεια Ευρώπη από τους Σκύθες. Ένα πιθάρι που περιείχε φύλλα και σπόρους κάνναβης, ανακαλύπτεται κοντά στο Βερολίνου και προέρχεται από το 500 π.Χ.
500 – 100 π.Χ.
Η κάνναβη απλώνεται στη Βόρεια Ευρώπη.
430 π.Χ.
Ο Ηρόδοτος καταγράφει την τελετουργική και καθαρτική χρήση της Κάνναβης από τους Σκύθες.
100 – 0 π.Χ.
Οι ψυχοτροπικές ιδιότητες της Κάνναβης αναφέρονται στο καινούργιο τόμο Pen Ts’ao Ching το οποίο αποδίδεται σε έναν αυτοκράτορα.
0 – 100 μ.Χ.
Κατασκευή χρυσών και γυάλινων Σαμαρείτικων κουτιών αποθήκευσης για την φύλαξη χασισιού, κόλιαντρου και αλατιού, θαμμένα σε Σιβηρικό τάφο.
70
Ο Διοσκουρίδης αναφέρει τη χρήση κάνναβης σαν Ρωμαικό Φάρμακο.
170
Ο Γαληνός(Ρωμαίος) αναφέρεται λεπτομερειακά στην ψυχοδραστικότητα των εδεσμάτων με σπόρους κάνναβης.
500 – 600
Ο Εβραίος Ταλμούδ αναφέρεται στις εφορικές ιδιότητες της Κάνναβης. (Άβελ 1980)
900 – 1000
Οι φιλόλογοι διαμάχονται για τα υπέρ και τα κατά του να τρως χασίς. Η χρήση εξαπλώνεται στην Αραβία.
1090 – 1256
Στο Khorasan της Περσίας, ο Hasan ibn al-Sabbah, ο Γέρος του Βουνού, συλλέγει ακολούθους για να διεπράξουν δολοφονίες… δημιουργούνται μύθοι γύρω απ’ τη χρήση που κάνουν με χασίς. Αυτοί οι μύθοι είναι κάποιοι από τα πρώτα λεγόμενα της ανακάλυψης των δυνάμεων της επίδρασης της κάνναβης και της χρήσης του χασισιού. 1256, το Αλαμουτ πέφτει.
Αρχές 12ου Αιώνα
Το κάπνισμα του χασισιού γίνεται πολύ διάσημο στην Μέση Ανατολή.
12ος Αιώνας
Η κάνναβη γίνεται γνωστή στην Άιγυπτο κατά τη διάρκεια της δυναστείας του Ayyubid λόγο της πλημμύρας της Αιγύπτου, από μυστικιστές ζήλωτες που έρχονταν από την Συρία.
(M.K. Hussein 1957 – Soueif 1972)

1155 – 1221
Η προσωπική ανακάλυψη της κάνναβης και της επακόλουθης γνωστοποίησής της στο Ιράκ,Μπαχρέιν,Αίγυπτο και Συρία από τον Περσικό θρύλο των Sufi, master Sheik Haidar του Khorasan. Άλλο ένα από τα πρώτα κείμενα που μιλάνε για την χρήση της κάνναβης σαν δυναμωτικό.
13ος Αιώνας
Το παλιότερο μονόγραφο του χασισιού, Zahr al-’arish fi tahrim al-hashish γράφεται. Από τότε έχει χαθεί.
13ος Αιώνας
Ο Ibn al-Baytar της Ισπανίας παρέχει μια περιγραφή της ψυχοδραστικής Κάνναβης.
13ος Αιώνας
Άραβες έμποροι φέρνουν Κάνναβη στην ακτή της Μοζαμβίκης στην Αφρική.
1231
Το χασίς εισέρχεται στο Ιράκ κατά τη δυναστεία του Caliph Mustansir (Rosenthal 1971)
1271 – 1295
Τα ταξίδια του Μάρκο Πόλο στα οποία δίνει αναφορές δευτέρου χεριού για την ιστορία του Hasan ibn al-Sabbah και των «ασσασίνων» του που χρησιμοποιούν χασίς. Πρώτη φορά αναφορές της Κάνναβης τραβάν την προσοχή της Ευρώπης.
1378
Ο Οθωμανός Emir Soudoun Scheikhouni εκδίδει διάταγμα ενάντια στην κατάπωση χασισιού.
1526
Ο Babur Nama, πρώτος αυτοκράτος και εφευρέτης της Μουγκάλ αυτοκρατορίας μαθαίνει για το χασίς στο Αφγανιστάν.
1549
Σκλάβοι από την Ανγκόλα μετάφεραν κάνναβη μαζί τους στις καλλιέργειες ζάχαρης στην βορειοανατολική Βραζιλία. Τους επιτρεπόταν να φυτεύουν την κάνναβή τους ανάμεσα σε σειράς με καλάμια και να την καπνίζουν ανάμεσα στις συγκομιδές.
Μέσα 16ου Αιώνα
Το επικό ποίημα, Benk u Bode, από τον ποιητή Mohammed Ebn Soleiman Foruli της Βαγδάτης μιλάει αλληγορικά για την διαλεκτική διαμάχη μεταξύ κρασιού και χασισιού.
10 Απρ. 1563
Το “Colσquios dos simples e drogas he cousas medicinais da Νndia” εκδίδεται από τον Πορτογάλλο επιστήμονα Garcia de Orta. Μιλάει για την Κάνναβη, το Όπιο, και το Nutmeg ανάμεσα σε περισσότερα απο 50 ιατρικά φυτά και ουσίες.
17ος Αιώνας
Η χρήση του χασισιού,αλκοόλ και οπίου διαδίδεται ανάμεσα στον πληθυσμό της κατειλλημένης Κωνσταντινούπολης.
1606-1632
Γάλλοι και Βρετανοί καλλιεργούν Κάνναβη για πρώτη ύλη στις αποικίες τους στο Port Royal (1606), Virginia (1611), and Plymouth (1632).
Τέλη 17ου Αιώνα
Το χασίς γίνεται ένα σημαντικό αγαθό ανταλλαγής μεταξύ της Κεντρικής Ασίας και της Νότιας Ασίας.
1798
Ο Ναπολέων ανακαλύπτει ότι μεγάλο κομμάτι από την κατώτερη Αιγυπτιακή τάξη χρησιμοποιεί χασίς σαν συνήθεια (Kimmens 1977). Εκδίδει μια ολική απαγόρευση. Οι στρατιώτες που γυρνάν στη Γαλλία φέρνουν την παράδοση μαζί τους.
Napoleon discovers that much of the Egyptian lower class habitually uses hashish (Kimmens 1977). He declares a total prohibition. Soldiers returning to France bring the tradition with them.

19ος Αιώνας
Η παραγωγή χασισιού διευρύνεται από το Ρωσικό Τουρκεστάν στο Yarkand στο Κινέζικο Τουρκεστάν.
1809
Ο Antoine Sylvestre de Sacy, ένας ανώτερος Άραβας, αποκαλύπτει την ετυμολογία των λέξεων «assassin” και «hashishin»
1821
Το νεότερο ελληνικό κράτος, που συστάθηκε μετά την Επανάσταση, αξιοποίησε την καλλιέργεια της κάνναβης για εμπορικούς σκοπούς.
1836
Το Βασιλικό Τυπογραφείο δημοσίευσε μια μελέτη του Γρ. Παλαιολόγου «Περί Καλλιέργειας της Κάνναβης», χωρίς να γίνεται λόγος περί της ηδονιστικής χρήσης της. Η Κάνναβη καλλιεργούνταν κυρίως στις πεδιάδες του Αγρινίου, της Καλαμάτας και του Άργους.

1840
Στην Αμερική, ιατρικές ετοιμασίες με την Κάνναβη σαν βάση είναι διαθέσιμες. Το χασίς είναι διαθέσιμο σε Περσικά φαρμακεία.
1843
Το Le Club des Hachichins, ή Hashish Eater’s Club, δημιουργείται στο Παρίσι.
Μετά το 1850
Το χασίς εμφανίζεται στην Ελλάδα.
1856
Η Βρεταννία φορολογεί την ανταλλαγή φούντας και τσάρας στην Ινδία.
1870 – 1880
Οι πρώτες αναφορές καπνίσματος χασισιού στην Ελλάδα.

1875
Η καλλιέργεια χασισιού διαδίδεται στην Ελλάδα.
1877
Ο Κerr αναφέρει στην ανταλλαγή Ινδικής φούντας και τσάρας.
1890
Το Ελληνικό Υπουργείο Εσωτερικών απαγορεύει την καλλιέργεια και χρήση του χασίς.
1890
Το χασίς γίνεται παράνομο στην Τουρκία.
1893 – 1894
Η Ινδική Hemp Drugs Commission αναφορά, εκδίδεται.
1893 – 1894
70,000 με 80,000 κιλά χασίς εισάγονται νόμιμα από την Ινδία στην Κεντρική Ασία κάθε χρονιά.
1906
Η Pure Food and Drug Act εγκρίνεται, ελέγχοντας την χαρακτήριση τον προιόντων που περιέχουν Αλκοόλ,Οπιούχα,Κοκαίνη και Κάνναβη ανάμεσα σε άλλα. Ο νόμος πέρασε σε χρήση 1η Ιανουαρίου, 1907.
Αρχές 20ου Αιώνα
Το κάπνισμα χασίς γίνεται πολύ δίασημο στην Μέση Ανατολή.
1915 – 1927
Η κάνναβης αρχίζει να απαγορεύεται για μη-ιατρική χρήση στις Η.Π.Α., ειδικά στις Νοτιο-Δυτικές πολιτείες. Καλιφόρνια (1915), Τέξας (1919), Λουιζιάνα (1924) και Νέα Υόρκη (1927)
1920
Η δικτατορία του Μεταξά παίρνει μέτρα μείωσης για το κάπνισμα χασισιού στην Ελλάδα.
1920
Το χασίς μεταφέρεται λαθραία στην Αίγυπτο από την Ελλάδα,Συρία,Λίβανο,Τουρκία και Κεντρική Ασία.
1926
Η παραγωγή Λιβανέζικου χασίς φτάνει στο αποκορύφωμά της μετά τον Παγκόσμιο Πόλεμο, μέχρι να απαγορευτεί το 1926.
1928
H ψυχαγωγική χρήση της Κάνναβης απαγορεύεται στην Βρετανία.
1920 – 1930
Υψηλής ποιότητας χασίς παράγεται στην Τουρκία κοντά στα Ελληνικά σύνορα.
1930
H περιοχή Yarkand του Κινέζικου Τουρκεστάν εξάγει 91,471 κιλά χασισιού νόμιμα στα Βορειοδυτικά σύνορα και στις Punjab περιοχές τις Ινδίας.
1930
Νόμιμες φορολογημένες εισαγωγές χασισιού συνεχίζονται στην Ινδία από την Κεντρική Ασία.
1934 – 1935
Η κινέζικη κυβέρνηση κινείται για να σταματήσει όλη την καλλιέργεια στη Yarkand και το εμπόριο τσάρας της ίδιας περιοχής. Η νόμιμη και η παράνομη παραγωγή χασισιού γίνονται παράνομες στο Κινέζικο Τουρκεστάν.
1936
Το προπαγανδιστικό έργο «Reefer Madness» κάνει τους Αμερικανούς νεολαίους να φοβούνται να χρησιμοποιήσουν Κάνναβη.
1937
Η.Π.Α.: Περνάει ο νόμος για φορολόγηση μαριχουάνας, κάνοντάς την παράνομη για αγορά,πώληση,ανταλλαγή ή δωρεά κάνναβης χωρίς πληρωμή φόρου μεταβίβασης. Αυτός είναι ο πρώτος ομοσπονδιακός νόμος στις Η.Π.Α. που ελέγχει την κατοχή και πώληση της κάνναβης. Διακηρύτεται ως αντισυνταγματικός το 1969 στις Η.Π.Α. vs του Timothy Leary.
1938
Η προμήθεια χασισιού από το κινέζικο Τουρκεστάν σχεδόν σταματάει.
1940
Η Ελληνική παράδοση καπνίσματος χασισιού εξαφανίζεται.
1941
Η Ινδική κυβέρνηση θεωρεί ότι η καλλιέργεια στο Κασμίρ γεμίζει το κενό από το Κινέζικο Τουρκεστάν..
1941 – 1942
Τριμμένο στα χέρια τσάρας από το Νεπάλ είναι η πρώτε επιλογή χασισιού στην Ινδία κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκόσμιο Πολέμου.
1945
Η νόμιμη κατανάλωση χασίς συνεχίζεται στην Ινδία.
1945 – 1955
Η χρήση του χασίς στην Ελλάδα ανθίζει ξανά.
1950
Το χασίς ακόμα μεταφέρεται λαθραία στην Ινδία από την Κινέζικη Κεντρική Ασία.
1950
Η Μαροκινή κυβέρνηση επιτρέπει την καλλιέργεια Kif στα βουνά Rif.
1962
To πρώτο χασίς φτιάχνεται στο Μαρόκο.
1963
Η Τουρκική αστυνομία κατάσχει 2.5 τόνους χασίς.
1965
Πρώτες αναφορές για χρήση του Afghanica στις καλλιέργειες χασισιού στο Αφγανιστάν.
1965
Ο Μουσταφά πάει στο Κetama στο Μαρόκο για να φτιάξει χασίς από το τοπικό kif.
22 Δεκ, 1965
Ο Timothy Leary και η 18χρονη κόρη του Σούζαν ψάχνονται και συλλαμβάνονται στο Τέξας καθώς επιστρέφουν από τα σύνορα πηγαίνοντας στο Μεξικό. Η Σούζαν κουβαλούσε τρεις ουγκιές κάνναβης. Ο Τιμ είπε ότι ήταν δικό του.
1966
Η Μαροκινή κυβέρνηση προσπαθεί να εξαλείψει τους καλλιεργητές kif από τα βουνά Rif.
11 Μαρ, 1966
Ο Timothy Leary καταδικάστηκε σε ποινές για μαριχουάνα, με πρόστιμο $30,000 και μέγιστη ποινή 30 χρόνων φυλάκισης σε ομοσπονδιακή φυλακή. Η 18χρονη κόρη του Σούζαν που είχε επίσης συλληφθεί στάλθηκε σε Ομοσπονδιακό αναμορφωτήριο.
1967
Το “Smash“, το πρώτο χασισέλαιο εμφανίζεται. Το Red Lebanese φτάνει στην Καλιφόρνια.
Τέλη 1960 – Αρχές 1970
Η Αδελφότητα αυξάνει το Αφγάνικο χασίς.
21 Αυγ,1968
Η συνθετική THC ελέγχεται από την DACA στις Η.Π.Α.
1970 – 1973
Τεράστια χωράφια Κάνναβης καλλιεργούνται για παραγωγή χασίς στο Αφγανιστάν. Τα τελευταία χρόνια όπου το Αυγάνικο χασίς είναι διαθέσιμο.
Αρχές 1970
Το Lebanese red και το ξανθό χασίς πολύ καλής ποιότητας εξάγονται. Το καλύτερο Τούρκικο χασίς από το Γκαζιαντέπ κοντά στην Συρία εμφανίζεται στην δυτική Ευρώπη.
Αρχές 1970
Ποικιλίες Αφγάνικου χασισιού παρουσιάζονται στην Βόρεια Αμερική για παραγωγή sinsemilla. Οι δυτικοί φέρνουν μεταλλικά ρούχα στο Αφγανιστάν. Ξεκινούν οι προσπάθειες για την νομική καταπολέμηση του χασισιού στο Αφγανιστάν.
1972
Η διορισμένη Shafer κομισσιόν του Νίξον πολέμησε για την επανομιμοποίηση της κάνναβης αλλά η προτροπή τους αγνοήθηκε. Η ιατρική έρευνα συνεχίζεται.
1973
Το Νεπάλ απαγορεύει τα καταστήματα κάνναβης και την εξαγωγή τσάρας (χασίς στριμμένο στα χέρια)
1973
Η κυβέρνηση του Αφγανιστάν κάνει την παραγωγή και πώληση του χασισιού παράνομη. Η συγκομιδή του Afghani είναι τρομερά μικρή.
1975
Το FDA εγκαθιστά το πρόγραμμα Compassionate Use για την ιατρική μαριχουάνα.
1976 – 1977
Η ποιότητα του Λιβανέζικου χασισιού φτάνει στο ζενίτ.
1978
Η Δυτικοί φτιάχνουν κοσκινισμένο χασίς στο Νεπάλ από άγρια Κάνναβη.
Τέλη 1970
Αναπτυσσόμενη δημιουργία του «μοντέρνου» Αφγάνικου χασισιού. Οι ποικιλίες της κάνναβης από το Αφγανιστάν εισαγώνται στο Κασμίρ για δημιουργία κοσκινισμένου χασισιού.
1980
Το Μαρόκο γίνεται ένα, αν όχι το πιο μεγάλο έθνος παραγωγής και εξαγωγής χασίς.
1980
Το “Border” χασίς παράγεται στο Βορειοδυτικό Πακιστάν μαζί με τα Αφγανικά σύνορα για να αποφευχθεί Σοβιετικός-Αυγάνικος πόλεμος.
Αρχές 1980
Η ποιότητα του Λιβανέζικου χασισιού μειώνεται.
1983 – 1984
Μικρές ποσότητες από το τελευταίο υψηλής ποιότητας χασίς εμφανίζονται.
1985
Το χασίς ακόμα παράγεται από τους Μουσουλμάνους του Kashgar και Yarkland βορειοδυτική Κίνα.
1986
Οι περισσότερες ιδιωτικές αποθήκες από προ-πολεμικό Αυγάνικο χασίς στο Άμστερνταμ,Goa και Αμερική έχουν σχεδόν τελειώσει.
13 Μαίου, 1986
Το Dronabinol μπαίνει στο Πρόγραμμα II από τη DEA.
1987
Η Μαροκινή κυβέρνηση παίρνει σκληρότερα μέτρα για την καλλιέργεια Κάνναβης στα χαμηλότερα εδάφη των βουνών Rif..
1988
Ο διοικητικός δικαστής της DEA Francis Young βρίσκει ύστερα από προτάσεις ότι η μαριχουάνα έχει εγκατασταθεί καθαρά στην ιατρική χρήση και προτείνει να χρησιμοποιείται σαν φάρμακο συνταγής γιατρού. Η πρότασή του, αγνοείται
1993
Η προσπάθειες για την εξαφάνιση της κάνναβης συνεχίζονται στο Μαρόκο.
1994
Σκληρές διαμάχες μεταξύ Μουσουλμανικών φατριών συνεχίζουν να ενοχλούν το εμπόριο χασισιού στο Αφγανιστάν.
1994
Το Border χασίς συνεχίζει να παράγεται στο Πακιστάν.
1995
Παρουσίαση εξοπλισμού φτιαγμένο από χασίς και εμφάνιση τοπικού φτιαγμένου χασίς στα coffee shop του Amsterdam.
23 Οκτ, 2001
O Βρετανός Σύμβουλος Σπιτιού, David Blunkett, προτείνει την χαλάρωση της κατάταξης της κάνναβης από κλάση B σε κλάση C.


Για τους γνωστές αγγλικών ενα πολύ ωραίο βίντεο στου γιου τουμπ πληκτρολόγησε Cannabis History with Dr. Mike Aldrich.


Αυτό το φυτό έχει μεγάλη ιστορία.... ανέκαθεν είχε τους εχθρούς του και ανέκαθεν υπήρχε η ανάγκη να καταναλώνεται.

Από τότε που θεωρούμαστε πολιτισμένοι, την απαγορεύσαμε.
Ο πλανήτης ζητάει να υπαρχή ελευθερία, γιατί ο πόλεμος κατά της κάνναβης άπλα δεν βγάζει πουθενά...Γνώση και ελευθερία στην αυτοκαλλιέργεια, αυτό είναι πολιτισμός. Μετά την ιστορική ανάδρομη θα γράψω την δική μου ματιά όσον άφορα την γενετική και της ποικιλίες.
 
Last edited:

Cyanideyo

New member
Γειά σου Ορφέα! Να ξέρεις ότι από το ατελείωτο κάψιμο εδώ και μήνες στο φόρουμ(σιγά-σιγά,θέμα μετά το θέμα) είσαι από αυτούς που όπως είπε και ο bazz με κάποια πόστ με έβαλαν να την δώ λίγο αλλιώς και να ψαχτώ όταν σκεφτόμουν τι να πρωτοδιαλέξω από τα σκάνκ της σένσι..

Πάρα πολύ ωραία και κατατοπιστική η ιστορική αναδρομή bazzare! Είσαι ωραίος! :respect:
Όλα τρέχουν τόσο γρήγορα πού τις πιό πολλές φορές ξεχνάμε πως για να μάθεις κάτι πρέπει να ξεκινήσεις από τα πιό βασικά πράγματα! Aργά και σταθερά! Προσωπικά δεν την είχα διαβάσει ποτέ ενώ άξιζε πραγματικά! Ευτυχώς από αγγλικά κάτι κάνω οπότε ξεκινάω το ντοκιμαντέρ τώρα! Θα σου πώ απόψεις αύριο :)

Άντε βίβες! :smoke:
 

Cyanideyo

New member
Tέλειο το ντοκιμαντέρ Βazz! Mε δυσκόλεψε λίγο παραπάνω απ' ότι πίστευα το αγγλικό αλλά άξιζε! Πραγματικά πολύ ενημερωτικό. Ζήτω ο μοναχός που γύρισε με το χαμόγελο μέχρι τ΄αυτιά μετά τη συνάντηση του με το ''άγνωστο φυτό χαχα! :biggrin:
 

bazz

Member
Ωραία η ιστορική αναδρομή ας πάμε στο σήμερα.....

Η κάνναβη προσαρμοστικέ σε διάφορα σημεία στον πλανήτη αυτές οι ποικιλίες ονομαστήκαν landraces(φυσική επιλογή, δες θεωρία του Δαρβίνου), όταν οι χίπηδες ξεκινήσαν να ταξιδεύουν (hippie trail, hashish trail), πήραν ντόπιες ποικιλίες από τα διάφορες περιοχές που πήγαιναν. Αυτές οι ποικιλίες τις έφεραν στις πατρίδες τους (Heirloom cannabis).
Αυτές οι ποικιλίες ήταν η βάση για την σημερινή εξέλιξη της κάνναβης. ΠΧ το σκανκ δεν είναι τίποτα περισσότερο από κάποιες ποικιλίες (landraces) που της ζευγαρώσαν και έφτιαξαν ενα υβρίδιο.




Μπορεί στο βωμό του χρήματος να χάνονται οι ντόπιες ποικιλίες άλλα ας μην ήμαστε κακοπροαίρετοι, ειναι η εξέλιξη για την καινούργια γαμάτη ποικιλία. Αλλα οταν μιλάμε για γαμάτη ποικιλία μιλάμε για ενα τελικό σταθερό υβρίδιο. ((Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε τέλη Αυγούστου, λεει οτι ολα ξεκινήσαν απ την Ιντικα ποικιλία..... οπότε πάρε και κατάλαβε τι αλλαγές εχει κανει τι φυτό))


Το θέμα της γενετικής είναι αρκετά μπερδεμένο και ποτέ σταθερό, αυτο κάνει τις ποικιλίες να χάνουν με τα χρόνια την αυθεντικότητα του τόπου που μεγαλώσαν και να υιοθετούν τον τόπο/χώρο που μεγαλώνουν.
Για να καταλάβεις ο dj short πουλάει απο F5 και πάνω και λέει ότι πάνω απο F8-F10 χάνουν της αρχική τους φαινοτυπική έκφραση.(εαν το λεω σωστά)
TGA genetics για να φτιάξουν το jack the ripper του πήρε πάνω από 30 χρονια.


Οπότε κατα την γνώμη μου δεν θα ήταν συνετό να δαιμονοποιησουμε τα υβρίδια, ισως να κρίνουμε τις τράπεζες ή κάποιους breeders που πουλάνε μη σταθερά υβρίδια.

Αρκετά υβρίδια πουλιούνται γιατι εχουν κατι συγκεκριμένο όπως θα δεις στις τράπεζες, ίσως κατι φρουτώδες ή κάτι σαν λουλούδια αυτο προδίδει οτι εχει σατιβα μέσα , εαν είναι κατι γήινο εχει ινδικά μεσα. Αυτά εχουν παρατηρηθεί στα landraces.
Η έχουν μεγάλη ή μικρή περίοδο ανθοφορίας.... η ειναι ντόπιες ποικιλίες μέσα στον ισημερινό ή έξω.... αυτά και άλλα πολλά παίζουν ρόλο και στο τέλος έχεις εσυ ενα σπόρι που το μεγαλώνεις στο σπίτι σου.
Το Breeding ειναι πολυ ενδιαφέρον και αρκετά δύσκολο να το ξεκινήσεις. Η επιλογή θέλει χρόνο γνώσεις και βασίζεται σε δικά σου δεδομένα που ίσως εγώ να κράταγα ενα φαινότυπο κατι που εσυ θα τον πέταγες...


Τώρα εαν ψάξεις να μεγαλώσεις κάποιο landrace βάλε στην σκέψη σου οτι θα πρεπει να εχεις λίγο πολυ το ίδιο περιβάλλον με αυτο που μεγάλωσε η ποικιλία και έκτος απ τον μακρύ δρόμο της ανθοφορίας να εχεις υπόψιν και τον ίδιο δρόμο στην ωρίμανση...... Πρέπει να προσδιορίσεις λίγο τι ζητάς αλλα αυτό θα στο δείξει η εμπύρια σου.
 
Last edited:

Cyanideyo

New member
Bazz είσαι δάσκαλος φίλε! Σε ευχαριστώ για άλλη μιά φορά που μοιράζεσαι τις γνώσεις σου.Διαβάζω και εγώ όσο μπορώ αλλά δεν συγκρίνεται το να έχεις τις πληροφορίες στη γλώσσα σου και ειδικά από κάποιον που τα έχει καταλάβει τόσο καλά.Και αυτό φαίνεται διότι τα εξηγείς τόσο απλά!
Εννοείται ενάντια στη δαιμονοποίηση! Φαντάσου ότι ακόμα παίζει η αντίληψη του "κακού σκάνκ που είναι τέρμα χημικό και θα σε κάψει" από άτομα που πίνουν χροοοόνια! Τα ακούω εν έτη 2015 και γελάω(ενώ είναι θλιβερά) αλλά αυτά κάνει η δαιμονοποίηση που λές καθώς και η έλλειψη ενημέρωσης λόγω της νομικής κατάστασης(αλλά αν περιμένεις απ' αυτούς σώθηκες)!
Τώρ όσον αφορά τους σπόρους έχω μηδαμινή εμπειρία όπως σου είπα και για αυτό το λόγο κρατάω αποστάσεις από τις σατιβάρες για την ώρα αφ' ενός γιατί έχω μάθει πως είναι πιό δύσκολες και αφ' ετέρου για το μεγάλο χρόνο άνθισης/ωρίμανσης! Αυτά θέλω να ελπίζω πως θα έρθουν με την εμπειρία όπως και το breeding.
Τέλος πιστεύω πως θα ήταν καλό να υπάρχουν σε κάποιο νήμα συγκεντρωμένες οι τράπεζες που πληρούν τις προυποθέσεις αυτές που ανέφερες σύμφωνα πάντα με τις εμπειρίες όσων έχουν βάλει διάφορες ποικιλίες! Επίσης πολύ ωραία ιδέα βρήκα και το θέμα σου με τα grow reports!
 

Papastroumf

Member
Bazz είσαι δάσκαλος φίλε! Σε ευχαριστώ για άλλη μιά φορά που μοιράζεσαι τις γνώσεις σου.Διαβάζω και εγώ όσο μπορώ αλλά δεν συγκρίνεται το να έχεις τις πληροφορίες στη γλώσσα σου και ειδικά από κάποιον που τα έχει καταλάβει τόσο καλά.Και αυτό φαίνεται διότι τα εξηγείς τόσο απλά!
Εννοείται ενάντια στη δαιμονοποίηση! Φαντάσου ότι ακόμα παίζει η αντίληψη του "κακού σκάνκ που είναι τέρμα χημικό και θα σε κάψει" από άτομα που πίνουν χροοοόνια! Τα ακούω εν έτη 2015 και γελάω(ενώ είναι θλιβερά) αλλά αυτά κάνει η δαιμονοποίηση που λές καθώς και η έλλειψη ενημέρωσης λόγω της νομικής κατάστασης(αλλά αν περιμένεις απ' αυτούς σώθηκες)!
Τώρ όσον αφορά τους σπόρους έχω μηδαμινή εμπειρία όπως σου είπα και για αυτό το λόγο κρατάω αποστάσεις από τις σατιβάρες για την ώρα αφ' ενός γιατί έχω μάθει πως είναι πιό δύσκολες και αφ' ετέρου για το μεγάλο χρόνο άνθισης/ωρίμανσης! Αυτά θέλω να ελπίζω πως θα έρθουν με την εμπειρία όπως και το breeding.
Τέλος πιστεύω πως θα ήταν καλό να υπάρχουν σε κάποιο νήμα συγκεντρωμένες οι τράπεζες που πληρούν τις προυποθέσεις αυτές που ανέφερες σύμφωνα πάντα με τις εμπειρίες όσων έχουν βάλει διάφορες ποικιλίες! Επίσης πολύ ωραία ιδέα βρήκα και το θέμα σου με τα grow reports!

Φίλε αφού θεωρείς οτι οι σατίβες είναι για πιο προχωρημένα άτομα,και ίσως έχεις δίκιο,δεν θα ήταν καλύτερα να ξεκινήσεις με ένα αυτόματο?Θα σε βοηθήσει αρκετά να δεις πως "λειτουργεί" το φυτό!Καλή συνέχεια :joint:
 

Cyanideyo

New member
Γειά σου Παπαστρούμφ! Σε ευχαριστώ για τη συμβουλή! Η πρώτη μου καλλιέργεια ήταν με αυτόματα φυτά και προσωπικά δεν θα τα επέλεγα ξανά για τους εξής λόγους: Θέλω να έχω τον πλήρη έλεγχο και να γυρίσω το φυτό σε άνθιση όταν θέλω εγώ,δεν θέλω γονίδια από ruderalis καθώς έχω διαβάσει οτι μειώνουν την ποιότητα της μαστούρας και γενικά δεν βιάζομαι(τόσο) απλά οι καθαρές σατιβιές θα έρθουν μαζί με την εμπειρία.Εσύ τί πιστεύεις; Ένας νέος μπορεί να ανταπεξέλθει;(θα με γέμιζες ελπίδα:biggrin:) Προς το παρόν λέω να πάω με κάμια καθαρή ίντικα ή κάποιο σταθερό υβρίδιο εύκολο για νέους στο χώρο.Πάντως δεν ξεκίνησα το θέμα αυτό για να βρώ τι σπόρους θα βάλω αλλά για να ενημερωθώ και εγώ αλλά και άλλοι πάνω στη γενετική όπως και για να καταλαβαίνουν, κυρίως οι νέοι που ξεκινάν τώρα τι παίζει με την ανεξέλεγκτη παραγωγή και πώληση μη σταθερών υβριδίων από πολλές τράπεζες!
Βίβες φίλε μου! :smoke out:
 

bazz

Member
Βρε μπαρμπαστουφ έχουμε πιάσει εδω ολοι την γονιδιακή ανάλυση και μονο για το αυτόματο είχες να αναφέρεις κατι;;;
Τοσα κλικ εχουν γινει και ολοι τουμπεκί....

Φιλε μου δεν ειμαι δάσκαλος προς θεού... Οτι εχει ειπωθεί ειναι γραμμένο και στο Ίντερνετ, με λιγο ψάξιμο τα βρίσκεις ολα.
Οπως καταλαβαινεις κανενα δεν ενδιαφέρει η γενετική, και γενικά λίγη ειναι κουλτουριάρηδες με το θεμα.
Φυσικα και δεν θα ασχοληθείς με αυτόματο ειναι σκέτο χορτο....μημ φοβάσαι τις σατιβες τα landrace να φοβάσαι περισσότερο.
Ρίξε καμια ιδέα τι προτείνεις ;;;
 

Papastroumf

Member
Συγνωμη,δεν γνωριζα για το grow σου με αυτοματο γιαυτο και στο προτεινα αλλωστε.Γενικα ειμαι πολυ κατα του ruderalis και καλα κανεις και δεν θες να ασχοληθεις μαυτο το ειδος.Σε 2η φαση μπορεις να δοκιμασεις οπως ειπες για 2 grow κατι σε ιντικα που εχει και μικρη περιοδο ανθοφοριας.Σαυτα τα 2 grow ειναι καλα να δοκιμασεις τεχνικες που θα εφαρμοζες στις σατιβες. Πχ scrog,LST κ.α.. Σε γενικες γραμμες μπορεις να ασχοληθεις ενα διαστιμα με υβριδια για να αποκτησεις καποια εμπειρια η οποια θα σε βοηθησει σιγουρα. Βαζζ να σε ρωτησω κατι. Το οτι αναφερθηκα σε αυτοματο σημαινει οτι δεν με ενδιαφερει η γενετικη? Γιατι εισαι τοσο απολυτος? Με φιλικο παντα υφος... Peace :joint:
 

orfeas

Active member
Veteran
Επειδή ο Μπαζ λέει "Τοσα κλικ εχουν γινει και ολοι τουμπεκί....",
πρώτα θα πρέπει να καταλάβουμε τι είναι Γενετική και μετά να διαβάσουμε λίγο Μένγκελ που τυγχάνει να είναι ο πατέρας της. Τότε θα δούμε ότι είναι εντελώς ανούσιο για τον μέσο καλλιεργητή πόσο μάλλον για τον αρχάριο...Είναι δηλαδή σαν να είσαι στο Λύκειο ακόμα και να θέλεις να κάνει Διδακτορικό στα Μποζόνια...
Τώρα βέβαια αν θέλει κανείς να φορτώνει το σκληρό της μνήμης του με πληροφορίες και ΟΧΙ ΓΝΩΣΗ, αυτό είναι βίτσιο και καπρίτσιο του καθενός...

Στο δια ταύτα, φίλε Κυανίδιο, αν θέλουμε να κάνουμε σοβαρή κι εποικοδομητική κουβέντα, θα πρέπει να αφήσουμε τη Γενετική κατά μέρους και να επικεντρωθούμε στα σπόρια, δλδ ράτσες, και τράπεζες. Γι' αυτά σίγουρα θα υπάρχουν κι άλλοι που έχουν να πουν κάτι...

Τέλος θα συνιστούσα σε όλους να μη παίρνετε κατά γράμμα ό,τι ανεβάσει ( copy/paste) ο καθένας γιατί η παπαριά πάει σύννεφο...
Μπορεί το διαδίκτυο να είναι ατέρμονη πηγή πληροφόρησης, είναι όμως κι ατέρμονη πηγή σαβούρας...
 

Cyanideyo

New member
Papastroumf φίλε δεν υπαρχει λόγος να ζητας συγνώμη! Εκτιμώ πολύ τη γνώμη σου καθώς και το χρόνο σου για να μου απαντήσεις! Όσο για την 2η σου συμβουλή πάνω στο θέμα θα την ακολουθήσω επακριβώς διότι και εγώ προς τα 'κεί σκεφτόμουν και με βοήθησες να αποφσίσω!

Bazz όταν λες ιδέα ; Δεν κατάλαβα σχετικά με τι :biggrin:

Ορφέα επειδή τυχαίνει να έχω διαβάσει λίγο Μέντελ γιατί όταν ψάχνω κάτι θέλω να ξεκινώ με τα απολύτως βασικά θα σε πείραζε να μου εξηγήσεις γιατί είναι ανούσιο το θέμα της γενετικής(ΟΚ καταλαβαίνω για έναν αρχάριο αλλά για έναν μέσο όπως λες)? Παρόλα αυτά καταλαβαίνω νομίζω πως το λες οπότε ας το κρατήσουμε στα πλαίσια ράτσες/τράπεζες!

Και να το συνεχίσω με μια ερώτηση..παρατήρησα οτι στην ιστοσελίδα του άσσου πχ το Νεπαλ τζαμ λέει 60/40 σάτιβα/ίντικα αλλά προέρχεται από 2 σατίβες σωστά;Ο λόγος που το γράφει αυτό είναι γιατί η τζαμαικανή του 85 κάποια στιγμή διασταυρώθηκε με μπλούμπερι ή ότι νάναι θυμάμαι πως διάβασα και τα 'χω μπερδέψει;
 

bazz

Member
papastroumf δεν ειμαι απολυτός βρε φιλε, προσπάθησα να εξηγήσω στον cyanideyo λιγο τι παίζει με τις τράπεζες και τις ποικιλίες και ολα αυτα και ηρθες με το αυτόματο και τα γάζωσες ολα( ένιωσα σαν να φτιάχνω κάστρο στην ακροθαλασσιά και να έρχεται το κύμα και να τα ισοπεδώνει ολα χαχα!!!):biggrin:


Ωραία η ματια σου orfea, αλλα προσπάθησα να συνδυάσω ιστορική ανάδρομη, γενετική (landrace και φυσική επιλογή) με τις σημερινές ποικιλίες και της τράπεζες σπορών για να μην βγάλουμε σκάρτα τα υβρίδια και να εχουμε μια γενική άποψη και θεμα προς συζήτηση. Εαν βρίσκεις κατι σαβούρα να το αναφέρεις, δεν ειναι κακο.
Μιας και αυτά ηταν το θεμα μας.
Παρόλα αυτα θα διαβάσω λιγο περισσότερο στο θεμα τις γενετικής, προσωπικά δεν εχω ασχοληθεί και πολυ αλλα νομίζω πως ειναι λιγο πιο εξειδικευμένο το θέμα και πηγαίνει προς το γενικο --- > breeding (σε σχέση με τον τιτλο του thread).


Cyanideyo εννοώ τι προτείνεις να κανεις παραγγελια?? καθαρή ιντικα? η υβρίδιο?
 

orfeas

Active member
Veteran
@Cyanideyo

Χαίρομαι που έχεις διαβάσει Μέντελ, κι άρα θα έχεις μια εικόνα του τι εστί breeding και τι χρόνο χρειάζεται για να καταλήξεις κάπου. Κι επειδή στη χώρα μας η καλλιέργεια διώκεται θέλεις πολύ περισσότερο χρόνο για ασχοληθείς και πολλά φυτά μιας και οι φαινότυποι σε κάποιες ποικιλίες είναι απλώς πολλοί...Κάποιοι βάζουν 20 φυτά από μια συγκεκριμένη ράτσα κυνηγώντας συγκεκριμένο φαινότυπο...Γι' αυτό και έβαλα και τον μέσο καλλιεργητή στο ανούσιο του θέματος...
Για το Νεπ τζαμ, ό,τι ξέρεις ξέρω και λογικά είναι αυτό που λες. Από την άλλη πάλι, μη παίρνεις τοις μετρητοίς ό,τι γράφουν αφού έμποροι είναι οι άνθρωποι κι ο ντούμπι δεν είναι Άγιος...είναι καλό παλικάρι όμως.

Μπαζ, δεν εννοούσα αποκλειστικά εσένα μιλώντας για το δίκτυο. Μέχρι στιγμής σωστό σε βρίσκω :biggrin: απλά γράφονται διάφορες αρλούμπες , όπως το 1920 και Μεταξάς (λες και είναι ο Βενιζέλος). Θα μου πεις σιγά το πρόβλημα! Σε κάποια άλλη περίπτωση όμως η χρονολογία μπορεί να είναι κρίσιμο λάθος. Ένας πάλι Ντοκτοράς(PhD) στη κάνναβη έλεγε ότι στην εποχή του Ευριπίδη (μιλώντας για τις Βάκχες) διώκετο η κάνναβη και σε βάζανε φυλακή η οποία τότε δεν υπήρχε αφού αντί γι' αυτήν είχαν τον εξοστρακισμό (σιγά μη τάιζαν εγκληματίες!)

Και κάτι για τις Ίντικες και Σατίβες, έννοιες που πρωτοεμφανίστηκαν το 1785 όταν o Lamarck για πρώτη φορά χρησιμοποίησε τον όρο Ίντικα επειδή εργάστηκε με ράτσες της Ινδίας. Έκτοτε έχει κυλήσει ΠΟΛΥ νερό κι έχουμε φτάσει στο σήμερα να έχουμε χάσει τα αβγά και τα πασχάλια με τα σημερινά υβρίδια.
Τώρα τελευταία βλέπω ότι οι παλιοί χρησιμοποιούν τους όρους BLD και NLD για τις πλατύφυλλες και στενόφυλλες ράτσες αντίστοιχα. Πάλι όμως κάποια χαρακτηριστικά, όπως μακρύτερη ανθοφορία στις στενόφυλλες, δεν ισχύουν (μιλώντας πάντα για υβρίδια)...

Αρκετά σας ζάλισα...

:tiphat:Ορφεύς
 

Cyanideyo

New member
Βazz έλεγα για το Pakistan Chitral Kush της καναμπιοτζεν (αυτό που έχει κι ο άσσος δεν είναι; ) Δεν έχω καταλήξει ακόμα αλλά προς τα κεί το κόβω..Τι έχεις να πείς;Καλή ή κακή επιλογή για έναν αρχάριο;Θα χαρώ πολύ να ακούσω τη γνώμη σου!
Ορφέα δυστυχώς ρε γαμώτο..δεν μπορείς να ασχοληθείς σωστα γιατί θα σε δέσουν εκτός τυχερών εξαιρέσεων..κατάλαβα ακριβώς τι εννοείς..με το πρακτικό κομμάτι έχουμε το πρόβλημα κι όσο ενδιφέρον και αν είναι το θέμα όταν μένει στη θεωρία δεν βγάζει κάπου..Αυτό το τελευταίο με τα χαρακτηριστικά δεν το έπιασα..:bashhead:
 

bazz

Member
Cyanideyo, Ναι το ιδιο πρεπει να ειναι... αυτες οι δυο τράπεζες συνεργάζονται, δεν εχω καταλάβει ομως τι σχέση εχουν με το ICMAG.com??!!

Ναι γιατί οχι, το PCK εχει πολυ κάλα σχόλια, ομως εχω διαβασει οτι ειναι ελαφρύ ιντικα. Θελει πάνω απο μήνα ανάπτυξη. Και τα χρώματα του ειναι απίστευτα!!!!

Για αρχη τι μαστούρα γουστάρεις, θελεις κατι για υπνο? για κοκάλωμα? για ανέβασμα? κατι που να ειναι πάνω και κάτω??? χχχμμμμ υβρίδιο????

Ειναι κάλο να δοκιμάζεις ποικιλίες, όσες περισσότερες μπορείς να καπνίσεις τοσο μεγαλύτερη γκαμα εμπύριων θα εχεις... στην αρχη μπορεί να μην το καταλάβεις άλλα όσο περνάει ο καιρός θα διαπιστώνεις, θα συγκρίνεις και θα σχηματίζεις γνώμη

Να ξέρεις οτι οσο πιο "υβρίδιο" ειναι μια ποικιλία, ειναι τοσο πιο εύκολο να το μεγαλώσει κάποιος που δεν έχει μεγάλη εμπειρία (πολύ γενικό αυτο??!!!).
Σαφώς και υπάρχουν και αλλες πολλές τράπεζες με ωραία υβρίδια, αλλα η δικη μου εμπειρία ειναι απο 'κι.
Δηλαδή και να σου πω εγω τώρα ενα πολυ κάλο premium χόρτο που το σπόρι εχει 100 ευρω δεν λεει κατι γιατί δεν μπορείς να καταλάβεις την διάφορα.

Να δουμε και οι υπόλοιποι σιωπηλοί θεατές,πως την βλέπουν την φάση:smoke out:
 
Last edited:
Top