What's new

Lumina - Importanta ei in cresterea si dezvoltarea plantelor

P

prelungitor

Intelegerea luminii este singurul si cel mai important factor pentru perfectionarea artei de a creste cannabis indoor. Lumina este combustibilul care conduce procesul de fotosinteza,asa ca intelegerea si cunoasterea acestor concepte este vitala pentru marirea potentei si recoltei. Presupunând ca toate celelalte nevoi ale plantei sunt îndeplinite în mod corespunzator, cantitatea si calitatea luminii este drumul catre succes
Lumen - O unitate de masura a debitului total al luminii care este emisa continuu de la o sursa. Un lumen este egal cu fluxul de lumina emis de o mica lumânare de ceara. Exemplu: Un bec incandescent de 40 w emite aproximativ 400 de lumeni,deci ,cu un simplu calcul ne dam seama de eficacitatea becului : 400 lm / 40 w = 10 lm per watt.
LUX - lm/m2 ,Intensitatea luminii care cade pe o suprafata.
Culoarea Temperaturii - Culoarea de iesire a luminii in relatie cu gradul de caldura aplicat pentru a produce culoarea specificata de lumina.Lumina zilei este masurata in jurul valorii de 5000 grade kelvin ( 5000k ). Daca vom directiona toata lumina de la becul nostru de 40 w spre o suprafata de 1 m2,intensitatea luminii pe zona aceea va fi de 400 lux ( 400 lumeni distribuiti pe 1 m2,400/1 lm/m2 = 400 lux ) ceea ce este un pic mai bine decat lumina lunii,dar departe de ceea ce avem nevoie pentru cresterea plantelor ( Soarele ne da undeva la 50.000 lm/m2 adica 50.000 lux pe suprafata pamantului intr-o zi de vara )

HID (High Intensity Discharge) Lighting

Este cel mai eficient mod de a converti energia electrica în lumina.Exista doua tipuri de sisteme HID folosite in domeniul horticultor:
Metal Halide - MH- Un bec MH de 400 w = 20 de tuburi fluorescente de 40 w. Acesta produce o abundenta de lumina cu spectrul albastru ( lumina rece ).Aceasta culoare a luminii ajuta dezvoltarea plantelor si este excelenta pentru mentinerea plantelor compacte.Acesta este cel mai bun tip de lumina care poate fi folosit ca o sursa de iluminat primara.Durata medie de viata a unui bec pe baza de mercur este de aproximativ 10.000 ore.Daca comparam lumenii per watt,MH produce pana la 125 lumeni/watt,CFL ( becurile cu lumina fluorescenta ) produc pana la 40 lumeni/watt si 18 lumeni/watt pentru becurile standard incandescente.
1349556715.49.jpg


High Pressure Sodium - HPS- Un bec HPS de 1000 w = 111 de becuri incandescente de 100 w! Acesta emita o lumina portocalie-rosie ( calda ).Aceasta banda de lumina declanseaza hormonii plantelor care ajuta la inflorirea/inmugurirea lor.Aceasta este cea mai buna metoda de iluminat secundar sau suplimentar ( utilizat in combinatie cu lumina naturala ). Nu numai ca aceasta este o lumina ideala pentru perioada de inflorire,dar este si alegerea mai economica. Durata lor de viata este de doua ori mai indelungata decat cele pe baza de mercur ( MH ),iar HPS produce pana la 140 lm / watt.Dezavantajul lor este deficitul de spectrul luminos albastru,Daca un cultivator va incepe un grow sub un bec HPS,el va vedea o crestere impresionanta pe verticala iar cele mai multe plante vor creste subtiri si desirate.Exceptie de la acest lucru este atunci cand folosim HPS intr-o sera.Lumina soarelui este puternica in spectrul albastru,care ar compensa orice intindere cauzata de HPS.
1349556627.07.jpg



Distanta dintre plante si sursa de lumina

Datorita caldurii care este emisa de aceste tipuri de iluminat,sursa de lumina trebuie pusa la distanta fata de plante in functie de puterea sistemului de iluminat.Sistemele de putere mica ( intre 100 si 250 w ) ar trebui puse la o distanta de 50 pana la 100 cm de plante.Sistemele de putere medie ( intre 400 si 600 w ) trebuiesc puse in jurul valorii de 120-130 cm,iar sistemele de putere mare ( de la 1000 w in sus ) ar trebui plasate de la 120 pana la 180 cm fata de varfurile plantelor. Becurile Fluorescente Acest tip de lumina este perfect pentru inceput deoarece sunt de intensitate mica si exista riscuri minime de a arde plantele.Ele trebuiesc asezate la o distanta de 5-10 cm de plante pentru a fi eficiente.Aceste becuri sunt o sursa de lumina slaba pentru inflorire din cauza lumenilor putini.
(c)Clau
 
P

prelungitor

Cum marijuana transforma magic lumina in THC

Cum marijuana transforma magic lumina in THC

Majoritatea growerilor au obiceiul de a lua fotosinteza,impreuna cu alte procese uimitoare pe care plantele noastre le fac,de la sine.Eu unul am fost vinovat de acest lucru,pana cand m-am gandit la modul in care plantele magice sunt cu adevarat.Imaginati-va daca ati fi avut aceleasi abilitati ca o planta de cannabis pe care o cresteti.Ori de cate ori v-ar fi fost foame ,ati putea doar sa luati o plimbare in lumina soarelui de afara,sau sa stati sub o lampa.Desigur ca plantele au nevoie de mai mult decat de lumina - dioxidul de carbon,mineralele si apa sunt la fel de importante.Dar totusi ce abilitate uimitoare... A sti cum functioneaza plantele voastre este de nepretuit atunci cand doriti sa da-ti randament maxim.Cine nu vrea asta? Urmarea unor directii poate fi usor,dar stiind de ce exista aceste directii este un pas important in devenirea unui grower profesionist.Asa ca,aici gasesti o trecere rapida in revista a modului in care lumina afecteaza plantele tale si modul in care selectarea de becuri si spectre de lumina pot ajuta,sau nu, recolta ta.
1354660753.43.jpg


Incepem cu elementele de baza,fotosinteza este procesul prin care plantele transforma energia luminii de la soare sau de la lampi in energie chimica,pe care planta o foloseste in a creste,a face fructe sau flori.Fotosinteza apare la plante,alge si bacterii,desi procesul poate varia de la o entitate la alta.In plante,cum ar fi marijuana, fotosinteza are loc in dioxid de carbon (CO2) si in apa,eliberand oxigenul (O2) ca deseu. Energia din lumina este absorbita de proteine numite "centre fotosintetice de reactie", care contin clorofila.Aceste proteine sunt detinute in interiorul organitelor numite cloroplaste,unde o cantitate de energie este stocata sub forma de adenozin trifosfat (ATP) pentru o utilizare ulterioara,iar restul este utilizat in a elimina electronii din apa ,pentru a fi folositi in reactiile plantelor,care creeaza compusi organici. Plantele absorb lumina si o transforma in energie chimica,cu un "randament fotosintetic" de 3-6%, dar poate varia intre 1-8% in functie de calitatea luminii,initensitatea (masurata in lumeni),cat de multa este expusa la lumina,temperatura,precum si nivelul de CO2 din grow. Ca sa facem o comparatie,panourile solare au o rata de conversie de 6-20% pentru acasa si unitati comerciale si 40% pentru dispozitivele utilizate in laboratoare.
De ce sunt plantele atat de putin eficiente in transformarea luminii in energie si de ce asta nu le face rau ?Raspunsul de afla in sol.Plantele au evoluat in a absorbi lumina la nivelele exacte de care au nevoie pentru a supravietui.Ele mai primesc,de asemenea, si elementele nutritive din solul in care traiesc sau de la solutiile nutritive daca sunt crescute hidroponic.Plantele functioneaza intr-un echilibru perfect,la fel ca multe alte lucruri din natura. Spectrul de lumina ideal depinde de culoarea frunzelor.O planta cu frunze verzi (cum ar fi cannabis-ul) va reflecta lumina verde (un truc: daca vreti sa modificati ceva in grow in timpul ciclului de intuneric folositi o lumina verde, iar pentru plantele voastre va fi in continuare intuneric bezna).Pentru plantele cu frunze verzi spectrul de lumina ideal (numit "spectru de actiune") este albastru-violet si rosu,acesta este unul din motivul pentru care multi cultivatori aleg sa foloseasca un sistem LED unde pot seta becuri individuale pentru a reflecta spectrul de lumina dorit de ei. Cu toate acestea,becurile cele mai utilizate sunt cele de tip Metal-Halide (MH) si High-Pressure Sodium (HPS).Producatorii acestor lampi fac tot ceea ce pot pentru a imita spectrul de lumina naturala.Totusi nu toate lampile MH si HPS sunt create egal.Cultivatorii pot fi tentati sa cumpere ceva low-cost din China sau din alta parte,pentru a economisi bani.Pentru cultivatorii care sunt la inceput si au fonduri limitate, aceste lampi low-cost pot fi o optiune decenta,dar sa nu se astepte la randamente record. Pentru profesionisti,un bec de calitate inalta,balast si nutrienti vor face o diferenta majora in sanatatea,marimea si randamentul culturii.Va recomandam inlocuirea becurilor la cateva cicluri de crestere deoarece acestea se vor deteriora cu timpul.Aceste becuri sunt pline de gaze,care se deplaseaza si dupa un an nu mai reactioneaza la fel cum au facut-o in prima zi.
(c)Clau
 

kris123

New member
Salut. Am mare nevoie de un sfat. De cata lumina am nevoie? Locul unde intentionez sa cresc niste micutze :) este o camera de marime aproximativa Latime-1m, Lungime-2m si innaltime 1.80m, intentionez sa merg pe varianta cu CFL. De cati watti o sa am nevoie pentru perioada vegetativa. Si eventual pentru inflorire.
 
Top