What's new

Fertilizatori si insecticide naturale

G

greenstep

fertilizanti,nutrienti,ingrasa minte si insecticide NATURALI

fertilizanti,nutrienti,ingrasa minte si insecticide NATURALI

salut all...vreau sa aflu cat mai multe despre ingrasaminte,nutrienti,fertilizanti organici......am gasit ceva interesant.....gen suc de urzica(macerata) da vreau mult mai mult.....cine se baga? apreciez orice sfat orice secret gradinaresc :))))).......cat despre insecticid ma refer la toata gama daunatorilor.....multumesc si gasesc acest thread vital pt gradinari :D.......pace
 
G

guestaweed

salut
cine stie in ce concentratie se foloseste natural pyretrum(vebipyr)
si cum ? spray foliar sau?
sau ce alte solutii aveti ptr musculitele alea nesuferite?
am inteles ca gargarita face o treaba buna, nu ?
-peace
 
G

greenstep

da....n-ar strica mai multe amanunte,tehnici de producere a fertilizantilor,sau insecticide ca na la out e teroare(melci si musculitzele alea infecte)mai mult interes fratilor....cer ajutorul maestrilor....pace
 

SandalE

Member
Mai mult interes sa iti explicam tie ceva ? Sau mai mult interes sa afli tu ( studiind forumul ) ?

Melcii ii "sperii" cu cupru pus in jurul plantei, ori doze de bere taiate, umplute cu bere ( atrage melcii si intra in cutii )

Acuma(azi) am facut un test cu decis mega 50 ew(stie google ce e asta) si astept sa vad daca imi rezolva problema cu insectele (am o insecta ce manca tot, nu ii stiu numele si nici poze nam cu ce sa ii fac stiu doar ca traieste pe catina).

Cauta si tu, forumu e mare, daca tsi cat de cat engleza o sa descoperi lucruri super interesante. Daca ai interes si bunavointa binenteles. :bump:
 

Gigel2

Member
Am cumparat un fertilizator bio care cica e bun pentru tot felu de plante...l`am vrajt pe vanzator ca am rosii cherry pe balcon si ardei iuti...plus trandafiri japonezi si mi`a zis ca asta e foarte bun....Are un ...plm am uitat cum a zis el...ceva ce nu e azot in stare pura...cam mult 14% fatza de potasiu si fosfor care sunt in procente de 9 % respectiv 8%...Am inteles ca e destul de bun si se aplica atat foliar cat si in pamant astefel:
legume-40 ml la 10 litri
flori-25 ml la 10 l
si fructe-50 ml la 10 l...
Are un usor miros intepator...ca de otet...ma gandesc ca e ok pentru ca pana la urma e produs prin compostarea diverselor resturi vegetale sau mai stiu eu ce excremente...
Mi`a zis ca se aplica din primul moment in care planta iese din pamant fiind foarte bland chiar si`n doze mai mari decat cele recomandate...
Intrebari: e normal sa aiba acel miros de otet?
E normal sa poata fi aplicat atat floar cat si la radacina?
Nota:Continut de elemente:
Aminoacizi liberi 25 %
Azot organic 14%
fosfor 9%
potasiu 8%
restu n`are rost sa le scriu ca sunt...comune

Intre timp mi`am amintit inca o intrebare...Eu am cumparat niste seminte de kaya gold si de wonder woman...pe care o sa le pun direct la flower...adica le pun in pamant cam pe la inceputu lu` august si n`or sa prinda decat foarte putina perioada de vegetatie(mai degraba prevegetatie)...Pot sa und cu acest ingrasamant...foliar pana la o luna si....cand apar buzii la radacina inca o luna...?dauneaza cu ceva la inceputul perioadei de inflorire acest aport destul de mare de azot?
 

zeeland

Member
pai pare a fi un fertilizant bun ptr vegetatie. despre miros....probabil ca asa tre sa fie si poate fi folosit si foiar si ptr udat.

cat despre seminte, daca vrei sa le pui outdool la inceputul lui august doar le strici ptr un minim de recolta. daca insisti totusi, cu fertilizantul asta nu prea ai ce face. de fapt, nici nu iti trebuie fertilizant. iti va ajunge un ghiveci ceva mai mare ptr ca, oricum, plantele vor fi destul de mici.
 
G

greenstep

si ceva ingrasaminte pentru perioada de florescenta?...multumesc anticipat...pace
 

Gigel2

Member
pai pare a fi un fertilizant bun ptr vegetatie. despre miros....probabil ca asa tre sa fie si poate fi folosit si foiar si ptr udat.

cat despre seminte, daca vrei sa le pui outdool la inceputul lui august doar le strici ptr un minim de recolta. daca insisti totusi, cu fertilizantul asta nu prea ai ce face. de fapt, nici nu iti trebuie fertilizant. iti va ajunge un ghiveci ceva mai mare ptr ca, oricum, plantele vor fi destul de mici.

Multumesc frumos...o sa scot 20 de grame per planta?o sa incer ca obtin ul sol cat mai aerat si o sa folosesc totusi fertilizator o luna...din 2 in 2 saptamani foliar si in saptamanile pauza o ud la radacina...apoi o las in voie...
 

piramidon

recidivist icmag - OUT-ist convins - microgrower
Veteran
da....n-ar strica mai multe amanunte,tehnici de producere a fertilizantilor,sau insecticide ca na la out e teroare(melci si musculitzele alea infecte)mai mult interes fratilor....cer ajutorul maestrilor....pace

pai, eu nu-s maestru, da' daca vrei tehnici de producere a fertilizantilor, uite una: iei materie vegetala verde (frunze, iarba, etc) o arunci intr-un colt al gradinii si o lasi sa putrezeasca un an sau minim 8 luni. Mai dai din cand in cand cu lopata prin ea pt omogenizare. N-ar fi rau sa le pui cat mai maruntite...
Mai poti face o gramada din balega (uscata in prealabil!) sau cacareze de capra ori iepure, la care adaugi un pumn de rame rosii. Le lasi macar juma' de an sa haleasca ce-i acolo (pe rame) si obtii unul din cele mai bune composturi naturale: compostul de rame - worm castings. Sau mai simplu, cauti pe net si-l cumperi gata facut! :tiphat:
Ca insecticid, eu n-am folosit decat zeama de tutun pt paduchii de plante si, mai nou, "CO2 bomb" explicata de explo intr-unul din posturi. Foarte eficienta ;)
 

urbanHaze

Active member
la fel fara pretentia de a fi maestru :artist:, intr-adevar compostul este cea mai simpla metoda de a-ti produce un pamant bun pentru plante. din pacate este disponibila doar celor care au curte...

de fapt nu trebe sa faci altceva decat sa iti faci o "cutie de compost" din scanduri intr-un colt al gradinii si sa incepi sa arunci acolo tot felul de resturi vegetale din tot ce consumi in casa (de ex, coji de mere, frunze de la ceapa verde etc...) si toate buruienile pe care le plivesti din gradina. merg si resturile de iarba de cand iti tunzi gazonul. ramele ajuta mult, dar cea mai mare parte o fac bacteriile. intr-un an ti se aduna ceva ingrasamant foarte bun

cu toate astea, daca vrei sa fie ceva mai... stiintific, trebuie sa ai in vedere cateva chestii (gasesti o gramada pe net, pun aici doar cateva, ce am gasit + ce mai stiam si eu):

pentru o fermentare cat de buna, trebuie monitorizat si mentinut Ph-ul compostului (nu va fi omogen prin tot compostul). bacteriile care produc compostarea lucreaza cel mai bine intre 5.5 si 8, descompunerea fiind initial in conditii mai acide, iar ulterior ajungand undeva intre 6 si 8.

alt aspect important este sa nu fie acoperit, sa aiba acces la aer. in functie de asta, compostul va dezvolta bacterii aerobe sau anaerobe. in conditii anaerobe acizii organici se vor acumula mai degraba decat sa se descompuna. se va forma hidrogen sulfurat si va incepe sa puta urat de tot a oua stricate.

atunci cand alegi ce anume vrei sa fie in compost e important sa te gandesti la continutul de Carbon si Azot al resturilor, sau raportul C/N. Optim este ca acest raport sa fie 30:1. mai mult azot nu ar putea fi prelucrat si ar fi eliminat sub forma de amoniac (care pute :) ) mai putin azot nu ar putea hrani suficient flora bacteriana si descompunerea ar fi mult mai lenta. ca si indicatori generali, materialele cu mai mult azot sunt cele verzi (iarba, resturi vegetale din casa, buruieni), iar cele cu mai mult carbon sunt cele mai maronii sau lemnoase (frunze de toamna, deseuri lemnoase, rumegus, hartie tocata). cateva exemple: frunze de toamna 30-80:1, paie 40-100:1, ziare sau carton 560:1; buruieni 15-20:1, balegar 5-25:1, iarba 15-25:1. un calcul simplu: doua unitati de balegar de vaca (C:N = 20:1) la o unitate de lujeri de porumb (C:N = 60:1) iti da un raport final C:N de (20:1 + 20:1 + 60:1)/3 = (100:1)/3 = 33:1

in timp, cum avanseaza descompunerea, raportul C/N scade de la 30:1 catre 10-15:1 in produsul final pentru ca 2/3 din carbon este eliberat sub forma de CO2 in urma consumului de catre bacterii a compusilor organici. procesul de compostare e terminat atunci cand arata ca si pamantul.

compostul este clasificat ca fiind fertilizator 100% organic. contine toti nutrientii de baza impreuna cu o serie de minerale, humus si acid humic. compostul imbunatateste porozitatea, capacitatea de aerare si de retinere a umezelii si reduce in acelasi timp compactarea solului. compostul poate retine pana de 10 ori greutatea lui in apa. ajuta la mentinerea echilibrului chimic in sol.
 

Rhino cerbu

New member
Ieri am observat niste gandacei mici si albi-laptosi (ca tricomii inainte de recolta) unii chiar putin mai inchisi la culoare. Am incercat vreo jumatate de ora sa il fotografiez pe unul dintre ei insa indemanarea mea ca fotograf lasa de dorit. Ceea ce ma nedumereste e ca nu reusesc sa ii identific in alte poze pe net. Am controlat frunza cu frunza sa vad daca ii gasesc sau daca gasec oua ale acestora insa frunzele sunt 100% curate. M-ar interesa sa aud parerea voastra despre subiectul asta.
 
A

AlexFermieru'

posibil sa fie gandacei din aia de gasesti pe tulpinile de soc , cred ca tot acarieni din aia sunt..aia erau la fel de mici ca ce descrii tu, din cate stiu aia sunt albiciosi si la maturitate se fac negri..cel mai bine tot cu o poza se rezolva..
 

Rhino cerbu

New member
Am vazut thread-ul ala Kelevra. Dar ma gandesc ca ar fi bine sa fie cate unul specializat pe problemele principale. Unul pentru daunatori, unul pentru fertilizanti, unul despre lumini etc. Cel putin asa am vazut pe sectiunile straine. Cred ca ar fi mai organizat si eficient. Parerea mea.
M-am gandit si la posibilitatea sa fie pui de musculite de alea mici. In cazul asta nu cred ca ar fi prea daunatoare. Cat despre poze crede-ti-ma ca am incercat o gramada sa le fac poze. M-am amuzat o gramada fugarin una cu camera foto dar nu a iesit nimic concludent.
 

Rhino cerbu

New member
Oricum am incercat conform celor cititite pe un alt forum sa pun ceapa tocata pe un servet la baza tulpinii si am observat azi ca zona in care a stat servetul cu ceapa tocata este ocolita de gandacei. O sa caut forumul si o sa pun niste sfaturi de acolo. Am vazut de asemenea si o catalogare a daunatorilor. Insa sunt foarte multi si inca nu am rasfoit tot.
 
Top