What's new

Discutii legate de LED-uri

G

green_land

De curiozitare o sa tin socoteala zilelor de cand apar primele flori, sa vad care interval e mai apropiat de cel specificat de breeder.

asa sa faci :) sunt si eu curios. bafta in continuare! :wave:

edit: my 666th post :sasmokin:
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Thank you GP73PLC !

I will try to start my own thread but for the moment I travel a lot and I don't have time for this kind of work.

I will keep posting pics with my grow and for sure I will let you know about this grow final results.

Cheers !
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Sincer nu stiu cat a costat, pentru ca asta de acum e a treia versiune ca sa zic asa si nu am incercat sa fac un calcul.

O sa incerc sa fac o lista cu costuri, dar rezultatul cred ca o sa fie descurajator. Am cumparat multe chestii care credeam ca o sa imi trebuiasca si nu le-am mai folosit, am investit foarte mult timp si in constructie asa ca nu stiu daca poate fi considerat avantajos sa construiesti un astfel de sistem daca nu stii dinainte de ce anume ai nevoie si de unde sa cumperi materialele la preturi cat mai avantajoase.

Ceea ce pot sa spun pentru moment e ca daca ar fi sa il fac un astfel de sistem de la zero nu as mai merge pe leduri de 1W sau 3W pentru ca necesita foarte mult timp sa le conectezi si sa le montezi, ci as merge pe leduri de 10W de la Satisled (sunt aceleasi tipuri de chipuri dar grupeaza 9 leduri intrunul singur iar montajul s-ar simplifica considerabil).

Totodata din cauza ca am vrut sa fac un sistem de racire cat mai eficient si pentru ca nu am gasit un radiator suficient de mare pentru toate cele 200 de LED-uri a trebuit sa construiesc eu unul, proces care mi-a luat cred ca o saptamana, cu costuri suplimentare evident.

Ca sa sumarizam, iata cum as face un sistem nou :

As cumpara 6 leduri albastre de 10W, 2 sau 3 leduri albe de 10W si 15 sau 20 de leduri rosii ( jumatate din ele RED, jumatate FAR RED).
Pentru fiecare LED de 10W trebuie achizitionat un driver corespunzator. Exista versiuni alimentate de la 12V si 220V. Personal consider ca cele la 220V desi simplifica usurinta montajului pot si un pic mai periculos de exploatat, din punct de vedere al sigurantei , pentru ca ar trebui izolate suplimentar pentru a evita riscul electrocutarii sau al scurtcircuitului.
Daca se alege varianta alimentarii la 12V , costurile cresc intrucat apare necesitatea achizitionarii unei surse de alimentare de putere mare care sa furnizeze cu peste 20% mai multa putere decat vor consuma ledurile pentru a evita supraincarcarea acesteia. Ar trebui asadar folosita o sursa in comutatie care sa poata furniza cel putin 40A. Teoretic o sursa de calculator mai performanta ar fi OK, insa foarte putine pot furniza un amperaj atat de mare pe partea de 12V (cele mai multe au amperaj mare pe iesirea de 5V).

In primul montaj am folosit o sursa de PC care imi furniza cei 120W necesari, iar pentru al doilea am folosit o sursa de server care putea da 54A la 12V.

Acum folosesc o sursa in comutatie de 48V, care poate da 7.5A, iar curentul tras din aceasta este de aproximativ 6A.

Pe langa sursa mai trebuie radiatorul pe care se monteaza ledurile. Daca se merge pe un montaj unitar, trebuie sa aiba dimensiuni cat mai mari, iar pretul va creste proportional cu masa acestuia (pentru ca aluminiul se vinde la kg). Din pacate este foarte greu de gasit un radiator cu aripioare din aluminiu extrudat, insa se poate folosi cu succes o simpla foaie de aluminiu de cel putin 3mm grosime (de preferat 4 sau 5mm, insa greutatea creste) si ventilatoare pentru racire fortata.

Acum sa vedem niste costuri aproximative :

6 x BLUE LED = 6 x 5.99 = 36$ (http://www.satisled.com/10w-high-power-led-blue-150250lm_p136.html)
3 x WARM WHITE LED = 3 x 5.98 = 18$ (http://www.satisled.com/10w-high-power-led-pure-whitewarm-white-for-choice_p135.html)
10 x FAR RED LED = 10 x 13.99 = 140$ (http://www.satisled.com/10w-high-power-led-far-red-660nm-250350lm-for-plant-grow-light_p594.html)
10 x RED LED = 10 x 8.99 = 90$ (http://www.satisled.com/10w-high-power-led-red-250350lm_p138.html)

Pentru alimentare folosim :
29 x 10W 220V LED Driver = 29 x 7.99$ = 232$ (http://www.satisled.com/constant-current-driver-for-10w-led-ac-100v240v-input-900ma_p260.html)

sau
29 x 10W 12V LED Driver = 29 x 3.75$ = 109$ (http://www.satisled.com/mr16-110w-c...iver-for-1pcs-10w-led-dc1224v-input_p269.html) + 33$ ( 360W 12V power supply - http://www.ebay.com/itm/12V-30A-360...ltDomain_0&hash=item20c021f3e6#ht_4358wt_1189 )

La acestea se mai adauga :
- radiator aluminiu - aprox 50 ron ;
- ventilatoare (intre 4 si 25 ron bucata, in functie de tip, putere, fiabilitate - cu cat mai multe cu atat mai bine) ;
- conectica 50 ron ;
- pasta termica : 12 RON ;
- suruburi si alte accesorii - 50 RON

Trebuie tinut cont ca ledurile de mai sus au un unghi de dispersie al fluxului luminos de 160 de grade. Panoul pe care l-am construit foloseste lentile colimatoare de 45 de grade, dar cred ca mai eficiente in acest scop sunt lentilele colimatoare de 60 de grade. Pentru moment nu gasesc un link pentru colimatoare care se potrivesc la aceste leduri, dar cu un pic de rabdare se pot gasi la preturi convenabile (2-3$/buc).

Later edit: iata si niste colimatoare cu oglinda pentru aceste leduri , la pretul de 1.49$ bucata (http://www.satisled.com/10w-led-ref...egree-10w-led-specialized-reflector_p376.html)

La costurile de achizitie se mai adauga si costul transportului, care variaza insa in functie de cantitatea de materiale cumparata.

Cu aceste materiale se poate construi un panou de 290W , care din spusele unora ar fi echivalentul unui HPS de 600W sau chiar 1000W.

Daca e sa adaugam si volumul necesar de munca, probabil ca pretul se dubleaza, insa satisfactia e pe masura.

Sa nu uit : ca masura de protectie trebuie achizitionata si o pereche de ochelari cu lentile verzi, pentru a putea lucra cu panoul cand ledurile sunt aprinse.

Multumit ?

P.S. Stiti care e diferenta dintre baieti si barbati, nu ? Costul jucariilor.
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Mda, tehnologia LED este încă inaccesibilă dpdv al prețului (pentru self-groweri). Mulțam.


Nu as zice ca e inaccesibila. Este mai scumpa in ceea ce priveste constructiile DIY. Preturile pe care le-am prezentat sunt pentru un panou destul de puternic, care in teorie ar putea ilumina o suprafata de aproape 2 mp (eu insa o folosesc pe o suprafara de mai putin de jumatate de metru patrat, pentru doua plantute).

Din punctul asta de vedere poate fi mai convenabil sa cumperi o instalatie gata facuta, insa apar evident riscurile de a fi luat la intrebari la ce iti trebuie atunci cand te duci sa o ridici de la posta, plus ca e posibil sa iti creasca automat pretul cu 24% cand va trebui sa platesti taxele vamale, avand in vedere ca e destul de scumpa.
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
tu nu ai inteles, man, omu te-a facut traficant. :))) ) ))))))

**adica nu te-a facut el sa fii traficant, doar a constatat.
 

MJgrow

Active member
Daca e sa o iei logic, nimeni nu ar investi peste 300 $ / euro pe un panou cu leduri, fie el cumparat deagata sau in cazul de fata construit (ma strange in spate doar cat am citit sursele alea de 12 si 24v cu amperajul de rogoare).

Adica sa investesti cumva peste 12 milioane in leduri... Pana la urma un hobby te impinge spre unele cheltuieli. Pana acum nu mi-a parut rau cand am facut o cheltuiala pentru un hobby.

Dar sa ne gandim putin, cu minim 12 milioane (doar lumina) poti construi un setup destul de frumusel pentru a creste "profi" (cu hid'uri, si reflectoare, pamat de calitate, seminte, nutrienti, etc.)

In concluzie: de multe ori te duce cu gandul de a compara un cost (cazul de fata panou led) cu un gram de iarba cumparat de pe strada de la un dilar.

Orcum satisfactia e si mai mare atata timp cat omul a facut cu mana lui toata treaba, ba a si functionat. Sa nu mai zic de satisfactia rezultatelor.

Depinde cum o iei. ori calculezi costul la produsul final din grow, ori ....

Clar... m-am luat aiurea : ))
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
12 mil e chiar putin. unul cumparat, e de 2-3 ori mai scump la puterea aia.

daca merita sau nu depinde de om. de ce ar depinde de faptul ca unul e dealar sau traficant sau fumator sau ce specie o fi?? ..nu vad. sa iei un led gandindu-te doar la un grow nu merita. dar daca te gandesti la cativa ani de growuri?? unii vor sa investeasca putin, altii vor sa castige in timp investind mai mult. fiecare are dreptul de a isi executa propria-i viziune cand vine vorba de investitii, fie ele personale sau bussiness, de scurta sau lunga durata.

ce am vrut sa spun e ca daca merita sau nu depinde de persoana si situatia in care se afla. nimeni nu poate da un raspuns absolut, universal valabil, daca merita sau nu.
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Omul a intrebat la cat se duce o astfel de constructie si i-am raspuns. Daca e sa imparti costurile pe o perioada de aproximativ 2 ani, cat mi-a luat mie sa adun toate componentele, pretul nu mai pare deloc mare (saptamana asta doua leduri, saptamana celalata doua, azi o sarma, maine un ventilator, etc, etc).

Prima investitie mai serioara, la care stiu ca m-am gandit destul de mult inainte sa o fac, mai ales ca eram pe un teren neexplorat pana atunci de mine, a fost un set de 50 de leduri de 1W pe care am dat aproximativ 80$.

Daca ar fi sa cumpar toate componentele o data, cred ca si eu as da inapoi si m-as orienta spre sursa cea mai buna de CFL-uri ;) (pentru ca personal nu agreez nici MH si HPS-urile din cauza caldurii mari pe care o genereaza pe unitatea de suprafata ).

Cum spuneam si intr-un post de anul trecut, legat de costurile nutrientilor, cand e vorba de hobby, foarte multi oameni nu se uita la bani, pentru ca motivatia e mult prea mare pentru a-si retine astfel de mici placeri personale.

Daca afirm ca in fiecare an investesc mult mai mult in suruburi, scule si materiale de construit doar ca hobby ce o sa credeti ? Ca imi deschid un magazin de bricolaj ?

Fiecare om are pasiunile lui. Postul cu costuri detaliate se dorea o explicatie cat mai clara pentru cei care se gandesc sa incerce asa ceva (indiferent care e scopul pentru care ar construi un astfel de panou).
 

MJgrow

Active member
si ca sa impacam si capra si varza... poate peste ani si ani o sa fim si noi in rand cu LUMEA si o sa mergem frumos cu un rucsac in spate, pe o bicicleta(eco), fiind plin cu iarba de calitate sau chiar ceva personal spre un dispensar. Cum mai este prin afara si am mai vazut pe la diverse documentare, cum unele persoane aprovizioneaza, pe bani destul de putini, unele cofeeshopuri sau dispensare cu fel de fel de strainuri cunoscute sau nu. Bineinteles dupa un test foarte amanuntit (fizic si chimic)

Atunci probabil ca hobbyul o sa devina mai intens, sa tinda spre perfectiune. Macar ai motivatia ca se bucura si altii de munca ta. Uneori chiar foarte buna lasand pe multi cu gura cascata. Dar pana atunci sa deschidem putin ochii si sa nu mai visam in lumea asta de cacat, sa tragem stolul sa nu ne vada nimeni si sa ne vedem strict de "interesul" personal. (satisfactia personala)
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
nu vad de ce ar trebuie sa evoluam cu totii, sa fim in rand cu lumea, ca sa poata unul dintre noi sa isi perfectioneze grow-ul. personal, si de as trai intre maimute care nu stiu ce e ala dispensar si coffeshop, as face asta in continuare. (cum pot, ca deh, nu exista niciodata timp si bani nelimitati)
cred ca va pasa prea mult de restul, cand interesul e ca fiecare sa isi faca treaba lui, cum vrea, bine sau rau. dar comunismul ne-a invatat sa ne uitam in ograda celuilalt in loc sa muncim pt. interesul nostru.
 

piramidon

recidivist icmag - OUT-ist convins - microgrower
Veteran
Bah, eu ma uit in ograda lui hempfield si-mi place ce vad. :good:
Asta ma face sa-mi doresc si mai mult sa evoluez. Si tocmai de-asta aduc aici chestiunea solutiei tehnice din thread-ul cu intrebari:
Cum sa concep un panou care sa se invarta?
Nu de alta, dar hempfield este unul din cei mai "tehnici" confrati. Dovedit :tiphat:

l.e.
Putina cautare si am gasit singur raspunsul...:D
http://www.youtube.com/watch?v=PHcquGHzvJI&feature=related
Cam asa ceva vreau sa fac, dar cu led-uri. Si se pare ca lampa cu ventilator pana la urma e o solutie valabila, nu prea conteaza viteza de rotatie. Ca eu de asta ma temeam... ;)
 
Last edited:

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
He he, tu vrei sa ma provoci :)

Gandindu-ma un pic am si vizualizat mental o varianta constructiva a unui panou rotativ cu leduri.
O astfel de instalatie ar elimina necesitatea folosirii unor radiatoare supradimensionate pt LEDuri cat si a ventilatoarelor pt racire.

E clar ca o astfel de instalatie ar acoperii o suprafata mukt mai mare decat cei max 2mp pe care ii poate acoperi panoul meu.

Dar oare se merita?

In caz ca raspunsul ar fi afirmativ as merge pe un sistem cu 4 pale, cu cate 50W-60W pe pala. Problema cea mai mare ar fi constructia rotorului de alimentare in curent continuu, avand in vedere curentul mare pe care trebuie sa- l suporte.
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
va dau eu ideeile care ar putea fi folosite:
pentru transferul curentului pe partea aflata in miscare.
sistemul de la un aspirator din acela care deruleaza firul. nu aveti nevoie de mai mult de 2000w, nu-i asa? :D
pt. rotire.. motor pas cu pas. nu??
 
Top