What's new
  • Happy Birthday ICMag! Been 20 years since Gypsy Nirvana created the forum! We are celebrating with a 4/20 Giveaway and by launching a new Patreon tier called "420club". You can read more here.
  • Important notice: ICMag's T.O.U. has been updated. Please review it here. For your convenience, it is also available in the main forum menu, under 'Quick Links"!

Discutii legate de LED-uri

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
calitatea si eficienta.

Mai ales cand sunt folosite la o putere mult mai mica decat cea maxima eficienta lor creste foarte mult.

Costa destul de mult dar se merita. In plus sunt compacte, deco usor de lucrat cu ele.
 
M

MJMJ

Va salut dupa mult timp :)
Am vazut ca discutati despre COB-urile acelea de pe ebay de 100/150w si ce mai au ei pe acolo.Va intreb si eu inca odata,cam cu cati W din led-urile alea pot inlocui un HPS 250W cu succes si daca chiar sunt bune?Par tentante dar n-as vrea sa pierd timpul cu ele...
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Va salut dupa mult timp :)
Am vazut ca discutati despre COB-urile acelea de pe ebay de 100/150w si ce mai au ei pe acolo.Va intreb si eu inca odata,cam cu cati W din led-urile alea pot inlocui un HPS 250W cu succes si daca chiar sunt bune?Par tentante dar n-as vrea sa pierd timpul cu ele...

Eu ti-as recomanda sa le folosesti la 50% din puterea maxima. 3-4 bucati iti pot ilumina cam jumatate de metru patrat pentru rezultate bune.

Daca vrei sa faci o investitie pe termen lung nu iti recomad COB-urille chinezesti , ci unele cu randament cat mai mare si cu spectru cat mai adecvat pentru grow, adica CREE CXA3070 3000K (Z4 binning).
 

coolbud

puffin' the herb
eu nu inteleg ce-ti tot bati gura bai hemp , niciunu din cei pe care i-ai ajutat nu si-au facut si nici n-au avut nici cea mai mica tentativa.threadul asta va ajuta doar pe tine si pe exploziv ca restul , ori nu le place bibileala , ori vorbesc sa zica si ei ceva.jur am vazut minim 10 oameni care se bateau cu pumnu-n piept ca-si fac cu leduri si in cele din urma au disparut...
 

piramidon

recidivist icmag - OUT-ist convins - microgrower
Veteran
Ai dreptate, cb, dar nu chiar toti au disparut, eu is unul din ei care ink e p-aci.. :D
Hemp doar isi manifesta pasiunea pt leduri+grow, culegand si impartasind informatii valoroase, contribuind la activitatea forumului care ne-a adunat pe toti pe-aici.
Fara oameni ca hemp si tenacitatea lor, n-ar fi existat forumul, facand abstractie de alte persoane a caror superficialitate ii determina doar sa se zgaiasca invidiosi la rezultatele altora si nefiind in stare sa insurubeze un singur bec sau sa toarne o cana cu apa intr-un ghiveci.
Un proiect led presupune ceva mai multa atentie si cheltuiala decat un simplu grow pe baza de cfl sau chiar hps. Si aici m-am pierdut eu, dar nu am renuntat la obsesia "vartelnitzei' pe care am conceput-o, i-am dedicat un buget si o data limita de doua ori, si tot de doua ori am cheltuit bugetul si timpul pe alte probleme ce le-am considerat prioritare pe atunci.
Ma consider cel mai infocat sustinator al acestui thread (desi nu prea o arat) si n-as vb in numele lui hemp, dar sunt sigur ca pt el daca un singur "ucenic" din 1000 (una mie) de intrebatori apuca pe calea luminata de led-uri, acesta si-a atins scopul. E ca la scoala; nu toti elevii sunt silitori sau dau randament maxim, dar din cand in cand, apare cate o exceptie si acolo isi culege dascalul roadele sub forma satisfactiei de a fi creat un fenomen. Nu prime in bani, nici articole inaltatoare sau atentie academica, ci faptul ca el stie in ce masura a participat la dezvoltarea fenomenului. Poate ma insel si-mi cer scuze daca l-am evaluat gresit dar hemp imi lasa impresia ca e genul didactic.
Si daca n-are nimic impotriva, raman acelasi elev mediocru din fundul clasei si fara sa ridic mana sau sa iau note mari, absorb cunoasterea strop cu strop si ma alimentez cu inspiratie pana la momentul in care (sper) voi fi in stare sa aplic cele invatate. In cazul meu, panouri led diy si dwc.
Hemp nu e singura mea sursa de inspiratie de pe forum, dar asta e thread-ul lui si ma bucur ca raspunde in continuare celor mai tampite intrebari pt ca din astea culeg eu informatiile. Asa cum o simpla intrebare si un banal raspuns m-au facut cu tava de 60/60 pe care o cautam de cativa ani si pt care iti multumesc inca odata. :good:
hempfield, tine-o tot asa! :tiphat:
 
M

MJMJ

Eu ti-as recomanda sa le folosesti la 50% din puterea maxima. 3-4 bucati iti pot ilumina cam jumatate de metru patrat pentru rezultate bune.

Daca vrei sa faci o investitie pe termen lung nu iti recomad COB-urille chinezesti , ci unele cu randament cat mai mare si cu spectru cat mai adecvat pentru grow, adica CREE CXA3070 3000K (Z4 binning).

Multumesc hemp.Chiar ma gandesc serios de mult timp la led-uri si ai avut dreptate,vreau ceva de calitate de aia intrebam ca alea pareau ok.Eu am folosit numai hps de 250( si zic eu,ca am obtinut rezultate fantastice,e un growbook de-al meu pe aici daca mai tineti minte...dati pe la pozele de la pagina 12-13 in sus si readuceti-va aminte :) ).Nu as vrea sa scad calitatea ardeilor :biggrin:,tocmai de aia intreb cu ce sa inlocuiesc hps-ul ca nu mai suport caldura emanata.Am aruncat un ochi si la Cree-uri,dar nu prea am lipit mare lucru pana acum.So,ma mai documentez si o sa vedem ce o iesi.
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
@piramidon: Multumesc de apreciere si chiar daca nu-s nici pe departe cadru didactic, atunci cand imi place sa fac un anumit lucru si sunt convins ca acel lucru poate fi folositor si pentru altii, imi place sa imi impartasesc cunostintele, poate-poate mai beneficiaza si altul de pe urma lor.

Chiar zilele astea discutam despre leduri DIY cu alt coleg de pe sectiunea RO si subliniam faptul ca ledurile iti ofera un mare avantaj, si anume posibilitatea de a dirija caldura degajata de ele in afara spatiului de grow cu un minim de efort :

- in cazul micro-growurilor, radiatoarele ledurilor pot fi plasate in afara box-urilor (de obicei in tavan), fie ca sunt pasive sau active (cu ventilator) ;
- in cazul grow-room-urilor, e floare la ureche sa ai mai multe leduri montate pe radiatoare (la fel, pasive sau active) incastrate in cutii de plastic sau metal, cu conexiune pentru tubulatura de ventilatie. Cu un singur extractor iti racesti in acest fel si ledurile, dar asiguri si filtrarea aerului din growroom - asta inseamna ca impusti cel putin doi iepuri dintr-un foc : solutii mai simple, consum mai mic de energie, solutii mai stealth, etc.

Ce-i drept planificarea unui sistem de iluminat cu LED este un pic mai laborioasa iar punerea in practica poafe fi mai costisitoare, dar din punctul meu de vedere efortul se merita.
 

piramidon

recidivist icmag - OUT-ist convins - microgrower
Veteran
...nu-s nici pe departe cadru didactic...
am zis genul didactic
...planificarea unui sistem de iluminat cu LED este un pic mai laborioasa iar punerea in practica poate fi mai costisitoare...
asta poti s-o mai zici odata :tiphat:
Dar cb tot are dreptate cand isi exprima frustrarea vis a vis de cei care pun multe intrebari si nu concretizeaza nimic. :biggrin:
Intr-un tarziu, va ajunge si el la concluzia ca acestia reprezinta majoritatea, singurele rezultate fiind obtinute de noi, minoritatea.
E doar o chestiune de statistica, dar are darul de a fi agasanta. :monkeyeat
 

vasile

Well-known member
Veteran
Voi chiar va asteptati sa existe groweri pe aici?

Eu odata am gasit o samanta in bud, am pus-o in servetel umed si cand a incoltit am vrut sa o mut intr-un paharel, cand am incercat sa o mut i-am rupt codita, asta nu inseamna ca-s grower?
 

coolbud

puffin' the herb
Voi chiar va asteptati sa existe groweri pe aici?

bine punctat.groweri inca mai sunt dar din pacate se pot numara pe degete , cei care mai erau pe aici au observat ca (vorba romanului ) "n-ai cu cine , niste tarani" si s-au decis sa-si vada de ale lor in continuare.sa o dam pe aia dreapta , la noi in tara mai este foarte foarte mult de lucru la mental pana sa avem macar o comunitate activa plina de proiecte dar din pacate nu dau prea multe sanse.suntem poporul care a fost instruit mental de mic , chiar de familiile noastre sa privim tot timpul partea negativa a lucrurilor sau sa ne oprim singuri de vorbele "n-am cum / nu pot / imposibil"
:tiphat:
 

vasile

Well-known member
Veteran
cb ai totala dreapte, eu d-abia astept sa vad cum o sa fie noua generatie, poate asta o sa fie mai ok, nu o sa mai fim nici noi parintii/viitori parinti asa inchisi la cap cum au fost parintii nostri care au trait in comunism, poate usor usor o sa vedem progres cu poporul asta.

multi nu sunt activi pe forum (cu toate ca au conturi) pentru ca sunt panicati, sau pur si simplu nu vor sa aiba contact cu o masa de oameni, daca s-ar decriminaliza o sa vezi atunci activitate :)
 

coolbud

puffin' the herb
singura optiune pentru Romanica este legalizarea , la noi nu va exista niciodata o decriminalizare din cauza abuzului in serviciu , daca stiti la ce ma refer :D
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
si totusi, si tolerarea ar fi un mare pas. daca o luam asa, si acum e o zona gri asta, se mai poate indoi dupa nevoie legea destul de usor.
 

voxberry

Member
parerea mea despre LED-uri vs HID-uri (vechi sau noi) .

Este cert faptu ca led-ul consuma mut mai putin, dar nu este inca bun pentru un grower pentru ca : nu dau inca lumina necesara pentru crescut, au un unghi de proiectie al luminii unidirectional, ca o jucarie laser .. si nu il ultimul rand, costa enorm de mult .

Comparativ, poti echipa un grow cu 35% din costurile pe care le-ai baga in leduri iar grow-ul iese comparabil mai mare pe HID-uri .

Despre Legalizare in romania .. nu veti vedea prea curand asa ceva ... nici liberalizare, nici legalizare (adica substanta sub controlul statului) si nici tolerare ... se intampla doar daca exista o impunere a uniunii europene (putin probabil) sau in urma unei initiative civice (iar, putin probabil) .. insa de la sine, nu se intampla si nici nu are de ce sa se intample .
 
salut! vreau sa fac un grow micut intr-un dulap de 0.32m patrati (57cmx57cm) in care am pus deja 7 cfl-uri de cate 23W fiecare.
vreau sa mai suplimentez cu niste leduri, mai exact 4 bucati ca acestea am cautat si o sursa de curent pt ele si m-am gandit la aceasta Pentru ca nu sunt sigur, as vrea sa intreb parerea cuiva care se pricepe. se potriveste sursa cu ledurile? ledurile cum le leg, in serie sau in paralel? nu prea inteleg care e treaba cu tensiunea aia variabila.
multumesc
 
Top