What's new
  • Happy Birthday ICMag! Been 20 years since Gypsy Nirvana created the forum! We are celebrating with a 4/20 Giveaway and by launching a new Patreon tier called "420club". You can read more here.
  • Important notice: ICMag's T.O.U. has been updated. Please review it here. For your convenience, it is also available in the main forum menu, under 'Quick Links"!

LED osvětlení - zkušenosti pište

S

smallgardener

Kaya no konecne :) jak vysoko mas ten panel z fotky to vypada zbytecne nizko. Druha vec hluk , mam v matkarne ledku 113w realne a ta prehluci spolehlive odtah i ofuk zatim (regulovany) a nevim jestliby bylo mozny kdyz jsou za stenou sousedi mit vetsi ledku precijen je to provokace trosku. Prakticky kvuli hluku jsem dal pryc aero :)
 

d-k

Active member
Zdravím..Viděl jsem v akci včetně výsledků ten menší 160 W GROWSUN. A musím říct, že jsem se rozhodnul do toho jít taky..Sám uvažuju už delší dobu nad objednáním z alibaby.... Kdyžtak mi pošli PM s mailem (nemůžu ti sám napsat kůli počtu příspěvků) můžem udelat společnou objednávku a dalo by to i na velkoobchodní objednávku..

Ps. Taky uvažuju nad tema jejich 12w ledkama do matkárny.

Ahoj,

zkus se poděli o to, co jsi viděl v akci. Alespoň nějaká představa by jistě bodla, a nejenom mně.

Díky
 
S

smallgardener

Ona je právě otázka kdo je pozorovatel :) jestli někdo se skillama anebo někdo kdo padne na zadek z každýho průměrnýho growu . Nic osobního taky mě to zajímá ;-)
 

Kaya-man

Member
SmallG: jo zrovna v tu chvíli byla dost nízko 35cm nad vrcholky, jelikož jsem testoval intensitu v různých výškách při minimálním osvětlení v plném spektru. Ted je asi 45cm. Předtím zas vysoko ale s vyšším výkonem,... testuju, učim se :)
 

Kaya-man

Member
spachal: Psal jsi jim o specifikaci? těhlech integráčů tam mám 8 (30x3w), na tom odkazu je v něm 20 ledek, takže bud jsou to 5ti w, nebo 15x3 s 5x8w, přičemž 8mičky se dávají UVčka a pět kouksů je dle foto jiný než 660 a 630 nm (červené). Prostě je to spíš květovej booster a ne něco ideálního do matkárny. To se spíš koukni po nějaký s větším podílem modrý. Ale 120 dolarů za 1 integráč ve vlastním case neni zas tak špatný. (hmm tak v integráčích tam mám 960 doláčů :D )
 

spachal

Well-known member
Veteran
Tezko rici, z ceho tu multiled maji poskladanou, v popisu to uvadeji od UV pres modrou (Blue 430-440nm, 450-460nm), ale jaka procenta, to tezko rici. Tipuji, ze to bude neco podobneho jak treba tahle samotna placka: http://www.aliexpress.com/store/pro...-spectrum-100w-led-for/618876_1143128111.html . Sam jsem to jeste nekupoval, mozna nekdy pozdeji, az budu touzit po vetsim vykonu :))
Sam ted v planu nakupovat nic dalsiho nemam, takze jsem ani nikam nepsal, jen me to za ty penize docela zaujalo. Ony ty penize za DYI naskakuji setsakra rychle, k tomu nejake pouzitelne drivery, dokazu si to zive predstavit! :]
 

alesh

Member
Na tyhle velký pole bych se vykašlal, mizerný čipy + mizerný chlazení. Z toho nemůže být nic dobrýho. Zajímalo by mě, co to je za čipy...beztak Epiled :):)

Dál si taky myslím, že velký problém všech grow LED systémů (většiny) je právě ta honba za co nejširším spektrem. Lidi nehledí na účinnost a výsledky se nedostavují.

A celkově na ty laciný LEDky bacha. IMHO se to nevyplatí. Téměř jistota, že LEDky z Ebay/Ali***/... budou obsahovat čip od Epistar/Epileds/TynTek (ono zas tolik výrobců čipů neni).
Pro názornost malý porovnání (vybral jsem si oblíbenou deep red, tedy čipy s wdl cca 640-660nm).

pozn. TynTek tam není, protože neuvádí relevantní data. Odhadem by jejich čipy byly na úrovni Epiled nebo o něco lepší.

Jo, nejnovější Epistary už se blíží k nižším binům renomovaných značek. Šance, že budete mít ve své čínské diodě nejnovější čip je ovšem malá. A ještě menší je šance, že ten čip bude z nejvyššího binu.

A ano, pokud objednáváte z obchodu typu Ali nebo i třeba Ebaye, je velká pravděpodobnost, že ty LEDky budou obsahovat čip od Epistar nebo Epileds.

Pokud by to někoho zajímalo, mám k dispozici mnohem víc dat.

a.
 

alesh

Member
Jo a ještě nějaký linky ke studiu, třeba vás ta chuť po Číně přejde:
http://www.epistar.com.tw/upfiles/files_/ - DS Epistaru
https://ac-rc.net/images/data_sheet/ - DS různé
http://www.tyntek.com.tw/en/products.php - DS TynTek
http://www.bridgelux.com/products/led-chips/ - DS Bridgelux

Bridgelux má poměrně zajímavý čipy, není ovšem už tak levný. Když není u diody výrobce čipu uveden, můžete se spolehnout, že to Bridgelux nebude.

Nepovedlo se mi najít stránku, kde by byly pohromadě DS od Epileds. Tam je potřeba najít model a vygooglit to.

a.
 

Kaya-man

Member
alesh: můžeš trochu vysvětlit? Nějak jsem tě nepochopil. Na jaký velký pole by ses vykašlal? To moje? Proč myslíš že je blbě chlazený? Má 6 ventasů a teplota v case ještě nikdy nešla nad 35°C. A proč myslíš že to jsou mizerný čipy?
Ale souhlasím s tebou že bacha na levný ledky. Kvalitní hardware má hodnotu, jako ve všem ostatnim.
Nevíš co tam čipuje třeba BlackDog?
 

alesh

Member
alesh: můžeš trochu vysvětlit? Nějak jsem tě nepochopil. Na jaký velký pole by ses vykašlal? To moje? Proč myslíš že je blbě chlazený? Má 6 ventasů a teplota v case ještě nikdy nešla nad 35°C. A proč myslíš že to jsou mizerný čipy?
Ale souhlasím s tebou že bacha na levný ledky. Kvalitní hardware má hodnotu, jako ve všem ostatnim.
Nevíš co tam čipuje třeba BlackDog?

Reagoval jsem na ten odkaz z Aliexpress nad mým příspěvkem. Pole není dobrej překlad, zvyk z programování (array). Obecně tyhle velký COB jsou místem, kde končí nejméně povedený čipy. Koncentrace čipů je velká, většina EE se přemění na teplo což vede k ještě nižší účinnosti.

Nevím, jaký LEDky potažmo čipy používají do BlackDog, ale pokud to nezmiňujou, vsadil bych levou kouli na to, že AlInGaP čipy (červený) budou Epistar (viz tabulku výše).

Nenech se mást teplotou chladiče, ta je poměrně irelevantní. Bohužel teplotu na čipu nezjistíš. Tím nechci tvrdit, že máš špatně chlazený světlo, mluvil jsem o tom odkazu z Ali.

Snažím se vám prostě říct, že IMHO je lepší koupit dražší diody od renomované společnosti, než tyhle Číny. Vždyť i na tom Aliexpress se dají sehnat např. červené XP-E (pravděpodobně bin N2) za $1.3. Taková dioda ti dá téměř dvojnásobek světla než nejlepší číny a to ještě s lepší spotřebou. XT-E modrý okolo $2...to už začínají být dobré ceny. Nehledě na to, že značkový diody mají o mnoho lepší odvod tepla, spolehlivost.

Přijde mi, jako by si všichni mysleli (no offense to any1), že jsou LEDky nějaká záhada. Že je potřeba najít nějaké magické spektrum, dodávat IR a UV atd. Já si myslím, že rozdíly způsobené barvou jsou minimální. Myslím, že nejdůležitější je, jestli pošleš kytce dost světla. Je prostě rozdíl, jestli jí z každýho spotřebovanýho wattu přijde 1/10, 1/2, 1 nebo 2 i víc uE. To je to, na čem záleží. Já od LED světel očekávám, že mi daj se stejnou spotřebou lepší výnos a o něco lepší provozní podmínky než sodík. To ale od číny nejde čekat. Proč je teda kupovat? Sodík tu je za dobrou cenu, léty prověřen. Proč kupovat světla, o kterých vím, že z principu nemůžou být lepší než sodík a navíc za vyšší cenu? Nechápejte mě špatně, je výborný, že tu lidi s LEDkama experimentují, zkouší je. Jen si myslím, že noname čínský výrobky jsou špatná cesta, já sám jsem si to už dostkrát ověřil. (A to se ještě nezmiňuju o noname driverech, mizernejch termálních materiálech (na MCPCB, na rozhraní MCPCB-chladič), o tom, že prakticky každý prodejce uvádí falešný specifikace pokud vůbec nějaký...

Ale když už jsem zmínil spektrum, nejjednodušší (a zároveň asi nejúčinnějsí) celospektrální LED světlo se skládá z 1ks červené diody a 2ks (cool) bílé diody při stejném proudu a kvalitě. Tohle je např. spektrum 15ks Cree XP-E red(p3) a 30ks XM-L cw(U2), obojí při 700mA (není to SPD, je to kvantový graf a navíc absolutní).

picture.php


a.
 

alesh

Member
...A proč myslíš že to jsou mizerný čipy?...

Nemůžu editovat a samozřejmě jsem na něco zapomněl.

Jde o to, že čipy Epistar (viz tabulka výše) jsou to nejlepší, co Čína (resp. Taiwan) vyrábí.
To, co se prodává na Ebay/Aliex/... jsou v nejlepším případě právě Epistary. Můžete zapomenout na to, že by to byly nejlepší biny (pokud jsou, je to uvedeno a zaplatíte si to).

To co tu píšu, se týka AlInGaP čipů, tedy červených diod, které jsou pro náš koníček asi nejdůležitější. U modrých čipů (modré a bílé diody) je situace o něco lepší, pořád však srovnatelná.

A nezlobte se na mě za tyhle hateovací příspěvky:tiphat::tiphat:

a.
 
S

smallgardener

aleshi, ukaž pls co ti vyrostlo na tvým diy panelu, případně mohl bys jednoduše sestavit nějakej koncept který frekvence, barvy bys namíchal ty? případně i pro matkárnu ...
 

alesh

Member
Bohužel topic z groweru bohužel Wayback machine nezaznamenal.

Takže rychlý fakta:
-cca 60W (+-2W) na dvou mikropanelech
-75g sklizeň
-bez odrazový folie
-prostor 80*50 (strašně málo světla na takový prostor, měla jsem v plánu 120W, ale nějak to nevyšlo, jen prostor zbyl)
-diody:
12x Luxeon Rebel red LXML-PD01 - bin nevim(kupoval jsem je jako deep red v nej binu, ukázalo se, že to jsou zastaralý červený 630nm - nedoporučuju stevesleds.com)
8x Rebel royal blue - taky nevim bin -> stejný obchod
8x Cree XM-L cool white - U3 1C
4x XP-E red N3
-když to vemu kolem a kolem, bylo to pěkně odfláklý, nemám moc zkušeností, řízky pochybnýho původu atd...ale to jsou jen výmluvy:)

Teorie říká, že tahle sestava dává asi 1,5-1,6 uE/W. Nejlepší sestavy můžou dávat reálně okolo 2,3 uE/W. Matematika je jasná...

Mám v plánu samozřejmě další kolo, ale kdy fakt nevim. Není prostor, peněz je taky málo. Takže snad někdy...

a.
picture.php
picture.php
picture.php
picture.php
 

BURN

Member
Veteran
Alesh : nádhera,konečně někdo se zkušenostmi co se o ně podělí :)
Mám pár laických dotazů : Co přesně znamená "bin" ?
Jaký máš názor na použití těch přídavných optických čoček?
Jaké drivery (od jaké firmy) považuješ za kvalitní ?
 

Phuuu Ad

Active member
jen tak dal chlapci a snad i devcata
jen tak dal a zacnou me ty ledky snad i zajimat vice nez jen koukat na obrazky :D

alesh diky moc za ukazku
 

alesh

Member
Alesh : nádhera,konečně někdo se zkušenostmi co se o ně podělí :)
Mám pár laických dotazů : Co přesně znamená "bin" ?
Jaký máš názor na použití těch přídavných optických čoček?
Jaké drivery (od jaké firmy) považuješ za kvalitní ?

ad bin:
Trocha teorie - LEDky jsou polovodiče, výrobní proces se dá přirovnat k výrobě např. procesorů. Tzn. vyrábí se jeden typ diody (jádra, čipu), ovšem každá se podaří jinak. Každá dioda (jádro, čip) má specifické vlastnosti: různé napětí, různou dominantní vlnovou délku, různý optický výkon (rozuměj energii, kterou v čase vyzáří). Distribuce těchto spec. vlastností odpovídá přibližně Normálnímu rozdělení (Gaussově křivce). Vzhledem k tomu, že výrobce se zavazuje dodávat diody (jádra, čipy) s nějakými zaručenými vlastnostmi, které samozřejmě chce mít co nejlepší a zároveň nehodlá žádné (téměř) vyhazovat, musí ty diody (jádra, čipy) rozdělit. Otestuje tedy každou veličinu každé diody (jádra, čipu) a zařadí ji podle toho do určité skupiny. No a téhle skupině se u LED říká bin, česky koš (ale to jsem neslyšel používat). To je ta jednodušší část.

Složitější část je, že většina prodejců neuvádí, do kterého binu dioda patří. Člověk pak vlastně neví, co kupuje. Víš jen jaký typ. Rozdíly v binech jsou velký a samozřejmě nižší bin = nižší cena, alespoň tedy ve vztahu výrobce-prodejce. Např. Cree má u většiny diod nejvyšší výkonnostní bin přibližně 2x lepší než ten nejnižší.

S čočkama nemám zkušenosti, takže tohle je pouze domněnka. Čočky by asi pomohly, ovšem jsou tu 2 problémy. 1) Strašně to celý prodraží. Kvalita je často dražší než samotná dioda. 2) Laciný čočky mají optickou účinnost okolo 70-80% . Tzn., že 1/5 až 1/4 výkonu jde do háje. Kvalitní čočky se můžou dostat až na 95%, ovšem tady se naráží na 1). Můj názor: radši zainvestovat do kvalitní odrazový fólie.

Za kvalitní považuju např. Meanwell, Xitanium, LuxDrive, Inventronics...je jich spousta, ale ceny šílený. Tohle ale není kritická část. Samozřejmě čína nebude lepší, není ani výrazně horší. Klíčový komponenty - integráče používaj stejný a datasheetový zapojení jistí kvalitu návrhu. Pouze zbytek součástek bude "laciný", tzn. dá se očekávat o málo nižší účinnost, o hodně nižší spolehlivost.
 

Kaya-man

Member
alesh: ty collwhite máš kolika kelvinky? A v tom celospektrálním jakou vlnovou dýlku tý červený podle tebe? A kolik kelvinů a wattů?
Jinak jak píšeš renomovaná značka vs čína, kde teda podle tebe jsou vyráběny ty renomovaný? Všechny jsou z číny :) Rozdíly jsou samozřejmé, to bez diskuze. ale psát " z číny jsou šity" mi přijde mooc.

S těma čočkama je to fakt doměnka. Odrazová folie ti nic nevyřeší když bez čočky šajní pod 90° úhlem. Užitná plocha je pak na hovno. Reflektory jsou vhodnější volba s účinkem cca0,6. Čočky daj dle typu 70-40°. Ten boční svit je pak na kytkách hodně znát. Kvalita čoček je důležitá, jak píšeš ty dobré 95%. Ty jsou hlavně plně UV propouštěcí, proto i ta cena. Je úsměvné když do panelu nacpou Uv a daj tam normální sklo nebo šitový čočky :)
 

alesh

Member
alesh: ty collwhite máš kolika kelvinky? A v tom celospektrálním jakou vlnovou dýlku tý červený podle tebe? A kolik kelvinů a wattů?
Jinak jak píšeš renomovaná značka vs čína, kde teda podle tebe jsou vyráběny ty renomovaný? Všechny jsou z číny :) Rozdíly jsou samozřejmé, to bez diskuze. ale psát " z číny jsou šity" mi přijde mooc.
S těma čočkama je to fakt doměnka. Odrazová folie ti nic nevyřeší když bez čočky šajní pod 90° úhlem. Užitná plocha je pak na hovno. Reflektory jsou vhodnější volba s účinkem cca0,6. Čočky daj dle typu 70-40°. Ten boční svit je pak na kytkách hodně znát. Kvalita čoček je důležitá, jak píšeš ty dobré 95%. Ty jsou hlavně plně UV propouštěcí, proto i ta cena. Je úsměvné když do panelu nacpou Uv a daj tam normální sklo nebo šitový čočky

K tý Číně: máš pravdu, vyráběný je tam všechno, ovšem "Čína" v kontextu mých příspěvků znamená čistě čínskou společnost, bez západního (nebo japonskýho) know-how a patentů (né že by jim na tom záleželo). Faktem je, že Epistar má momentálně nejlepší "čistě čínský" AlINGaP čipy. Jak jsou na tom v porovnání se západní konkurencí si můžeš prohlídnout v tý tabulce nahoře. Tam prostě není co řešit, to nejsou nic než fakta.

K čočkám: Nevím, myslím si, že s dobrou fólií na tom až tak nezáleží. Ale jak říkám, nemám vyzkoušeno, pouze osobní názor. S těma UV máš úplnou pravdu. Tohle mi ani nikdy nedošlo:)
*hnidopišství* U reflektoru mělo být 0,9, ne?

K diodám: Já jsem tam měl, jak jsem psal, bin 1C tzn. CCT 6100-6500K.
Ten graf je jen příklad, konkrétně to je 15ks červený Cree P3(jedno jaká) a 30ks XM-L U2 okolo 6000K, obojí při 700ma. Když si nebudeš všímat jednotek, jde to brát jako XP-E red/XM-L 1:2. Ale CCT tý bílý je v podstatě jedno, 5K-8K maj velmi podobný SPD, pouze čím vyšší, tím větší podíl modrý. Na tom ani moc nezáleží, rozdíly jsou minimální i kdybys tam narval 2700K, jen se s rostoucí CCT zvyšuje podíl modrý. Pro názornost grafy. Červený jsou pořád stejný, mění se CCT a output bin XML. Je to trochu přibližný, data jsou z datasheetů, tzn. při 25*C. Reálně budou ty hodnoty uE/W tak o 10% nižší.
***Netvrdím, že tohle je rozumná sestava, XM-L jsou šíleně drahý a je skoro hřích je používat pouze při 700ma. Pouze pro představu, že lampa s (poměrně) plným spektrem se dá sestavit ze 2 typů diod.***

XP-E/XM-L CW(5K-8K3) U2 15:30 - 2,14uE/W
picture.php


XP-E/XM-L NW(3K7-5K) T6 15:30 - 1,96uE/W
picture.php


XP-E/XM-L WW(2K6-3K7) T5 15:30 - 2,0 uE/W
picture.php


a.
 

Kaya-man

Member
alesh: dík. jen mě zaráží že je jedno jaká červená. Viděl sem testy různech vlnovejch délek červený a je tam sakra rozdíl..
Ale mít vše v Creečkách by byl už faakt úlet :)
 

Latest posts

Latest posts

Top