What's new
  • Happy Birthday ICMag! Been 20 years since Gypsy Nirvana created the forum! We are celebrating with a 4/20 Giveaway and by launching a new Patreon tier called "420club". You can read more here.
  • Important notice: ICMag's T.O.U. has been updated. Please review it here. For your convenience, it is also available in the main forum menu, under 'Quick Links"!

Η ωρίμανση επηρεάζει την δύναμη;

NeedToKnow

New member
Η ωρίμανση επηρεάζει την δύναμη;

Η ωρίμανση επηρεάζει την δύναμη;


Η γρήγορη απάντηση είναι ΝΑΙ. Επηρεάζει την δύναμη σε πολύ θετικό βαθμό. Η ωρίμανση της κάνναβης για μερικές μέρες, έως μερικούς μήνες θα αυξήσει την δύναμη, καθώς και την γεύση και την υφή των παπάδων.


Η ωρίμανση λαμβάνει χώρα μετά την συγκομιδή, το μανικιούρ (κόψιμο των μεγάλων φύλλων), και την μερική αποξήρανση. Οι περισσότερες φούντες διατηρούν σημαντική ποσότητα υγρασίας στο κοτσάνι και τους εσωτερικούς παπάδες έστω και αν εξωτερικά φαίνεται να είναι στεγνό. Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο με τους πυκνούς παπάδες, αλλά περισσότερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην αποξήρανση των παπάδων που δεν είναι τόσο πυκνοί γιατί μερικές φορές στεγνώνουν πολύ γρήγορα.


Εάν κάποιοι παπάδες στεγνώσουν πολύ πριν την ολοκλήρωση της ωρίμανσης, υπάρχουν πολλές μέθοδοι για να τους ξαναυδατώσουμε μερικώς και να συνεχίσουμε την ωρίμανση κανονικά. Φλούδες από πορτοκάλι, λεμόνι, μήλο και άλλα φρούτα και λαχανικά μπορούν να προστεθούν σε ένα αεροστεγές βάζο με φούντα επιτρέποντας στην υγρασία να εισχώρηση στους παπάδες. Επίσης μπορούμε να προσθέσουμε νερό στους παπάδες είτε ψεκάζοντας ή με την χρήση χαρτιού κουζίνας για να γίνουν πιο υγροί.


*Χρειάζεται μεγάλη προσοχή όταν ενυδατώνουμε τους παπάδες γιατί μερικές φορές η διαδικασία αυτή μπορεί να προκαλέσει παθογόνους μύκητες και βακτήρια, τα οποία αν δεν παρακολουθηθούν μπορούν να καταστρέψουν την σοδειά. Για να υπάρχει η κατάλληλη υγρασία για την ωρίμανση των παπάδων θα πρέπει αυτοί να ελέγχονται τακτικά, να εξαερίζονται καλά, και να τους γυρνάμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να υπάρχει η κατάλληλη υγρασία για αργή ωρίμανση όπως ενδείκνυται για την κάνναβη.

Τα κατάλληλα δοχεία για ωρίμανση και αποθήκευση της κάνναβης είναι τα γυάλινα με μεγάλο στόμιο για εύκολη πρόσβαση. Τα βάζα κονσερβοποίησης με μεγάλα στόμια και ελαστικό για αεροστεγές κλείσιμο είναι η ιδανική επιλογή. Βάζα κονσερβοποίησης με μικρά στόμια και μεταλλικά ή πλαστικά καπάκια δεν προτείνονται. Σε γενικές γραμμές θα πρέπει να αποφεύγουμε την επαφή της κάνναβης με πλαστικά διότι είναι ελαφρώς πορώδη και τα φαινολικά οξέα και τα τερπενοιδή μπορούν να αντιδράσουν με το πλαστικό κάτι που δεν γίνεται με το γυαλί.


Αρχικά το στέγνωμα μπορεί να γίνει κρεμώντας τα φυτά, τοποθετώντας τα σε κουτιά από χαρτόνι, ή χάρτινες σακούλες τα οποία λειτουργούν ως αποξηραντικά.


Υπάρχουν διάφορες διαδικασίες και συνέπειες που λαμβάνουν χώρα κατά την διάρκεια της ωρίμανσης οι οποίες μπορούν να εξηγηθούν ορθολογικά και επιστημονικά για να εξηγήσουν την αύξηση της δύναμης και την βελτίωση της γεύσης στα ωριμασμένους παπάδες:


Περιεκτικότητα Υγρασίας


Η υγρασία είναι σημαντικότατος παράγοντας στην διαδικασία της ωρίμανσης. Είναι ο φίλος σας και ο εχθρός σας. Εάν παραμείνει πολύ υγρασία στους παπάδες, δεν γίνεται καλό ανακάτεμα, δεν υπάρχει καλός εξαερισμός, ούτε συχνό γύρισμα των παπάδων, γρήγορα θα αναπτυχθούν μύκητες και βακτήρια οι οποίοι θα καταστρέψουν την γεύση και θα μειώσουν την δύναμη της καβάντζας σας. Από την άλλη πλευρά χωρίς επαρκή υγρασία σημαντικές μεταβολικές διεργασίες που είναι απαραίτητες για την ωρίμανση δεν λαμβάνουν χώρα.


Η φρέσκια κάνναβη περιέχει περίπου 80% νερό. Σε γενικές γραμμές η ωρίμανση πρέπει να ξεκινήσει αφού η κάνναβη έχει χάσει την μισή περίπου μάζα της, και παραμένει περίπου το 33% του αρχικού νερού της.


Αφού ολοκληρωθεί η ωρίμανση η φούντα θα έχει ακόμα 10 – 15% υγρασία και περίπου 2 – 4% του αρχικού νερού της. Αυτό είναι ιδανικό γιατί οι μύκητες και τα βακτήρια δεν μπορούν να αναπτυχθούν σε περιβάλλον με λιγότερο από 15% νερό. Προσοχή οι παπάδες με υγρασία κάτω από 10% θρυμματίζονται.


Μετατροπή Κανναβινοειδών


Φυσικά όσο διαρκούν οι μεταβολικές διαδικασίες κατά την ωρίμανση, η μετατροπή του cannabergerol σε τετραϋδροκανναβινόλη συνεχίζεται και η δύναμη της φούντας αυξάνεται. Η περιεκτικότητα της φούντας σε THC είναι σε άμεση συνάρτηση με την ποσότητα cannabergerol που περιέχει το φυτό την ώρα που το κόβουμε. Φυσικά τα εναπομείναντα προστοιχεία για την παρασκευή πρόσθετων κανναβινοειδών και άλλων κανναβινοειδών και αυτά θα καταναλωθούν και θα μεταστοιχειωθούν


Προσοχή αν παρατείνουμε την ωρίμανση παραπάνω από όσο πρέπει (οι γνώστες συμφωνούν ότι μετά τους 6 μήνες δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσουμε την ωρίμανση) θα ξεκινήσει η μετατροπή του THC σε cannabinol (CBN). Ο ακριβής αριθμός αποσύνθεσης εξαρτάται από τον τρόπο χειραγώγησης και αποθήκευσης αλλά μπορεί να είναι λιγότερο από 10% έως πάνω από 40% τον χρόνο


Συμβουλές αποθήκευσης:


Η δύναμη της φούντας κατά την ωρίμανση και την αποθήκευση μπορεί να διατηρηθεί αν ακολουθηθούν κάποιοι βασικοί κανόνες:


Οι παπάδες πρέπει να φυλάσσονται σε σκοτεινό μέρος, προφυλαγμένοι από το φως το οποίο αοσυνθε΄τει γρήγορα το THC.

Η θερμοκρασία κατά την ωρίμανση θα πρέπει να είναι μεταξύ 10 - 20̊ Κελσίου.

Πολύ μεγάλες θερμοκρασίες θα προκαλέσουν οξείδωση και θα δημιουργηθούν μύκητες και βακτήρια, ενώ πολύ χαμηλές θερμοκρασίες θα παρατείνουν την διάρκεια της ωρίμανσης σε αρκετούς μήνες.

Κατά την αποθήκευση οι παπάδες θα πρέπει να όσο πιο χαμηλές θερμοκρασίες γίνεται. Εάν θα αποθηκευτούν σε θερμοκρασίες υπό του 0 θα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι έχουν στεγνώσει και έχουν χαμηλό ποσοστό υγρασίας γιατί υπάρχει κίνδυνος τα κυτταρικά τοιχώματα να σπάσουν από το παγωμένο νερό. Επίσης εάν η φούντα θα αποθηκευτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα καλό θα ήταν να αφαιρεθεί το οξυγόνο, και να αντικατασταθεί με διοξείδιο του άνθρακα, άζωτο, υποξείδιο του αζώτου, ή κάποιο άλλο αδρανές αέριο που θα επιβραδύνει την οξείδωση. Επίσης καλό θα ήταν να προσθέσετε αντιοξυδωτικά όπως πακέτα από ασκορβικό οξύ ή ταμπλέτες βιταμίνης C.


Ο καλύτερος τρόπος να αποθήκευσης της κάνναβης είναι χωρίς να τοποθετήσετε τους παπάδες ολόκληρους και να μην πατήσετε τα τριχώματα τους. Χρειάζεται προσοχή όταν πιάνουμε τους παπάδες να είμαστε προσεκτικοί και να μην τους πιέζουμε γιατί έτσι καταστρέφονται τα προστατευτικά τοιχώματα των κυττάρων, και τα κεριά του φυτού τα οποία προστατεύουν τα κανναβινοειδή από την οξύδωση.


Συνεχόμενος Μεταβολισμός


Κατά την διάρκεια την μεταβολικής διαδικασίας, το φυτό χρειάζεται ενέργεια και το ωθεί να καταναλώσει σάκχαρα, άμυλα, νιτρικά και άλατα. Πολλά από αυτά τα συστατικά μεταβολίζονται και απελευθερώνονται σαν νερό ή διοξείδιο του άνθρακα, και έτσι απομακρύνουν αδρανές υλικό από την φούντα αυξάνοντας την περιεκτικότητα σε κανναβινοειδή και κάνοντάς την πιο δυνατή.

Πολλές από αυτές τις μεταβολικές διεργασίες μπορούν να ξεκινήσουν νωρίτερα κάνοντας flushing και απογυμνώνοντας το φυτό πριν την συγκομιδή. Αυτό θα βοηθήσει πολύ μειώνοντας τον χρόνο για μία καλή ωρίμανση.


Η ωρίμανση όχι μόνο θα βοηθήσει στο να γίνουν οι παπάδες πιο δυνατοί, αλλά και το χρώμα τους θα γίνει μωβ, καφέ ή χρυσαφί καθώς η χλωροφύλλη αποσυντίθεται και τα τριχώματα θα φαίνονται πιο έντονα

Η Εξανθράκωση

Εξανθράκωση θα γίνει και κατά την διαδικασία του curing. Αυτό γίνεται όταν η ρίζα του καρβοξυλίου COOH που βρίσκεται στο C-2, C-4, ή στο τέλος της υδατανθρακικής αλυσίδας στο C-3 καταστρέφεται αφήνοντας ένα υδρογόνο επάνω και απελευθερώνοντας CO2.

Η εξανθράκωση είναι απαραίτητη για την μετατροπή κανναβινοιδών σε ψυχοδραστικές ουσίες; Τα φυτά και το σώμα μας εξανθρακώνει τα κανναβινοιειδή για να τα κάνει διαλυτά στο νερό (για μεταβολικές διεργασίες και απόρριψη).

Η έρευνα δείχνει ότι αυτή η διαδικασία γίνεται σε μικρό βαθμό κατά την διάρκεια της ωρίμανσης (curing). Η εξανθράκωση θα γίνει γρηγορότερα σε περιβάλλοντα με θερμοκρασίες άνω των 100 κελσίου. Οπότε το κάπνισμα και το μαγείρεμα σίγουρα εξανθρακώνει τα κανναβινοειδή . Όσο γίνεται η εξανθράκωση η απώλεια του CO2 απελευθερώνει αδρανέστερα στοιχεία κάνοντας το χόρτο πιο δυνατό, βάσει της περιεκτικότητάς του σε κανναβινοειδή


Γεύση και Οσμή ...


Τα τερπενοειδή είναι τα συστατικά που δίνουν στην κάνναβη την χαρακτηριστική της μυρωδιά και κατ’ επέκταση την γεύση


Έρευνες έχουν δείξει ότι τα τερπενοειδή βοηθούν στο high μερικές φορές σε σημαντικό βαθμό. Τα κανναβινοειδή είναι φαινολικά τερπένοειδή οπότε δεν είναι περίεργο ότι πολλές χιλιάδες διάφορα τερπένια συνθέτονται.

Καθώς η κάνναβη ωριμάζει μερικά από τα τερπενοειδή κάνουν πολυκυκλική αρωματοποίηση καθώς αποσυντίθενται. Αυτή η συσσώρευση τερπενοειδών αλλάζη την γεύση και για αυτό τον λόγο η φούντα που έχει ωριμάσει βγάζει γεύσεις που δεν υπήρχαν στο φρέσκο προϊόν Πολλά από αυτά τα τερπενοειδή θα εξατμιστούν ή αποσυντίθενται ειδικά μετά από παρατεταμένη ωρίμανση ή αποθήκευση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η συγκέντρωση κανναβινοιδών και να κάνει την φούντα πιο δυνατή.


Πρέπει να σημειώσουμε ότι η παρατεταμένη ωρίμανση ή και αποθήκευση, οι υψηλές θερμοκρασίες, η χαμηλή περιεκτικότητα υγρασίας θα προκαλέσει τόσο μεγάλη εξάτμιση των τερπενοειδών που η κάνναβη θα χάσει σχεδόν όλη της την γεύση.
:dance013:

to keimeno egine download apo selida sto internet ka metafrastike apo gnwstes agglikwn..

Πώς να ωριμάσετε την σοδειά σας

Αφού μάθετε πώς να μεγαλώσετε τα φυτά σας, το επόμενο βήμα είναι να ωριμάσουν, αφού δεν θα θέλατε να καπνίζετε φούντα που καίει και έχει άσχημη γεύση. Παρακάτω θα βρείτε κάποιες βασικές αλλά και κάποιες προχωρημένες πληροφορίες με τις οποίες μπορείτε να πειραματιστείτε για το πώς να ετοιμάσετε την σοδειά σας, πώς να την ωριμάσετε αλλά και πώς να προσθέσετε γεύσεις.

Ετοιμάζοντας την σοδειά

Η ωρίμανση είναι ένα σημαντικό στάδιο στην διαδικασία της καλλιέργειας σας. Πολλοί νέοι καλλιεργητές είναι τόσο ανυπόμονοι να δοκιμάσουν το προϊόν τους που δεν περιμένουν καν να ωριμάσει. Κόβουν τους παπάδες και τους στεγνώνουν πολύ γρήγορα.

Ξέρω κάποιους που βάζουν τους παπάδες τους στο φούρνο μικροκυμάτων γιατί δεν μπορούσαν να περιμένουν να στεγνώσει η κάνναβη. Εάν η γεύση, το άρωμα και η μέγιστη δύναμη είναι σημαντικές για εσάς τότε θα πρέπει να ωριμάσετε την φούντα και όχι απλά να την στεγνώσετε.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να γίνει αυτό αλλά εδώ θα εξετάσουμε μόνο κάποιες βασικές αρχές. Μπορείτε να βρείτε αρκετά βιβλία πάνω στο θέμα αν σας ενδιαφέρει να το ψάξετε σε βάθος.

Τα Πρώτα Βήματα.

Πολύ πριν την ωρίμανση πρέπει να γίνουν κάποιες ετοιμασίες. Ο πεπειραμένος καλλιεργητής θερίζει όταν το 50 – 80% των pistles έχουν πάρει χρώμα.

Εάν έχετε καλλιεργήσει την ποικιλία αυτή ξανά τότε έχετε μία ιδέα για το πότε θα είναι έτοιμη. Πριν την συγκομιδή θα πρέπει να αφαιρέσετε τις θρεπτικές ουσίες (λιπάσματα) από τα φυτά.

Το καλλιεργητικό υπόστρωμα και το ίδιο το φυτό αποθηκεύουν κάποιες από τις θρεπτικές ουσίες που τους δώσατε. Εάν δεν αφαιρεθούν η φούντα θα έχει πολύ άσχημη γεύση και οι παπάδες θα καίγονται δύσκολα.

Τα φυτά χρειάζονται θρεπτικές ουσίες (λιπάσματα) για να μεγαλώσουν και να ωριμάσουν, για αυτό τον λόγο θα πρέπει να τους δώσετε σκέτο μόνο νερό λίγο πριν την συγκομιδή. Έτσι τα φυτά θα χρησιμοποιήσουν τις θρεπτικές ουσίες που έχουν συγκρατήσει και η ανάπτυξή τους δεν θα επιβραδυνθεί πολύ.

Εάν καλλιεργείτε υδροπονικά ξεκινήστε το καθάρισμα 3 με 7 μέρες πριν την συγκομιδή, αντικαθιστώντας το διάλυμα που χρησιμοποιείτε με νερό. Κάποιοι καλλιεργητές το κάνουν 2 φορές γιατί ο πετροβάμβακας μπορεί να κρατάει λίγο παραπάνω λίπασμα.

Εάν χρησιμοποιείτε χώμα θα πρέπει να αρχίσετε με νερό τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν την συγκομιδή, το ιδεατό όμως είναι δύο εβδομάδες νωρίτερα ανάλογα με την ποσότητα χώματος σε κάθε γλάστρα.

Μην χρησιμοποιείτε λιπάσματα βραδείας αποδέσμευσης γιατί είναι πολύ δύσκολο να καθαριστούν. Όσοι καλλιεργούν σε εξωτερικούς χώρους που χρειάζεται να τα χρησιμοποιήσουν θα πρέπει να τα αντικαταστήσουν έγκαιρα με υγρά λιπάσματα.

Εφόσον κάνετε την συγκομιδή σας την κατάλληλη στιγμή, και καθαρίσατε τα λιπάσματα, τώρα θα έχετε αρωματικούς και πολύ ισχυρούς παπάδες που θέλετε να αποθηκεύεστε. Το πιο σημαντικό τώρα είναι να τους αποξηράνετε.

Το κόλπο είναι να στεγνώσετε την φούντα σιγά ούτως ώστε να διεξάχθούν κάποιες βιοχημικές διεργασίες, αλλά όχι τόσο σιγά ώστε να εισχωρήσει η μούχλα. Το κλειδί είναι να κοντρολάρετε την υγρασία!

Η σωστή ωρίμανση μπορεί να διαρκέσει 8 εβδομάδες ίσως και περισσότερο, αποτέλεσμα της οποίας είναι μία νόστιμη και μυρωδάτη σοδειά που δεν θα έχει απωλέσει καθόλου την δύναμή της. Η λάθος ωρίμανση έχει τα αντίθετα αποτελέσματα και ίσως καταστρέψει και ολόκληρη την σοδειά.

Ωριμάζοντας την Σοδειά

Η ωρίμανση λαμβάνει χώρα αμέσως μετά την συγκομιδή. Ο λόγος που πρέπει να ωριμάσετε την σοδειά και όχι απλά να την στεγνώσετε είναι γιατί έτσι θα είναι πιο ευκολόπιοτη και θα μυρίζει υπέροχα.

Θέλουμε η φούντα να είναι ευκολόπιοτη με ωραία γεύση και μυρουδιά. Μετά από τόσο κόπο θα ήταν κρίμα να καταστραφεί η σοδιά με μία πρόχειρη και γρήγορη ωρίμανση. Συνήθως η σωστή ωρίμανση διαρκεί από 3 έως 8 εβδομάδες αλλά μπορούμε να πετύχουμε καλά αποτελέσματα και σε 2 εβδομάδες.

Ο σκοπός είναι να αφαιραίσουμε το νερό τόσο σιγά ούτως ώστε να επιτρέψουμε τις βιολογικές διεργασίες να μετατρέψουν τα σάκχαρα και τα άμυλα σε αβλαβείς και νόστιμες ενώσεις. Τα σάκχαρα και το άμυλο είναι μπρούσκα (καίνε) και πονάνε τα πνευμόνια όταν τα καπνίζουμε.

Τα φυτά χρειάζονται σάκχαρα και άμυλα για να ζήσουν και τα παράγουν από τον ήλιο και τα λιπάσματα που τους δίνουμε. Η σωστή ωρίμανση διασπά την χλωροφύλλη που δίνει το πράσινο χρώμα στο φυτό.

Ο μεγαλύτερος εχθρός σας όταν ωριμάζετε την κάνναβη είναι η μούχλα. Όταν η φούντας έχει στεγνώσει δεν επηρεάζεται πολύ από την μούχλα αλλά θα πρέπει να διατηρηθεί ένα συγκεκριμένο επίπεδο υγρασίας στους παπάδες ώστε αυτοί να συνεχίσουν να ωριμάζουν.

Ο τρόπος ελέγχου της υγρασίας καθορίζεται από τον εξαερισμό που επιτρέποουμε. Χρειάζεται κάποιος εξαερισμός αλλά όχι πάρα πολύς.

Ο πολύς εξαερισμός στεγνώνει την φούντα χωρίς να την ωριμάζει καλά, ενώ ο λίγος εξαερισμός επιτρέπει την εμφάνιση μούχλας. Εάν δείτε ή μυρίσετε μούχλα, θα πρέπει να σταματήσετε αμέσως την ωρίμανση και να αφήσετε τους παπάδες να στεγνώσουν πριν συνεχίσετε.

Εάν η μούχλα δεν ελεγχθεί μπορεί σε σύντομο χρονικά διάστημα να καταστρέψει την σοδειά. Η μούχλα μπορεί να ανιχνευτεί με το μάτι ή την μυρουδιά. Συνήθως η μούχλα είναι άσπρη και χνουδωτή. Εάν την δείτε σε ένα σημείο να είστε σίγουροι ότι έχει εξαπλωθεί παντού οπότε αφήσετε την φούντα να στεγνώσει

Η μούχλα έχει μία δυσάρεστη μυρουδιά. Μην καπνίζετε χόρτο που έχει μουχλιάσει! Άπαξ και γίνει η συγκομιδή οι παπάδες δεν θα πρέπει να έρχονται σε επαφή με το φως και πρέπει να φυλάγονται σε δροσερό μέρος.

Το φως καταστρέφει του ς παπάδες,, και θερμοκρασίες άνω των 26̊ Κελσίου δεν τους κάνει καλό. Το καταλληλότερο μέρος για την αποθήκευση της φούντας είναι η κατάψυξη ή το ψυγείο. Αν αυτό δεν είναι εφικτό φυλάξτε τους σε ένα σκοτεινό και δροσερό μέρος.

Κατά την ωρίμανση η κάνναβη θα πρέπει να τοποθετηθεί κάπου. Ανάλογα με την ποσότητα της σοδειάς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία κούτα από χαρτόνι, μία ντουλάπα ή ένα αχρησιμοποίητο δωμάτιο

Αν χρησιμοποιήσετε κούτα από χαρτόνι τότε θα πρέπει να κρεμάσετε τους παπάδες με σπάγκο, και όχι απλά να τους πετάξετε μέσα, γιατί οι παπάδες που βρίσκονται κάτω κάτω δεν θα αερίζονται επαρκώς και ίσως δημιουργηθεί μούχλα.

Εγώ δένω σπάγκους σταυρωτά στην κούτα όπου και κρεμώ τους παπάδες. Σιγουρευτείτε ότι η κούτα είναι αρκετά ψηλή για τους παπάδες, αλλιώς κόψτε τους στο ανάλογο ύψος και μετά κρεμάστε τους.

Τα φυτά (ή τα κλαδιά) δεν πρέπει να είναι κολλητά το ένα με το άλλο. Αφήστε αρκετή απόσταση ώστε να υπάρχει επαρκείς αερισμός. Το ίδιο σκεπτικό εφαρμόζεται εάν ωριμάζετε τα φυτά σε ντουλάπα.

Μπορείτε να βάλετε καρφιά ή πινέζες στους τοίχους για τους σπάγκους, η ακόμα και κρεμάστρες. Εάν χρησιμοποιείτε δωμάτιο θα πρέπει να φτιάξετε ένα σύστημα ώστε τα φυτά να κρέμονται ανάποδα και να μην αγγίζουν το πάτωμα.

Τις πρώτες μέρες πρέπει να υπάρχει πολύς εξαερισμός και καθώς τα φυτά στεγνώνουν αυτός μειώνετε. Στην κούτα αφήνετε το πάνω μέρος ανοιχτό, στην ντουλάπα αφήνετε την πόρτα ανοιχτή, και στο δωμάτιο έχετε την πόρτα ανοιχτή και χρησιμοποιείτε ανεμιστήρα να εισάγει αέρα στο δωμάτιο.

Μετά από μία δύο μέρες θα έχει χαθεί αρκετή υγρασία και θα πρέπει να αρχίσετε να περιορίζετε τον εξαερισμό.

Στην κούτα που χρησιμοποιούσα σκέπαζα το άνοιγμα με ένα κομμάτι εφημερίδα (όχι όλο). Καθώς προχωρούσε η ωρίμανση κάλυπτα όλο και περισσότερο το άνοιγμα.

Μόλις τα φύλλα ξεραινόντουσαν κάλυπτα το άνοιγμα εντελώς, αλλά οι παπάδες πάλι έπαιρναν αέρα γιατί η εφημερίδα δεν έκλεινε αεροστεγώς.

Στην περίπτωση της ντουλάπας αφήστε την πόρτα ανοιχτή για μία δύο μέρες και μετά κλείστε την αφήνοντας 5 εκατοστά. Καθώς προχωράει η ωρίμανση κλείστε την πόρτα εντελώς. Σχεδόν όλες οι ντουλάπες έχουν κάποιες χαραμάδες που επιτρέπουν την κυκλοφορία του αέρα. Εάν η ντουλάπα είναι πολύ μεγάλη χρησιμοποιήστε την ίδια μέθοδο με το δωμάτιο,

Όταν χρησιμοποιείτε δωμάτιο, μετά την πάροδο 2 ημερών κλείστε την πόρτα μέχρι την μέση.

Στην περίπτωση του δωματίου είναι καλή ιδέα να έχετε έναν ανεμιστήρα μέσα στο δωμάτιο για να κυκλοφορεί τον αέρα και έναν άλλο στην πόρτα να εισάγει φρέσκο αέρα. Παρατηρείται τα φυτά συνεχώς για να διαπιστώσετε πόσο γρήγορα στεγνώνουν.

Μόλις παρατηρήσετε ακαμψία στο κοτσάνι το φυτό έχει χάσει 50% της υγρασίας του. Μόλις τα φύλλα αρχίζουν και γίνονται τραγανά έχει χαθεί η περισσότερη υγρασία και θα πρέπει να μειωθεί ο εξαερισμός.
Στην περίπτωση του δωματίου, σε αυτό το σημείο σβήνουμε τον ανεμιστήρα αλλά αφήνουμε μία χαραμάδα στην πόρτα. Ποτέ δεν διακόπτουμε τον εξαερισμό εντελώς γιατί μπορεί να δημιουργηθεί μούχλα.

Μετά από μία εβδομάδα τα φύλλα θα αρχίσουν να γίνονται τραγανά, αλλά αν αυτό συμβεί νωρίτερα τότε υπάρχει πολύς εξαερισμός και θα πρέπει να μειωθεί.

Σε αυτό το χρονικό σημείο θα αρχίσετε να παρατηρείτε μια πολύ ωραία μυρωδιά. Είναι η μυρωδιά της ωρίμανσης και μοιάζει με το ψωμί που ψήνεται, μαζί με μία μυρωδιά από πεύκο και φρούτο.

Αυτή είναι η μυρωδιά που θέλουμε από το χόρτο. Αν διακρίνουμε μία δυσάρεστη οσμή ή μυρίζει σαπίλα τότε έχουμε πρόβλημα μούχλας και οι παπάδες θα πρέπει να ελεγχθούν πολύ προσεκτικά.

Μόλις τα φυτά γίνουν δύσκαμπτα και αφού έχουμε περιορίσει τον εξαερισμό, η ωρίμανση θα χρειαστεί ακόμη μία με έξι εβδομάδες να τελειώσει. Το πότε θα σταματήσετε εξαρτάτε από εσάς.

Ένας τρόπος είναι από το χρώμα του φυτού. Όσο περνάει ο καιρός γίνεται λιγότερο πράσινο, οι παπάδες όμως αργούν περισσότερο να χάσουν το πράσινο χρώμα τους.
Οι παπάδες θα παραμείνουν πράσινοι αλλά δεν θα είναι τόσο έντονο το χρώμα. Έτσι θα έχετε στην κατοχή σας μία καβάντζα που θα είναι γλυκόπιοτη, με γευστικούς και δυνατούς παπάδες.

Προσθέτοντας Γεύσεις

Πολλοί πληρώνουν αρκετά λεφτά για να αγοράσουν σπόρους που πιστεύουν ότι θα μυρίζουν σαν βατόμουρα, σοκολάτα ή οτιδήποτε άλλο.

Πολλές φορές είναι δύσκολο να καλλιεργηθούν αυτές οι ποικιλίες, ή μπορεί να μην είναι τόσο δυνατές ή η σοδειά να είναι πολύ μικρή.

Πολλοί θέλουν να μάθουν αν το orange bud πράγματι μυρίζει και έχει γεύση πορτοκαλιού. Με τις κατάλληλες τεχνικές μπορούμε να κάνουμε την αγαπημένη μας ποικιλία να μυρίζει και να έχει οποιαδήποτε γεύση θέλουμε.

Αυτό θα πρέπει να γίνει χωρίς να διαταραχθεί η ωρίμανση. Ποιος ο λόγος να έχουμε φούντα βατόμουρο όταν μας καίει τον λαιμό και δεν μας φτιάχνει; Μην προσθέτετε σιρόπια στην κάνναβη σας γιατί η ζάχαρη θα την κάνει τραχιά, και θα προσελκύσει μούχλα.

Ο καλύτερος τρόπος να προσθέσουμε γεύση στην κάνναβη είναι όταν μεγαλώνει. Είναι δυνατόν (μέχρι ενός σημείου) να αλλάξουμε την μυρωδιά/γεύση κατά την ωρίμανση και ίσως λίγο μετά.

Αυτό γίνεται με δύο τρόπους. Από μέσα προς τα έξω, και από έξω προς τα μέσα. Μπορείτε να προσθέσετε γεύσεις μέσα στα φυτά καθώς αυτά μεγαλώνουν (μέσα – έξω), αλλά και μετά την συγκομιδή (έξω – μέσα).

Οτιδήποτε βάζετε στο νερό που ποτίζετε στα φυτά θα επηρεάσει την γεύση του τελικού προϊόντος, ειδικά αν ο θερισμός γίνει αμέσως μετά.

Το διαπίστωσα με τον πλέον δυσάρεστο τρόπο πριν 20 χρόνια. Πριν θερίσω το φυτό πρόσθεσα λίπασμα που είχε παράγωγα ψαριού και το αποτέλεσμα ήταν να μυρίζει ψαρίλα και να έχει απαίσια γεύση.

Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να βρείτε μία γεύση που να είναι συμπυκνωμένη. Μπορείτε για παράδειγμα να βρείτε συμπυκνωμένη πορτοκαλάδα στα super market και έτσι θα έχετε να αντιμετωπίσετε λιγότερο πολτό. Το ίδιο ισχύει και για άλλες γεύσεις.

Αν θέλετε η φούντα να έχει γεύση βανίλιας χρησιμοποιείστε εκχύλισμα βανίλιας το οποίο είναι φτηνό και το βρίσκετε παντού, όπως και το εκχύλισμα λεμονιού (για μαγειρική). Μπορείτε να βρείτε άλλα εκχυλίσματα σε καταστήματα μαγειρικών προμηθειών.

Αν όμως δεν μπορείτε να βρείτε την γεύση που θέλετε χρησιμοποιείστε ότι υπάρχει στο σπίτι. Εγώ για παράδειγμα χρησιμοποίησα χυμό πορτοκάλι. Πρότασή μου είναι να φιλτράρετε το χυμό πριν την χρήση για να συλλέξετε τον πολτό. Ένα φίλτρο καφέ μπορεί να κάνει την δουλειά, αλλά θα χρειαστείτε χρόνο για το φιλτράρισμα, και είναι πιθανό να χρειαστείτε αρκετά φίλτρα. Όσοι καλλιεργούν υδροπονικά δεν θα δουν με καλό μάτι αυτή την διαδικασία με όλα αυτά τα ζουμιά να κυκλοφορούν στο σύστημά τους, και για αυτό τον προτείνω συμπυκνωμένα εκχυλίσματα.

Είναι σημαντικό αυτό να γίνει λίγο πριν την συγκομιδή, πρώτον γιατί τα περισσότερα εκχυλίσματα έχουν ζάχαρη η οποία θα ζυμωθεί και θα αποσυντεθεί γρήγορα, πολύ περισσότερο σε μία υδροπονική μονάδα.

Για τα υδροπονικά συστήματα προτείνω να προσθέσετε τις γεύσεις 1 με 3 ώρες πριν την συγκομιδή. Αυτό δεν είναι πανάκεια, αλλά άκουσα ότι κάποιοι πρόσθεσαν τις γεύσεις και σε λιγότερο από 24 ώρες το νερό «έβραζε» με βακτηρίδια. Τα φυτά απορροφούν το διάλυμα σχετικά γρήγορα, άρα μία ώρα είναι αρκετή για να φτάσει η γεύση στις κορυφές.

Τα βακτηρίδια δεν θα αναπτυχθούν μέσα σε 3 ώρες, αλλά καλό θα ήταν να αδειάσετε το νερό αμέσως μετά και να καθαρίσετε την μονάδα σας.

Μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε απλό νερό τις τελευταίες ημέρες πριν την συγκομιδή του υδροπονικού σας κήπου ούτως ώστε το μόνο που θα παραμείνει στο νερό θα είναι η γεύση που προσθέσατε.

Εάν καλλιεργείτε σε χώμα τα πράγματα είναι ακόμα πιο εύκολα, και μην νομίζετε ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την γεύση να φτάσει στις κορυφές. Αυτό δεν ισχύει! Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να αφήσετε το φυτό να στεγνώσει λίγο πριν προσθέσετε το διάλυμα. Με άλλα λόγιο προγραμματίστε ένα πότισμα ακριβώς πριν την συγκομιδή. Φυσικά το φυτό πρέπει ποτίζετε μόνο με νερό για αρκετές μέρες έως 2 εβδομάδες πριν. Δώστε στο φυτό το νερό με το διάλυμα όταν διψάει και θα το ρουφήσει αμέσως. Μία ώρα είναι αρκετή για να γίνει αυτό.

Μετά την συγκομιδή είναι σημαντικό να ακολουθήσει μία σωστή ωρίμανση όπως περιγράψαμε πιο πάνω. Μην υποκύψετε στον πειρασμό να στεγνώσετε την φούντα γρήγορα για να την δοκιμάσετε γιατί το φυτό περιέχει την ζάχαρη από το γευστικό διάλυμα και θα είναι πολύ τραχύ στο κάπνισμα. Με σωστή ωρίμανση αυτό το πρόβλημα θα λυθεί και η φούντα θα είναι ευκολόπιοτη, και με την γεύση και το άρωμα που επιθυμείτε.

Εάν θέλετε το τελικό αποτέλεσμα να μυρίζει ακριβώς σαν πορτοκάλι ή βατόμουρο αυτό μάλλον δεν είναι εφικτό. Προσπαθώντας να το καταφέρετε πιθανότατα θα καταστρέψετε την σοδειά σας.

Είμαι την γνώμης να μην εφαρμόσετε αυτή την τεχνική σε όλη σας την σοδειά. Όσοι καλλιεργούν σε χώμα έχουν πιο εύκολο έργο γιατί το εφαρμόζουν σε όσες γλάστρες επιθυμούν. Για αυτούς που καλλιεργούν υδροπονικά προτείνω να απομονώσουν ένα ή δυο φυτά και να δοκιμάσουν. Αυτό δεν θα είναι δύσκολο γιατί δεν θα χρειαστεί μεγάλη κυκλοφορία στο μικρό χρονικό διάστημα που απαιτείται.

Ένας άλλος τρόπος να προσθέσουμε γεύση είναι κατά την διάρκεια της ωρίμανσης. Πολλοί καλλιεργητές είχαν καλά αποτελέσματα προσθέτοντας φλούδες πορτοκαλιού, λεμονιού κ.α. Αυτή η διαδικασία θα προσθέσει μόνο μυρουδιά και δεν είναι τόσο αποτελεσματική όπως αυτή που ανέφερα προηγουμένως, αλλά για αυτούς που θέλουν μία υποψία γεύσης αυτός ο τρόπος θα τους βοηθήσει. Είναι πολύ σημαντικό κατά την διάρκεια της ωρίμανσης να προσέχουμε για σημάδια μούχλας γιατί οι φλούδες πορτοκαλιού και λεμονιού βοηθούν στην ανάπτυξή της. Αφήστε την φούντα να στεγνώσει μία δύο μέρες πριν προσθέσετε τις φλούδες. Αυτός ο τρόπος μπορεί επίσης να δουλέψει και μετά την ωρίμανση αλλά είναι λιγότερο αποτελεσματικός.

kai auto apo internet....

Αυτό το κείμενο είναι για αυτούς που δεν έχουν ιδιαίτερη εμπειρία, αυτούς που θέλουν μέγιστη
ποιότητα στον λιγότερο χρόνο και αυτούς που θέλουν άριστη ποιότητας προϊόν κάθε φόρα χωρίς ρίσκο.


Είναι μια πολύ απλή και αποτελεσματική διαδικασία.

Κόψτε τους παπάδες και αφαιρέστε τα φύλλα ανάλογα την προτίμηση σας αλλά μην ξεράνετε μέχρι να σπάνε τα κλαριά.Μαζέψτε όταν οι κορμοί είναι ακόμα λίγο ευλύγιστοι αλλά ο παπάς είναι ξερός εξωτερικά.Αυτή είναι η καλύτερη στιγμή να αφεθούν τα παπάδια πάνω σε πλέγμα και να μαζευτεί άριστης ποιότητας τρίμα που αλλιώς θα χανόταν στα βάζα.

Βάλτε το προϊόν σε βάζα με ένα Caliber III υγρόμετρο το οποίο υπάρχει στο Ebay (~20 ευρώ) και είναι ακριβές για την δουλειά.Μετά παρακολουθήστε τις μετρήσεις.

+70% RH - Πολύ υγρό, πρέπει να μείνει έξω από το βάζο για 12-24 ώρες για να στεγνώσει.

65-70% RH - Πολύ κοντά στην σωστή ζώνη.Αν θέλετε μπορείτε να ανοίξετε το βάζο για 2-4 ώρες.

60-65% RH - Τα κλαδιά σπάνε και οι παπάδες κολλάνε.Το προϊόν είναι στην σωστή ζώνη.

55-60% RH - Σε αυτό το σημείο το προϊόν μπορεί να μείνει για 3 και περισσότερους μήνες στα βάζα χωρίς ανησυχία για μούχλα.Οι ποιότητα θα συνεχίσει να φτιάχνεται.

Κάτω από 55% RH - Η υγρασία έχει πέσει πολύ για να ξεραθούν και άλλο οι παπάδες.Το προϊόν θα αρχίσει να σπάει εύκολα.Η πρόσθεση υγρασίας δεν θα ξαναρχίσει το ξέραμα, απλά θα κάνει τους παπάδες υγρούς.Αν μετρήσετε κάτω από 55% μην πανικοβληθείτε. Διαβάστε παρακάτω:

Προφανώς ο παπάς θέλει τον χρόνο του για να "ιδρώσει" μέσα στο βαζάκι.Έτσι, ακριβείς αποτελέσματα δεν θα υπάρχουν μέχρι και ~24 ώρες από την ώρα που η υγρασία είναι στη σωστή ζώνη.Αν ξεραίνετε τους παπάδες για μακροχρόνια αποθήκευση, αφήστε 4-5 μέρες για ακριβείς μετρήσεις.Αν το προϊόν είναι πολύ δροσερό τότε η μέτρηση θα περάσει τα 70% RH μέσα σε μερικές ώρες.Αν δείτε την μέτρηση να αυξάνεται κατά ~1% ανά ώρα τότε προσέξτε γιατί το προϊόν είναι μπορεί να είναι πολύ δροσερό.


metafrastikan apo xasiklides gnwstes agglikwn..
 

Crowmax

Well-known member
Veteran
endiaferon ar8ra Needtoknow idios to kefalaio ''
Προσθέτοντας Γεύσεις'' akougete endiaferon gia kanena peiramataki hehe
 

NeedToKnow

New member
endiaferon ar8ra Needtoknow idios to kefalaio ''
Προσθέτοντας Γεύσεις'' akougete endiaferon gia kanena peiramataki hehe

poloi lene oti pianei auto to kolpo ....den to exw dokimasei akoma, apo to epomeno malon....:)

an kaneis dokimh enimerwse:tiphat:

p.s. psaksou kala gia to ti tha rixeis giati kapoia den kanoun gia to futo.
 

bonjo

New member
egw exw peiramatistei me diafores geuseis , me essance froutwn kanelas kai banilias pantws peira ta xeirotera apotelesmata , apaisia sto laimo toulaxisto , me to krasi kati egine alla de mou arese auth h murwdia tsiknas pou afine , me ouzo brazmeno pairneis kati konta sth murwdia tou alla sou menei mia periergh geush meta , me to xamomilo pragmatika exeis ena diaforetiko effect idiws sto exhale kai sto after taste , exw dokimasei kai tsai pou kanei to xorto mauro sa sapio albano

to epomeno test exei muloupa ( rofima gia mwra )
 
F

ftsig

prosopikes empiries;;;;; anousia metafrasmeno keimeno apo xasiklides gnwstes agglikwn..;;;;

ti les? anousia metafrasmeno? katarxas einai agenia na ekfrazesai etsi. an den saresei to keimeno ;h variesai na to diavaseis , kane pio pera , diavase kati allo...
pandos gia na ksereis , to teleftaio komati me ta pososta ygrasias kai tous metrites caliber einai metafrasmeno apo to kyrio athro to Simon me titlo "A perfect cure every time" kai einai ena energo thread me pano apo 1300 apandiseis apo ekseretika ebeirous grower pou kathe allo para anousio vrikan to keimeno...
gia skepsou to ligo...
 

dualpersonality

New member
ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΑΡ ΟΛΟ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑΣΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΕΝ ΤΙΣ ΒΡΗΚΑ!!! ΟΤΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟ ΒΑΖΟ ΤΟΥΣ ΠΑΠΑΔΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΓΥΡΙΖΟΥΜΕ ΠΛΕΥΡΑ ΚΑΙ ΑΝ ΝΑΙ ΚΑΘΕ ΠΟΤΕ?ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΡΩΤΗΣΗ http://www.praktiker.gr/p/thermometro-ygrometro-avidsen-lulea-107240-24013

εχω αυτο το υγρόμετρο....Αν τ βαλω στο βαζο με τους παππαδες και το σταθεροποιησω γιατι έχει μαγνήτη απο πίσω θα μ δειξει με ακρίβεια το RH?
 

Gert Lush

Active member
Veteran
Ωραίο το κείμενο, άλλα έχω μιαν έντονη ένσταση στην χρήση του όρου «ωρίμανση».
Η διαδικασία στην οποία αναφέρεται δεν είναι η ωρίμανση, αλλά το «πάλιωμα», η «κούρα».

Από προσωπικής άποψης θα ὲλεγα οτι μια καλή κούρα μπορεί να κάνει θαύματα για μια φούντα, ιδίως τις πιο λεπτόφυλες. Χθες ήπια μια που την είχα ξεχασμένη σε ένα βάζο για πάνω από έναν χρόνο, και εξεπλάγην λίαν ευχαρίστως (το άκουσμα είχε βελτιωθεί απίστευτα από κάθε άποψη - και δύναμη, και «πολυπλοκότητα/ενδιαφέρον» του high, η παράνοια είχε ελατωθεί, και βέβαια η γεύση είχε γίνει πολύ πιο νόστιμη). Ήταν τόσο καλή που φύλαξα δυο-τρία τζι που είχαν μείνει για να τα μοιραστώ με φίλους κάποιαν εκλεκτή στιγμη.

Είναι λοιπόν κάπως σαν το παλιό καλό κρασί που το ξεχνάς και το αφήνεις στο βαρέλι να παλιώνει, ανοίγοντας σπάνια και σε στιγμές σπέσιαλ.

Να πω επίσης οτι σαν το κράσι, δεν παλιώνουν όλες οι φούντες το ίδιο καλά. Έχω δει οτι μερικές μπορούν να καταντήσουν σαν αδιάφορο άχυρο, ακόμα κι αν ήταν καλούτσικες στην αρχή. Όπως και τα κρασιά, υπάρχουν φούντες που τους αρέσει να πίνονται «νέες», ενώ άλλες (οι περισσότερες, δόξα·τω·θεω) που κερδίζουν πολλά με ένα καλό πάλιωμα.
 

orfeas

Active member
Veteran
Καλά έκανες κι έβαλες τη λέξη σε εισαγωγικά γιατί η παλαίωση είναι άλλο πράγμα και το ξέρεις...
Συμφωνώ όμως απόλυτα με τα υπόλοιπα!
Μου έτυχε κι εμένα κάποτε να "βαζώσω" φούντα(σατίβα) και να την ανοίξω μετά από περίπου έξι μήνες και ενώ αρχικά δεν λαλούσε τα αναμενόμενα, με εντυπωσίασε σφόδρα τελικά.
Εμπειρικά, θα έλεγα ότι η φούντα ολοκληρώνει τη "προσωπικότητά" της στο εξάμηνο, ιδιαίτερα οι σατίβες.

Όσο για τη παράθεση αυτού "που θέλει να ξέρει", δεν καταλαβαίνω γιατί τόσο πολλά λόγια για κάτι που είναι plain sailing κι ο καθένας μπορεί να το κάνει...
 

Gert Lush

Active member
Veteran
Καλά έκανες κι έβαλες τη λέξη σε εισαγωγικά γιατί η παλαίωση είναι άλλο πράγμα και το ξέρεις...
Σωστά ορφέα, το είπα για να δείξω την αντιστοιχία. Εννοείται οτι δεν είναι η ίδια χημική αντίδραση.

Τώρα το αρχικό κείμενο μετάφραση είναι, από το ιντερνέτ - αν και έχει πολλά σωστα στοιχεία έχει και κανα-δυο μπαρούφες, ή έστω σημεία που δεν διευκρινίζει καθαρά.

Επίσης να πώ (με το μπαρδόν) οτι όποιος προσθέτει τεχνιτές γεύσεις στην φούντα του, είτε με φρούτα, χυμούς, καραμέλες, αποσμητικό χώρου ή οποιονδήποτε άλλο τρόπο είναι πολύ βάρβαρος μαλάκας, και μου έρχεται εύκολα στον νου τί θα έκανα αν τον πετύχαινα και είχα και μιά χιλιάρα πρόχειρη.

Καλά, αστειεύομαι, δεν θα πρόβαινα σε βιαιοπραγία (νομίζω, ποτέ δεν ξέρεις... :D ) αλλά πιστεύω να φαίνεται ξεκάθαρα η τοποθέτησή μου επί του προκειμένου.
 

orfeas

Active member
Veteran
Καλά κι εσύ, λες κι έχει όλο το πόπολο την ίδια στάση απέναντι στο χόρτο!
Έχουν διαβάσει τα ματάκια μου από επίδοξους εραστές και εν τέλει άσχετους...
Αν τα φυτά κι η φούντα είχαν στόμα, θα είχε πλάκα να τα άκουγες:laughing:

Υ.Γ. Τι χιλιάρα εννοείς;
 

Gert Lush

Active member
Veteran
Υ.Γ. Τι χιλιάρα εννοείς;
MetalHalide φυσικά - ρίχνει περισσότερο φώς! ;)

mhbulb__08723_zoom_3.jpg
 

orfeas

Active member
Veteran
Δύο τινά θα μπορούσαν να συμβούν.
Η του αλλάζεις τα φώτα ή τον διαφωτίζεις...:woohoo:
 
L

letis

το σωστό και αργό στέγνωμα (drying) επηρεάζει για μένα την τελική ποιότητα στο 50%. τόσο πολύ. η ωρίμανση πάλι (curing) μπορεί να ανεβάσει την ποιότητα σε έναν παπά αλλά όχι τέτοιες διαφορές. πάλι γνώμη μου αυτό. κάποτε σε ένα άλλο ελληνικό site, είχα ανεβάσει ένα κείμενο για τη διαδικασία του drying. το curing είναι εύκολη υπόθεση ούτως ή άλλως. κάποια στιγμη θα βρω χρόνο και θα το ξαναγράψω.
 

Gert Lush

Active member
Veteran
η ωρίμανση πάλι (curing) μπορεί να ανεβάσει την ποιότητα σε έναν παπά αλλά όχι τέτοιες διαφορές.
Μην το λες.
Εχώ δεί αποτελέσματα curing που σε αφήνουν άφωνο με την διαφορά στην ποιότητα (και γεύση και άκουσμα). Δεν συμαβαίνει όμως κάθε φορά. Είναι λες και υπάρχουν φου που τους αρέσει καλύτερα το curing.

Σε άλλες περιπτώσεις, έχω δει την φου να καταντάει άχυρο. Πιστεύω οτι ειναι πολλά που δεν γνωρίζουμε ακόμα.
 

Rondelia

Active member
Μην το λες.
Εχώ δεί αποτελέσματα curing που σε αφήνουν άφωνο με την διαφορά στην ποιότητα (και γεύση και άκουσμα). Δεν συμαβαίνει όμως κάθε φορά. Είναι λες και υπάρχουν φου που τους αρέσει καλύτερα το curing.

Σε άλλες περιπτώσεις, έχω δει την φου να καταντάει άχυρο. Πιστεύω οτι ειναι πολλά που δεν γνωρίζουμε ακόμα.

Έχεις παρατηρήσει σε τί είδους ποικιλίες συνήθως αρέσει η παλαίωση/ωρίμανση; Είναι κυρίως σε σατίβες, ίντικες, σκανκοειδή ή κουσωειδή;
 

Latest posts

Latest posts

Top