What's new
  • Happy Birthday ICMag! Been 20 years since Gypsy Nirvana created the forum! We are celebrating with a 4/20 Giveaway and by launching a new Patreon tier called "420club". You can read more here.
  • Important notice: ICMag's T.O.U. has been updated. Please review it here. For your convenience, it is also available in the main forum menu, under 'Quick Links"!

Discutii legate de LED-uri

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Eu as merge mai degraba pe combinatia 8:2:2:2:1 (R:B:WW:NW:CW), sau, daca producatorul are posibilitatea, as merge pe o combinatie si mai complexa : 4:4:1:1:2:2:1 , adica RED: DEEP RED:BLUE:ROYAL BLUE:WW:NW:CW

In felul asta ai avea un spectru alb complet cu adaos de rosu si albastru.

Ideal ar fi ca in veg sa poti aprinde toate ledurile albe (sau jumatate dintre ele) si cele albastre, iar pentru flower sa aprinzi suplimentar ledurile rosii. Asta depinde insa de cate drivere sunt folosite de producator pentru alimentarea unui modul de 15 leduri, desi eu cred ca e folosit un singur driver.
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Piramidoane, uite-ti morisca scoasa la vanzare : http://www.hydrofarm.com/product.php?itemid=12933

attachment.php
 

hamstorgg

Member
Hempfield, daca nu te deranjeaza poti sa imi dai exact wavelength-urile la fiecare culoare? In combinatia pe care ai recomandat-o 4:4:2:2:2:1

Respect

Pardon, am gresit, ma refer la ratia completa, R:DR:B:RB:WW:NW:CW
 
Last edited by a moderator:

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Pai avem asa :

Red = 625nm
Deep Red = 660nm
Blue = 470nm
Royal Blue = 450nm
Warm White = 2700-3000K (aici nu e vorba de lungimea de unda ci de temperatura de culoare asociata)
Neutral White = 4000-5200K
Cool White = 6000-8000K

Pentru mai multe informatii legate de lungimile de unda poti consulta http://en.wikipedia.org/wiki/Light-emitting_diode

Pe langa asta, o lectura foarte interesanta este asta : http://www.heliospectra.com/sites/w...ents/what_light_do_plants_need_2012-10-05.pdf , un document care dezbate importanta luminii verzi in procesul de fotosinteza. Asta nu inseamna ca trebuie sa ne grabim sa introducem verde in panourile de leduri; ledurile albe contin destul verde si sunt foarte utile in acest scop.
 
Last edited:

hamstorgg

Member
Am vorbit cu producatorul, am cerut ratia pe care ai mentionat-o mai devreme, 4:4:1:1:2:2:1.

A spus ca sunt prea multe leduri albe, respectiv albastre, maximul este de 5 bucati pe modul, mi-a recomandat sa renunt la 1 bucata WW, si 1 bucata NW, si sa inlocuiesc cu 2 rosii. Nu cred ca le este rentabil deoarece cred ca sunt mai scumpe ledurile albastre si albe.

Pareri?
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Cele mai scumpe, din cate stiam eu, sunt cele rosii, dar depinde de producatorul chipurilor (cel cu care discuti tu nu produce leduri, ci dispozitive care folosesc leduri).

Problema este alta : ledurile albe (adica tot albastre, dar cu un strat de fosfor depus peste chip) si albastre au o tensiune de lucru de 3.3-3.6V, pe cand cele rosii merg la 2.2-2.4V. Probabil ca producatorul foloseste drivere cu o tensiune limitata ( max. 36V ) si din cauza asta nu poate conecta prea multe in serie. Depinde insa si de cum le conecteaza :

- daca albele si albastrele sunt pe acelasi sir iar cele rosii pe alt sir e nevoie de o tensiune de max 3.6*5 = 18V pentru cele albastre si de max 2.4*10=24V pentru cele rosii ;
- daca toate ledurile dintr-un modul sunt conectate in serie, asta inseamna ca e nevoie de max 3.6*5+2.4*10=42V

Producatorul ti-a specificat cumva in ce configuratie poate monta ledurile pentru veg, respectiv flower ? Ma refer la numarul ledurilor dintr-un modul care se aprind pentru veg.

Ar fi frumos din partea lor (si chiar le poti sugera asta) sa-si faca un calculator online (JavaScript) pentru dimensionarea acestor module.
 

hamstorgg

Member
Ai dreptate, din cauza tensiunii nu pot pune mai mult decat 5 diode albe/albastre.

Iar despre configuratie : Sunt 2 tipuri de model, linia Apollo incepand de la 4 pana la 16 module(industriale, toate ledurile sunt legate in serie, se aprind si se sting toate in acelasi timp) si Aquarium Lights, astea fiind cele care sunt dimmable, adica albastrele si albele pe o serie, si rosii pe cealalta. Aflu acum cu cat sunt mai scumpe, cu siguranta se merita sa platesc mai mult pentru varianta dimmabila, ma gandesc ca imi recuperez banii la curent, in lunile in care voi folosi panoul pentru veg...on the long run.

Iar despre ratie, sa renunt la 1 Warm White, 1 Neutral White, astfel sa am 5:5:1:1:1:1:1

5 red 5 deep red 1 blue 1 royal blue 1 ww 1 nw 1 cw? Desi pierd un pic din lumina alba, macar mentin spectrul complet.

Pareri?

Cu stima,
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
nu iti face problema de lumina alba, poti adauga oricand niste T5-uri pe margine.
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Sincer sa fiu , in cazul luminilor pentru crescut plante nu prea vad utilitatea driverelor dimmabile (decat eventual in cazul luminilor 'smart', care incearca sa imite iluminarea progresiva din timpul rasaritului si amurgului), insa sunt total de acord ca e bine sa ai posibilitatea de a aprinde separat luminile albastre/albe si cele rosii .

Din cate spui tu, inseamna ca ei au 3 drivere pentru fiecare modul, sau, ca sa fie mai eficient, folosesc drivere pentru leduri RGB, care au 3 iesiri.

Cred ca poti renunta la cele doua leduri albe, dar pentru asta in veg va trebui sa le ti un pic mai aproape de plante.

Ce folosesc pentru concentrarea fluxului luminos ? Lentile sau reflectoare metalizate ?
 

w00w

Member
Lentile la alegere cu ungiul in care vrei sa bata...stiu ca ma uitam si eu la panourile apolo..
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
In cazul asta, recomand lentile intre 60 (penetrare mai buna) si 90 (zona mai mare de acoperire) de grade.
 

hamstorgg

Member
O sa renunt la cele 2 leduri albe in plus si voi folosi lentile de 60 grade ca sa compensez oarecum..am intrebare si despre ledurile lor. Imi spune ca folosesc led-rui top bin : Epistar, Epiled, BRIDGELUX.

Eu nu halesc vrajeala asta, dar sa zicem, nu am cum sa ii verific oricum deci se merge la risc aici, dar din cate stiu, astia sunt relativ ok ca firma..ramane de vazut.

O sa revin cu pretul total pentru panou+transport + eventuale costuri vamale.


Multumesc pentru ajutor!
 

w00w

Member
Dar puterea reala a panoului ti-a spus care este?
eu intrebasem la apolo 16 care scria undeva in jur de 700w si real avea 514w..
 

hamstorgg

Member
Costuri:

Apollo 6 is 178$ per unit, shipping cost to the Romania is 88$, and to the ********** is 85$.


Apollo 8 is 228$ per unit, shipping cost to the Romania is 92$, and to the ********** is 88$.


Apollo 6
  • Power 110v/220v input:
  • Net weight:
  • LED Qty:
  • Size:

  • 209w/198w
  • 4.75KG
  • 90pcs
  • 383*283*85mm
Apollo 8

Apollo 8
  • Power 110v/220v input:
  • Net weight:
  • LED Qty:
  • Size:

  • 278w/266w
  • 6.05KG
  • 120pcs
  • 496*283*85mm

Astea sunt wattage-urile mentionate de pe website, dar 100% nu sunt reale, pentru singurul fapt ca ledurile nu lucreaza la putere maxima, pentru longevitatea lor, pe langa sunt si coolerele care lucreaza constant.


Also, Q&A de la reprezentantul de vanzari, vorbeste incredibil de bine engleza pentru un domn chinez, toata stima pentru el. Sunt foarte open si flexibil din punct de vedere al businesului. Am intrebat legat de costurile vamale, si ca ne rup astia aici in Europa. A fost de acord sa scada pretul pe invoice cu circa 40% din pretul original, fara sa fie adaugat costul de transport.

Q:
The Aquarium Models are the dimmable versions right? This means that the configuration of the modules is so that you can turn red led on/off so as to SAVE electricity during Vegetation cycle
A:
The Apollo aquarium models are not dimmable ones, it has two switches, and 12pcs LEDs at each module, but very sorry, it is impossible to control half red and half blue LEDs at the same lamp, because the driver is 32-45V DC output, and 12pcs red LEDs is less than 32V DC, it is not fit to the driver. And it is not good, if the gap of the input voltage bwtween two spectrum is too large, the driver system could get problem in the near future.

If you are really going to get a dimmable LED grow light, I have a special model, three channels : Channel A 20pcs Red 660nm, Channel B 15pcs Red 630 and 4pcs Orange 600-610nm, Channel C 8pcs Blue 460 and 5pcs Blue 430nm. Actual power 120W, and each channel can be dimmed and controlled separately.
It is 165$ per unit, and shipping cost is 68$ to the UK, and 72$ to Romania.

But finally, to my knowledge, I learnt that during vegetation growth, plants also need Red spectrum.


DECI, 40% din 230 este 90, astfel pe invoice o sa arate ca platesc 140 de USD pentru panou. Costurile vamale pentru astfel de electronice sunt, cel putin in tara in care ma aflu in momentul de fata 20-25% din costul produsului. Asa ca dupa cum vedeti, economisesc practic costurile vamale si un pic din transport cu faza asta. Poate ca in RO scapi si fara sa platesti, daca ii dai un ciubuc lu' Domnu' Vames, cel mai probabil sunt atat de incompetenti incat nu o pot clasifica pe moment si scapi ieftin.

In concluzie, un Apollo 8 care se presupune care are 275W(245-250 reali) ma costa 341 USD. Asta vine in jur de 1.35$ per Watt real.
 

hamstorgg

Member
Update :

Q: I have one last enquiry, may I have the real wattage for the Apollo 6 and Apollo 8 ? On the website it says that the Apollo 8 hold 278w/266w. But I am guessing that it is a little bit less in real actual wattage.
A:the wattage of your Apollo 8 will be 260-270W estimated.

Mai bine decat mai asteptam! :)

O mica surpriza dealungul procesului de cumparare, poti specifica culorile


Case colors: Red, White, Black.
Faceplate colors: Red, Silver white, black.
Ventilator colors: Red, Black, white.
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
A:the wattage of your Apollo 8 will be 260-270W estimated.

:laughing: :laughing: :laughing: WTF man, n-au si ei un kW-meter sa vada cat consuma ?

Pretul de 228$ pentry 260W reali este super OK (daca nu mai pui la socoteala si shippingul). Cu garantia cum stau ?

Daca ei zic ca nu pot sa aprinda separat ledurile rosii de cele albastre din cauza driverelor (asa cum banuiam), cere-le sa-ti puna eventual mai multe intrerupatoare, ca sa poti aprinde modulele separat. Daca nu-ti pasa de garantie il poti modifica tu ulterior (e o operatiune simpla) incat sa le poti aprinde cum vrei tu.
 

w00w

Member
Tot la apolo ma uitam si eu inainte cel de 16...dar pe mine m-au razgandit baieti ca este mult mai bine sa il construesti....si de atunci tot desenez cum v-a arata panoul si ce leduri o sa folosesc..
ex:
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Tot la apolo ma uitam si eu inainte cel de 16...dar pe mine m-au razgandit baieti ca este mult mai bine sa il construesti....si de atunci tot desenez cum v-a arata panoul si ce leduri o sa folosesc..
ex:
[URL=https://www.icmag.com/ic/picture.php?albumid=43355&pictureid=1029483&thumb=1]View Image[/URL]

Un mic sfat/opinie : incearca, pe cat se poate, sa faci panoul modular, asa cum sunt unitatile comerciale, iar fiecare modul sa poate fi aprins/controlat separat. Iti spun asta pentru ca de obicei in veg, cand pornesti cu plantutele, mai ales daca sunt putine, nu ai nevoie de toate ledurile de pe margine aprinse, ci doar de cele de deasupra plantelor respective.

Totodata, daca mergi pe leduri CREE care au unghiul de dispersie de 90 de grade , le poti grupa (la fel ca si la unitatile comerciale) pentru un mai bun amestec al spectrului, incat sa nu ai zone unde e mai mult rosu, altele cu mai mult albastru, etc. In felul asta nu ar trebui sa ai ventilator decat deasupra radiatorului pe care sunt grupate respectivele leduri. Eu am montat 10 leduri CREE de 10W si 6 leduri chinezesti de 3W pe un radiator (subdimensionat as spune eu din punct de vedere ar aripioarelor) de 200x100x25mm si sunt foarte impresionat de faptul ca temperatura radiatorului nu depaseste 30 de grade (masurata pe spatele lui) si 40-42 de grade langa leduri.

Mergi doar pe tabla plata, fara aripioare ? Sau montezi aripioare ? Sau montezi radiatoare pe care pui ventilatoarele ?


Sper ca o sa ne rasfeti cu imagini din timpul constructiei si exploatarii. :tiphat:
 

w00w

Member
Fiecare led de 30w o sa aive intrerupator separat,si cele de 10w o sa le grupez cate 2 pe unul...nu am cum sa fac 2-3 panouri separat pentru ca panoul care o sa il construiesc o sa fie insusi tavanul growbox-ului..

Ledurile cree de 30w au 110 grade cel putin alea care m-am uitat eu la ele asa specifica producatorul) daia le-am pozitionat asa..cum am calculat eu lumina rosie acopera tot spatiul..oricum cand o sa am toate ledurile si radiatorul o sa fac niste teste sa vad cum ar dispersa cel mai corect lumina..


Tabla de aluminiu o sa fie de 5mm cu profile u de aluminiu pe spate

coolere or sa fie montate pe fata panoului sa traga aerul cald din box si mirosul..panoul fiind si tavanul box-ului,si alte 2-4 coolere sus pe radiator...

Bineinteles ca o sa fac poze pas cu pas..cine crezi ca o sa ma ajute cu montajul....(voi) mai ales cu schema electronica :biggrin:




inca nu stiu nimic sigur..dar in mare cam asa as face..si growbox-ul si panoul led..
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Daca vrei sa ai racire eficienta, pui toate ventilatoarele pe partea unde sunt aripioarele. Nu ai de ce sa sufli in leduri, pentru ca radiatorul face toata treaba (extragand caldura din leduri si dispersand-o in toata masa radiatorului).

Daca tot decizi sa faci in asa fel incat panoul sa fie in acelasi timp si tavanul boxului, cel mai bine e ca ventilatoarele sa fie afara, pentru a dispersa caldura . Ca sa fie si mai eficienta racirea, trebuie sa fortezi intr-un fel aerul sa circule cu viteza cat mai mare pe suprafata radiatorului/aripioarelor , iar asta o faci usor montand un alt plan paralel cu radiatorul. Facand asta beneficiezi de avantajul efectului Coanda (un fluid care circula cu viteza in apropierea unei suprafete tinde sa se lipeasca de aceasta si sa isi mareasca viteza), iar racirea este si mai buna.

Ai gasit tabla de aluminiu de 5mm asa de mare ? Cred ca te-a costat o avere si e si foarte greu de prelucrat daca nu ai un atelier cat de cat dotat.
 
Top