What's new
  • Happy Birthday ICMag! Been 20 years since Gypsy Nirvana created the forum! We are celebrating with a 4/20 Giveaway and by launching a new Patreon tier called "420club". You can read more here.
  • Important notice: ICMag's T.O.U. has been updated. Please review it here. For your convenience, it is also available in the main forum menu, under 'Quick Links"!

Pc GrowBox - attempt #1 - Journal;

Erba Shoe

Member
Buna ziua colegi si bine v-am gasit.. :woohoo:voi incepe cu inceputul, am confectionat dintr-o carcasa de pc un grow box, ca orice proiect inceput de la 0 ma confrunt cu cateva probleme destul de iritante.. voi veni cu cateva idei pt voi si in timp ce caut o sa mai am si nevoie de ajutor.. (nu doresc mura in gura, am citit de mi-a iesit pe nas, va zic sincer).:)

Interiorul captusit cu folie de la florarii, 2 straturi. Am pus 2 cfl 23w (100w output) plus un hps de 70watti. Sub ele un plexi, la iesire am pus 2 x coolere care trag iar la capatul celallt un cooler care sa bage aer din box.

Sub plexi avem ghiveciul, cam maricel, sper sa isi faca traba cu LST si SCROG.., un cooler care baga aer, un webcam cu care vad TOT ce misca, sper.. Un vas cu apa si un ciorap care se duce din vas pe plexi prin fata coolerului, acopera juma' de cooler deci baga aer prin ciorap, ciorapul find umed eu sper sa fie ceva umidititate...

Samantza, Northern Light pusa la dospit intr-o pastila de turba, a inceput sa rasara asa putin deci in cateva zile tre' mutata..

Probleme:

#1 - Nu pot sa scad sub 30 Celsius!! De fapt cu eforturi sta la 29 de grade. Intrebarea ar fi:
- cum fac sa scot mai multa putere de la coolere, (tre' sa fie alta metoda, dar nu controllerul ala de 150 de ron ca nu renteaza..) le am legate la un alimentator de laptop de 12v si sunt sigur ca nu ruleaza la capacitatea lor maxima, de unde si pb mea..
La vegetatie nu o sa fie pb ca o sa mai pun un cfl in locul hps-ului dar la inflorire voi avea 2 cfl-uri si un hps in loc de 3 cfl-uri si o sa fiu iar in 30 de grade...

#2 - Nu reusesc sa trec de 35% umiditate.. lucru care stiu ca este insuficient.. aveti ceva idei, fara ciorap scad la 20% deci..


Cred ca ar fi cam atat deocamdata, trebuie sa ma mai gandesc cum izolez iesirile coolerelor ca iese lumina multa pe acolo deci implicit cred ca si intra lumina, lucru care nu e tocmai bun.. o sa le pun la ciclu 18/6 pe timpul zilei astfel ca cele 6 ore sa fie pe timpul noptii intr-o camera in care nu prea stau, deci..

Vreau sa pun pastila de turba direct in ghiveciul mare, e unul dreptunghiular.. ar fi ok, nu? Pamant florasol.. trebuie sa-l mixez cu ceva.. ? Citisem mai multe pareri, atat de multe ca nu mai stiu cum sa fac.. :(

Daca mai vin intrebari pe parcurs va voi tine la curent, pana una alta va multumesc pt ajutor si imi cer scuze pt intrebarile astea triviale. Ma intorc la citit, ne vedem pe forum.

Toate cele bune vi le doresc.

Iaca vin si cu pozele sa va faceti o idee.. accept orice parere, sugestie, critica, donatie, samd.. :)):thank you::thank you:
 

Attachments

  • IMG_1614 (Small).JPG
    IMG_1614 (Small).JPG
    36.3 KB · Views: 26
  • IMG_1616 (Small).JPG
    IMG_1616 (Small).JPG
    46.8 KB · Views: 25
  • IMG_1621 (Small).JPG
    IMG_1621 (Small).JPG
    26.4 KB · Views: 27
Last edited by a moderator:
P

Phral

Salutare :)
Eu am pus 6 coolere la un transformator de 5v si toate sunt la turatia maxima, fara probleme... Care este viteza de rotatie (rpm) maxima a coolerelor achizitionate?
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Salutare si bine ai venit !

Nu intotdeauna proiectele DIY ne ies din prima, dar asta nu trebuie decat sa ne ambitioneze, in cautarea perfectiunii :D

Am identificat mai multe probleme in setup-ul tau, dar intradevar temperatura excesiva si umiditatea foarte scazuta sunt cele mai deranjante.

Sa o luam pe rand :

- Ventilatorul amplasat in partea din fata (cel care doar sufla peste becuri) este in mare parte vinovat de temperatura excesiva din box pentru ca el nu face alceva decat sa amestece continuu aerul, incalzindu-l pe tot. Daca ai reusi sa faci o gaura (de fapt sa atasezi o masca perforata - preferabil cu light trap) in partea din fata a carcasei si sa atasezi ventilatorul acolo ca sa traga aer de afara, problema ta ar fi pe jumatate rezolvata.
- Foaia de plexiglas pe care o folosesti pentru separarea plantei de becuri nu este prea potrivita pentru acest scop (plexiglasul se degradeaza foarte repede in prezenta UV - si CFL-urile si mai ales HPS-ul produv UV, iar in timp se va 'coace' din cauza caldurii emanate de becuri). Totodata este amplasata MULT prea jos, consumandu-ti prea mult din putinul spatiu de care dispui in cutie.
- Ventilatorul din spate nu trage aerul de pe becuri, ci aer amestecat in prealabil de primul ventilator, deci randamentul este minim. Totodata, din cauza faptului ca foaia de plexiglas acopera toata suprafata carcasei, aerul nu poate circula eficient din partea de jos catre becurile aflate sus, deci racirea nu se face cum trebuie.

Eu nu as folosi HPS-ul in carcasa aia pentru ca sunt sanse foarte mari sa prajesti plantele (si nu numai). In scimb as merge pe 3 sau 4 CFLuri.

O mica sugestie : in loc de placa ineficienta de plexiglas eu as folosi un cooltube din ... PET. Da, nu e nici o exagerare - poti folosi cu succes 2 sticle de COLA sau PEPSI de 2.5L, carora le tai frumos cu un cutter gatul si fundul.

Un astfel de cooltube poate si facut foarte usor sa se potriveasca fix pe ventilatorul de evacuare (cel de sus) iar in el ar incapea 3 becuri CFL de pana in 24W fiecare.

Exista 2 variante constructive :
- in prima varianta tubul ar fi din perete in perete, "mufat" pe ambele ventilatoare (cu conditia sa faci o gura de admisie in partea din fata sus). In felul asta becurile ar fi racite cu aer din exterior , mult mai rece decat cel din interiorul cutiei.
- in a doua varianta, tubul ar fi 2-3 cm mai scurt decat carcasa, ar fi mufat doar pe ventilatorul de evacuare, iar racirea se va face cu aerul din box.

In ambele cazuri tubul ar fi montat lipit de 'tavanul' carcasei, pentru a obtine cat mai mult spatiu de crestere.

In cazul tau, intrucat orice ghiveci ai folosi , va fi de mici dimensiuni, poti pune plantuta direct in el. Iti recomand sa folosesti un ghiveci cat mai mare ca suprafata, si de inaltime de cel mult 10 cm (ca o tava). Cu cat e mai mare volumul ghiveciului, cu atat va fi mai mare recolta (la urma urmei cantitatea de muguri e dictata si de dimensiunea radacinilor).

Daca te hotarasti sa folosesti tehnica SCROG, recomandarea ar fi ca plasa sa nu o fixezi de carcasa, ci de ghiveci, pentru a putea scoate planta din cutie sa lucrezi la ea si sa o intorci zilnic, pentru o iluminare cat mai uniforma.

Nu uita ca va trebui sa folosesti si un dispozitiv pentru controlul mirosului , iar asta iti va reduce automat fluxul de aer prin cutie.
Ventilatoarele nu merg la randament maxim daca admisia nu este mai mare sau cel putin egala cu evacuarea (ca si suprafata, respectiv debit), asa ca trebuie acordata o atentie sporita acestui aspect.


Daca te intereseaza varianta de cooltube din PET te poti lamuri cum mai multe detalii, etc.

Succes !
 

Evil6

Member
Pe langa ce spune Hempfield, vin si eu cu un gand doua:

Probleme:

#1 - Nu pot sa scad sub 30 Celsius!! De fapt cu eforturi sta la 29 de grade. Intrebarea ar fi:
- cum fac sa scot mai multa putere de la coolere, (tre' sa fie alta metoda, dar nu controllerul ala de 150 de ron ca nu renteaza..) le am legate la un alimentator de laptop de 12v si sunt sigur ca nu ruleaza la capacitatea lor maxima, de unde si pb mea..
La vegetatie nu o sa fie pb ca o sa mai pun un cfl in locul hps-ului dar la inflorire voi avea 2 cfl-uri si un hps in loc de 3 cfl-uri si o sa fiu iar in 30 de grade...

Cum ai legate ventilatoarele la alimentator? Serie, paralel? Stii ce ai facut acolo? Vezi sa nu imparti aia 12v in doua...
Ce fel de alimentator este? Este vechi? A fost folosit mult timp? Daca da, atunci randamentul lui poate scadea.

Daca vrei sa tii si hps-ul ala acolo cred ca trebuie sa faci 2 canale de ventilatie: unul pentru lumina, si altul pentru box.

#2 - Nu reusesc sa trec de 35% umiditate.. lucru care stiu ca este insuficient.. aveti ceva idei, fara ciorap scad la 20% deci..

Umiditatea asta scazuta e si din cauza vantului excesiv ce bate pe acolo. Asta cu ciorapul pe ventilator nu este o solutie. Dimpotriva, ciorapul ala ud acolo e un mediu foarte bun de start pentru tot felul de spori sa isi faca o incursiune spre mugurii tai viitori. Pe langa asta, restrictioneaza airflow-ul.

Cauta aici pe forum threadul Ventilation 101, aprofundeaza si mai plimba un ochi pe sectiunea de growroom design. Intr-o cutie asa de mica, daca vrei sa ai 110W de lumina trebuie sa te gandesti bine la ventilatie, asa ca apuca si citeste mai multe despre asta.
 

Erba Shoe

Member
upa cum am promis, am venit cu update-uri.. Plantuta mea a dat semne de viata asadar am pus-o in pamant si sub lumina .. am atasat poze cu conditiile, sper sa se mentina sincer.. Sper totodata sa fie bune... Planta am pus-o cat am putut sub lumina pe dvd-urile mele de la xbox.. (ce sa-i faci, un o dependenta o sustine pe cealalta.. ).
Am udat-o pana acum cu un fis-fis d'ala pt gradinarit, udat pamantul bine in jurul ei si dat pe plantuta cateva fasuri..

De vineri intra sub tratament, tratamentul fiind:

- Bio Grow (de la BioBizz, cum am citit aici) - pe toate perioada de vegetatie + inflorire
- Bio Bloom - pe perioada de inflorire
- Fish Mix - spray foliar pe perioada de vegetatie (adica pun in fis-fis diluat si pulverizez pe pamant si frunze, nu?)

Apa a stat cateva zile bune sa-i iasa clorul, becurile sunt 3cfl dupa cum v-am spus de ~23w fiecare.

Camera web sta geana pe ea, sa nu desfac ca dilaul..

Inca sunt nesigur la udat.. sa o las cateva zile sa nu o ud.. ? Daca scade umiditatea la 25-30% este grav? Presimt ca o sa scada, desi ciorapu' isi face treaba DE MINUNE, dupa cum puteti vedea in poze..

Va astept cu pareri si sugestii, sper sa fie ok ce am facut eu aici ..

Thanks;
 

Attachments

  • e1.JPG
    e1.JPG
    38 KB · Views: 28
  • e2.JPG
    e2.JPG
    59.3 KB · Views: 27
  • e3.JPG
    e3.JPG
    53.8 KB · Views: 22
Last edited by a moderator:

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Am si eu doua curiozitati :
1) de ce ai invelit ceasurile (termometrul si higrometrul) in banda adeziva neagra ?
2) pe ghiveci de ce ai pus mylar ? (nu ar ar dauna cuiva lucrul asta, dar ai cam pierdut timpul cu operatiunea asta).

Daca vrei mai multa umiditate , poti cumpara de la Bricostore umidificatoare pentru calorifer - sunt niste vase foarte inguste din ceramica ne-smaltuita, care se ataseaza de calorifer pline cu apa, si fiind poroase apa se evapora repede din ele, crescand umiditatea relativa. Fiind foarte inguste (2-3cm) nu ti-ai ocupa mult spatiu.

Mi se pare mie sau foaia de plexiglas deja s-a curbat usor din cauza caldurii si a greutatii ?

Succes cu plantuta pe mai departe ! :wave:

P.S. Ar fi funny sa pui si o poza facuta cu webcamul ala. Nu ar fi cine stie ce rezolutie, dar stiu ca multora le-ar placea. Si eu am avut vreo 2 camere montate intr-un growbox acum cativa ani si toata ziua ma holbam la ele ... remote :D
 

Erba Shoe

Member
:)) da da, sa stii ca ar fi o idee buna.. plexi-ul este perfect drept ca l-am verificat azi dim dupa o noapte de mers continuu, proa'bil asa apare in poza.. ceasul l-am invelit ca reflecta lumina si nu puteam citi informatiile de pe el cu camera, ca inainte era camera pusa pe el si monitorizam tot de la munca.. chestia cu umidificatorul, suna bine sa stii, o sa dau o fuga pana acolo.. daca vrei pun si o poza cu webul fiiiiix acum... :))
 

Erba Shoe

Member
gata, uite-o aici.. :D


puse la intervale.. prima e la miezu noptii, a 2a e o ora mai tz si a 3a e azi dim devreme..
 

Attachments

  • 17 - 9oct- 0845.jpg
    17 - 9oct- 0845.jpg
    34.8 KB · Views: 28
  • 17 - 9oct- 0050.jpg
    17 - 9oct- 0050.jpg
    36 KB · Views: 27
  • 17 - 9oct- 0010.jpg
    17 - 9oct- 0010.jpg
    46.2 KB · Views: 26

eska

Member
.............



P.S. Ar fi funny sa pui si o poza facuta cu webcamul ala. Nu ar fi cine stie ce rezolutie, dar stiu ca multora le-ar placea. Si eu am avut vreo 2 camere montate intr-un growbox acum cativa ani si toata ziua ma holbam la ele ... remote :D


cred ca a fost cel mai lung grow ::biggrin:
e ca si cand esti la cura de slabire si te sui pe cantar de mai multe ori pe zi.
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Ioane pt asta mica nu mai situ daca e noapte sau zi, intelegi? :))

Sunt la primul grow si abia astept sa dea raode.. pur si simplu.. me gusta..:))


Daca te tine rabdarea ai putea face chiar un filmulet timelapse. Pentru asta at trebui sa faci cate o poza o data pe ora sau la doua ore.

In orice caz ai grija ca transmisia respectiva sa o securizezi, sa nu te trezesti si cu alti spectatori in afara de tine , mai ales daca intentionezi sa accesezi webcamul de pe telefon.

Safety first , mon ! Safety first ! :tiphat:
 

Erba Shoe

Member
salutare, suntem ok, crestem, cer scuze ca nu am mai revenit cu update-uri, din motive de siguranta.. nah.. sa zicem ca am facut o greseala elementara.. deocamdata e stufoasa si nu pare sa aibe pb mari, doar un varf de frunza s-a ingalbenit.. o sa o las fara nutrienti cateva udari.. totodata voi reveni si cu poze, daca aveti intrebari, va astept.

toate cele bune;
 

Attachments

  • IMG_2009 (Medium).jpg
    IMG_2009 (Medium).jpg
    78.8 KB · Views: 29
  • IMG_2005 (Medium).jpg
    IMG_2005 (Medium).jpg
    64.1 KB · Views: 25
  • IMG_2004 (Medium).jpg
    IMG_2004 (Medium).jpg
    82.1 KB · Views: 21
Last edited by a moderator:
D

dragosant

Arata bine , SPORR ! Faza cu ingalbenirea am avut-o si eu , si presupun ca e din cauza ph-ului .
 

Erba Shoe

Member
era prea mare? era prea mic... ? eu o ud cu apa statuta de la chiuveta.. nici nu stiu ce ph are si nici nu am cu ce sa il masor.. ma rog, am niste hartii de ph si o sa il masor cu alea.. vad dupa aia cum il mai scad sau cresc.. chestia e ca de azi intentionez sa o bag in floare, nu d'alta dar dupa aia n-o sa mai aibe loc inauntru si n-am vrea asta..
 

Drackon

Active member
pentru a verifica ph-ul poti cumpara un test de ph, il poti gasi chiar si pana in 50 de lei, si dupa ce identifici problema treci la treaba, dar oricum avand in vedere temperatura care o ai acolo, umiditatea scazuta, si lipsa spatiului (planta consuma CO2-ul foarte rapid) cred ca nu este neaparat vina pH-ului. Mult noroc in continuare!
 

pagabboy

Active member
ph-ul apei de la conducta e in jur de 7 , insa trebuie masurat si dupa ce ai facut aerarea pentru eliminarea clorului.
 

Erba Shoe

Member
Salutare fratilor, alles gute.. crestem, inflorim, facem mugurei.. o sa revin cu poze in curand, mai am cam 3-4 saptamani de floare si .. mmm.. .
 

Latest posts

Latest posts

Top