What's new

Discutii legate de LED-uri

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
macar daca iei chinezesti ia man ultima generatie. decat 2 proaste mai bine unu mai bun. ;)
 
astaia de la e.shine , din ce am mai citit pe forumurile de led de pe icmag , is destul de apreciate, la price/watt si apreciate in general, plus ca multe firme iau de la astia si pun eticheta lor si le vand x3 :)
zice ca-s modulare , easy maintenance, garantie ..etc
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
sper ca iti dai seama ca garantia nu va avea nici o valoare.. chiar si daca ti-l accepta sa-l trimiti, drumul te va costa mai mult decat un panou nou. in general garantia are valoare doar in tara de origine.
daca vrei ceva ieftin, mergi pe diy si ia cele mai bune leduri pe care ti le poti permite, dar daca iei ceva facut la chinezi, e bine sa iei ultima generatie, pentru ca in perioada asta tehnologia evolueaza foarte mult, foarte rapid. de asemenea, sa nu crezi tot ce scrie in prezentarile produsului si in comunicatia cu ei, ia in calcul ca sunt presati sa vanda cat mai mult ca sa aiba destul orez, iar orezul il mananci fara sa te inneci, chiar daca nu esti 100% onest cu clientii.
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
ES-300W-3GP 150x3W 500x300x70 280$ 236W-248W

+ shipping 70-100 $ in fct de greutate

specificatii:

3W leds with 60/90 degree optics and customized spectrum configuration
All power LED Epistar 660red (type: ES-SMBRPN42B) & Bridgelux 455blue (type: BXCA4545Datasheet82709)
Optics Angle: 30/60/90 degree for 3W leds


150*3W si consuma doar 236-240W ? Asta inseamna ca un led din ala de 3W nu duce nici macar 2W :)

Ca sa nu mai vorbim de faptul ca dau o plaja de consum, nu o putere fixa. Pai cum sa spui ca un dispozitiv electric consuma intre ceva si altceva ? Eventual trebuiau sa treaca puterea maxima consumata. Insa faptul ca au trecut plaja asta ma face sa cred ca ledurile lor nu sunt uniforme si variatia de consum se datoreaza faptului ca circuitul nu este foarte bine echilibrat.

Insa pretul este foarte bun (sub 0/5$/watt teoretic si doar cu putin peste 1$/watt consumat) pentru un astfel de panou, insa shippingul e mult prea mare (sa nu uitam ca e posibil sa fi nevoit sa platesti si TVA daca agentul vamal te ia la intrebari legate de valoarea de catalog pentru produsul respectiv, unde nu mai pui ca de o vreme incoace luminile astea au devenit destul de cunoscute, lucru ajuns si la urechile organelor).

Eu zic ca cel mai safe e ori sa iti face tu panoul inspirandu-te din ce vezi ca exista pe piata, fie il cumperi de undeva din Europa si il aduci personal in tara.
 
cu garantia zic ca platesc ei transportul daca se beleste :), sau ca iti trimit ei piese de schimb ,ideea cu diy o vad complicata la partea de structura metalica, partea de lipituri si circuite e ok

puterile alea cred ca sunt cu/fara ledurile albastre ca au 2 switchuri

cat despre putere consumata zic asa :

"Grow experts agree that 3 watt LEDs have more power and provide deeper
penetration than 1 watt LEDs. For this reason more and more grow light
companies are now coming out with high output 3-watt lights. Due to the
diffusion of milliamperes, the experts also agree that 3watt-3chip diodes
are actually weaker than both 3-watt and 1-watt LEDs. The 3 chip lights
might put out a lot of light up close, but they lack penetrating power.
The high-output 3w diodes have more penetrating power. This is really
important when dealing with taller plants (over three feet tall). However, for
shorter grows, a 1w diode grow light will do just fine. In fact, in some cases
it may be preferable.
One advantage of the 1w light over the 3w light is efficiency. A 1-watt diode
actually draws around .85 watts of power. A 3-watt diode only actually
draws around 1.6 watts of power. 1.6 is greater than .85 but not on a three
to one basis.
Conclusion
As is usually the case in real life, there is no clear winner. 1-watt diodes are
more efficient and 3-watt diodes penetrate deeper (don’t touch 3 watt 3-
chip diodes). If you want to play it safe go with a light made up of 3-watt
diodes. Your plant will thank you for it."
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Eu m-am jucat cu tot felul de leduri, cu chipuri de 1w, de 2w, de 3w, cu 3x1w, cu 10w, etc. Intradevar puterea de penetrare creste proportional cu puterea ledului, insa asta e ceva absolut normal.

Dar totodata puterea de penetrare a ledurilor nu trebuie comparata cu cea a HPS-urilor pentru ca spre deosebile de becurile cu descarcare in vapori, in cazul ledurilor nu exista o singura sursa omnidirectionala de lumina, ceea ce inseamna ca efectul de umbrire se va manifesta diferit.

In cazul ledurilor lumina este ditribuita mult mai uniform decat in cazul altor surse de iluminat, ceea ce face sa existe mult mai putine umbre (lumina patrunzand printre ramuri si frunze din unghiuri diferite).

Avantajul ledurilor de 3W, dupa parerea mea, este faptul ca ele functioneaza la o putere mult redusa, ceea ce le prelungeste viata pe de o parte si face ca lungimea de unda e luminii emise sa devieze mai putin fata de valoarea nominala atunci cand temperatura junctiunii creste (ceea ce duce indirect la emisia de fotoni in spectrul IR, facand sa creasca lungimea de unda).

Intradevar partea mecanica poate fi problematica la un panou cu leduri pentru ca iti trebuie un radiator de suprafata mare, compact, rigid si daca se poate si usor.

Eu am tot cautat un radiator de 500x1000mm, dar nu am gasit nimic convenabil, asa ca mi-am construit eu unul din tabla de aluminiu de 3mm grosime si profile U de aluminiu de 8mm pe care le-am prins de tabla de baza cu pop-nituri. Intre tabla de baza si profile am folosit pasta termoconductoare pentru a facilita transferul termic. Grosimea totala a radiatorului a iesit de 12mm, iar suprafata lui era un dreptungi de 400x800mm. Pe el am montat 200 de leduri, atat de 1W cat si de 3W.

La testele din timpul constructiei am constatat ca la putere maxima panoul nu trecea de 45 de grade fara ventilatoare, iar cu ventilatoarele pornite temperatura de lucru scade intre 32 - 37 grade (mai rece pe margini si mai cald in mijloc, unde aerul circula mai greu) cand functioneaza la puterea maxima de 280W.
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
hahaha.. iti faci problema de o carcasa, iar partea electrica e ok? si daca folosesti doar ledurile puse pe un radiator? sau vrei geam peste ele sa iti mai ia din putere?

si din ce citesc eu acolo, avand destula experienta cu diodele de 1 w, ma gandesc ca alea de 3w or sa arda plantele pe o distanta mai mare, iar asta inseamna ca trebuie puse mult mai sus. ei spun si ca nu-s asa eficiente ca cele de 1w, si atunci leduri mai putin eficiente care trebuiesc tinute mai departe de plante nu suna prea bine. se pare ca am facut bine cand m-am ferit de diodele mai mari de 1w.

si ps, ce-ti spun ei pana iti vand produsul difera de ce se intampla dupa. iar daca tot va trebui sa le repari singur daca se strica si ai norocul sa iti trimita piesele, why not go with diy in the first place?
 

Paff

Member
Intradevar puterea de penetrare creste proportional cu puterea ledului, insa asta e ceva absolut normal.

Dar totodata puterea de penetrare a ledurilor nu trebuie comparata cu cea a HPS-urilor pentru ca spre deosebile de becurile cu descarcare in vapori, in cazul ledurilor nu exista o singura sursa omnidirectionala de lumina, ceea ce inseamna ca efectul de umbrire se va manifesta diferit.

In cazul ledurilor lumina este ditribuita mult mai uniform decat in cazul altor surse de iluminat, ceea ce face sa existe mult mai putine umbre (lumina patrunzand printre ramuri si frunze din unghiuri diferite).

Baga un ochi aici poate iti schimbi parerea:
http://www.kessil.com/products/h350_led_grow_light.php

Deci au ajuns pe piata cu matricea led de 90W... in conditiile in care ledul a aparut prin anii 60... a dormit vre-o 50 si... de ani si priviti unde a ajuns in cativa ani 90w "sursa omnidirectionala de lumina" intr-un an de zile zic eu ajung la 250W... si tot asa... ce mai face hps-ul? mh?:plant grow:
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
eu unul cred ca si panourile de leduri, nu doar acestea prezentate de Paff au o putere mai mare de penetrare (si chiar si flux luminos mai mare) decat HID-urile de aceeasi putere.

exemplu: pot tine varfurile plantelor si la 15-20 cm de un hps/mh de 250w fara sa fie arse sau albite daca exista suficienta ventilatie, dar cu panoul led de 300w (care consuma cam 265W) le albesc total (varfurile) in cateva zile, chiar si la 30+ cm de leduri.
iar la cele de 150W e si mai observabil, am avut growuri cu HID in trecut la care mugurii au terminat la 5 cm de bec, iar de ledul de 120w (mai mic decat 150w, deci), nu pot sta fara probleme nici la 15cm.

iar lumenii i-am masurat si am comparat mh 150w cu hps 150w si led 120w, penetrarea e mai mare la led, rezultatele sunt in threadul meu.
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Explo, ai idee ce chip-uri (producator) au LED-urile din panourile tale ? Eu la ultimul grow am avut plantele crescand lipite de LED-uri. Intradevar unde frunza era expusa in fata ledului, era albita complet, dar in rest era bine merci. Un mugure chiar a crescut in jurul unui led, iesea lumina prin el si a fost ok.

Cred ca sensibilitatea asta se poate datora si spectrului dat de respectivele leduri. Daca panoul emite lumina care se intampla sa se potriveasca perfect cu cerintele plantei atunci va fi nevoie de mai putina lumina pentru ca procesul de fotosinteza sa functioneze la maxim. Daca lumina e prea puternic, frunza moare. Insa nu cred ca puterea de penetrare e prea mare pentru ca am vazut ca pop-corn bud-ul din partile inferioare era foarte deschis la culoare si subdezvoltat - aproape galben si fara sau doar cu putini tricomi.

Iar puterea de penetrare este normal sa fie proportionala cu intensitatea lumini emisa de o sursa punctiforma.

Am masurat si eu (pentru comparatie) cu ajutorul unui lux-metru chinezesc (vreo 20$ de pe Ebay) cantitatea de lumina in diferite zone de sub panou , la diferite distante. Masuratorile m-au facut sa cred ca respectivul luxmetru fotografic era calibrat pentru lumina alba, corespunzatoare sensibilitatii ochiului uman, pentru ca am fost surpins ca luxmetrul arata mai putin la leduri decat la un CFL de 20W asezat la distanta mai mare. Cu toate astea la CFL ma pot uita fara un efort prea mare de acomodare, pentru mult timp, pe cand la panoul cu leduri am impresia ca imi lacrimeaza ochii daca stau in fata lui chiar si cu ochii inchisi. Se simte cum te loveste lumina.

Sursele de lumina de la Kesil nu sunt surse de lumina punctiforma. Sunt doar cipuri de diferite tipuri, pentru lungimi de unda diferite, montate pe acelasi substrat de disipare a caldurii, fiind acoperite apoi cu o lentila opaca ce are rostul de a omogeniza suplimentar lumina emisa. Daca la panourile normale cu LED-uri discrete, acestea ar fi mult mai apropiate unul de celalalt, penetrarea ai fi mult mai mare.
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
man, am mai vorbit despre asta, nu le am cu ledurile (de aia nu am ales sa mi le fac singur), si nu le-am desfacut sa vad ce-i in ele (nici nu stiu daca am unde sa vad producatorul oricum.)
sunt luate prin cineva, de la un producator ce deserveste mai multe branduri ce le revand marfa sub alte denumiri, in regim OEM. ce pot spune sigur e ca nu sunt chiar cele mai ieftine, si sunt mai de calitate decat am vazut la altii, atat la manopera, cat si la cum arata plantele de sub ele. in plus, cum ti-am mai spus nu mi s-a ars nici un led pana acum, in nici un panou. pe net am vazut ca mai au cate unii prin panou cateva leduri care s-au plictisit si au cedat, noi inca nu am avut probleme.
 

Paff

Member
Ledul datorita constructiei sale.. emite o lumina punctiforma. Sus in postul anterior m-am exprimat eu gresit ledul ca si simplu chip nu emite o lumina omnidirectionala... dar la ce ar fi necesara? La HPS se foloseste reflector pentru a concentra lumina pe o anumita zona. Aaa daca crestem "coloseum" atunci ai nevoie de o lumina omnidirectionala. Si oricum lumina o folosim in functie de spatiu... asa ca si la leduri putem folosi mai multe surse led de putere mai mica.. E ca si cum am cobora soarele la 5km de pamant.... sau sa crestem planta in putul liftului cu becul sau ledul la 10 si plantele in subsol... :wave:

http://www.youtube.com/watch?v=cGxPOZ7ncic&feature=player_embedded#!
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Mi-ar placea si mie sa ma joc cu niste proiectoare Kessil, dar sunt mult prea costisitoare pentru un simplu experiment ce tine strict de hobby.

Cel este ca in maxim 2 ani ledurile vor acapara piata, intrucat tehnologiile devin din ce in ce mai accesibile si mai ieftine.

In prezent concurenta pe piata de LED grow lights nu are ca provocare centrala spectrul luminii produse (deci calitatea) si pretul si cantitatea. Nu am gasit nicaieri studii comparative asupra diferitelor tipuri de panouri existente pe piata, ci mai mult parerei, mai mult sau mai putin avizate. Insa subiectul este departe de a fi epuizat prea curand, fiind abia la inceput de drum.

Personal cred ca viitorul apartine panourilor de leduri care se vor axa pe tehnologie cu racire pasiva (deci fara ventilatoare), cu colimatoare parabolice, fara lentile, cu posibilitatea reglarii spectrului in 2 sau 3 combinatii, cu functie integrata de dimming (sunrise si sunset) si programator (timer) incorporat.

Ma tot gandeam ca ar fi util de construit un fel de bare luminoase (eventual din led strip) care sa poate fi bagate printre plantele crescute in mod SCROG/SOG, pentru a compensa puterea de penetrare (dar asta poate fi considerat un moft care sa nu merite investitia ).
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
chiar pe forum aici e un baiat care strange si testeaza orice informatii despre diferite leduri disponibile. cauta si vei gasi.
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Sunt abonat la threadul lui, dar sincer ma refeream la o testare mai stintifica, eventual pe scara larga, iar testele sa fie facute nu de producatori, ci de entitati separate (universitati sau alte organizatii) , care sa cerceteze nu neaparat performantele unui anume brand de pe piata (sunt oricum din ce in ce mai multe pe zi ce trece) si eficienta acestui tip de lumina, si mai ales sa determine componetza (am folosit 'z'-ul pentru a reda forma corecta a cuvantului, neavand diacritice ) optima .

In alta ordine de idei , ieri, facand curat prin growroom am constatat ceva dubios la panoul de leduri : cam 30-40% din lentilele pe care le folosesc (mai exact carcasa lor) s-au ingalbenit , restul ramanand albe ca in ziua cand le-am scos din cutie. Lentila propriuzisa a ramas neafectata, insa exteriorul arata ca si cum ar avea cativa zeci de ani. Nu e o problema de functionalitate dar ma intreb ce a produs degradarea asa de rapida a plasticului respectiv. S-au ingalbenit carcase de lentile de pe toate tipurile de leduri, indiferent de culoare si putere. Sa fi fost un lot de plastic mai prost ? M-as fi asteptat sa se faca asa de la UV, dar de unde UV in ledurile mele ?
 

MJgrow

Active member
oare nu era mai bine daca aplica o pasta termoconductoare intre led si acea tabla?

Cam cat de multe leduri ar incapea pe o tabla de 45x45. Capacitea maxima raport caldura emisa.
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
oare nu era mai bine daca aplica o pasta termoconductoare intre led si acea tabla?

Cam cat de multe leduri ar incapea pe o tabla de 45x45. Capacitea maxima raport caldura emisa.


Ba da, era mult mai bine sa puna pasta, insa e ok si asa daca ledurile nu sunt folosite la curent maxim si daca ventilatorul respectiv are un debit suficient de mare.

Ce mi s-a parut mie ca fiind ripisa si timp pierdut in faza de constructie este faptul ca a gaurit placa si a prins ledurile cu suruburi.

Daca folosea un adeziv termoconductor special, rezolva 2 probleme dintr-un foc, iar operatiunea de lipire dura si mai putin.

Teoretic, daca ai racire buna, poti pune ledurile unul langa altul. Spatiul ocupat de un led cu radiator stelar ( Epistar si Bridgelux) incap intr-un patrat cu latura de 2cm, deci poti baga fara nici o problema 100 de leduri pe placa respectiva.

Panoul meu are 80x40cm, si am montat pe el 200 de leduri, iar temperatura radiatorului langa fiecare led in parte nu trece de 40 de grade.

Totusi am observat ca nu e necesar sa ai ledurile montate la un loc, grupate, din mai multe motive: caldura se disipa mult mai greu iar lumina este concentrata in spoturi, iar asta nu e de dorit.

Cel mai bine e sa distribui ledurile pe o suprafata aproximativ egala cu suprafata de grow (daca vorbim de SCROG sau SOG).

Pornind de la ideea lui Piramidon, in lunile ce urmeaza o sa-mi construiesc inca un panou cu leduri pentru un growbox, dar nu o sa folosesc leduri individuale, ci benzi de leduri, cu cipuri 5050, la o densitate de 60 de leduri pe metru.

Costurile pentru un astfel de panoul sunt foarte reduse: ledurile au costat aproximativ 100$ , ca sursa de alimentare folosesc o sursa de server ( 12V, 52A). Voi folosi 5 benzi a cate 5metri fiecare (5m de banda cu leduri albastre, 5 metri cu leduri rosii), deci in total 1500 de leduri.

Puterea consumata de 5m de banda este de aproximativ 72W (teoretic), deci panoul va consuma 5x72=360W.

Cred insa ca performantele acestui panou vor fi un pic reduse din cauza ca ungiul de dispersie al acestor leduri este foarte mare (120 sau chiar 140 de grade) si pentru ca ledurile nu sunt controlate in curent, ci in tensiune , deci limitarea curentului prin ele se face prin intermediul unor rezistente.

Benzile se alimenteaza la 12V(curent continiuu), iar ledurile sunt aranjate in grupuri de cate 3 bucati. Aceasta grupare este dictata de tensiunea de functionare a ledurilor ( 3.3V pentru ledurile albastre, 2.4 V pentru cele rosii).

Asta inseamna ca 3 leduri albastre conectate in serie vor avea la borne o tensiune de 9.9V. Curentul nominal pentru aceste leduri este de 60mA. Asadar, in cazul ledurilor albastre, trebuie disipata o tensiune de 12-9.9=2.1V. Pentru a limita curentul la 60mA este grupurile de leduri sunt alimentate prin intermediul unei rezistente de 37 Ohmi.

Asta inseamna ca fiecare grup de 3 leduri albastre va disipa 0.06*2.1=0.126W . ceea ce inseamna ca o banda intreaga transforma 12.6W in caldura, si doar 59.4W vor fi transformati in lumina, deci eficienta intregii benzi va fi de 0.825 .

In cazul ledurilor rosii, a caror tensiune de lucru este de 2.4V, rezistenta folosita este de 82 Ohmi, ceea ce inseamna o putere mult mai mare disipata sun forma de caldura, mai precis 0.288W. Puterea consumata de 3 leduri este de 0.432W. Eficienta este deci mult mai mica , de numai 0.6.
 
Top