What's new

despre becuri

pagabboy

Active member
din punct de vedere electric este acelasi lucru aceiasi lumeni acelasi wataj numai ca alea in foma de para se gasesc doar pana la 250W n-am vazut niciodata mai mari
 

MJgrow

Active member
trebuia sa tineti discutia la threadul "totul despre becuri"

Daca este cu vapori de sodiu becul ala bombat alb, imprasite luminea uniform, si nu direct ca ala clar transparent.

Poti face diferenta foarte usor intre un bec normal cu incandescenta clar si "afumat" sau cum naiba ii mai spune.

Tehnic nu e nici o diferenta.
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Sall!! Este primul meu thread, si incerc sa explic cat pot de bine. Am o nelamurire intre tipul asta de bec View Image ,si tipul acesta View Image.
De exemplu ca, temperatura de culoare, flux luminos, spectru.
Mentionez ca pe cel alb il am eu si vreau sa stiu daca este la fel de bun ca celalalt.:thank you:

Cele doua becuri, chiar daca au amandoua vapori de sodiu functioneaza diferit.

Cel transparent si lunguiet produce multa lumina in spectrul vizibil. Balonul exterior are dublu rol: opreste UVul rezidual emis de descarcarea electrica din becul central si protejeaza becul respectiv de variatii de temperatura bruste.

Becul alb are functionare in doua trepte: desi are vapori de sodiu (pentru corectarea spectrului) el genereaza in principal UV. Vopseaua de pe el este dw fapt un luminofor care sub actiunea UV-ului emite fotoni cu energie mai mica, deci cu lungime de unda mai mare, adica in spectrul vizibil. Amestecand galben-orange de la sodiu cu alb rece de la Hg (MERCUR) se obtine o temperatura de culoare apropiata de cea a luminii solare (5300K).
 

bogdystf

New member
Cele doua becuri, chiar daca au amandoua vapori de sodiu functioneaza diferit.

Cel transparent si lunguiet produce multa lumina in spectrul vizibil. Balonul exterior are dublu rol: opreste UVul rezidual emis de descarcarea electrica din becul central si protejeaza becul respectiv de variatii de temperatura bruste.

Becul alb are functionare in doua trepte: desi are vapori de sodiu (pentru corectarea spectrului) el genereaza in principal UV. Vopseaua de pe el este dw fapt un luminofor care sub actiunea UV-ului emite fotoni cu energie mai mica, deci cu lungime de unda mai mare, adica in spectrul vizibil. Amestecand galben-orange de la sodiu cu alb rece de la Hg (MERCUR) se obtine o temperatura de culoare apropiata de cea a luminii solare (5300K).
deci pot creste cu el plante la fel ca unu normal?, sau nu este atat de bun ca cel transparent?
Specific din nou , acest bec nu este din ala cu sodiu, la care nu-ti mai trebuie balast si igniter. Poate la acela teai referit cand ai zis ca este in 2 trepte. Mam uitat inauntru lui si nu are decat tija cu sodiu la fel ca celelalte, nu mai are nimic in plus in el.
 

pagabboy

Active member
exista mai multe categorii de amestecuri ideea e ca toate contin vapori de mercur insa nu am vazut la nici una din ele sa depaseasca 4400k si alea sunt cele care au cea mai mare concentratie de mercur . cele la 2000k au in jur de 12-15mg iar cele care ajung peste 4000k au peste 65mg mercur . Faptul ca si hps-urile contin o concentratie de hg in compozitia lor gazoasa este din cauza ca daca ar duce lipsa de mercur ar duce lipsa si de spectrul acela alb-albastru care ii da energie de crestere plantei . Forma de para este pur comerciala si s-a renuntat treptat la ea pentru ca ocupa spatiu ,in schimb filtrul acela alb actioneaza ca un difuzor de lumina si ca filtru UV insa depinde din ce sticla e facut eu am filtru UV la MH-ul meu si e transparent.
@hemp din cate stiu eu hps-ul emite UV la un nivel mult mai mic decat MH-ul si asta datorita cantitatii mult mai mici de mercur in concentratie
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
cea mai simpla explicatie e ca tine de spectrul becului. un mh e mai spre UV, un HPS e mai spre IR.
dar cum spectrul tine de gazele din capsula.. e tot aia.
 

MJgrow

Active member
Daca e pe orce fel de sodiu sau halogenuri metalice(MH) merge sa cresti.

Deci ce iti explica acolo hempfield... este fix pont pentru tine sa il folosesti cu succes si in perioada de veg.

Deci DA, este un bec bun pentru a creste Iarba.
 

bogdystf

New member
Da, dar eu vroiam sa stiu daca poate sa dea randament maxim la fel ca unu normal.Ca misepare cam mult 250w , fata de 150w pe care il am eu acum( ma refer la consum) si sal pun pe ala de 250w si sa vad ca iau mai nimic, nu se prea merita, si dasta ma intereseaza.
 

MJgrow

Active member
Tu ce kit ai momentan pentru lumina ?

Ai becul ala de 250w, si mai ce? (transformator, ignitor ?)
 

bogdystf

New member
eu momentan la plante am un kit hps de 150w, si vroiam sa-mi pun unu de 250w, si am faacut rost de becul asta alb, si de balast si igniter dalea inductive, astea sunt dalea facute in romania demult si nefolosite, si vroiam sa stiu daca este la fel de bun ca cel transparent.
 

MJgrow

Active member
pai poti cauta pe internet firma si modelul becului care pune intrebari.

Trebuie sa existe un catalog ceva.

Daca ai kitul de 150w ce iti mai bati capul daca tot crezi ca dai banii aiurea pe lumina.

Orcum... becul de 250w nu se potriveste pe kitul de 150W

Deci cu alte cuvinte o lasi balta pentru alta data sau cauta informatia pentru cultura ta. :)

spor !
 

bogdystf

New member
am cate un kit din fiecare, si la cel de 250w este facut prin 1999, nu mai exista firma, si niciun catalog, a fost facut la targoviste si nu scrie nimic pe bec sau pe balast, decat pe igniter, atat, si nu se vede nici schema este dala cu 2 fire fiecare, si balastul si igniterul, si cel de 150w este mic pentru 2 sativa si 2 indica pe care le am, si deja au inceput sa infloreasca indicile si nu prea ajunge lumina la ele din cauza sativelor, si ma gandeam sa le pun un bec de 250w. Si becul de 250w merge si la kitul de 150w lam pus eu , stat ca se aprinde cat unu de 150w.
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Cum spunea cineva pe aici, poti creste iarba si la lumina lumanarilor. Daca vrei sa optimizezi rezultatul atunci trebuie sa te uiti cu atentie la spectrul folosit.

Eu am crescut plante din samanta pana la harvest sub CFL uri reci Phillips de 6500K si a iesit bud super potent insa nu asa de dens si greu (am crescut sub 8 becuri de 18w si mi-a fost lene sa le schimb in floare - la inceput - si apoi am zis sa vad ce iese).

Cu siguranta becul va fi foarte bun pentru vegetatie. Daca zici ca lumina e foarte rece e posibil sa obtii buzi frunzosi. Daca nu ai pretentii foarte mari incerca sa duci grow-ul asta pana la capat cu el si vei afla daca e bun sau nu pt ce ai tu nevoie. La o adica poti suplimenta in floare cu vreo 4 CFLuri calde de 20-24w fiecare.
 

powder

New member
despre becuri

Ma poate ajuta careva cu-n raspuns va rog, pt un growth de 10 plante ak-47 si skunk, cata lumina am nevoie ? cate becuri , ce putere, ce intensitate si cel mai important ce fel de becuri. Va multumesc anticipat.
detalii : indoor , ghiveci 11L
 
Last edited by a moderator:

Gantz

Smoke weed and prosper
Veteran
mama mati de engleza! pentru un "crestere" ??? 2! La colt cu tine!

stai asa! "Cu-n" "CU-N"! 1! Ia celalalt colt! Da, ala cu coji de nuca pe jos! In genunchi pana la ora de matematica!

depinde de cat de mult spatiu ai.
depinde de ce tip de grow vrei sa faci.

sa incepem cu tipul de grow. daca te tine buzunaru si vrei sa cresti mult, lucru care pentru un comerciant cinstit (a se citi dealer imputzit care strica imaginea growerilor si fumatorilor) este extrem de important, atunci o camera ar fi deajuns. daca vrei sa folosesti, cum ai scris "ghiveci 11l", probabil ca or sa fie 10 plante mici intr-un ghiveci de 11L. dar pt ca nu ai fost scolit in ale pluralului, cred ca ar fi mult mai bine sa folosesti un ghiveci pt fiecare planta. cel mai bine ar fi ca semintele sa fie feminizate. dar daca ai o bafta incredibila si ai clone, si mai bine ;) un asemnea grow nu ar ava nevoie de atat de mult pamant. un sog - adica o cultura de clone, nu ar avea nevoie de mai mult de 2-3L de pamant pt fiecare planta. Dar cine stie? Poate ca vrei sa le vegetezi sa fie mari si stufoase. Pt un sog de o asemenea marime as folosi un HPS de 400W. Daca vegetam si vrem ca lumina sa patrunda bine prin bosketzei avem nevoie de ceva mai puternic - un 600W ar fi si mai bun. Pe langa asta ai avea nevoie de un sistem de filtrare pt mirosul degajat de plante. ... dar pe tine nu pare sa te intereseze acest mic element care, desi scump pt un investitor grijuliu (dealer dubios si zgarcit ca un evreu scotian) te-ar salva cand incep plantele sa miroasa cu intensitatea unei pubele comuniste plina si uitata de baietii de la gunoi o saptamana buna in iulie.

daca stai prost cu spatiu si nu ai mai mult de un dulap, atunci ramai la sog, micsoreaza capacitatea ghivecelor (si 1L merge), foloseste clone, si baga un HPS de 250W.

incheiem emisiunea noastra cu cateva recomandari: cauta un sistem de filtrare - pe baza de carbon activ. pe langa asta mai e nevoie de o buna doza de lectura. forumul e plin de informatii. poti sa citesti cat stai in genunchi la colt.

mai multe despre aventurile micului dealer in episodul urmator
 
Last edited:
ceva info despre ledligths? am incercat cu "search" aici pe forum dar nu gasesc nimic. stiu sigur ca am mai citit pe aici pe undeva dar nu reusesc sa mai gasesc.
intreb pt ca intentionez sa achizitionez pt. urmatorul set-up 2 panouri led. nu stiu daca am voie sa postez un link cu comerciantul. stiti cumva daca is mai bune decat hps?? ei asa zic....
 
D

dragosant

bai lumea este foarte incantata de ledlight. Cum spunea explo : led-urile face buzii mai compactii iar planta raspunde foarte bn , singura problema ar fi cu clonele . Cica nu e bn sa le bagi la led . Eu atat pot sa iti zic , restul pot sa iti zica baietii cu experienta si cei care au folosit
 
bai lumea este foarte incantata de ledlight. Cum spunea explo : led-urile face buzii mai compactii iar planta raspunde foarte bn , singura problema ar fi cu clonele . Cica nu e bn sa le bagi la led . Eu atat pot sa iti zic , restul pot sa iti zica baietii cu experienta si cei care au folosit

dar daca as tine clonele o sapt sub un mh? oare ar fi ok?
pace
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
singure pe mine nu ma incanta exceptional in flower, dar suplimentate cu hid-uri si flourescente aduc un plus de putere pe spectrele respective, si asta se vede.
simple merg de minune la veg. din ce am observat 100 w led inlocuieste cel putin 200w de neoane in veg. dar pentru a avea spectrul mai amplu, si pentru veg recomand suplimentarea cu cateva tuburi de neon, macar pe margini.

daca vrei sa folosesti numai leduri, poate ar trebui sa astepti o generatie mai buna. eu le-am luat mai mult pentru experimente. si cred ca mai sunt multi ani pana cand o sa pot folosi numai leduri, asta daca nu o sa ia avand plasma pana atunci.

dar daca as tine clonele o sapt sub un mh? oare ar fi ok?
pace

clone cu radacini sau in curs de inradacinare?
 
Last edited:
nu stiu, zicea dragos ca e problema cu clonele. ma gandesc ca dupa ce au prins radacini.... ca inainte trebuiesc tinute ca niste clone in curs de inradacinare...
 
Top