What's new

Pune o intrebare,primeste un raspuns

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
nu am zis ca o omoara, doar ca e foarte posibil sa contina nitriti si alte elemente nu tocmai benefice vietii care prin o scurta compostare s-ar diminua. si mai e si problema aciditatii, dar la iepuri s-ar putea sa fie ok partea aceasta.
in materie organica bogata in nutrienti, bacteriile benefice supravietuiesc pentru perioade lungi (as putea spune chiar nelimitat), daca substratul (materia) nu se usuca. si chiar daca se usuca, anumite specii supravietuiesc "hibernand" sub forma de spori.
deci nu ai face chiar rau daca ai face o gramajoara pentru compost undeva, intr-un colt.

:2cents:
 

fenomeno_djo

Active member
Gramajoara pt Marioara..suna bine
In curand va trebui sa o transplantez intr-un recipient mai mare, in care o sa adaug un soil mix si ma gandeam sa utilizez un recipient cu volum de 10 L in care sa amestec pamant compostat de flori nefertilizat 60% perlita 10% vermiculita 10% caca de gaini compostat 10% si guano de liliac 10%, si plus un pic de nisip. Daca as fi avut caca de rame l-ar fi substituit pe cel de gaina, insa sunt niste nenorocite tare secretoase si nu-si arata fata pt o mutare de sediu in wormbin-ul meu. Cat despre worm castings am citit ca sunt bune pentru micronutrienti (trace elements), hormoni, nu ard radacinile si frunza, si au un raport NPK numai bun pentru faza de seedlings datorita in special N usor asimilabil. Au un minus pentru structura lipicioasa, dar hey, nu se prea poate mai bine de atat.

ps: astept criticile contructive
 

MJgrow

Active member
Sa pui un bec mai puternic deasupra plantei sau sa il apropii sa nu se mai lungeasca. Si acusi sa o pui in vas mai mare. In rest toate bune si frumoase.

Spor la treaba !
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Explozia vegetativa incepe de cand ies cotiledoanele de sub carapace ! :D

Ai grija cu plantuta, sa nu-i dai prea multa hrana, ca prea multa grija ii poate face rau (mai ales daca vorbim de balegar sau gainat compostat).

Nu stiu ce cantitati ai pus tu in ghiveci, insa cred ca te-ai grabit un pic (cu toate ca cine nu risca nu castiga, nu-i asa ?). Eu as fi facut altceva :

As fi pus plantuta sub un bec CFL cu lumina rece 24/0, pentru a o forta sa vegeteze intens. As fi preparat pamantul pentru ghiveciul in care urmeaza sa fie transplantata plantuta, amestecandu-l cu toata hrana asta pe care i-o pui la dispozitie. M-as asigura ca amestecul este cat mai omogen si as fi umplut ghiveciul mare pana sus la buza, dupa care l-as fi udat bine. Dupa vreo 2-3 zile as fiudat din nou, asigurandu-ma ca pamantul sta tot timpul umed (nu ud). In felul asta , in timpul scurs pana la transplantare (una doua saptamani) flora microbiana din pamantul respectiv s-ar dezvolta si ar incepe sa proceseze nutrientii din substantele organice compostate (sa nu uitam ca in cazul culturilor organice, plantele nu pot asimila direct substantele nutritive, ci trebuie sa stabileasca o simbioza cu micro-organismele care traiesc in sol).

Plantuta as tine-o sub CFL-ul rece la cel mult 20cm (cat sa nu se simta caldura degajata de bec la nivelul frunzelor) si (daca se impune) i-as incepe si trainingul (topping, fimming).

Dupa o saptamana (sau cand iti spune intuitia de grower) as transplanta plantuta in noul ghiveci (as face o gropita in mijlocul ghiveciului, incat ghiveciul mic sa intre cu totul in groapa respectiva , cat mai adanca, astfel incat nivelul pamantului sa ajunga pana in dreptul cotiledoanelor). Daca radacinile sunt crescute puternic in ghiveciul mic nu as uda planta imediat dupa transplant pentru a evita un soc chimic si de pH; dupa ce planta se acomodeaza (in cel mult 24 de ore - cand funzele stau drepte, sau orientate in sus, ca si cum ar saluta) as uda-o pentru prima data cu maxim 200ml de apa.

Apoi as uda la fiecare doua zile, daca este cazul (nu doar planta consuma apa din sol, ci din cauza ca pamantul este afanat - sau asa ar trebui sa fie - o mare parte se evapora ), as uda cu 200-300mL apa (de preferat filtrata RO - asta fiind cea mai apropiata de apa de ploaie).

De hranit foliar nu as hrani planta decat cu apa filtrata, fara nici un nutrient (personal nu sunt adeptul hranirii foliare, pentru ca in natura nu ploua niciodata cu nutrienti, decat cu apa chioara). Daca vreau sa stimulez cresterea ii fac un pic de supercropping sau ciupesc ramurile sau chiar si tulpina principala, pentru a stimula dezvoltarea tuburilor capilare (chiar daca asta duce la dezvoltarea unei tulpini noduroare, de-a dreptul hidoase. Am facut un experiment o data cu o planta pe care o ciupeam de tulpina principala cam din trei in trei centimetrii; imediat ce incepea sa se vindece o rana o ciupeam mai sus, si tot asa, iar in scurt timp a ajuns sa arate ca o buturuga grosolana care inghitise bile).

A, si inca o chestie: dintre toate excrementele de vietuitoare, unul singur se poate folosi ca nutrient fara riscul arsurilor , acela fiind rahatelul de rama ( care nu trebuie compostat, pentru ca el este de fapt caca facut din compost).


La final vin si eu cu o intrebare: oare gainatul de randunica/lastun difera cu mult fata de cel de liliac ? Stiu ca liliacul e mamifer, iar randunica e pasare, avand sisteme digestive total diferite, insa hrana de baza e aceeasi - in principal insecte.

Uneori pe langa casa se fac gramezi intregi de gainat de randunica sub cuiburile lor, si toata lumea e nemultumita de mizeria facuta. Ma gandesc ca daca as pune o folie de plastic sau o bucata de linoleum sub cuiburi as putea colecta gratuit mici cantitati de guano autohton.
 

fenomeno_djo

Active member
@MJ, e bine ca s-a lungit planta pentru ca o pregatesc pentru outdoor, asa mi-a fost intentia cu tulpina. In decursul celor 2 sapt de crestere, lumina soarelui a cazut indirect pe frunze, aceasta fiind filtrata de sticla solarului si de folia de plastic care se pune peste rasaduri. Deci, a fost un semi-outdoor pana acum, intr-un dom de umiditate; nu indoor sau folosind lumina artificiala. De-abia astept sa se mai lungeasca! O sa urmez sfatul tau MJ si o transplantez intr-un ghiveci de 5-6l in zilele urmatoare. Multumesc pentru sfatul dat, chiar vroiam sa o tzin in acel ghiveci (ca un rookie ce sunt,hihi!) pana i-as fi vazut radacinile in cautare exagerata de spatiu. Ok, iar pe viitor, pentru transplantul final i-am pregatit un ghiveci lung de 1 metru(pe care eventual il voi ingropa in pamant, in natura-ninja style) in care voi ingropa radacinile + tulpina - pana la pana la 10-20cm distanta de primul set de frunze, ca sa stimulez in continuare producerea altor seturi de radacini noi pe tulpina. " Big roots = big plant " Argumentul ar fi evident: lupta pentru soare si nutrienti.

@HF Sper sa nu o arda, ca e doar 10% balegarul de vaca de la suprafata ghiveciului din totalul ce se afla in ghiveci :D In rest, turba, vermiculita si perlita. PH-ul ma ingrijoreaza...turba aceea avea(ca acum sigur e putin modificat) ph acid, 4-5, si ..mi-e frica sa nu fie un nutrient lock-down din cauza aciditatii prea mari pt ea. Se pare, in ciuda aciditatii, ca-i merge binisor. Daca o sa fie vreo problema, va cer sfatul voua, cartilor si din pacate nu si ph-metrului (150 ron pe un ph-metru Hanna?! wtf?!!?)
Cat despre experienta ta Hemp..o singura vorba spun: se vede! Am citit post-ul tau si am realizat ca e daaaarn helpful. Mi-a deschis un pic ochii fermecati de sentimentul pufos ce ti-l da prima marioara.Multzumesc!
Ce zici de urmatorul soil mix pentru transplantul final, in recipientul de 10L ?
Pamant compostat 50%
Vermiculita - retine apa 10%
Perlita - permite aerarea 10%
Guano de liliac 15% P
Caca de vaca 5% Npk
Caca de iepuri 5% NPK
Caca de gaini 5% nPk
Plus foarte foarte putin nisip pentru minerale.

Oare se poate face acasa ? As folosi praf de sange/par/pene pentru N si praf de oase pentru P dar....n-am gasit inca un loc de un pot sa cumpar, din acest motiv am decis sa intreb :dance013:

l.e.
@hemp Fa cum a zis explo, ia o mostra si du-o la analize la un laborator de specialitate ca sa-i afli NPK-ul, si-atunci o sa stii sigur
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Cred ca asa o sa fac, mai mai spre sfarsitul verii, ca oricum vreau sa duc la analiza si niste caca de rame din productie proprie, si atunci o sa am un motiv cat de cat intemeiat.

Chestia e ca saracele randunici, desi se caca peste tot, abia daca aduna de cateva zeci de grame (putin la prima vedere dar foarte benefic pentru un micro-grow).

In ceea ce priveste amestecul de care zici, din cate am citit pe ici pe colo , nu cred ca e bine ca elementele de adaos sa depaseasca 30% din volumul total (pentru ca si pamantul - daca zici ca e pamant de compost - vine cu proprii nutrienti).

Cand vorbim de ingrediente organice, nu cred ca exista reteta corecta , intrucat fiecare componenta vine cu o posibila gama de nutrienti (nimic nu e batut in cuie).

Daca vezi ca plantutelor le place amestecul pe care l-ai facut, noteaza-ti undeva amestecul si il folosesti si tura urmatoare.

Si inca o chestie utila : in amestecul asta adauga rame vii. Daca ramele raman acolo inseamna ca amestecul are un pH echilibrat (ramelor nu le place deloc sa stea in pH acid) si ca flora microbiana e bogata. Daca o iau la fuga sau mor inseamna ca sunt ceva substante in exces si ar putea avea si plantele de suferit din cauza lor.
 

fenomeno_djo

Active member
Cred ca ai venit cu inca o idee buna, cea cu ramele. Sa adaug rame in recipientul de 5 L, nu, dar in cel de 10L, da. Stiu sigur ca vor incerca sa "evadeze" daca e temperatura ridicata pamantul din recip de 5L se va usca repede, eu bineinteles va trebui sa il ud mai des decat in mod obisnuit ca sa nu moara planta. Iar ele vor iesi pt ca nu le place prea multa apa, trebuie sa respire si ele, banuiesc. Voi aduna cateva zeci si le voi pune in recipientul de 10L. Dar am o nelamurire vis-a-vis de o posibila paguba ce ar putea s-o faca rizosferei in timpul migratiei lor in cautare de bacterii si fungi. Pana la urma vorbim de cateva zeci sau un numar <10 la un recip de 10L ? Ca na, cand intentionezi sa faci prea mult bine, iese cateodata exact invers. Asa ca, astept un raspuns cu experienta in spate, Hemp :biggrin:
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Te astepti la pagube facute de rame ? Pai singura pagua e ca ar pleca :D

Ramele nu mananca radacini, ca saracele nu au dinti (decat un biet sficter cu care inghit pamant). Iar pe unde trec, lasa in urma un mucus care le lubrifiaza calea si le protejeaza de eventuale micro-organisme daunatoare lor (fungi, bacterii), aerisind totodata solul . Niciodata nu o sa ai probleme cauzate de existenta ramelor in sol; de lipsa lor insa, da.

Densitatea optima de rame pe metru patrat pentru un aport cat mai mare de nutrienti (prin consumarea compostului si transformarea lui in exremente) in sol e intre 2 si 4kg, pe o adancime de referinta de maxim 40 de cm (ramele nu se duc niciodata mai jos, pentru ca nu au de ce, toata hrana fiind in straturile superioare ale solului - se ingroapa mai adanc doar cand temperatura scade sub 5 grade celsius, pentru a se feri de inghet, dar atunci intra intr-o pseudo hibernare, si chiar pot ingheta partial fara sa moara). Cand densitatea creste peste 4kg/mp incep sa se reproduca mult mai rapid (daca temperatura e optima - 18-21 grade celsius si umiditate relativa in sol de aprox 80%) , umpland locul cu oua, insa resursele de hrana se termina repede (viteza de compostare neasigurand hrana in ritmul necesar lor) asa ca o parte din ele migreaza in alte locuri .

La un vas de 10L de pamant poti sa pui linistit 2-3 pumni de rame. Daca sunt prea mult isi vor regla singure populatia. Tine minte ca cel mai bine e sa ai rame cat mai mici (de preferinta pui) pentru ca rahatelul produs de ele contine cea mai mare cantitate de nutrienti direct asimilabili de plante.
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Intrebare:

Ce se intampla daca arunci o mana de rame la 5 gaini ?

Raspuns: ramocid ! Pai ce sa faca ? O sa traga de ele ca disperatele si o sa le haleasca instant. Nu o data mi s-a intamplat sa ma cert cu gainile pe rame. Eu sapam sa adun rame pentru pescuit, iar ele veneau ca disperatele si furau tot ce misca.
 

MJgrow

Active member
daca ai gaini si umbla libere prin curte, sa incerci sau sa sapi o groapa sa vezi cum se aduna si se uita : ))

Nu imi dau seama de ce le adora in halul asta.
 

piramidon

recidivist icmag - OUT-ist convins - microgrower
Veteran
daca ai gaini si umbla libere prin curte, sa incerci sau sa sapi o groapa sa vezi cum se aduna si se uita : ))

Nu imi dau seama de ce le adora in halul asta.
pai gandeste-te ca gainile tale ar rula niste joint-uri, nu te-ai apropia si tu sa vezi daca-ti iese un fum? :D
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Ce tare ma amuzam cand arunca bunica-mea soarecii prinsi in cursa in ograda gainilor. Fiind neam de dinozauri, ale naibii gainacee imediat ii inhatau dar nu puteau sa-i inghita pe loc si alergau ca disperatele cu soarecele atarnand jumatate afara din cioc si cu tot alaiul de pasaret venind in fuga in urma.

Ramele sunt o delicatesa pentru gaini (de fapt pentru orice pasare), asta e si motivul pentru care toata lumea la tara se fereste sa lase gainile in gradinile de zarzavat (sau in orice zona cultivata) pentru ca incep sa sape si sa racaie de nebune in pamantul afanat pentru a gasi rame, viermisori si tot felul de insecte.

Totul e pana cand prima gaina are curajul sa ciuguleasca o rama. Pe urma e un fel de revolta populara, o invalmaseala de nedescris.

Si daca tot o dam pe d'astea: stiti ce se intampla daca arunci la rate o mana de marmura bej pisata ( criblura de marmura, sau margaritar cum i se mai zice) ? O mananca pe toata ca si cum ar fi porumb. Cand eram copil ma distram cu prietenii dand la rate porumb si marmura pisata, in speranta ca o sa se innece cand se duc pe iaz sa innoate (minte de copii, ce sa-i faci).
 

Husky Jackal

Very Neat Monster
Veteran
Rasfoind niste threaduri de pe-aici m-am gandit sa va pun o intrebare; care dintre growerii de pe aceasta sectiune fumeaza jointurile cu tutun in amestec si din ce motive ?
 

FiltruFRATE

Member
Pun tutun din următoarele motive:
1. nu vreau sa se stinga / nu vreau sa-l aprind de mai multe ori. Urasc asta.
2. suntem prea multi si nu am chef sa-l apuce pe vreunul logoreea cu Gigi intre degete
3. in combinatie cu 2: se mai trezeste cateunul mai ghiolban, de la tara cu plamanii tari, sa traga un fum cat altii din 3, ca Praslea sau mai stiu eu ce personaj mitologic
4. mai acopera din miros (pe geam, in parc) - nu-mi dau seama cat de eficienta este metoda :))

PS: ai uitat sa intrebi si daca sunt nefumatori (eu ma inscriu in aceasta categorie).
 

Husky Jackal

Very Neat Monster
Veteran
Eu unul sunt fumator de ceva ani buni, si chiar dupa primul grow planuiesc sa ma las de tutun dar nu de tot, doar ca in jointuri o sa pun mai putin ca deobicei, pana acum puneam mai mult de 50% tutun si asta din motive economice, bineinteles. Poate ca mai incolo, dupa cativa ani o sa renunt treptat de tot la tutun.
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Pun tutun din următoarele motive:
1. nu vreau sa se stinga / nu vreau sa-l aprind de mai multe ori. Urasc asta.
2. suntem prea multi si nu am chef sa-l apuce pe vreunul logoreea cu Gigi intre degete
3. in combinatie cu 2: se mai trezeste cateunul mai ghiolban, de la tara cu plamanii tari, sa traga un fum cat altii din 3, ca Praslea sau mai stiu eu ce personaj mitologic
4. mai acopera din miros (pe geam, in parc) - nu-mi dau seama cat de eficienta este metoda :))

PS: ai uitat sa intrebi si daca sunt nefumatori (eu ma inscriu in aceasta categorie).

Daca se stinge inseamna ca iarba nu-i uscata cum trebuie. Daca pocneste cand tragi, iar nu e uscata cum trebuie. In mod normal iarba tinuta cum trebuie la borcan arde mai bine decat tutunul.

Daca e tocata si presata uniform in joint sau pipa iarba va arde frumos si constant pana la ultimul fum.

Adaugarea tutunului mai tine si de gust. Unora nu le place deloc gustul de iarba, dar nu au nici o problema cu gustul de tutun.

Eu am incercat de doua ori, la inceputuri, sa amestec cu tutun, si desi sunt fumator mi s-a parut gretos si nu am apreciat deloc experientele respective.

Dupa ce am invatat sa usuc iarba cum trebuie (incat mugurele sa ramana moale si elastic desi e uscat ) am inceput sa apreciez si aroma si densitatea fumului , spre deosebire de situatiile cand am fumat cu tutun, cand abia asteptam sa expir mai repede fumul innecacios.

Chestia cu mascatul mirosului de iarba cu tutun tine doar pentru cel care o fumeaza . Nu poti sa neutralizezi sau sa acoperi mirosul ala decat daca il expiri printr-un filtru cu carbune. :D
 
Top