What's new
  • Happy Birthday ICMag! Been 20 years since Gypsy Nirvana created the forum! We are celebrating with a 4/20 Giveaway and by launching a new Patreon tier called "420club". You can read more here.
  • Important notice: ICMag's T.O.U. has been updated. Please review it here. For your convenience, it is also available in the main forum menu, under 'Quick Links"!

despre becuri

Splif

Member
eu am sonlight agro de 600w...si tin sa zic ca e superb...nu stiu daca e ceva mai bun...dar nu conteaza
Le-am primit si ...stii mai departe
 

fenomeno_djo

Active member
Am de gand sa pun 5 CFL - 115w- 6900lm pe acel suport in principal construit din bucati dreptunghiulare de lemn imbinate intre ele de niste 'articulatii' din otel, exact cum face SeeMoreBuds in 'Marijuana Buds For Less' doar ca...nu zice ce fel si daca combina spectre de culori diferite, cum ar fi, un exemplu: 1cfl de 2700w cu alte 5cfl de 6500k

Ceva lamuriri legat de spectru? :chin:
 

Attachments

  • CFL Proiect.jpg
    CFL Proiect.jpg
    12.9 KB · Views: 17

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
in cazul asta poti folosi un mix, atat timp cat ai mai mult spectru cool white, decat warm.
ti-as recomanda sa te uiti si la neoane, s-ar putea sa iesi mai bine. si ar fi si ieftin sa ai un set cool white, unul warm white si sa le folosesti si in flower ca supliment pe cele warm white.
 

fenomeno_djo

Active member
Neoane de-alea...cu forma cilindrica si luuunga ?:blowbubbles:

L.E: citat: "unul warm white si sa le folosesti si in flower ca supliment pe cele warm white." Pai in faza dei nflorire o sa folosesc un hps. Incerci sa-mi zici ca as putea sa pun alaturi de acesta ca supliment de spectru si setul warm white ?
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Daca pui neoane langa HPS se reduce mult strechingul, mai ales daca sunt reci. Cum si cele calde au destul albastru in spectru, completarea va fi benefica in ambele cazuri.

Cand e vorba de gradinarit, fiecare trebuie sa experimenteze pt a gasi metodele care se potrivesc cel mai bine.
 

fenomeno_djo

Active member
Din datele pe care le am despre Lumina, am concis ca: Clorofila A are nevoie de spectrul rosu - cu lungimea de unda 420-460nm, iar Clorofila B are nevoie de spectrul albastru - cu lungimea de unda 640-670nm. Mai stiu ca valoarea de 6500k e potrivita pentru etapa vegetativa iar valoarea de 2700k e potrivita pentru etapa de inflorire. Cu specificatia ca,intre valorile 460nm-640nm plantele foarte ineficient spre deloc aceste lungimi de unda, care va sa zica asa am citit pe forumuri.

Acestea fiind zise, am cautat si-am si gasit pe net niste tuburi fluorescente care mi-au dat dureri de cap. Prin absurd, daca as fi o marioara,va intreb, nu ar fi ideal ca in etapa vegetativa, cand eu trebuie sa cresc, sa am un tub fluorescent cu spectrul rece de 6500k(pan aici totul bine) si cu lungimea de unda de 640-650nm pt absorbtia cea mai buna a luminii de catre clorofila ? Ba io cred ca da!

Insa, spre deosebire de cazul ideal de mai sus, am gasit doar exemple nefericite de neoane care aveau spectru corect de culoare pt etapa vegetativa 6500K - dar care aveau valori martziene ale lungimii de unda de 500nm,750nm...deci, nu-i bine! din asta trag concluzia ca am nevoie de ajutorul vostru. Cu stima si mult interes, astep parerile maestrilor :tiphat:
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Unde crezi tu ca s-a dezvoltat marioara noastra draga ? Sub neoane ? Sub HPS-uri ? Aaaa, da, sub soare, in ultimile zeci sau sute de mii de ani.

Pentru dezvoltarea unei plante nu conteaza asa de mult spectrul, atata timp cat e lumina vizibila si e din belsug. Da-i lumina solara din abundenta si va face ce stie e cea mai bine: se va reproduce ca sa-si duca genele mai departe. Daca incepi sa umbli la spectru, planta reactioneaza si incepe sa creasca exagerat cand primeste lumina asa-zis rece (care de fapt poarta mai multa energie, avand lungime de unda mai mica) si isi apara pretioasele flori (potentiale seminte) in asteptarea polenului, generand rasini (care intamplator contin substante pe care organismul nostru le genereaza in permanenta - endocanabioizii , si care se potrivesc perfect cu neurotransmitatorii din corpul uman - si nu numai).

Dupa cum ziceam si mai devreme, nu exista reteta perfecta. Multi spun ca HPS-ul este cel mai bun, dar asta se intampla pentru ca de cele mai multe ori acele surse de lumina sunt supra-dimensionata (si apar probleme de caldura, etc). Altii sustin ca ledurile sunt ideala, permitand controlul perfect al lungimii de unda , insa si aici apar probleme pentru ca planta nu foloseste tot timpul acelasi spectru, iar doua plante reactioneaza diferit la aceeasi sursa.

Insa da, e general acceptat faptul ca planta de cannabis vegeteaza mult mai bine sub lumina rece si ca productia de inflorescenta este accentuata cand spectrul rosu este dominant.

Daca folosesti lumina rece in flower, rezultatul nu va fi un bud mai putin dezvoltat, insa in el nu vor predomina calixurile florilor, ci frunzele adiacente, pline si ele de tricomi.
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
pe langa ce a spus hf, neoanele nu sunt leduri, si nu cred ca emit in benzi asa scurte precum spui tu. poate acela e peak-ul, dar lumina este emisa pe un spectru mai larg in cazul neoanelor, deci nu cred ca putem spune ca un neon are X nm. neonul are temperatura a culorii, care e (per total) mai rece, sau mai calda.

Fluorescent Lamps produce a combined spectrum -- a continuous or broad spectra from their phosphor, plus the line spectra of the mercury discharge.
 

fenomeno_djo

Active member
Inainte sa-mi raspundeti eram pe jumatate convins ca voi folosi pentru etapa vegetativa cfl-uri de 6500K, acum sunt convins :D
Va apreciez raspunsul, multumesc! :smokeit:
 

neala

New member
Salut, sunt nou pe aici si as vrea sa cer niste sfaturi/recomandari. Am tot citit post-urile si nu as vrea sa investesc in ceva gresit, ca sa trec direct la subiect, am un dulap de 150 cm inaltime, 200 cm lungime si 100 cm latime. Ce becuri sa folosesc? banii nu sunt problema, sunt interesat de calitate.
Mersi mult!
 

pagabboy

Active member
in primul rand depinde cat vrei sa folosesti din acel spatiu , care este destul de mare ca suprafata .Vezi ca odata cu luminile trebuie sa cumperi si sistemul de ventilatie ca sa nu ai probleme cu supraincalzirea vezi ca era un calcul cam cati wati sunt recomandat pe metru patrat si lumeni cauta-l pe forum ca este pe aici , mai trebuie sa te gandesti si la faptul cand treci de la veg la floare ori schimbi sursa de lumina cu totul ori imparti de la bun inceput dulapul in douasi pastrezi partea de veg ptr clone daca vei lua clone etc. da si tu mai multe detalii
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
in functie de cat necesar de material ai, ai putea face un flower room de 300-600-1000w, leds + hid, sau doar hid, iar restul un spatiu pentru clone si mame, cu 4-6 neoane..

partea buna e ca ai spatiul si e destul de mare. dar trebuie sa te gandesti, daca nu esti inca sigur pe experienta ta ar fi mai bine sa incepi mai restrans. nu toata lumea se descurca minunat la primul grow, asa ca ar fi mai bine sa inveti bazele si apoi sa investesti in echipament mai puternic si mai de calitate.
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
La cat spatiu ai acolo iti poti organiza un grow (chiar unul perpetuu) frumusel, cu camera separata de vegetatie, flower, curing.

Inainte de toate trebuie sa te asiguri ca poti etansa dulapul respectiv incat sa nu scape nici lumina si nici aer prin alte locuri decat cele alese de tine (intake si exit).

Daca ai pusibilitatea construirii unui sistem de ventilatie care sa iti aduca mult aer cu temperatura constanta, pentru flower poti merge pe HPS. Daca este problematic sa controlezi temperatura iti recomand LED combinat cu CFL si/sau tuburi T5.

Pentru partea de vegetare sunt suficiente CFL-uri si/sau T5.

Banuiesc ca dulapul tau nu are mai mult de 60cm adancime, deci presupunand ca pentru flower aloci 100 de cm (din cei 150cm disponibili pe latime) , vei avea o suprafata totala de crestere de 0.6mp. Pentru suprafata asta 400W iti sunt suficienti si iti vor da o recolta care ar multumi si cel mai pretentios grower.

In spatiul de 50cm ramas disponibil poti organiza atat o camera de vegetatie (max 100cm inaltime), ramanandu-ti loc si pentru camera filtrelor, a extractorului, a instalatiilor electrice cat si pentru depozitarea nutrientilor si uneltelor folosite zi de zi in gradinarit.


Cred ca box-ul din threadul asta https://www.icmag.com/ic/showthread.php?t=231829 e asemanator cu ce ai tu si te vei putea inspira din el.

Succes si sa ne ti si pe noi la curent. Eu unul te invidiez pentru disponibilitatea unui spatiu de grow asa de mare.
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Salut, sunt nou pe aici si as vrea sa cer niste sfaturi/recomandari. Am tot citit post-urile si nu as vrea sa investesc in ceva gresit, ca sa trec direct la subiect, am un dulap de 150 cm inaltime, 200 cm lungime si 100 cm latime. Ce becuri sa folosesc? banii nu sunt problema, sunt interesat de calitate.
Mersi mult!

tu de care dulap vorbesti, hf? :D

Banuiesc ca dulapul tau nu are mai mult de 60cm adancime, deci presupunand ca pentru flower aloci 100 de cm (din cei 150cm disponibili pe latime) , vei avea o suprafata totala de crestere de 0.6mp. Pentru suprafata asta 400W iti sunt suficienti si iti vor da o recolta care ar multumi si cel mai pretentios grower.

:joint:
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Ca sa te citez Explo ... "iarba asta !" :D :joint:

Am citit pe diagonala si nu am fost atent la cote. Tinand cont de datele problemei, poate avea deci o suprafata de crestere totala de 1.5 pana la 2mp.

Dar ce dulap e ala cu adancime de 100cm si lungime de 200 ??? Aia e deja camera :)
 

Gantz

Smoke weed and prosper
Veteran
eu as imparti dulapul.

as avea grija sa am o baza inalta de 30-40 cm. acolo as pune neoane cool white pentru clone si vegetat.
in partea superioara as face un sog (perpetuu ar fi ideal)de toata frumusetea. Avand in vedere faptul ca clonele, odata inradacinate, pot fi puse la inflorit si nu vor creste extrem de mult (aici totusi depinde de soi), as pune un hps de 250 inauntru. acesta ar avea un reflector si va fi prins cu un lantz de tavanul cutiei. astfel ne asiguram ca nu ardem plantele :D.
in timp imi voi da seama exact cat de mult cresc plantele si poate mai castig cativa centimetri de tavan. acolo planuiesc sa pun extractorul si filtrul. toata partea electrica, oricat de tentat as fi sa o pun acolo, prefer sa o pun undeva in afara dulapului, intr-un loc rezistent la posibile pericole de natura electrica sau incendiara.

pentru mai multe idei recomand sa te uiti pe forum la sectiunea de indoor.
multi oameni cresc in multe feluri, si aproape toate dau rezultate bune.
alege o modalitate, informeaza-te si da-i bice ;)
 

Latest posts

Latest posts

Top