What's new
  • Happy Birthday ICMag! Been 20 years since Gypsy Nirvana created the forum! We are celebrating with a 4/20 Giveaway and by launching a new Patreon tier called "420club". You can read more here.
  • Important notice: ICMag's T.O.U. has been updated. Please review it here. For your convenience, it is also available in the main forum menu, under 'Quick Links"!

despre becuri

Splif

Member
Daca tin becu mai departe se disperseaza lumina...intr-adevar o sa aiba penetrare laterala dar isi pierde din cealalta...
 

Splif

Member
Eu cred ca iar ai tras vapori :)) ai zis mai sus ca depinde de spatiu...la 3 pe 3 e usor sa calculezi...asa am zis 3 pe 2...sa fie mai dificil cu amplasarea becurilor.
doar era o chestie...sa imi pot da seama cam cat trebuie si cum.
 
S

SfPetru

cel mai bine e sa faci un compromis intre ele in cazul tau daca vrei sa iti faci pe 3mp recomand 3x400 un bec de 400 e de obicei bun pt un mp 3 pentru 3 metrii patrati.

ideea e ca eficienta laterala este data de reflector si de distanta la care tii lumina in rest becul e rotund deci lumina da la fel in toate partile.

daca cauti un tabel gasesti fiecare bec cati lumeni da, la ce distanta, aici pe icmag am vazut

uite aici la equipment and hardware tabelul si pt mh si ph hps https://www.icmag.com/ic/showthread.php?t=112662&highlight=hps+intensity
 

Splif

Member
Multumesc SfPetru.
Aveti idee care este mai bun? mai ideal?
1.Sonlight AGRO 400W
2.Sylvania 400W SHP-TS GroLux
3.SUNMASTER HPS 400W Dual Spectrum

1.Lampa cu vapori de sodiu sub presiune de cea mai înalta calitate, special proiectata cu SLP. (Son Light Power)

Caracteristici:

Prezentare sub forma unui tub electronic din aluminiu policristalin, închis într-un tub de sticla.

Tubul electronic contine un amestec de sodiu si mercur cu vapori de xenon.

Tubul exterior transparent.

Beneficiile produsului:

Eficienta înalta 400W [>150 lm/W = 60000 lumeni]; 600W [>167 lm/W = 100000 lumeni].

Emisie înalta de radiatii PAR ( Radiatie activa din punctul de vedere al fotosintezei, cuprinsa între 400 si 700nm)

Lumina este mai bogata si mai hranitoare în comparatie cu lampile HPS de rând.

Tehnologia SLP îmbunatateste fiabilitatea si reduce sansa defectiunilor timpurii cu o aprindere eficienta pe durata vietii lampii.

Au cea mai buna performanta si profitabilitate în productiile de sera.

Date fiind emisiile înalte din spectrele albastru si rosu, aceasta lampa încurajeaza rezultatele ideale în cresterea si calitatea florii si fructului.

Getterul din zircon si aluminiu maximizeaza eficienta fluxului luminos si reduce drastic sansele de disfunctionare.

Construita cu o tehnologie inovatoare ce prevede o durabilitate mai buna si numar redus de îmbinari sudate, aceasta lampa este mai rezistenta la lovituri si vibratii, reducând în fine rata defectiunilor timpurii si prelungindu-i durata de viata.

Mediu ambiant:

O buna alegere pentru mediile ambiante datorita înaltei eficiente energetice si a duratei de viata lungi.

Acest produs este în conformitate cu regulile RoHS.

Dispozitive de iluminare:

Utilizeaza doar structuri de aprindere de înalta calitate pentru a obtine o iluminare si o temperatura a culorii maxime.

Recomandam ca lampile sa fie înlocuite la fiecare 12-14 luni. Dupa 14 luni are loc o scadere considerabila în productia de lumeni, conducând astfel la o cantitate redusa a recoltei.


Sonlight AGRO 400W

* Diametru: 4,8cm
* Lungime: 30cm
* Spatiu de crestere destinat: 1 m2
* Lumeni: 58000
* Durata de viata: 30000 ore
* Distanta minima lampa-planta: 45cm
* Phyto-Lumeni: 128000 (flux fotosintezic)

2.Lampa cu radiatie PAR (Photo-syntetic Active Radiation, radiatie fotositetic activa - adica acea parte a spectrumului care este utila pentru plante) cu 10% mai mare decat marcile concurente, prin imbunatatirea spectrului de emisie - cu 30% mai multa culoare albastra si rosie fata de lampile HPS obisnuite, si mai putina culoare verde, ceea ce, la aceiasi lumeni, inseamna mai multa energie utilizabila de catre planta.

La ora actuala, lampile Sylvania Growlux sunt cele mai performante din lume pentru horticultura, si sunt cele mai folosite in Olanda si Europa. Made in Belgium.

Lampile HPS care se gasesc in mod obisnuit in comert, chiar si cele de marca, nu sunt potrivite pentru horticultura. Aceste lampi genereaza mai putin lumeni in general, si mai putini lumeni activi fotosintetic in special, iar pierderea de performata este foarte accentuata, astfel incat dupa numai 1000 de ore (trei luni de folosinta la 12H pe zi) emisia utila scade cu peste 20% (sunt de regula fabricate in China, la o calitate mult mai mica, chiar daca sunt produse de Phillips, Osram, GE etc).

Lampile Sylvania Grolux, fabricate in Europa, retin peste 95% din lumeni la 1000 ore, deci lampa poate fi folosita mai mult timp, pana la 1 an.



Caracteristici tehnice:

425W, 120 V, 4 A

Fitting E40, lungime 30 cm,

Temp. culoare 2050 K,

Flux luminos - 58.000 Lumeni.

Photosynthesis Flux (Phyto-Lm) : 128,000

Durata viata (AV Hours) : 24,000 ore (pentru cicluri de functionare de peste 8 ore)

3.Lampile SunMaster HPS Dual Spectrum de curand aparute si-au castigat o notorietate de neegalat printre crescatorii din Statele Unite, fiind considerate noul standard in materie datorita spectrului corectat cu emisie imbunatatita de albastru.

Aceasta lampa poate fi folosita cu maxim succes atat pentru perioada de vegetatie cat si pentru cea de inflorire, si va avea grija asa cum se cuvine de platele tale.

Avantajele lampilor SunMaster:

- Productie de clorofila crescuta, pentru plante de un verde intens, sanatos

- Inhiba elongatia inter-nodala cauzata de stres

- Frunze mai mari si mai groase

- Incurajeaza aparitia de internoduri si creste cantitatea inter-nodala

- Produce tije mai groase

- Incurajeaza o inflorire precoce

- Si nu in ultimul rand - determina randamente mai ridicate

Informatii tehnice:

-400 Watt
-bulb : T15
-Lumens : 55 000
-Durata de viata : 24 000 ore
-Positie : universala
-Dulie : E40
 

DmX

Member
Lampa CFL 5U 125W 25000K - purple, 8.500 Lumeni ce stiti despre astea?

TO INCREASE THE INTERNODAL GROWTH AND BUDSITES AND FOR LONGER, VERTICAL GROWTH USE PURPLE

It is a PUR light - called purple because it is strong in both red and blue parts of the spectrum, blue and red makes purple.

Apparently ordinary fluros emit 100% PAR (Photosynthetically Active Radiation) but PUR lights concentrate on Photosynthetically Useful Radiation (PUR). According to the source 'PURple is generally accepted by the experienced as “the best" fluorescent plant light'. (source: PURple for the highest quality)

This web site is well worth a look at, it gives some good description on this subject with links to various articles. There is an article there on new lighting technology photoponics, based on this PUR technology - sulphur plasma lamps (the only true full-spectrum lamp) which I must say sound absolutely amazing, although not hugely available or affordable. They go on to explain the sulphur microwave lamp currently only supplied to research centres and nasa this lamps efficiency is so good that a 1000w is equal to a 2500w HID in terms of photoponic output and apparently you can change your plants to a 20 hour day cycle and flower in 20% less time with the same or greater yield with less energy - to top all of this the bulb is said to only need changing every seven years.

atat am gasit eu
 

Evil6

Member
Eu cred ca iar ai tras vapori :)) ai zis mai sus ca depinde de spatiu...la 3 pe 3 e usor sa calculezi...asa am zis 3 pe 2...sa fie mai dificil cu amplasarea becurilor.
doar era o chestie...sa imi pot da seama cam cat trebuie si cum.

Stiu ca e tarziu da...

3 pe 3 = 9 metri patrati.

3 pe 2 = 6 metri patrati.

Tu spui ca ai 3 metri patrati. Cum vine asta? Are dreptate explo cand intreaba daca ai uitat ce e ala m2. Ori asta ori nu te-ai exprimat cum trebuie :)

Nu a zis nimeni nimic pe tema asta?
 
I

IcmagUser

nu vezi coaie ce nume are?cfl pur radiation...nu e bun in plm, iti radiaza plantele..fumezi din ele si iti mai creste o mana, sau un cap..poti sa stii?? :))
 

MJgrow

Active member
am si eu o intrebare... mica si tehnica

un ventilator/cooler care bate spre un HPS/MH (ii mai scade din temperatura exterioara) (adica a invelisului de sticla)

Astfel: Becul are cumva o durata de viata mai lunga sau tine tine neaparat de acest aspect.

si sa fie si a 2-a intrebare: cam in ce mod s-ar descurca un MH de 150w in 12/12 fata de un hps de 70W tot 12/12 ?

si ca sa excludem acel HPS de 70w, cam cum ar fi randamentul unui bec MH in flower. Ca idee, se merita sau nu se merita mers cu el pana la capat?
 

Splif

Member
mai bine iei un bec hps de 150w in flower...nu e indicat mh in flower decat daca e alternat cu hps...dar asta nu inseamna ca nu merge...dar nu mai ai acelasi randament
 
B

blu

La cat de fierbinte e miezul nu cred ca influenteaza cu nimic cateva grade mai putin pe sticla. Iar cum 150 > 70, cred ca stii ce sa alegi.
 

MJgrow

Active member
teoretic da. la asta ma gandeam si eu. mai alesc ca un bec MH "moare" atunci cand halogenurile alea metalice din bulb se evapora.

Deci pana la urma mai degraba un HPS de 150w. Ma gandeam la randament MH vs HPS in flower. (rezultate vizibile)
 
S

SfPetru

spectrul de lumina

spectrul de lumina

o sa dau copy paste de pe chat, si daca e cazul o sa vin cu informatii mai detaliate pe tema asta, m-am documentat destul de mult si sunt aproape sigur ca am prins si informatii proaste, pe care as vrea sa le filtrez
SfPetru: pai in principiu tu folosesti albastru si rosu
» rosu pentru flower care stimuleaza elongarea tulpinilor
» si dezvoltarea florala
» si albastru pentru vegetatie

SfPetru: si chestia asta iti influenteaza foarte mult numaru de noduri, distanta internodala, rezistenta tulpinii si in final cantitatea
» si ma gandeam daca in primele 2 sapt de flower cand planta practic face foarte putine flori sa folosesc MH
» ca sa mai micsorez stretch-u
» si dupaia sa trec pe hps

SfPetru: sau sa imi iau direct un agro dinala multi spectru
» doar ca sunt curios daca mai tarziu in flower planta foloseste si ceva spectru albastru sau doar rosu
» balastru oricum imi functioneaza si si
» deci 60 de lei pentru un bec mi se pare un rahat mai ales daca rezultatele au o diferenta sesizabila

edit: stiu ca spectrul nu este strict rosu si nici strict albastru dar am vrut sa expun ideea cat mai simplu
 

Latest posts

Latest posts

Top