What's new
  • Happy Birthday ICMag! Been 20 years since Gypsy Nirvana created the forum! We are celebrating with a 4/20 Giveaway and by launching a new Patreon tier called "420club". You can read more here.
  • Important notice: ICMag's T.O.U. has been updated. Please review it here. For your convenience, it is also available in the main forum menu, under 'Quick Links"!

Rajčata z celého světa od TomatoFest na Moravské zahrádce

Zdravím všechny příznivce pěstování. Rád bych vám tady ukázal jak se vyvíjí další z mých projektů do kterého sem se v tomhle roce pustil.
Tentokrát se jedná o rajčata, které sou mou nejoblíbenější zeleninou. Bohužel ty červený kulatý věci bez chuti co se prodávají v obchodech se nedají žrát, proto pokud chcete chutný rajčata je nejlepší si je vypěstovat.:bump:
U nás je výběr odrůd dost chabý a tyto odrůdy sou většinou hybridy šlechtěný pro komerční účely (tlustá slupka, aby se nekazily atd.), proto sem po menším průzkumu zvolil nákup semen v zahraničním internetovým obchodě.
Nakoupil sem u Americké firmy tomatofest (mají krásný stránky plný užitečných informací http://www.tomatofest.com/), kterou vede zkušený rajčatář Gary Ibsen se svou ženou. Můžete si zde vybrat z široké nabídky odrůd (víc jak 600) z celého světa. Drtivá většina z nich sou heirloom odrůdy. (nehybridizované odrůdy, víc na.: http://www.tomatofest.com/what-is-heirloom-tomato.html)

Objednával sem někdy před Vánoci, proto semínka přišly až za 3 týdny. (v klasické dopisní obálce i s návodem jak pěstovat pro začátečníky). Dostal sem i 2 balíčky bonusových semínek. V každým balíčku bylo okolo 30 semen.
Jednou z výhodou heirloom odrůd je, že semínka z plodů se dají opět použít, vyroste vám '' stejná'' rostlina, což neplatí v případě F1 hybridů.

Odrůdy které sem vybral a jejich oficiální popis přeložený do češtiny:

Alaska


Dnů:
63
Velikost: Semi-Determinantní
Barva: červená
Druh: Rané
Typ: Heirloom


http://store.tomatofest.com/Alaska_Heirloom_Tomato_Seeds_p/tf-0008.htm

TF-0008-2T.jpg


Popis:

Jedná se o heirloom odrůdu z Ruska. Semena pochází z organicky pěstovaných rajčat. Rostliny jsou menšího až středně velkého keříčkovitého vzrůstu. Jedná se o rannou odrůdu, která produkuje spoustu kulatých červených rajčátek salátového typu a velmi dobré chuti. Je výborné do chladnějších oblastí a také tam kde je větrno.

Aussie


Dnů:
85
Velikost:
Indeterminantní

Barva:
Červená
Druh: Pozdní
Typ: Heirloom


http://store.tomatofest.com/Aussie_Heirloom_Tomato_Seeds_p/tf-0035.htm

TF-0035-2T.jpg


Popis:

Oblíbená heirloom odrůda rajčete původem z Austrálie. Rostliny mají typické rajčatové listy, vysoký výnos a množství 0,5 – 1 kg vážících, leskle červených, drážkovaných, masitých rajčat plných delikátní bohaté rajčatové chutí. Tato odrůda má skvělou odolnost proti chorobám.

Black Cherry


Dnů: 64
Velikost:
Indeterminantní
Barva:
Višnová
Druh: Ranné
Typ: Open Pollinated


http://store.tomatofest.com/Black_Cherry_Tomato_Seeds_p/tf-0059.htm

TF-0059-2T.jpg


Popis:

Jediné opravdové cherry rajče. Ze semen vyrostou velké, pnoucí se, stále plodící, bujné rostliny s typickými rajčatovými listy a hojným množstvím trsů s asi 2,5 cm velikými, kulatými, purpurově, mahagonově-hnědými rajčátky. Plody jsou neodolatelně, lahodně sladké a plné bohaté komplexní rajčatové chuti, která vám exploduje v ústech. Unikátní odrůda odolná chorobám.


Black Krim


Dnů: 75
Velikost:
Indeterminantní
Barva:
Purpurově-černá
Druh: Středně - pozdní
Typ: Heirloom


http://store.tomatofest.com/Black_Krim_p/tf-0063.htm

TF-0063-2T.jpg



Popis:

(Rajče známé také jako Black Crimson nebo Black Crim) Pochází z ostrova Krim v Černém moři . Toto unikátní, vynikající rajče produkuje 7,5 – 10 cm veliké, lehce zploštělé, tmavě červené (mahagonové, kaštanové), masité rajčata se zeleným gelem okolo semen. Plody mají fantastickou, intenzivní, mírně slanou chuť (výborné pro ty kteří nechtějí svá rajčata solit).
Black krim je jedno z nejlepších černých rajčat. Je výborné na saláty a vaření.


Blondkopfchen


Dnů: 75
Velikost:
Indeterminantní
Barva:
Višnová
Druh: Středně pozdní
Typ: Heirloom


http://store.tomatofest.com/SearchResults.asp?Search=Blondkopfchen&Search.x=15&Search.y=19

TF-0070-1.jpg


Popis:

Heirloom rajče z východního Německa. V překladu to znamená ‘’ malá blonďatá holka”.
Rostliny jsou velké, listnaté, stále plodící s typickými rajčatovými listy s velkým množstvím asi 1,5 cm velikými, hroznovými rajčátky se zlatavo-briliantovou barvou v množství 20 – 30 na trs. Rostliny jsou velké a rozlehlé, potřebují proto hodně prostoru. Blondkopfchen je bezpochyby jednou z nejlépe chutnajících odrůd cherry rajčat. Mají delikátní sladká chuť s mírně citronovou chutí. Výborné pro děti, které tvrdí že jim rajčata nechutnají.
Tato odrůda je nepraskavá, chorobám odolná a vhodná i do chladnějších oblastí.

Brandywine, Sudduth's Strain


Dnů: 85
Velikost:
Indeterminantní
Barva:
Purpurově-černá
Druh: Pozdní
Typ: Heirloom


http://store.tomatofest.com/Brandywine_Sudduth_s_Strain_p/tf-0080.htm

TF-0080-2T.jpg


Popis:

Asi kolem roku 1880 dala Paní Sudduth z Tennessee semena rajčat, které její rodina pěstovala po 100 let, prodejci semen Benu Quisenberry z Ohio. Rostliny mají listy podobné bramborovým a produkují plody o hmotnosti asi 450 – 900 g růžové barvy. Tato odrůda je předchůdcem všech odrůd Brandywine. Rajčata mají skvělou chuť.

Dagma's Perfection


Dnů: 73
Velikost:
Indeterminantní
Barva:
Vícebarevné
Druh: Středně-Pozdní
Typ: Heirloom


http://store.tomatofest.com/Dagma_s_Perfection_p/tf-0136.htm

TF-0136-2T.jpg


Popis:

Bujné rajče početným množstvím plodů o velikosti 7,5 cm a hmotnosti asi 350 g, které jsou mírně zpoštělé, bledě-žluté se světle červeným žíháním. Plody mají delikátní chuť tropického ovoce s příchutí citronu.

Flamme


Dnů: 70
Velikost:
Indeterminantní
Barva:
Žlutě-oranžová
Druh: Pozdní
Typ: Heirloom


http://store.tomatofest.com/Flamme_Tomato_Seeds_p/tf-0175.htm

TF-0175-2T.jpg


Popis:

(Rajče známé také jako Jaune Flammé) Je hojně rozšířené ve Francii, obsahuje trsy až 6-ti rajčat o velikosti golfového míčku (asi 4 cm) a oranžovo-červené barvy. Mají skvělou chuť, která vám exploduje v ústech. Okrasné rajče, výborné na ochucení omáček.


Green Zebra


Dnů: 75
Velikost:
Indeterminantní

http://store.tomatofest.com/Green_Zebra_Tomato_Seeds_p/tf-0225.htm

TF-0225-2T.jpg


Popis:

Tato odrůda rajčete byla vyšlechtěna Tomem Wagnerem, jedná se o neobvyklou zelenou odrůdu. Plody jsou asi 5 cm veliké a mají žlutě-zlatou barvu s tmavě zeleným žíháním. Rajčata jsou masitá a uvnitř mají limetkově-smaragdovou barvu a chuť je limetko-citronová. Toto skvělé zelené rajče je výborné na saláty a další rajčatové pokrmy jako např. omáčky.

Kellogg's Breakfast


Dnů: 80
Velikost:
Indeterminantní
Barva:
Žlutě-oranžová
Druh: Středně - pozdní
Typ: Heirloom


http://store.tomatofest.com/Kelloggs_Breakfast_Tomato_Seeds_p/tf-0276.htm

TF-0276-2T.jpg



Popis:

Rajčata dosahují hmotnosti kolem 450 g, jsou masité, tmavě oranžové a pochází ze Západní Virginie (USA). Mají tenkou slupku, hodně‚ ‘‘masa’’, málo semen a fantastickou sladko pikantní příchuť. Jsou uvnitř šťavnatá a vnitřní barva je světle oranžová stejně jako štáva.

Purple Russian


Dnů: 76
Velikost:
Indeterminantní
Barva:
Purpurově-černá
Druh: Středně - pozdní
Typ: Heirloom


http://store.tomatofest.com/Purple_Russian_p/tf-0407.htm

TF-0407-2T.jpg


Popis:

Odrůda původem z Ukrajiny s typickými rajčatovými listy. Rostliny produkují velké množství purpurově-červených až 170 g vážících (oválných) rajčat. Jejich slupka je bez skvrn a plody mají vynikající sladkou chuť.
Díky své chuti je výborné na vaření, do salátů, na omáčky, salsu nebo konzervaci.


Slava


Dnů: 65
Velikost:
Indeterminantní
Barva:
Červená
Druh: Ranné
Typ: Open-polinated


http://store.tomatofest.com/Slava_Tomato_Seeds_p/tf-0457.htm

TF-0457-2T.jpg


Popis:

Odrůda rajčete s bramborovými listy, původem z České Republiky. Báječné, plodné rajče s asi 5 cm velikými, kulatými plody. Jedná se o rannou odrůdu, jednu z nejlepších na naší farmě. Delikátní, raritní a chorobám odolné.


Zhefen Short:


Dnů: 68
Velikost:
Indeterminantní
Barva:
Růžová
Druh: Ranné
Typ: Heirloom


http://store.tomatofest.com/Zhefen_Short_p/tf-0541.htm

TF-0541-2T.jpg


Popis:

Semena původem od farmáře z Číny z provincie Zhengjiang. Je to nádherné rajče, rostliny dorůstají až 180 cm a plodí množství nádherných, růžových, mírně oválných asi 7,5 cm velkých, štavnatých rajčat sladko-kyselé chuti. Výborné do oblastí s krátkou sezonou.
 
Semena sem vysadil na přelomu března/dubna do mixu perlitu a obyčejnýho zahradnickýho substrátu a nechal na topení vyklíčit (trvalo to asi týden). Potom už jen stačilo přesazovat a přesazovat až byly rostlinky vysazený ven. Bohužel počasí tento rok moc nepřálo, furt pršelo a byla zima, proto sem s výsadbou počkal až na konec května. Do té doby si rajčata užívaly ve skleníku.
Tady podrobný info o předpěstovávání rajčat přímo od mistra Garyho:
picture.php


No při výsadbě ven sem do díry hodil lopatu konskýho hnoja pak lžicu symbivitu (http://www.symbiom.cz/), zasypal hlínou a řádně zalil.
Pozděj bylo potřeba zatlouct k rajčatům tyčky, aby se měly o co opřít.
Rostliny sem formoval většinou na jeden hlavní výhon. Nový výhony je potřeba vyštipoval, aby rostlina dávala energii do tvorby plodů a ne do listů.
Na nějaký okopávání prdím, to je zbytečná práce. Radši sem nasypal okolo rajčat konský hnuj, jako mulč a zbytek mezi rostlinama nechal nechal pěkně zarůst plevelem (jeho kořeny pěkně provzdušní půdu a když bude dýl pršet tak hlína nebude tolik přemokřená).

Tady pár rad od Přemka Prkenné Podlahy :) :
Desatero pro nejlepší rajčata:


  1. Vyberte pro rajčata slunný záhonek, kde jste je v minulých letech nepěstovali. Nevhodnou předplodinou jsou i brambory, baklažány nebo jiné lilkovité zeleniny.
  2. Rajčata lehce vytvářejí adventivní kořeny ze stonku. Využijte toho, pokud máte přerostlé sazenice. Nebojte se zasadit je hlouběji a část stonku i se spodními listy zahrnout zeminou.
  3. Zkuste zasadit rajčata „na vodu“. Vykopejte hlubší jamku, položte do ní rostlinu a jamku do dvou třetin zahrňte zeminou. Naplňte jamku vodou a počkejte až vsákne. Pak zalijte ještě jednou, případně dvakrát, podle vlhkosti půdy. Po vsáknutí vody dosypte jamku suchou zeminou a již nezalévejte. Vrchní suchá vrstva zeminy zabrání vypařování vody a rostliny, které mají kořeny ve vlhku, se rychle ujmou.
  4. Pro ochranu kořenů před vysycháním je skvělým pomocníkem i mulč – například obyčejná posečená tráva.
  5. Doba od kvetení do vyzrání plodu je přibližně dva měsíce. Zaštípněte proto rostlinu za 7– 8 vijanem, rajčátka, která se vytvoří výše, již v našich podmínkách nedozrají.
  6. Odstraňte spodní listy až po právě sklizený vijan. Zajistíte prosvětlení rostliny, tyto listy již v době odplození vijanu nejsou fotosynteticky aktivní.
  7. Rajčata jsou samosprašná. Problémy s opylením se mohou vyskytnout za vysoké vzdušné vlhkosti a vysoké teploty ve skleníku. Ve velkovýrobě se k opylování využívají čmeláci. Pro vás je nejjednodušším „lékem“ průvan nebo občasné poklepání na rostlinu – uvolněný pyl se dostane na bliznu květu.
  8. Moderní hybridní odrůdy (F1) jsou výnosné a kvalitní pouze v první generaci. Ze semen získáte nevyrovnané potomstvo.
  9. Při pěstování ve skleníku či fóliovníku mají rajčata a papriky rozdílné nároky. Rajčata vyžadují čerstvý vzduch a nižší teploty, paprika skutečně vlhké teplo. Pokud budou ve skleníčku společně, vysaďte rajčata do průvanu blíž ke vchodu.
  10. V průběhu vegetace je nutno u tyčkových rajčat odstraňovat boční výhony. Vylamujte je rukou dokud jsou křehké a mají velikost 5–10 cm. Při odřezávání nožem je vysoké riziko přenosu viróz z rostliny na rostlinu.
http://www.ireceptar.cz/zahrada/uzitkova-zahrada/desatero-pro-rajcata/
 
F

FIREofKALI

už se těším jak dopadly u nás, teda hlavně ty exotické odrůdy, ale tipl bych si že F1 hybridy budou odolnější a dávají víc? a jak se vlastně kříží rajčata? nemůžou se ti nějak nakřížit, když budou kvést vedle sebe?

kali
 

newhousegreen

-.-
Veteran
Zdravím Cosanostra,na novej rok jsem taky něco objednal,jmenovitě

Black Cherry
Gregorys Altai
Dagmas Perfection
Italian Heirloom
Deutsch Striped

bonusy:green zebra,blondkopfen a možná ještě něco..

aktuální fotka Altaje,grown by grandma

picture.php



The Great Tomato Book



*
 
Last edited:
už se těším jak dopadly u nás, teda hlavně ty exotické odrůdy, ale tipl bych si že F1 hybridy budou odolnější a dávají víc? a jak se vlastně kříží rajčata? nemůžou se ti nějak nakřížit, když budou kvést vedle sebe?

kali

Zdar, no možny to je, že se nakříží, ale pravděpodobnější je že se na pestík dostane pyl ze stejnýho květu.

Zdravím Cosanostra,na novej rok jsem taky něco objednal,jmenovitě

Black Cherry
Gregorys Altai
Dagmas Perfection
Italian Heirloom
Deutsch Striped

bonusy:green zebra,blondkopfen a možná ještě něco..

*

Jo dobrá volba, Black cherry je pro mě zatím vzhledově nejhezší a Green Zebra vypadá taky krásně neobvykle.
Kdyžtak pak nahod fotky
:tiphat:
 
Ale dost keců ted konečně pořádný obrázky.
Celkově sem měl kolem 80 rostlin, neco sem rozdal a ze zbytku utvořil 4 políčka + 1 u strýca, něco je taky ve skleníku.

Všechny fotky sou z 24.07.2010

Pole Numero Uno:

picture.php


picture.php


Pole 2:

picture.php


Fotky pole 3 až 5 dodám pozděj.

A ted už fotky jednotlivých odrůd.

Alaska
- zatím na mě v růstu tato odrůda moc dojem neudělala. Je to indeterminantní odrůda tzn. že je taková dost bushy.

picture.php


picture.php


picture.php


picture.php


picture.php



Aussie:

- fotky ze skleníku, zatím to vypadá na megarajče

picture.php


picture.php


picture.php


Black Cherry:
- už začínají zrát první kousky

picture.php


Black Krim:

- fotka z růstu:

picture.php




picture.php


picture.php


picture.php


picture.php


a tady už první zralý kousek BC: :good:

picture.php

 
:dance013: No a to ještě poroste. :) Začíná to vypadat, že udaje v popisu o váze 0,5 - 1 kg nebyly kecy. Akorát to deštivý počasí pro rajčata není moc dobrý, ale nadruhou stranu je dobrý pro ganju.

Blondkopfchen:

picture.php


picture.php


picture.php


picture.php


picture.php




Brandywine Sudduths Strain:
- trochu začly chytat plísen, ale snad to přežije, žádný chemický sráče na ně aplikovat nehodlám


picture.php


picture.php


picture.php


picture.php

 
M

Miris

thread o rajčatech , no konečně :D myslim že si na příště taky něco objednám .)
 

CrTecekk

Member
tak tak taky me to inspirovalo na dalsi rok a nejvic sem zvedavy na senzoricke zhodnoceni a CosoNostro z ketere casti rapubliky si sever stred ci jih? cus
 
thread o rajčatech , no konečně :D myslim že si na příště taky něco objednám .)

jj. běžte do toho, určitě nebudete zklamaní. Je z čeho vybírat. :dance013:

tak tak taky me to inspirovalo na dalsi rok a nejvic sem zvedavy na senzoricke zhodnoceni a CosoNostro z ketere casti rapubliky si sever stred ci jih? cus

Jižní část republiky
:tiphat:

Green Zebra:
- vzhledově netradiční, s těmi pruhy vypadá fakt krásně

picture.php


picture.php


picture.php


picture.php


picture.php


picture.php


Kellogs Breakfast:

picture.php


picture.php


picture.php


Purple Russian:

picture.php


picture.php


Sláva:
- česká kvalitka, hodně ranné, začly zrát jako první

picture.php


picture.php


picture.php


picture.php


picture.php


picture.php


Vintage Wine:
- zatím stejné stripování jako u green zebra až na to, že tohle by mělo být růžový se zlatými pruhy:good:

picture.php


picture.php
 

g0vnaa

ICE Cream eater
Veteran
Awesome thread man :comfort::artist:
I will have to look for a translater to read it.
I will surely buy me some good tomatoes seeds for next year.

I wish you nice weather for your grow :thank you:
 
Awesome thread man :comfort::artist:
I will have to look for a translater to read it.
I will surely buy me some good tomatoes seeds for next year.

I wish you nice weather for your grow :thank you:
Hey g0vnaa thx for input.
Weather is not much good in these days, but i hope they will make it. No chem in my garden i only scarify bad leaves.
Yeah ill make translation in future.
For now if you have questions, don't be shy to ask.
:tiphat:




Pics from yesterday:


Aussie Green Zebra Blondkopfchen:
- Aussie (red biggest) has weight 500 g:dance013:
picture.php


picture.php


Black Cherry:
- tomatoes are 1 inch round, great color and very sweet taste
picture.php


Black Krim:
- tomatoes weight around 350 g, very delicate
picture.php


picture.php


Blondkopfchen:

picture.php


picture.php
 
Tak po delší době update.
Rajčata co byly venku už sou tuhý a to díky hnusnýmu počasí, který panovalo na konci srpna/začátku září. Začaly se jim dělat černý skvrny na stoncích a to byl konec. Nejdřív skončily ty na prvním políčku, protože měly mín Slunka a místo je v závětří.

Fotky ze 14.8.2010

Green Zebra:

picture.php


picture.php


Tady spolu s Blondkopfchen:


picture.php


Kellogs Breakfast:

picture.php


Purple Russian:

picture.php


Slava:

picture.php


Vintage Wine:



picture.php


Zhefen Short:


picture.php


picture.php
 

nans

Member
zajimavy tread ! kdybys mel cas, mohl bys ke kazde odrude hodit maly report. Chut, vzrust, vynos, odolnost na plisen a nevim co jeste, urcite te neco napadne :)) mej se
 

šunka-maslo

Duv' conoisseur^^
ICMag Donor
Veteran
Ahoj:wave:

To je moc pekny tread:ying: Wow musim zkusit ty green zebra-purple russian a maly cerny:)

Purple russian vypadaji trochu jako nase "hrusko-rajcaty" a ty zluty co mas jsou super taky:tiphat:

Bigup!!
 

Latest posts

Latest posts

Top