What's new
  • Happy Birthday ICMag! Been 20 years since Gypsy Nirvana created the forum! We are celebrating with a 4/20 Giveaway and by launching a new Patreon tier called "420club". You can read more here.
  • Important notice: ICMag's T.O.U. has been updated. Please review it here. For your convenience, it is also available in the main forum menu, under 'Quick Links"!

despre becuri

hamstorg

Member
Sunt periculoase,nu stiu they look scary :)).Periculoase sunt ambele nu zic nu,dar am impresia ca te chinui cu instalatia mai mult decat cu niste cfluri.
Am citit un articol undeva despre MH si mi-au ramas in cap niste idei probabil de acolo mi-am asumat ca sunt periculoase.

Ideea e ca cu niste CFLURI iesi mai ok prefer sami bubuie un cfl decat un MH
 

Uncle77

Member
Mersi de raspunsuri.
Motivul pentru care am ales 150W a fost tocmai problema caldurii.
Kitul pe care l-am cumparat are si reflector (v. foto) insa nu stiu daca il pot inchide cu un geam gaurit.
Nu este primul grow deoarece am mai avut cateva pline de greseli insa cu siguranta este primul in care am incercat sa adun toate echipamentele necesare.


Nu de geam ziceam ca trebuie gaurit ci un perete sau 2 din box acolo unde este inchis de geam pentru a evacua caldura. Dar mai greu sa ai reflector si nu il poti lasa sau inalta.
Fa un test si vezi ce temperaturi ai
 

lamijtoo

New member
ohoho....se pare ca sunt mai prost informat decat credeam in legatura cu pericolele.
Motivul pentru care am comandat un kit complet a fost tocmai pentru a evita orice eveniment neplacut. V-as ramane dator daca mi-ati spune putin despre posibilele riscuri si despre cum le pot evita...
@exploziv nu vad de ce as schimba instalatia din moment ce balastul este atat pentru HPS cat si pentru MH (verificat cu furnizorul). Costurile unui MH nu sunt atat de mari (undeva in jur de 150 RON / lampa)
@ hamstorg prefer sa nu-mi bubuie niciun fel asa ca....
 

lamijtoo

New member
Nu de geam ziceam ca trebuie gaurit ci un perete sau 2 din box acolo unde este inchis de geam pentru a evacua caldura. Dar mai greu sa ai reflector si nu il poti lasa sau inalta.
Fa un test si vezi ce temperaturi ai
Kit-ul are un sistem de coborare/ridicare.
EasyRoll - Suspension Device
O sa fac cateva incercari sa vad cat de mult pot cobori becul.


 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
cam scump la 150 lei becul. cu banii aia, sau chiar mai ieftin iei lampa profesionala de grow de la orice growshop din europa.

cat despre compatibilitate vezi sa nu fie inselator ce ti-a zis furnizorul. daca ballastul nu e switchable (asta inseamna sa ai o pozitie de functionare pentru hps si alta pentru mh), atunci becurile celelalte (daca ballastul e de hps ma refer la mh, daca e pt. mh ma refer la hps) trebuie sa fie becuri de conversie, care sunt foarte scumpe si nu au acelasi output.
in general doar ballastele digitale pot fi switchable, deoarece hps-urile si mh-uri functioneaza pe curenti diferiti.

masuri de precautie:
cand testezi instalatia nu fii in preajma becului. (mai ales daca nu esti sigur ca ai legat totul bine)
cand e becul pornit evita sa fii in raza lui de actiune.
evita sa stropesti gaze sau lichide (mai ales lichide!!) spre bec cand e aprins. (asta e mortala cu siguranta, mai ales daca gazele sau lichidele sunt mai reci decat invelisul becului)
cand l-ai stins lasa-l cel putin 15 minute inainte sa il reaprinzi. (asta prelungeste si viata becului)
foloseste doar intrerupatoare cu grad ridicat de protectie, si ai grija ca priza programabila in care pui becul/becurile sa poata sustine puterea totala a instalatiei/instalatiilor.
ai grija ca aparatura sa nu stea undeva unde exista pericol de incendiu sau inundatie.

mai multe o sa Afli dupa ce le patesti... :) J/K :D
 

lamijtoo

New member
WOW.... Multumesc mult exploziv ca nu te-ai zgarcit la detalii. Cel mai mult ma sperie fazele cu "mortala" si "pericol de incendiu" (growbox din OSB) dar sper sa nu fiu atat de dobitoc incat sa mor incercand sa cultiv ganja la standarde mai inalte decat inainte....
ceva detalii legate de ballast:
High quality HID lighting Ballast 150W for HPS and MH lamps.

All of the Easy control gear range feature ETI Lighting International components.


Our Easy Control Gear is fully vented, cool running, extremely quiet and above all manufactured right in Europe to the highest possible standards: TUV, CE, ecc.
Extremely reliable, these units form part of our kits.
Features an IEC Connection to suit most popular reflectors and a 2m mains connection lead.


Each unit has Internal protection via a timed ignitor and a thermal cut-out choke, this added safety feature stops the unit trying to ignite the lamp after several minutes which ensures years of use and saves electricity.

Supplied with 36 months limited warranty on internal choke and ignitor components."
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
banuiesc ca e digital din ce scrie acolo. are buton sa selectezi mh sau hps? sau e automat?
 

boltzar

Member
E mult mai periculos becul cu incandescenta, decat hps-ul. Eu le-am stropit din greseala, n-au nici pe dracu'. Am vazut pe strada felinare sparte si hps-urile aprinse pe timp de ploaie. Si la unii stalpi de iluminat au schimbat becurile alea borcanate cu hps-uri, si jumate stau afara din cilindrul ala de sticla.
 

Evil

New member
salutare.. as vrea sa-mi cumpar un hps de 400w.. are cineva idee cam la ce bani m-ar duce tot sistemul functional? lampa+igniter+balast+ ce naiba o mai trebui..

am ajuns la concluzia k vreau sa-mi cumpar hps dupa, primul grow cu 235w cfl.. rezultatul e ok pentru un micro grow.. dar vreau ceva mai serios..:D
pace
 

boltzar

Member
salutare.. as vrea sa-mi cumpar un hps de 400w.. are cineva idee cam la ce bani m-ar duce tot sistemul functional? lampa+igniter+balast+ ce naiba o mai trebui..

am ajuns la concluzia k vreau sa-mi cumpar hps dupa, primul grow cu 235w cfl.. rezultatul e ok pentru un micro grow.. dar vreau ceva mai serios..:D
pace

Depinde ce bec vrei. Agro, son-t, au preturi sensibil diferite, uita-te pe ebecuri.ro. Restul iti spun eu: ballastul costa 70 lei (philips), igniterul costa 6 lei.
 

dalin

Member
gantz!la 150w hps la cat departare sa tin planta ca nu prea am inteles din tabelul afisat pe thread?20-30 cm e bine??
 

yohji

Member
salut. first time here. de 2 zile tot citesc de pe forum ul asta si mi am pus mai multe intrebari legate de discutiile voastre. una din ele ar fi de ce nu zice nimeni nimik de tehnoligia LED? de ce doar HPS,CMH sau altele ? am citit despre LED ca produce lumina ptr toate stagiile de dezvoltare a plantei. lasand pretul destul de ridicat deoparte ce parere aveti de asa ceva?a folosit careva tehnologia asta?
 

sznake

jarhead
Nimeni nu a folosit din cauza pretului ffff ridicat. Pau un bec LED de 1w e 50 RON.

Daca vrei sa pui 100w, fa socoteala.. 50 milioane doar becurile.. plus, iti trebuie 100 becuri, deci 100 fasunguri, etc. Noi suntemi groweri mici, hobby-isti nu suntem groweri comerciali, n-avem de unde sa investim atat in tehnologie LED.
 

yohji

Member
Mersi ptr raspuns.oameni buni eu vorbeam de o lampa cumparata direct de pe un site..nu s o fac eu aksa.recunosc ma depasteste problema. se gasesc pe multe site uri si variaza preturile.am gasit pe homegrow una de 300W la 480 de euro. stiu e mult dar ei zik acolo k acopera 3.8m si k da lumina cam cat o lampa HPS de 1000W. sunt confuz. kiar as vrea s o incerc dar dak voi spuneti k nu se merita m ati bagat mai tare in ceata. de mentionat k tehnologia asta e folosita de NASA la cresterea plantelor in spatiu. :-??
 

Gantz

Smoke weed and prosper
Veteran
da frate. NASA foloseste tehnologia in cauza pt EXPERIMENTE, nu pentru culturi nonstop si mai ales nu pt culturi prea mari, prea pretentioase si care cer mult timp sa se dezvolte. Ce crezi ca au curent continuu in spatiu? Astronautii stau o vreme in spatiu si apoi acasa. Isi fac experimentele si pleaca. Ei folosesc aceasta tehnologie din nevoie.
 

yohji

Member
adevarat..oricum am citit prin alte parti si am vazut si pe youtube k da roade treaba asta. tocmai k e facut ptr spatiu e proiectata sa reziste 50.000 de ore. atat o garanteaza.prin urmare dak lucrurile stau asa atunci e o investitie care pare sa fie f tare pe termen lung. asa lampile astea HPS sau oricare din ele se ard la o perioada de timp si trebuiesc skimbate. nu stiu ce sa zik....mai astept pareri .eu dispun de banii respectivi prin urmare nu ar fi o probl banii. vreau doar sa ma decid dak o cumpar sau nu...
 
Top