What's new

Orange Bud® (Dutch Passion) / Lumatek ATS 300W PRO / Euro Pebbles - SCROG - ebb&flood

ZöldlombLegolas

Active member
Nagyon tré ez a táp téma. Erre irjatok már valamit, hogy itt mi lehet a bibi. Már arra is gondoltam fentről is tápolom, mert ez így alulról sztem kevés.

Lehet annyira benőtte táp oldalt gyökér, hogy szinte elzárja a nyilást?
 

Uzsidoboz

Well-known member
Full szép minden , nől is rendesen , hiányod sincsen . Akkó mé akarod basztatni? Izgalomra vágysz?:D
 

ZöldlombLegolas

Active member
Hogy oldjam meg tápot? Nem kéne egész gyökérzónának tápban lennie? Az is elég ha csak egy része van? Ment most is reggel vagy 2 órát pumpa, és nem nyomja fel csurig felső ládát.

Vagy tápláljam alulról felülről is?
 

ZöldlombLegolas

Active member
Pl nem a tálcán keresztül nyomod fel a vizet, hanem egy slaggal felülről.
Megcsináltam. De sztem befülledt a gyökér, mert nem folyik ki alul a táp, csak csepeg. Gondolom benőtte a lefolyót teljesen, és pangot benne táp.

Ma kap új tápot, ill felszabadítom lefolyót. Nem kapott most egy napig semmit.
 

Attachments

  • 20231109_223251.jpg
    20231109_223251.jpg
    5.5 MB · Views: 64
  • 20231109_223256.jpg
    20231109_223256.jpg
    4.4 MB · Views: 65

tejföl

Active member
Nagyon faszán nézett ki a gyökérzet, kár lenne elbaszni. Reméltem, hogy ránézel az elfolyóra is, ha már a töltő csonk eltömődött. Ha valamit átvariálsz, érdemest egyből le is tesztelni. Túllocsnál emelhetsz 3% peroxidot 2-3ml/l-ig, a takarófóliát leveheted pár napra, akár egy kis ventit is beállíthatsz az alsó zónába, hogy jobban mozogjon a levegő.
 

ZöldlombLegolas

Active member
Lefolyó felszabadítása után csomó gyökeret mostam ki a zónából. Teljesen beált alulról pumpált ebb & flood. (vékony szövetet szilikonoztam lefolyóra, hogy golyók ne essenek bele, de gondolom a gyökér, ill golyó por összegyűlt, és teljesen elzárta szövetet)
A golyókat próbáltam kiműteni a sarokból. (kibaszott szar meló volt) Gyökér foszlányokat kivettem, és mosás után visszamentek golyók. Javult. Tegnap kapcsoltam.

Ma is kevertem friss tápot amivel felülről mosattam. Kapcsolás után tudtam 2 órával manuálisan, ill lekapcsolás előtt fél órával.

Nem autómatizáltam még, de az a terv, hogy csövet felviszem fólia alá körbe tekerem, és megfurkálom, hogy lehetőség szerint mindenhova folyon táp.

12 be, hogy menjen automata csepegtető? Reggel kapcsoláskor, 4, ill 8 óra múlva mondjuk? 30-60 perc?

Oszcilláló venti megy már minden órában 15 percet.

Tápot 1.25-5.5 re állítottam. 0.2-ig magnézium, onnan bio a&b 1.25 - ig, salétrom.

Magnézium menjen végig így, vagy elhagyhatom már?

Utolsó kép mai, szépen kifeszültek levelek, kellemes párás a klíma.

Jah meg annyi, hogy így viszont a táp lefolyik a golyón - gyökéren át, és az alsó, vaskos gyökérzónában vándorol szépen a lefolyóig amin egyből ki is folyik. (mert a szövetet a lefolyón is kilyuggattam, hogy apró dolgokat ne fogja fel) Tehát sztem a gyökérközeg 20% van tápban. (ami mondjuk lehet nem rossz, mert ott tud inni, felette lévő gyökér is kap lefolyó tápból, meg utána párából, ill így oxit is sokkal többet több beszopni, mert pumpa kapcsolás után kb 5 perc múlva már semmi kifolyó lőre nincs)

Meg még annyi, hogy lefolyóra vágtam egy fél literes műanyag üveget, lyukakkal, így ott annyira nem tudja már benőni gyökér, vagy ha be is növi, könnyebb takarítani.

20231110_174122~2.jpg
20231110_172555~2.jpg
20231112_125308~2.jpg
20231113_093653.jpg
 
Last edited:

ZöldlombLegolas

Active member
Azt nem tudom még, hogy hagyjam a csepegtető rendszert, vagy építsek vissza ebb & flood ra? Nem érintkezik minden része a gyökérnek táppal, csak ahol lefolyik a csőből.

Árapályt komolyabbnak érzem tápanyagfelvételt tekintve. 10-15 percig full tápban a gyökér teljes része, majd pár perc alatt szabad a gyökér teljesen, és mehet oxigén felvétel.

Szerintetek?

Lefolyóval már nem lesz baj, arra felszilikonozok valami nagyobb lyukú hálót, hogy ne fogja meg a kis szemcséket.
 

ZöldlombLegolas

Active member
12 mm es cső viszi fel tápot, majd egy y elosztja ketté, két 60 cm es cső bekunkorítva a két növény körül, a végük lezárva, 2.5 cm ként fúrtam a csőre lyukakat. A nyomás nem elég nagy, hogy mindegyik lyukon jöjjön a lőre, maga alá folyat nem oldalra, tehát nincs akkora powa pumpában, hogy szétspricelje az összes lyukon. De így ugye csak bizonyos részeken folyik le táp.

Rem érthető.

Szóval vagy nagyobb pumpa, és fentről, vagy marad ez, és alulról. Szerintem holnap vissza szerelek utóbbira.

Most am 3*1 órát megy csepegtető fentről.
 

ZöldlombLegolas

Active member
Ha 12ről kisebb atmérőre osztasz le az nem oldaná meg a nyomás problemát? Vagy kisebb lyukak?
Hát ekkora megy rá pumpára még kényelmesen, kisebbhez kéne mókolni, vagy valami átalakító. Bár az tény, hogy nagyobb nyomással tudna menni. Jó ötlet, köszi az észrevételt.

Ma átmosatom fentről mindenhol állított táppal, és holnaptól sztem árapállyal megyek megint.
 

tejföl

Active member
Brutál lesz. Szereld vissza, te is érzed, hogy ez nem az igazi. Fölülről tápolva kis cserepet sem egyszerű egyenletesen átnedvesíteni, nem még ezt a ládát gyenge pumpáva. Én annyi gyűrűt, gombát, kis szórófejet próbáltam, hogy mire nagyjából megelégedtem az eredménnyel, árasztásra váltottam. Leggyorsabban úgy tudnád megtölteni a ládát, ha a lefolyó egy magas túlfolyó a golyók magasságában, a másik csonkon alulról töltöd és a ciklus végén itt is folyik vissza a pumpán keresztül. Így amíg nincs teljesen fent a víz, nem folyik vissza semmi. A dugulás témát is érdemes lenne megrágni, ne legyen visszatérő vendég. Kövi körre milyen változtatások vannak tervben? Lesz nagyobb tálca, vagy marad ez a setup? Esetleg elgondolkozol cserepek árasztásán?
 
Top