What's new
  • Happy Birthday ICMag! Been 20 years since Gypsy Nirvana created the forum! We are celebrating with a 4/20 Giveaway and by launching a new Patreon tier called "420club". You can read more here.
  • Important notice: ICMag's T.O.U. has been updated. Please review it here. For your convenience, it is also available in the main forum menu, under 'Quick Links"!

Γιατί δεν πρέπει να κρίνουμε τα grow lights με βάση την lumens/watt α&

kitejuana

New member
Γιατί δεν πρέπει να κρίνουμε τα grow lights με βάση την lumens/watt α&

Καλησπέρα σας μάγκες πιστεύω πως υπάρχει μια παρεξήγηση σχετικά με την επιλογή των κατάλληλων grow lights. Θα διατυπώσω την άποψή μου και αν αυτά που λέω είναι λάθος να με διορθώσετε γιατί και εγώ είμαι newbie και προσπαθώ μόνος μου να μάθω όσα πιο πολλά μπορώ από το internet μόνο...

Οι περισσότεροι προτιμούν σαν grow lights τις HID λάμπες καθώς πιστεύουν πως είναι πιο αποδοτικές αφού έχουν τη μεγαλύτερη lumens/watt αναλογία.

Γιατί δεν πρέπει να κρίνουμε τα grow lights με βάση τα lumens: Τα lumens εκφράζουν το ποσό της φωτεινής ενέργειας που εκπέμπει μια φωτεινή πηγή(grow light), με προυπόθεση αυτή η φωτεινή ενέργεια να έχει μήκη κύματος γύρω στα 550-555 nm. Δηλαδή δυο λάμπες μπορεί να παράγουν το ίδιο ποσό φωτεινής ενέργειας αλλά η μία να έχει πολύ περισσότερα lumens απο την άλλη γιατί η ενέργεια που εκπέμπει να είναι πιο πολύ εστιασμένη στα μήκη κύματος 550-555nm. Αυτά τα μήκη κύματος όμως είναι πιο ευαίσθητα στο ανθρώπινο μάτι παρά στα φυτά, τα οποία αντανακλούν ένα μεγάλο μέρος τους και δεν τα χρησιμοποιούν για την φωτοσύνθεση. Σύμφωνα με τον πίνακα ορατού φάσματος [FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]
jpg.gif
visible_spectrum1.jpg (11.9 KB)
[/FONT]τα μήκη κύματος 550-555nm αντιστοιχούν στο πράσινο χρώμα. Ένα κλασσικό παράδειγμα που αποδεικνύει οτι τα φυτά χρησιμοποιούν σε πολύ μικρο βαθμό το πράσινο χρώμα (καθόλου στη φωτοσύνθεση) είναι οτι αντανακλούν ένα μεγάλο μέρος τους και γι'αυτό τα βλέπουμε πράσινα.


Γιατί δεν πρέπει να κρίνουμε τα grow lights με βάση τα watts: Είναι λάθος να πιστεύουμε πως όσα πιο πολλά watt έχει ένα grow light τόσο πιο δυνατό φως παράγει. Εξαιρούνται οι incandescent λάμπες, οι οποίες δεν χρησιμοποιούνται ως grow lights. Τα watt μετράνε την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος και όσα πιο πολλά watt έχει το grow light μας τόσο μεγαλύτερη κατανάλωση ρεύματος θα κάνουμε.

Με βάση ποία κριτήρια πρέπει να κρίνουμε τα grow light μας: Σύμφωνα με τον πίνακα [FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]
jpeg.gif
images.jpeg (12.7 KB)
[/FONT]τα φυτά για την φωτοσύνθεση χρησιμοποιούν περισσότερο το κόκκινο και μπλέ χρώμα, άρα τα grow lights μας πρέπει να εκπέμπουν ενέργεια εστιασμένη σε αυτά τα μήκη κύματος. Πιστεύω πως το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να χρησιμοποιούμε grow lights και ανθοφορίας (ενέργεια που εστιάζει σε μήκη κύματος κόκκινου χρώματος) και ανάπτυξης (ενέργεια που εστιάζει σε μήκη κύματος μπλέ χρώματος) σε όλη τη διάρκεια ζωης των φυτών γιατί τότε και η chlorophyll a και η b θα απορροφούν φως με αποτέλεσμα την μέγιστη φωτοσύνθεση/παραγωγή ενέργειας στο φυτό. Άλλα πράγματα που πρέπει να λάβουμε υπόψιν είναι το grow space, η θερμότητα...
 

Attachments

  • visible_spectrum1.jpg
    visible_spectrum1.jpg
    9.4 KB · Views: 13
  • images.jpeg
    images.jpeg
    9.9 KB · Views: 11

Latest posts

Latest posts

Top