What's new

despre becuri

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Masuratorile pe care le gasim in specificatiile ledurilor, precum si distributia spectrala se realizeaza cu instrumente dedicate, de precizie (http://www.orboptronix.com/product_binning.html , http://www.colorkinetics.com/support/whitepapers/evaluating_light_output.pdf )

Un luxmetru nu iti ofera decat o imagine despre intensitatea luminoasa (masurata in lux) intr-un anumit punct situat la o distanta finita fata de sursa de lumina.

Asta te ajuta sa iti faci o idee asupra intensitatii luminoase pe o anumita suprafata (prin masurarea fluxului in mai multe puncte), pentru a determina inaltimea minima si maxima , sau mai bine spus optima, la care sursa de lumina trebuie plasata pentru a obtine cele mai bune rezultate.

Senzorul unui lux-metru are cativa milimetri patrati (domul alb de deasupra este folosit doar pentru a anula efectele de umbrire si pentru a obtine o iluminare uniforma si constanta a senzorului indiferent de pozitia acestuia - in mod normal ar trebui plasat perpedicular pe directia fluxului luminos, dar intrucat exista mult lumina reclectata, trebuie masurata si aceasta, nu doar cea direct incidenta).

Pentru cine vrea "sa-si masoare spectrul", va recomand acest dispozitiv DIY simplu: http://saisa.eu/blogs/Guidance/?p=1065

P.S. Si eu sunt adeptul luminii albe, INSA cu un spectru accentuat spre capete ( albastru, respectiv rosu).
 

jtm

Some kind of shaman
Veteran
@hempfield: Super tare chestia cu spectrometrul. M-ai incantat, si vorba aia, de ziua indragostitilor. De marioare, desigur...:thank you:
 

jtm

Some kind of shaman
Veteran
daca e ce scrie pe el, merge foarte bine. atentie insa sa ai tensiunea stabila la priza. daca fluctueaza sau e prea mica, o sa ai surprize, ca e cu autoaprindere. mie mi-au facut philipsurile ca orga de lumini cand le-am testat. tot cu autoaprindere.

atata doar ca in doua luni o sa dai pe curent cat pe un cfl cu aceeasi putere luminoasa, adica vreo 120 ron, care ia doar 60W.
 

jtm

Some kind of shaman
Veteran
@explo: Si alea dual spectrum cum sunt facute, cu mercur si cu sodiu? Uite ar trebui sa ma uit, poate asa este.

Mai uitati-va odata la temperatura de culoare. Sunt cateva MH care merg si in flower, sunt modificate si nu au spectrul majoritar in 4-7000K, ci il au in 3000-3600K. Sigur, o lampa HPS ar fi mai buna, dar omul o are in casa pe asta, chiar daca randamentul nu va fi cel mai bun.

Iar eu am crescut 40 de plantute, care acum fac seminte, sub 9 CFL-uri de 60W, din care 7 de 5500K si 2 de 3500. Probabil erau mai bune cu sodiu, dar atat m-a dus capul. Cum ziceam, asta o are omul, aia am avut eu.

@coolbud: Imi cer scuze daca te-am calcat pe bataturi la un moment dat pe tine sau pe altcineva, chiar daca nu imi dau seama cum si cand.
Ma gandesc ca e mai simplu sa imi spui ca gresesc sau de ce decat sa te porti asa. Ultima oara, asta era un forum, in care imi e permis chiar si mie, cu doar un grow, sa imi dau cu parerea.
In tot cazul, comentariul tau e offtopic.

In fine, fiecare cu ale lui, numa eu cu ale mele, vorba bancului. Mai bine mai bag un SG1 si un grow. Cum ma pricep...

@blindd: daca totusi vrei sa fii ca la carte, nu tre sa ma asculti pe mine, ca nu is vraci, ia un HPS de la lohuis, la 110W ai 8000lm, are ignitor incorporat, si iti trebe doar balast de 120W. Total vreo 150 ron, adica tot acolo. Au si de 220W cu ignitor, dar nu sunt pe site, sau nu le-am gasit eu. Gasesti insa in magazine de bricolaj. In unele. Costa tot atata. Hai ca ma duc pana nu mai fumeaza coolbud ceva non-cured.
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
dar MV nu este egal MH. si MV-urile nu-s bune. E alt metal (greu), mult mai apropiat ca spectru de incandescente.
 

jtm

Some kind of shaman
Veteran
dar MV nu este egal MH. si MV-urile nu-s bune. E alt metal (greu), mult mai apropiat ca spectru de incandescente.

Evident ca HPS-ul e cel mai bun, na, 2200K. 3600K e la limita de (in)eficienta. Totusi, incandescentele au un spectru inca si mai larg, fata de MH, HPS, MV, care este mult mai ... discret, si cu toata ineficienta, eu as face o proba sub asa ceva, macar de curios. Nu o sa o fac, ca eu platesc factura, totusi...

In practica, m-am uitat pe spectrele reale ale becurilor MH si HPS si m-am intrebat: cum puii mei cresc plantele sub asemenea spectre? Phillips le are destul de clar in specificatii, ca o nota. Raspuns: cresc. Ca atare, chestia asta cu temperatura de culoare nu stiu cat e de relevanta pana nu vezi in clar spectrul, si chiar si atunci e discutabil. Parerea mea.

Uite un datasheet de la Phillips, cu ceva care are temperatura de culoare de 3400K. Poate sa fie la fel ca Lohuis, poate nu, ca Lohuis nu da ceva similar, sau nu am gasit eu:


http://iluminat-special.ro//pdf_files/ml_250w_e40_225_235v_hg_slv.pdf

Dincolo de eficienta luminoasa de toata jena, desigur, spectrul e interesant.

Mai precis, fata de un spectru normal de HPS, care ar fi ca mai jos:

http://iluminat-special.ro//pdf_files/master_son_t_pia_plus_70w_220_e27_1sl.pdf

rezulta ca primul bec de la Phillips e... dual spectrum :dance013:.

Aproape.
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
o fi ea dual spectrum, dar da pe langa lungimile de unda utile in fotosinteza. mult mai bine arata spectrul hps-ului.

daca tot iti plac asa mult astea, incearca-le tu. nu mai da sfaturi altora, mai ales unor bieti incepatori, care iti pot lua postul de bun si face investitii considerabile fara nici un scop. :2cents:
 
Last edited:

jtm

Some kind of shaman
Veteran
@explo: Nu, nu as folosi asa ceva, decat daca ar fi singura lampa de pe planeta, insa am vazut mai rele. M-am uitat pana mi-au iesit ochii ca la melc la spectrele la toate astea inainte de a incepe. Si da, le-am incercat, 5 minute, pana m-am prins ca le trebuie stabilizator :D

Eu insa am inteles ca omul nu are bani de alta, si ca o avea in casa, deci investitie... mica.

@blindd: imi cer scuze daca am inteles gresit, si ai bani de alta lampa. Trebuia sa spun "daca chiar nu ai (bani de) altceva, e buna". Insa probabil ca nu ar creste planta prea bine. Ar fi un grow de experienta, nu de fumat.

@coolbud: ai si tu dreptate, pana la urma, ar trebui sa fiu mai... atent. mersi.
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Eu inteleg ce spui tu. Dar sunt 2 probleme cu treaba asta.
1 raspunsurile pe forum raman pe net pentru ca si altii sa mai aiba acces la ele.
2 becul pe care spune ca il are acum e mai eficient, asa ca sa il schimbe cu unul mai nepotrivit mi se pare o prostie.
Daca tot ai dorit sa iti expui punctul de vedere, macar nu ai incercat sa fii mai clar in raspunsul tau pentru ca oricine ar fi citit sa fii inteles. Daca spuneai ceva de genul (exemplu): "bai baiete, becul ala nu e bun, dar pentru ca eu nu am ce face si sunt si putin 'nebun', cred ca ar trebui sa.l folosesti.", cred ca eram cu totii de acord cu tine. Sper sa nu ma insel.
 

blindd

New member
multumesc pentru raspunsuri,@jtm da ai inteles bine nu am bani de alt bec si ma gandeam sa il folosesc pe asta,dar citind cele spuse nu prea mai imi vine sa fac un fel de test,care am sanse sa fie cu rezultate foarte proaste,mai bine o mai tin vegetatie 1 luna si cand cumpar un HPS trec la inflorire.thx
 

jtm

Some kind of shaman
Veteran
HPS versus CFL in flower, apropo de discutiile anterioare.

HPS versus CFL in flower, apropo de discutiile anterioare.

Acum vreo cateva zile am dat drumul la un HPS de 250W peste CFLuri, pentru motivul ca... asa mi-a venit. Era acolo, dar mi se parea chior (da stiu, alt spectru...) la doar 20000lm :D

Plantele sunt spre recoltare, estimez o saptamana-doua si am bagat semintele in borcan.

Azi, ma uit mai bine la ele. Ghiciti ce vad:

Desi nebunele au samanta in burta aproape gata, la toate plantele din apropierea HPS-ului, le-au crescut pistili noi, cei vechi fiind polenizati as zice 100%. Celor mai apropiate, cei mai multi pistili, celor mai indepartate mai micuti. Toti sunt firavi, dar nu asta e ideea. Pana acum au stat numai sub CFLuri, tot grow-ul.

Daca le cresteam pentru bud ma zgariam, clar!
 
Salut,ai putea sa dai ceva detalii despre rasele pe care le folosesti?
Eu acuma am recolectat ceva seminte auto....
Prima incrucisare facuta de mine a fost dc x dc, am facut o polenizare libera ca sa pastrez "evantaiu genetic" (se zice ca e pura), scopul era ca sa am suficienta "materie prima" (vreo 350 sem) ca sa pot sa selectez ceva .... Mai "calumea" in privinta rezistentei, am cultivat-o in spania si pe la jumatea lui sept deja avea semne de mucegai....deci in ro e clara treaba... Si cam atat :)))
Salutari.:tiphat:
 
Salut nu am stiut unde sa postez problema mea.Am cumparat PH-metru:Tester pH IGS, digital,problema e ca nu stiu sa il folosesc,ma poate ajuta cineva,nu are niciun fel de instructiuni si nici pe google nu gasesc.
 

awy

Member
Salut nu am stiut unde sa postez problema mea.Am cumparat PH-metru:Tester pH IGS, digital,problema e ca nu stiu sa il folosesc,ma poate ajuta cineva,nu are niciun fel de instructiuni si nici pe google nu gasesc.
bagi sonda in pamant, astepti, citesti! ( puteai posta in: pune o intrebare primeste un raspuns)
 
Top