What's new
  • Happy Birthday ICMag! Been 20 years since Gypsy Nirvana created the forum! We are celebrating with a 4/20 Giveaway and by launching a new Patreon tier called "420club". You can read more here.
  • Important notice: ICMag's T.O.U. has been updated. Please review it here. For your convenience, it is also available in the main forum menu, under 'Quick Links"!

Discutii legate de LED-uri

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Un pic de off-topic, insa LED related :

Acum ceva vreme am facut un upgrade la acvariu, inlocuind tuburile florescente T8 cu tuburi cu leduri. Tuburile originale consumau 30W fiecare, iar tuburile noi doar 14W fiecare.

Ca si luminozitate masurata 'ochiometric' nu se simte o diferenta prea mare, insa de cand am pus noile tuburi s-a produs o explozie de alge, iar plantele cresc frenetic.

Tind sa cred ca tuburile astea noi cu leduri sunt o alternativa (deocamdata un pica cam scumpa) demna de luat in seama pentru clasicele tuburi cu neon.
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Am luat unul de 6500K si unul de 3000K pentru ca nu am mai gasit de 5200K (pure white) . Cel de 6500K este mult mai luminos decat cel de 3000K, in sensul ca nu ma pot uita prea mult la el fara ochelari de soare.

Oferta unui distribuitor din Romania :

Pretul pentru 2 buc tub led de 900mm 13W si costa 27,37 USD/buc fara TVA.

Nu e exprimarea mea, asa suna oferta . Uite si un link : http://www.solarwatts.ro/index.php?route=product/category&path=63_44 (daca poate fi considerat reclama stergem linkul - oricum preturile nu sunt trecute pe site, nu stiu de ce)
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
suna bine, dar pretul e inca mare.. ma gandesc ca s-ar putea comanda oricum, si in alte spectre de la producatori. ar fi f usor de creat un sistem modular in care tot adaugi neoane cu led stas pe masura ce te extinzi. :)
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Urmatorul meu proiect DIY in categoria LED va fi un , hai sa-i zicem panou, facut din LED strips. O sa postez un tutorial in threadul Atelier cand voi avea toate componentele. Cred ca la momentul actual, led strips sunt alternativa cea mai convenabila : doar 20$ pentru 72W de led light.
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Nici nu cred ca se fabrica led strips cu alte lungimi decat cele clasice , adica 625nm pt rosu si 470nm pentru albastru.

Insa pentru a compensa lipsa unor componente din spectru am ales sa folosesc si o rola de leduri cu lumina alb-rece 6500K, in amestec 4-1-1 (rosu-albastru-alb)

Nu ma astept sa obtin cine stie ce performante de la ledurile astea, dar daca recolta va fi multumitoare va dovedi ca se pot face lumini reci cu buget redus (5 role au costat sub 120$ cu tot cu transport si consuma - teoretic - 72*5=360W). Eficienta totala este undeva in jur de 65-70% (teoretic) insa voi stii sigur in momentul cand voi putea masura caderea de tensiune pe fiecare serie de leduri si pe rezistentele limitatoare de curent.
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
LED Frostiness

LED Frostiness

Niste imagini mai vechi , dar pline de inspiratie (zic eu) :
 

Attachments

  • Frostiness 1.jpg
    Frostiness 1.jpg
    76.1 KB · Views: 17
  • Frostiness 2.jpg
    Frostiness 2.jpg
    73.7 KB · Views: 14
  • 1 rodnette
    1 rodnette
    75.5 KB · Views: 23
  • Frostiness 4.jpg
    Frostiness 4.jpg
    67.7 KB · Views: 18
  • Frostiness 5.jpg
    Frostiness 5.jpg
    86.1 KB · Views: 18

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
pacat ca nu le au si in deep red/blue. pretul pare ok daca sunt cat de cat de calitate.
sunt curios totusi ce racire iti trebuie.. probabil ceva pe apa.. :D
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
La racire ma gandeam si eu, dar probabil ca astfel de leduri se preteaza pentru aplicatii industriale, asa ca un radiator turnat supradimensionat nu ar deranja pe nimeni.

Problema cu ledurile astea, dupa cum o vad eu e alta : ele contin 23 de siruri a cate 23 de serii de chipuri de 1W. Daca un singur chip cedeaza si driverul care alimenteaza LEDul nu sesizeaza acest lucru, curentul prin restul de 22 de siruri va creste ducand in timp la deteriorarea intregului ansamblu.


Intradevar nu au Far Red si Deep Blue la puteri asa de mari, insa au varianta de 10W.

Tocmai facusem un calcul la ei pe site mi-a iesit ca un panou de 400W construit cu matrici de 10W ar ajunge undeva pe la 500$ (in combinatia 10 Deep Red, 10 Red, 10 Blue, 10 Cold White si Drivere individuale alimentate la 12-24V) sau 550$ daca se folosesc si reflectoare .

Inca nu au scazut preturile, dar ledurile devin din ce in ce mai accesibile.
 
Last edited:

hempfield

Organic LED Grower
Veteran

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
am fost interesat si eu de un growroom automatizat tip laborator acum cativa ani, insa pretul era de enorm, cam de 10 ori cat ar fi costat sa-l faci de la zero. (sunt sigur ca acela era mai precis pana cine stie cate zecimale, dar ce conteaza juma de grad in plus sau in minus, sau cum difera controlul din ochi al turatiei ventilatoarelor comparat cu cel total electronic si divizat in incremente mult mai mici si mai exacte.)
pentru cei curiosi era vorba de peste 10k pentru nici un mp de growspace si 600w.

am ajuns la concluzia ca-i mai ieftin (mult mai ieftin) sa le faci decat sa le cumperi.
sunt sigur ca sunt destui care au ceva bani cu care nu au ce face, si ajung sa cumpere asa ceva. iar daca o fac, macar sa caute ceva gandit pentru cannabis, sau plante mari, ca ce se vinde pentru laboratoare in momentul asta e mai mult pentru teste pe salate si plante mici sau in primele luni de viata. (dintre modelele de tip growroom, walk-in-uri se gasesc cu zeci de mii de W, si scoruri pe masura)

just my :2cents:.
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Corect, pretul cerut de producatori banuiesc ca este astronomic. E oarecum firesc sa fie asa, fiind dispozitive de laborator, deci de precizie mare.

Pentru orice crescator de cannabis, ori cat de pretentios sau cu dare de mana ar fi, costul nu s-ar justifica.

Insa este foarte placuta ideea de a avea un astfel de spatiu de grow, curat ca o farmacie, total automatizat, cu tot felul de senzori si posibilitati de monitorizare a procesului de grow.

Este genul de jucarie (total ne eficienta ca si costuri) cu care i-ar placea sa se rasfete oricarui grower.

Eu nu m-as supara sa primesc o asemenea cutiuta ca si cadou :D :joint:

P.S. :joint:
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
cadou l-as lua si eu. desi ar fi o mare risipa pentru cine plateste.
e mic, si probabil costa cat o masina mica. oare cat echipament cu adevarat util se poate cumpara cu banii aia? :D
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
LED Reflector

LED Reflector

Salutare,

Ramasesem dator cu niste imagini ale reflectoarelor recent achizitionate pentru ledurile de 10W.

Desi un pic cam scumpe, isi merita fiecare banut, intrucat fluxul luminos creste spectaculos atunci cand reflectoarele sunt montate pe leduri.

N-am apucat sa masor intensitatea luminii cu si fara reflector, dar promit ca o sa revin cu rezultatele masuratorilor.

Pana atunci, cateva imagini. Reflectoarele (desi nu au fost concepute pentru tipul de leduri pentru care le-am comandat eu) vin echipate cu o folie adeziva ce permite lipirea temporara (in scopul testelor probabil) , insa este recomandata folosirea unui adeziv mai puternic si permanent :

 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Salutare si bine ai venit !

Sa facem un calcul simplu : 0.35A * 12V = 4.2W pana la 8.4W mai e loc ... ceva nu se leaga.
 

buzish

New member
nu ma prea pricep la LED'uri asa ca am comandat un hps de 250 w cam atat imi permite bugetu pana acum si intre timp am sa mai comand un 400w hps+mh
 
Top