What's new

despre becuri

Gantz

Smoke weed and prosper
Veteran
depinde cat de mare e boxu, cate plate tii sub el, cat de mari sunt plantele si la ce distanta sunt becurile de plante
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Parerea mea e ca atunci cand vorbim de CFL, mai ales in spatii mici, este mai bine sa mergi pe mai multe becuri de putere mai mica decat pe un singur bec mai mare.

In felul asta lumina ajunge mai bine peste tot, becul nici nu se incalzeste asa de tare, iar randamentul este si el mai mare.

Acum vreo doi ani facusem o statistica a raportului lumeni/wati pentru becurile gasite la noi pe piata si cel mai bine se situa un Philips de 24W. Pe locul doi (daca ceea ce scrie pe ambalaj este adevarat) sunt becurile de 20W de la IKEA (care sunt de departe si cele mai ieftine, insa nu rezista asa de mult).

Mai este o problema pe care unii nu o constientizeaza decat prea tarziu cand aleg CFL-uri de putere mare: pentru astfel de becuri trebuie reflectoare speciale, pentru ca lumina nu este punctiforma ca in cazul lampilor MH sau HPS, ci este emisa de pe o suprafata considerabil mai mare, ceea ce inseamna ca un reflector obisnuit nu va reflecta corect fascicolele de lumina emise in partea superioara a becului, ceea ce se traduce prin pierdere de lumina.

Cu mai multe becuri de putere mai mica, folosite cu reflectoare adecvate , se obtin rezultate mult mai bune. Un alt avantaj al becurilor de putere mica este acela ca daca se strica unul din becuri poti sta linistit pana cand ajungi sa cumperi unul noi (o zi, doua). Daca ti se strica singurul bec din grow, ti se cam strica planurile.

Parerea mea :joint:
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
daca e vorba de becuri multe si mici, ar putea fi folosite prinse de tavan sau agatate de fir, cu partea luminoasa in jos. si atunci sunt eficiente, si trimit lumina in toate directiile.
5 becuri in formula 4 spre colturi si unul in mijloc ar acoperi un grow mic foarte usor si fara mari investitii.
 
Nu e chiar mai ieftin, 200w CFL de calitate te costa cam 130-150 RON. Un kit HPS de 250w e 80Ron(Philips) daca stii unde sa cauti.
In spatiu ala cu 100w CFL vegetatie si 100w cfl+100wcfl flower eu zic ca ti-ar fi foarte bine.

Cu cat ai mai multa lumina cu atat produsul final va fi mai mult si mai bun.
 
Ceva ce am gasit pe forum si mi se pare interesant:

WHY CFLs WORK SO WELL:

Simple Science.

Canopy penetration is irrelevant, if the light penetrating the canopy is not of the ideal wavelengths.

Plants use wavelengths between 410 nm and 455 nm the most effectively.
Plants use the wavelengths between 620 nm and 670 nm the second most effectively.

Wavelengths between 500 nm and 600 nm are fairly useless to chlorophyll molecules.

11083Picture_51.jpg



The majority of light from a MH bulb Is between 500 and 600 nm and therefore much less efficient than if the majority of energy was producing usable light.

11083Picture_2.jpg



The majority of the light from a HPS is between 560 and 620 nm... also alot of wasted energy and useless penetration.

11083Picturea_3.jpg


However, The majority of light from an 'off the shelf' warm white CFL bulb is emitted at about 420 nm, 435 nm, and 540 to 680 nm... Perfectly in range of the wavelengths usable by chlorophyll (410 - 455 AND 620 - 670).

11083Picture_41.jpg
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Ce nu se scrie despre CFL-uri este faptul ca si in cazul lor, o data cu trecerea timpului, pe langa faptul ca le scade intensitatea luminoasa, se modifica si lungimea de unda a spectrului emis , deplasandu-se spre capete. Explicatia ar fi ca luminoforul se depreciaza si nu mai emite aceeasi cantitate de lumina in spectrul vizibil, iar cum sticla din care sunt facute filtreaza aproape in totalitate lumina UV, ceea ce rezulta e un pic de rosu si mai mult albastru (spre UV).

Luminozitatea CFL-urilor mai scade si din cauza rarefierii gazului cu care sunt umplute (amestecuri de argon si neon) ceea ce duce la scaderea intensitatii arcului electric de joasa intensitate, ce se traduce prin mai putina lumina UV, deci mai putina lumina vizibila.
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Am gasit informatiile astea acum multi ani cand ma pasiona acvaristica si am construit un dispozitiv electronic care imi permitea sa folosesc tuburile de neon mult timp dupa ce se ardeau filamentele inerne si nu mai puteau fi pornite in configuratia standard cu balast si starter cu bimetal.


Pentru cine doreste sa suplimenteze spectrul albastru (de fapt UV cu lungime de unda mare) , se poate folosi un tub de neon de tip 'Black Light'.

Nu stiu cat le ajuta pe plante, dar cu siguranta growroom-ul va fi foarte funky (ar mai lipsi un disco-globe). :joint:

http://en.wikipedia.org/wiki/Black_light
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
asta imi aduce aminte de legendele din anii 2000 cand toti "baietasii" cresteau la blacklight (a se citi spuneau povesti despre cum ca ar creste), ca asa auzisera ei ca se face. :)

si acum, ontopic:
cred ca mai mult beneficiu ar aduce acei w bagati intr-un neon normal, dar asta e doar parerea mea. iar daca vreti uv mult si ieftin, un mh cu balonul de protectie spart e tot ce va trebuie.
dar, sa nu ziceti ca nu v-am spus, aveti grija la ochi si piele (nu intrati in growroom cu becul pornit) si la picurii de apa ce ar putea face capsula sa sara in aer.
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Confirm spusele lui Explo. In tinerete m-am jucat cu niste becuri cu vapori de mercur, cu balonul cu luminofor dat la o parte si m-am ales cu arsuri pe maini si pe toata fata , asemanatoare arsurilor solare intense sau expunerii la arcul electric de sudura. Poate ca astea au fost si motivele pentru care m-am ales cu un cancer, dar asta e viata, shit happens.

Asa ca aveti grija, UV-ul e mai nociv decat va puteti imagina.
 
halogenuri metalice 250W

Specificatii tehnice:
Tip: Balon - Tubular 1401
Putere lampa: 250W
Soclu: E.40
Tensiune alimentare: 230V
Frecventa: 50Hz
Tensiune lampa: 128V
Balon: Clar
Flux initial (Lm): 21000
Flux final (Lm): 18000
Temperatura de culoare: 3000k
Durata de viata: 10000 ore
Diametru (D, mm): 46
Lungime (L, mm): 255
Inaltime (H, mm): 209
Temperatura de lucru: 0°C ~ +40°C
Cod EAN: 5948668001401
Bucati cutie / bax: 1 / 20

E bun MH-ul asta pentru vegetatie? din cate stiu 3000k e lumina calda.. nici de cum lumina rece..
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Temperatura de lucru: 0°C ~ +40°C

:laughing::laughing::laughing::laughing:

Adica peste 40°C nu il mai poti aprinde ? Ai grija sa-l ti in frigider cand functioneaza, sa nu cumva sa treaca de temperatura asta . :wave:

Pentru flower mi se pare mult mai potrivit becul asta de iluminat stradal : http://www.lohuis.ro/index.php?page...ategory_id=53&option=com_virtuemart&Itemid=59

Cat despre vegetatie, iti recomand cu caldura CFL-urile si tuburile clasice de neon. Au mult mai mult albastru si iti tin plantele scurte. Din punct de vedere al optimizarii cel mai bine ar fi sa ai becuri care folosesc acelasi kit de amorsare, ca sa nu dai bani in plus.

Tine cont ca atunci cand cumperi un bec de putere mare ar fi recomandat sa iei nu unul, ci doua , in caz ca te lasa balta primul (ceea ce nu e exclus). Daca s-a ars cand e in floare, iti cam da treburile peste cap.
 
Pentru flower e un hps de 250w, am vrut sa iau unu de 400 da am zis ca n-are rost.

Oricum vroiam sa il montez MH-u pe kit-ul de hps.. Dar daca zici ca e mai bine cu CFL. o sa imi fac plinu la CFL :joint:


Thx :hi:
 

fenomeno_djo

Active member
:wave:Pentru faza de inflorire foloseste cineva lampa agro ? Mr Green foloseste in "I grow chronic" pentru faza de inflorire un hps cu spectru albastru.. La noi un "hps cu spectru albastru" s-ar traduce prin " agro " ?:thinking:
 

fenomeno_djo

Active member
E vorba despre o
Lampa AGRO SunMaster 250W Dual Spectrum

Intentionez sa vorbesc la tel cu distribuitorul meu si sa aflu mai multe..daca e un CMH, asta nu stiu :comfort: Ma poti lamuri te rog? :scratching my head: ca eu prin Dual Spectrum inteleg un agro care de fapt e un hps cu adaos de spectru albastru
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
in cazul agro e vorba doar de o mica schimbare a spectrului. nu este cu adevarat dual spectrum, e doar un hps care costa mai mult.
in schimb hortilux au bec dual spectrum cu ambele capsule in el, exact in procentele potrivite.
 

fenomeno_djo

Active member
mersi explo pt raspuns :wave: o sa folosesc ce foloseste toata lumea: hps. Sonlight o sa aleg..sper sa fie buna de ceva: 35000 lm
 

Latest posts

Latest posts

Top