What's new

despre becuri

E

everydaygreen

Incearca si ne spui si noua ,astora de crestem afara .
Eu sunt un pic sceptic ....Am mai vazut eu acu vre-o luna un indian pe net care zicea ca nu mananca ,nu bea apa de-o viata.Asa si cu plantele astea...Cica le stingi lumina si ele cresc ...Ala de zicea ca imita outdoor conditions nu stie ca daca te duci mai spre poli incepe sa <scada/creasca> numarul orelor de lumina ? Imita si asta ca ai 21 ore de lumina [la mijlocul lui Iunie] la paralela 65N
 
E

everydaygreen

:gday:
:smoker: :joint: :smokeit: De vazut nu am fost sa vad ...Tu cred ca esti cel cu poanta acum..Stiu ca am exagerat cu paralela 65 >adica este o zona prea nordica pentru crescut..dar treaba cu 21 ore lumina din 24 la latitudinea aia este un fapt nu doar o spun eu.

Se ating aproximativ 21.1 ore lumina din 24 la jumatatea lui Iunie in zona aia...si reversul...adica 21.1 ore de intuneric din 24 cam pe 20 Decembrie [daca stii datele echinoctiilor si solstitiilor afli cand este ziua cea mai mica respeciv ziua cea mai mare din an exact ]

Totul se intampla pe Planeta Pamant ,nu-ti indrug eu de pe Luna:smoke out:

Daca consideram si Soarele un bec ,asta nu este off topic

Uite un link ajutator in care explica ce este solstitiu , echinoctiu si ce marcheaza ele .
http://www.astronomy.ro/echinoctiu-si-solstitiu_1208.html

Mai avea un pic ala si zicea ca daca el creste la ecuator out si are un bec de-l tine aprins o ora la 12 noaptea el are plantele cat le avem noi aici ...
 
Last edited by a moderator:

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
aia e doar o idee de a tine plantele in veg fara a cheltui prea mult in plus la curent. ca vor creste mai mari decat daca ar fi lumina aprinsa 18/24 NU CRED. ca vor fi mai lungite si vor parea mai mari.. foarte posibil.
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
cu cat ai mai putina lumina cu atat iese mai putin si de mai proasta calitate

Poti sa ai putina lumina, dar in spectrul absorbit cel mai bine de plante si sa ai rezultate foarte bune, sau poti avea foarte multa lumina in spectru reflectat (verde si galben) si sa constati ca plantele nu cresc si nu produc.

De asta sunt avantajoase ledurile; sub un panou cu leduri cu spectru ales corespunzator, frunzele vor parea negre, ceea ce inseamna ca o mare pare din fluxul incident este absorbit de planta. Ba mai mult, daca prin frunze nu se vede nimic (privind de dedesubt) absorbtia este si mai mare.
 

Gavroche

Member
Nu stiu daca a mai fost pusa aceasta intrebare:
Becurile mh cu autoaprindere de 250w costa in jur de 40 lei. Se merita?
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Intrebi daca merita pretul sau daca se merita sa folosesti astfel de becuri ?

Raspunsul la prima intrebare e in functie de buzunarul fiecaruia, de cat esti dispus sa investesti in hobbyul asta.

Raspunsul la a doua intrebare: au spectru albastru foarte mult, insa raportul lumens/watts nu e asa de bun. Fiind un bec care functioneaza prin generarea de lumina ultravioleta ce excita stratul de luminofor, in caz ca balonul exterior se sparge (si se poate intampla foarte usor daca iti sar stropi de apa pe el) in cateva ore poti sa ramai fara plante.
 

Splif

Member
In legatura cu un bec MH (metal halid) normal cu dulie e40 de 150w si unul tot mh de 150w ,din datele de producator cu tot atatia lumeni , daca este mult mai mic decat cel normal si o dulie g12 cu prindere in 2 picioruse ar putea egala cumva pe cel normal?
Eu ma gandesc ca fiind mult mai mic degeaba ar avea tot atatia lumeni.
Voi ce parere aveti?
Nici macar nu gasesc o dulie pentru asa ceva...
Asa mic cum pare face o lumina enorma,parca ar fi unul normal.






http://www.philips.ro/l/lampi-de-uz...color-cdm/mastercolour-cdm-t/928083705125_eu/
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
man, ala e un bec fara invelisul mare de sticla. celula luminoasa, cea cu gaz sub presiune are aceeasi functie. desi poate varia putin numarul de lumeni/w in functie de brand si model, sunt sigur ca va fi cam aceeasi eficienta. numai ca tipul acela, cu dulie de tip G, se foloseste doar in lampi care au geamul de protectie special, ca sa tina locul invelisului protector normal al becului.
adica e acelasi lucru, dar iti trebuie un lampadar special pentru el daca vrei sa ai aceeasi siguranta ca nu iti bubuie in ochi ca in cazul unui bec normal.

si daca nu ar avea aceeasi putere luminoasa.. unde crezi tu ca s-ar duce surplusul de W nefolositi, daca becul e vandut ca avand aceeasi putere ca si cel "normal"? nu ti-e logic?
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Tu ai vazut ce scrie in specificatiile tehnice ? Temperatura bulbului ajunge la 650 grade celsius. Daca se atinge de ceva ori se isca imediat un incendiu ori bubuie ca o petarda. Daca ai scapat un stop de apa pe el, ala esti.
 

Splif

Member
De cand l-am pus de azinoapte l-am lasat la 30 cm si deja erau maronii 3-4 frunze,le arsese complet,face cam multa caldura dar este si eficient ,parca s-a schimbat ceva la topping,frunze multe mici,fata de cfl care lasa un loc intre ele...
Multumesc tuturor.
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Pai de ce l-ai pus asa de aproape ? Nu stii ca trecerea la o lumina mai puternica se face gradual ? O pui cat mai departe de planta si pe urma o apropii incet incet, pana se obisnuieste plantuta cu ea.

Mai este si regula mainii. Daca tii mana chiar deasupra frunzelor si nu simti prea cald la mana atunci e ok si pentru planta. Daca e prea cald, ridici mai sus.

Grija mare la becul ala, mai ales ca nu ai un soclu adecvat pentru el. Nu am vrea sa auzim de vreo nenorocire.

L.E: Cand ma refeream la regula cu mana am vrut sa zic sa poti tine mana sub bec la nivelul frunzelor cel putin un minut fara sa simti disconfort.
 

Splif

Member
Becul asta l-am folosit fara probleme vreo 2 grow-uri in perioada de vegetatie si a fost foarte ok insa am riscat mereu ca l-am prins cum am putut doar de piciorusele lui,altceva nu am ce,iar aprinderea aceea a becului cu nuante de culori dupa arderea gazului mereu m-a cam pus pe ganduri fiind foarte prost prins.
Eh asta e,mai tin putin in vegetatie.
Am ridicat la 50 cm si tot cam arde frunzele de sus.
O sa pun un vents exact intre bec si varful plantutei.
S-a cam ridicat si temperatura undeva peste 29 grade.
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
29 de grade ? Pai si in flower ce o sa faci, cand o sa creasca stufoasa si o sa se inalte spre bec. Eu zic sa renunti la becul ala si sa mergi pe CFL daca spatiul este mic, nu de alta dar risti sa le stresezi inutil. In floare e bine sa scazi temperatura un pic, mai ales pe perioada de intuneric, pt ca frigul le stimuleaza sa produca si mai multa rasina.

Eu am intre 22 si 24 de grade in growroom. Sa vedem ce se intampla cand scot CFL-urile si pun LED-urile (adica ori maine ori peste cateva zile, cand ma intorc de pe unde plec).
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
lol, nici un soclu macar nu ai luat. vezi man ca exista si soclu cu reflector, mult mai eficient decat becul liber.
si 29 de grade este foarte mult, nu ti se evapora prea repede solutia de nutrienti?
si ce bec pui in flower dezici ca va fi mai bine?
 

Splif

Member
eu nuam avut deloc probleme cu mh-ul asta pana acum,observ insa ca in cultura hydro sunt foarte sensibile,mai ales cand rup vreo frunza se rupe imediat pe cand in sol trebuia sa trag ceva de frunza sa se rupa.asta e concluzia mea,poate doar la mine e asa.
in flower o sa folosesc hps 250w :)) fac eu cumva sa reduc caldura,e iarna totusi.
Acum am 27 grade,nutrienti sunt destui pana schimb pentru flowering.
Am un vents pe exhaust si unul de bate in varful plantei,sub reflector,iar intake-ul pasiv.
 

dr.green90

New member
buna sunt nou in zona. mi-am facut un grow box mic si sunt curios daca ajung 3 CFL de 20 W fiecare..macar cateva saptamani pana sa le schimb cu unu de 100 sau 125 w
 
Top