What's new

Seminte feminizate.

Status
Not open for further replies.

benq

Member
salutare tuturor :wave: :wave:
Am tot citit pe google despre creearea semintelor feminizate. Am inteles ca daca stresam si pulverizam argint coloidal pe o planta clona de sex feminin aceasta va produce seminte feminizate. Imi poate oferi cineva mai multe detalii despre acest proces ? Pentru ca pe google sunt foarte multe informatii false...
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Realizarea semintelor feminizate cere ceva experienta si conditii pentru a obtine rezultatele dorite, adica seminte viabile care sa produca plante de sex feminin.

Prin stresarea plantelor de sex feminin si privarea lor de Cu (cupru) se obtin flori de tip masculin ( planta nu devine hermafrodita , asa cum gresit se foloseste termenul si apare fenomentul de 'inter-sexing', care este un mecanism de supravietuire) dar cu gene exclusiv feminine. Prin polenizarea unei plante de sex feminin cu polenul obtinut de la planta transformata se obtin asa numitele seminte feminizate.

Exista mai multe metode de a obtine seminte feminizate. Pe cale naturala se obtin prin utilizarea polenului produs de plantele 'hermies' (in cazul in care "bananele" apar in timpul perioadei de inflorire) sau cel produs de plantele femela daca sunt lasate excesiv de mult in perioada de flower ( insa nu toate strainurile vor produce 'banane' cu polen).

Pe cale artificiala se obtin cel putin prin doua metoda :
1) tratarea permanenta si periodica a plantei femela cu solutie nesaturata de argint coloidal (http://en.wikipedia.org/wiki/Medical_uses_of_silver) inca din faza de vegetatie si pana la aparitia polenului ; argintul coloidal trebuie produs proaspat, din argint cat mai pur si trebuie ferit de actiunea directa a oricarei surse de lumina intrucat este fototsensibil.
2) prin tratarea plantei femela cu acid giberelic (http://en.wikipedia.org/wiki/Gibberellic_acid) inainte de a intra in faza de inflorire. Acidul giberelic se foloseste la scara larga pentru producerea strugurilor fara samburi si a stafidelor aurii.

Insa nu orice planta reactioneaza pozitiv la acesti factori de stress, in multe din cazuri rezultand seminte instabile (cu tendinta de a genera plante cu inclinatie accentuata spre hermafroditism). Din aceasta cauza unii crescatori care produc seminte feminizate isi avertizeaza cumparatorii de posibilitatea aparitiei de hermies.

Un caz mai rar intalnit este aparitia plantelor asexuate, care indiferent de conditiile in care sunt crescute nu vor produce flori. Evident acest caz nu este de dorit.

Cea mai buna metoda de a produce multe plante femela este de a porni de la seminte normale. Se pun semintele la incoltit si se cresc plantele aproximativ patru saptamani, facandu-se toping de mai multe ori astfel incat sa se obtina cat mai multe ramuri.

Cand s-au produs destule ramuri, acestea se taie si se fac clone, etichetand fiecare ramurica in parte pentru a stii de la ce planta provine.

Plantele initiale se trec pe program de inflorire in in maxim doua saptamani se va stii cu exactitate ce sex au. Nu mai ramane apoi decat de a arunca clonele provenite din plante dovedite a fi masculi, iar clonele femela ramase pot fi folosite in scopurile dorite.
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
ai uitat sa spui ca e nevoie de o femela adevarata.

si, au revenit clonele asexuate in discutie? :)))
 

benq

Member
Ms de informatii. Ma mai documentez 2-3 saptamani si sper ca apoi sa incep experimentul. Ceva soiuri mai stabile gen skunk #1 stiti ? Daca mai aveti niste informatii despre acest proces va rog sa imi spuneti inainte sa incep.
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
in principal merge cam asa:

se ia o planta care vrei sa o feminizezi, clonezi din ea cateva fete pe care incerci sa vezi daca afiseaza caracteristici intersex stresand-o cu orarul de lumina si temperaturile. daca aceste caracteristici nu apar inseamana ca e mare posibilitatea sa ai o femela adevarata. "true female"

iei o clona nestresata din ea, sau mai multe, le stresezi chimic sau hormonal, si daca afiseaza caracteristici intersex, atunci e mare posibilitatea ca polenul rezultat sa aiba doar gene XX.

cu acel polen polenizezi o alta clona sanatoasa, nestresata, sau mai multe din acelasi cultivar. (care ar trebui sa contina exclusiv gene XX, rezultand o incrucisare care ar trebui sa produca doar gene feminine, sau daca femela nu era adevarata posibil sa apara si indivizi cu caracteristici intersex)

semintele rezultate se testeaza daca sunt true females, folosind din nou orarul de lumina si temperatura ca factori de stres.

daca totul merge bine, ar trebui ca toate semintele testate sa fie femele si sa nu se hermafrodeasca.

ps: studiaza si varianta cu solutie de tiosulfat de argint, in cazul in care nu apar caracteristicile intersex cu CS-ul, sau polenul rezultat nu e viabil.

succes.

pentru genetica stabilila cauta IBL-uri sau landrace-uri. neaparat regular seeds.
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Daca nu vrei sa iti faci o casa de produs seminte feminizate sau sa iti faci vreun doctorat in domeniu eu zic ca nu prea are rost sa te apuci de experimente de genul asta pentru ca sunt consumatoare de timp (foarte mult) si resurse.

Mai bine iei 4 seminte normale (in speranta ca cel putin una dintre ele va avea sexul diferit de celelalte) , le cresti pana la floare si lasi femelele sa fie polenizate de catre mascul (ba chiar dai o mana de ajutor cu o pensula fina) si in 3-4 luni (in functie de specie) o sa ai un pumn de seminte regular, mai multe decat vei putea folosi vreodata pentru nevoi personale ( astea daca nu vrei sa le folosesti pe post de "salad toppers").
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
este evident ca treaba asta ar costa mai mult decat daca ai cumpara cateva zeci sau chiar sute de seminte feminizate, dar daca omu' intreaba si a facut si thread am zis ca stie in ce se baga si e chitit pe treaba si vrea sa o faca cu orice pret.
trebuie sa ia si in calcul ca e posibil sa dea fail. acum depinde care e scopul, poate vrea sa pastreze vre-un fenotip foarte rar, si atunci merita.
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
clonele mai mor, mai le confisca politia.
semintele pot fi introduse intr-un seif fireproof sau borcan cu garnitura care sa fie ascuns sau ingropat undeva, si tin chiar zeci de ani, daca ai suficiente incat sa mai ai ce germina la nevoie. no maintenance needed.

eu, in situatia asta, decat sa fac fem seeds, din care sa nu mai pot face pe viitor alte crossuri, as prefera sa fac cateva mii de F2-uri, din care, la nevoie, imi gasesc un castigator.
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
e generatia unui cross. F1 fiind cel primar, prin incrucisarea lui rezulta F2 si tot asa.
e o sectiune a forumului asta unde se explica toate cele. breeders laboratory ii zice.
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
numai cei care le vand ar putea sa mai stie daca mai exista asa ceva.. :)

doar daca gasesti ceva landrace de vanzare. in rest totul e lucrat.
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
din pacate nu se poate face reclama celor care vand asa ceva, dar sunt sigur ca vei gasi ceva pe google daca adaugi cuvantul landrace in cautarea de seminte de cannabis.
este vorba de genetica culeasa din natura, din partile pe unde inca mai creste(sau crestea) natural si nederanjata. fiind vorba de genetica stabilizata in timp in mod natural, este ok. doar sa nu te astepti la potenta prea mare.
 

benq

Member
@ hempfield fac asta din hobby indiferent de resursele si timpul consumat
Momentan mi-am comandat niste soiuri cu genetica pura si sper sa ma apuc de treaba cat mai repede.
Exploziv ms mult de sfaturi m-ai ajutat enorm.Am cautat pe google genetica pura de ruderalis si spre surprinderea mea nu am gasit... stii unde pot gasi asa ceva?
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Ruderalis ? Pe toate campurile patriei. Mai stabila ca aia si aclimatizata la noi nu cred ca gasesti.
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
nu am idee, cred ca ar fi mai simplu de cautat prin tara, undeva mai izolat.
ce pot sa iti spun de pe acum, e ca e mult de munca cu ruderalisul, crossuri peste crossuri si isi mentine in continuare mare parte din caracteristicile initiale. e mult prea stabila genetica si are foarte multe dintre gene recesive. trebuie intai gasite perechi bune de imperecheat cu ea si apoi ani de munca prin trial and error pana inveti sa o stapanesti.
iar cand termini proiectul, cu siguranta vei fi capabil sa dai vre-o lucrare de doctorat pe ea, cum zicea hempfield in legatura cu proiectu' de feminizare. ala-i joc de copii le langa asta.

ne vei prezenta si noua munca pe forum? :wave:
 
Status
Not open for further replies.

Latest posts

Latest posts

Top