What's new
  • Happy Birthday ICMag! Been 20 years since Gypsy Nirvana created the forum! We are celebrating with a 4/20 Giveaway and by launching a new Patreon tier called "420club". You can read more here.
  • Important notice: ICMag's T.O.U. has been updated. Please review it here. For your convenience, it is also available in the main forum menu, under 'Quick Links"!

Мy indoor,outdoor

yoss33

Well-known member
Veteran
Браво и от мен :) Растения като тази "непалка" искам да наблюдавам, особено наесен :)
 

_Ina_

Active member
Veteran
Дали ще е на есен само,а да не е на зима. Щом още нямат нито плодници,нито топки! Такива големи растения,а да не мога да разбера още какви са! На тези,които си поръ4вах досега доста бързо се виждаше. Ама тия са си диви и даже някак по друг на4ин излизат разклоненията и се обърквам съвсем.
 

yoss33

Well-known member
Veteran
И аз съм така сега с моите сативи. На 2 месеца и половина са, големи растения, а 2 от тях нямат никакво намерение да показват пол. Вместо това пускат нови разклонения на местата, където трябва да се появят първите цветове.
 

g0vnaa

ICE Cream eater
Veteran
Много хубави Непалки :tiphat:
Незнам само ще успеят ли да цъфнат докрай на нашия климат.
Сигорно ще трябва да ги оставиш чак до Ноември месец :artist:
Успех и продължавай с снимките :П
 

biorai

Member
@ina. Не очаквай кристалите да сменят цвета си с кехлибарен.Не при всички сортове се проявява.
 

biorai

Member
@ина.Като гледам градинката бих ти препоръчал промивка.Изглеждат презобани,защото повечето листа са се свили надолу и листните ъгълчета са се изправили.Това значи или : предозиране с хранителните в/ва или топлинен стрес.
Така и така ти остава още малко както спомена, направи им промивка и ги остави само на вода.2дена преди беритба без вода.
 

capsicum

Member
И при мен се получи такова нещо тази година. При онова внезапно силно затопляне - в бокса ми стигаше 35 градуса(38 по върховете на китките) и така ми изглеждат и моите - свити листа, изгорени връхчета и нисък добив! много тъпо - дори и екстрактор с кул тюб не помага, когато стане темп в стаята 27 градуса! Само климатик спасява положението!
 

_Ina_

Active member
Veteran
Да,от топлината по вероятно,защото не съм ги торила кои знае колко,даже по4ти никак. ами и аз мисля да ги промия след някои друг ден,да. Аз само зимата гледам индор защото при нас е страшна жега лятото,но сега нямах нищо за летните екскурзии и трябваше да гледам. Нали трябва да станат по мле4ни по принцип? сега са много бляскави и прозра4ни. Аз горе долу виждам кога са наи цъфнали като цяло,но ще сложа някоя снимка да се допитам и до вас.
 
C

coco fknbrice

инче ако имаш проблеми от топлината те съветвам да не ториш известно време и да увеличиш растоянието до лампата вентилатори между лампата и раст. това което веднъж се е сгърчило няма да се оправи. сега ако са изгорели след ден два ще започнат да се появяват по разл. листа разни дефицити но ти поливай само с вода евентуално ако имаш superthrive и ако докараш нормалните условия след седмица две всичко ще се оправи, ще се учудиш колко бързо се възстановява. но в никакъв случай не го дръж при старите условия защото ще се влоши още.
 

_Ina_

Active member
Veteran
то няма и за кога да торя ве4е. Промивката ще им доиде добре. Да,лампата е както казваш малко по дале4. Сега температурата е добре,може би малко по висока,но като беше навън 30 и няколко просто нямаше какво да направя. то остана много малко ве4е до брането.
 

_Ina_

Active member
Veteran
Eто как е индора засега. Лошото е 4е имам само 10,12 дни да го из4акам а незнам дали ще стане до тогава. Една глава съм си отрязала докато 4акам да си пуша. Оф,пак запо4ва да става топло. Сега като го гледам много зелен ми се вижда. 2 месеца и половина дали ще му стигнат? сега е на 2 и 3 дни.
 

Attachments

  • IMG_3277.jpg
    IMG_3277.jpg
    56 KB · Views: 34
  • IMG_3278.jpg
    IMG_3278.jpg
    65.3 KB · Views: 33
  • IMG_3279.jpg
    IMG_3279.jpg
    86.3 KB · Views: 34
  • IMG_3280.jpg
    IMG_3280.jpg
    59.6 KB · Views: 35
C

coco fknbrice

ами като го гледам скоро ще е готово близалцата започват да кафенеят май .... нямаш ли лупа да видиш? много са хубави бе инче радват окото :tiphat: ако имаш мх лампа довърши с нея защото не грее толкова много като хпс
 
извинявайте че се намесвам, но МХ не е подходяща за цъфтежа, не е добър вариант за довършване. ХПС дава много повече в червения спектър, а точно той е необходим в последната фаза:tiphat:
 
C

coco fknbrice

мх лампи светят във много спектри има мх лампи които светят с топла светлина около 2700 /3000 к. което е близко до натрия не е сред най подходящите лампи наистина но е алтернатива пред това да изгори растението. има много видове лампи в най различни спектри и в разл. нанометри критерия все пак не е вида на газа вътре а цвета на светлината а тя при мх лампи може да варира в широки граници /ако трябва да съм точен между 3000 и 7000 келвина цветна температура за разлика от хпс които се въртят около 2000/.казвам го само като алтернатива пред изгаряне защото грее по малко а и в момента правя експеримент с една лампа с керамично балонче мх 3000к. именно заради температурата и трябва да ти кажа че засега разлика или застой в развитието между нея и хпс с която бях преди това не виждам продължава да налива с същата скорост.много е относително определението МХ или ХПС но по топлоотдаване мх грее по малко. а относно цвета на светлината след 2-3000 часа светене повечето натриеви лампи доста разширяват спектъра започват да светят доста по бледо от нормалното за тях което ве4е не е 2000 к. за разлика от CDM технологията на филипс при която от началото до края на живота на лампата цвета на светлината не се променя

пак казвам не се заяждам просто като алтернатива го споменах пред изгаряне
 
за да бъдем по точни, нека да уточним нещата в основи. Цветната температура по Калвин не е фактор с който трябва да се съобразяваш, ако те интересува фотосинтезата.
Нека разглеждаме светлината като електромагнитна радиация. Фотоните има различна дължина на вълната, както е известно на всички. Фотоните с дължина на вълната под 100 нанометра, наричаме Рентгеновете лъчи. Фотоните с дължина на вълната от 300 до 400 нанометра наричаме Ултравиолетови лъчи. Озоновия слой спира фотоните с дължина на вълната по-малка от 400 нанометра. Атмосферата на земята спира една част от фотоните, други отразява, трети пропуска. Тези фотони, които достигат до земата са от 400 нанометра нагоре. Фотоните с дължина на вълната над 700 нанометра са близкия инфрачервен спектър, а далечния инфрачервен спектър фотоните достигат до 100 000нанометра дължина на вълната. Именно фотоните над 700 нм носят топлината.
Сега да разгледаме какво усвоява растението в процес на фотосинтеза: при вегетация абсорбират фотони на 100% с дължина на вълната около 460 нанометра(тъмносиньо). При цъфтежа абсорбира на 100% фотони с дълж. около 660(тъмночервено) нм. От това, което ние наричаме бяло - 555 нанометра, растенията усвояват едва 12%.
Сега за лампите: МХ излъчва по добре в синия спектър от ХПС и затова е по добра за вегетация. ХПС има по голямо излъчване в червения спектър, затова е по-добра в цъфтежа и затова излъчва и повече топлина. Има и такива натриеви на които добавят Живак и затова на тях пише: 30% more blue. Те са за всички фази. А за твоя тест: зависи в коя фаза от развитието си са растенията ти. Ако си в края, ще видиш че ХПС ще даде по добрия резултат, и обратното. Само че си намали температурата на всяка цена, защото иначе нестава нищо

п.с.
две лампи които са с цветна темп 2700К имат различно спектрално излъчване
 
C

coco fknbrice

мастъре моля диаграмата на общия случай мх и хпс много добре се вижда коя свети в червения коя в зеления коя в лилавия и коя в зеления.:blowbubbles:сам виждаш моите диаграми и ги сравняваш с инфото което си написал ... да виждаш някакви разлики?

не споря хпс за последната фаза е по добре така показва практиката !! т.е. не споря за нищо де:whistling:
 

bahura

Member
coco fknbrice от ХПС до ХПС и от МХ дп МХ има голяма разлика друже. Има една камара фирми и модели тъкаче малко неуместно беше да показваш тези две неизвесни диаграми!
 

Astral

Member
Аз мисля,че няма да е излишно коментарите и опита относно осветлението да се поместят в нова тема и там да се споделя.Coco падам си малко експериментатор и аз като теб и щом нещо върши работа го ползвам,ако ли не отхвърлям...

Ina мноо яко изглеждат катрунките...мисля влизаш на финалната права вече!
 
Точно така, винаги гледайте за такава спектрална диаграма а не за цветна температура по Калвин. Само нанометрите ще ви ориентират коя е добрата лампа за растението. Стига да не лъжат самите производители. Аз мисля че всички лъжат до един. :blowbubbles:
 
Top