What's new

Digiajan kuumotukset

Alkusanat

Ajattelinpa tässä tylsyyksissäni tämmösen nopsaan tehä, joillain kun ei ole muuta kameraa, ku puhelimen. Täähän toimii kyl ihan normi kameroillakin, mut puhelimella kuvaajille tää nyt on asteen verran suositeltavampaa.

Kuvaan jää kaikenlaista tietoa EXIF:in muodossa joka on turhaa itse kuvan kannalta ja mm. kuvaushetki ja sijainti voidaan siitä joissain tapauksissa määrittää(riippuu kännyn asetuksista). Kivaa pikku tietoa kytille, postaat kuvan ja ne näkee kartasta kaappisi paikan. Tämmönen ahistaa ainakin itteäni, joten tässä ohjeistusta.

Kuinka poistaa EXIF tiedot kuvista?

Tähän on olemassa ohjelmia, yks minkä tiedän on jhead. Sen saa täältä: http://www.sentex.net/~mwandel/jhead/

Jhead ohje windowsille:
1.Tee C:\ juurelle kansio, selkeyden vuoksi nimeltään vaikkapa a.
2.Lataa ohjelma, se on hyvin pieni. Sijota se sinne kansioon a, jonka juuri teit.
3.Siirrä ne kuvat, mistä haluat tiedot poistettavan, sinne samaan kansioon, eli a:han. (Tai sitte kopio ne sinne ni jää sit alkuperäset kuitenkin sulle viel todisteeks, jos vaikka on niin hieno kuva et osallistut sillä johonkin skabaan etkä saa voittoa ulos ilman niitä tietoja...)
4.Singahda apuohjelmiin ja avaa komentorivi.
5.Kirjota tää siihen komentoriviin, painele entteriä välissä:
cd\
cd a
jhead -purejpg *

Ja tadaa, se on siinä!

Tossa jheadissa on kyl muitakin ominaisuuksia, mut jos ei osaa ni ei ehkä kannata alkaa testaileen, sillä saa kyl kaikki koneella olevien kuvien tiedot poistettua(tai lähes kaikkien), mut näkisin paremmaks ihan tälleen hallitusti sen tehdä, joskus niitä EXIF tietoja kun saattaa kuitenkin tarvita. EXIF tiedot on siis metadataa, niitä käytetään tietty korporaatioiden ja muiden sellasten limasissa hankkeissa, joista ei sulle kerrota.

Miten nähdä sijainti kartalla?

Täällä voi vaikka huvikseen käydä testaamassa ennen ja jälkeen tietojen poiston, et mitä se sanoo: http://regex.info/exif.cgi
 

Fintendo

Member
Veri nais indeed. Kännykameran kuvat ovat silti vähän kökköjä. Pitäisiköhän yrittää ostaa jostain hyvä makroputki tohon runkoon...
 

Bud-O-Phile

Active member
photoshopin omaavat viherpeukalot voikin sitten käyttää "save for web & devices" -tallennusta, nollaa myöskin exif metadatat ja voipi siinä kivasti vielä pakkaillakin sopivan tallennuskoon löytämiseksi
 
Budifiili, loistavaa tietoa, hiukan helpompi ku esim. jhead!
Sit kysymys sitä koskien: jääköhän siihen sit sen photoshopin serial number tai windowsin tms.? Takavarikkotilanteessa ois hyvä tietää mitä tuleman pitää.

Josta päästänkin siihen, et kryptaus on suositeltavaa.

Jos jollain on näitä vinkkejä yms. tietoa lisää ni jakakaa toki ja tietty muitakin asiaan löyhästikkin liittyviä voi laittaa, muokataan sit otsikkoa vaik sitä mukaa jos sikseen tulee..
 

Bud-O-Phile

Active member
hmm.. en kyl tiedä mitä vesimerkkiä abobe itse noihin muokkauksiin jättää mut exif-tiedot ainakin nollaa kokonaan joten pitäs olla ihan turvallista matskua nettiin heitettäväksi. kameran kans kuvaillessa ei niin hirveetä stressiä vaikka kaikki data jääkin valmistajan mallista/sarjanumeroista lähtien mut tosiaan iteki huomasin viime vuonna kännykuvia ottaessa et prkl gps-koordinaatitki nappaa ylös eikä löydy mistään valikosta et sais nollattua. ei mikään hyvä idis noita ulkopuskia yrittäessä, en kyl loppukeväästä enää luuria uskaltanu spoteille mukaan ottaa.

ja tosiaan kovot kannattaa kryptata vaikka allekirjoittaneeltakaan ei mitään hirveän laitonta matskua paria piraattileffaa ja ohjelmistoa lukuunottamatta löydy niin en mä halua minkään datapuolen konttorirotankaan mun omiin lomakuviin, etc ;););) päästä käsiksi
 
Huomasin tuolla selaillessani sellasen, et tänne ku uploadaa kuvan ni et niistä jäis automaattisesti exif jutut pois. Siel oli viel niin, et jos huomaa jonkun kuvissa ne vielä olevan ni pitäis ilmottaa siitä.

Toki ne silti kannattaa ite valmiiks poistaa, jostain kautta ne kuitenkin kulkee et joku voi päästä väliin, vaik tuskin niin paljoa pienet tekijät kiinnostaa. Mut varmassa vara parempi.

Nii ja unohtu mainita proxy, sitä kannattaa käyttää jos kuumottaa päiväkirjat tms.. Kuuklella löytyy..
 

ganjamavn

Member
Muille kuin windows-käyttäjille tiedoksi, jhead löytyy myös linuxille. Kubuntussa vain apt-get install jhead.
 

baittis

Member
Vähän nyt tulee nostettua vanhaa, mutta eipä mitiä. Windows7 käyttäjille tiedoksi, että et tarvitse mitään erillisiä ohjelmia poistaaksesi EXIF-datan.

Rightclick kuvan kuvakkeen kohdalla -> "ominaisuudet" -> "tiedot" -> "Poista ominaisuudet ja henkilökohtaiset tiedot".

Ja Tor on oikein näppärä ohjelma sitten anonyymisti netissä surffaamiseen, sekä kuvien uploadaamiseen. ;)

Hyvää kesää to y'all!
-B
 

Latest posts

Latest posts

Top