What's new
  • Please note members who been with us for more than 10 years have been upgraded to "Veteran" status and will receive exclusive benefits. If you wish to find out more about this or support IcMag and get same benefits, check this thread here.
  • Important notice: ICMag's T.O.U. has been updated. Please review it here. For your convenience, it is also available in the main forum menu, under 'Quick Links"!

GrowBase Pro control

ZOnaVerde

Well-known member
Veteran
GrowBase Pro, un controler foarte usor de utilizat/configurat!
Are multe functii:

•Umidificare / dezumidificare
•Lumina rasarit / apus
•Pompe de irigare
•Ventilator circulare aer
•CO2 ventil / generator (230V)
•Covorase de incalzire
•Racire
•Ventilator de incalzire

Prize suplimentare etichetate "Multifunctional Out 1-3"

•Ventilatoare de curent alternativ cu condensator de operare

Prizele laterale RJ45 sunt destinate urmatoarelor echipamente:

•RJ45 "In / Out" Jacks
•Senzor de umiditate si temperatura
•Senzor Co2
•Senzor de vid (miros)
•Senzor de temperatura pentru perna / covor de incalzire
•RJ45 prize "ventilatoare CE"
•Ventilatoare CE controlate de tebsiune
•RJ45 "Lumini 0-10V jacks
•Corpuri de iluminat cu intrare 0-10V / 1-10V
•Releu contac?or 12-24V
 

ZOnaVerde

Well-known member
Veteran
In momentul de fata am conectat la el:
•PrimaKlima TK125-2 setat pe 400m3 care merge de la 25% - 100% testat si merge fara probleme pe intake AC/EC (priza nr. 1)
•PrimaKlima TK125-2 setat pe 400m3 pe exhaust AC/EC (priza nr.2) 2x
•Umidificator taifun setat din rotita la 50% care porneste si se opreste automat cand este cazul. (priza nr.3)

La configuratia actuala fara extractoare EC (special pentru controler) pot spune ca modelele pe care le am functioneaza fara probleme ca unul EC. Uou
Zilele urmatoare o sa caut un transformator pentru pompa de apa. Ce nu am inteles, cum o sa stie controlerul cata apa sa dea doar cu un senzor de temperatura si umiditate? Ce senzor ar trebui sa achizitionez pentru umiditatea din pamant?

Ventilatorul pus pe intake, scoate un zgomot ciudatel ca un zumzait.. stie cineva de ce? Celelalte 2 de pe exhaust functioneaza normal
 

Attachments

  • 1.jpg
    1.jpg
    20.9 KB · Views: 109
  • 2.jpg
    2.jpg
    22.2 KB · Views: 102
  • 3.jpg
    3.jpg
    21.1 KB · Views: 99
  • 4.jpg
    4.jpg
    22 KB · Views: 97
  • 5.jpg
    5.jpg
    20.9 KB · Views: 98
  • 6.jpg
    6.jpg
    20.2 KB · Views: 97
  • growandstyle.de-Prima-Klima-Rohrventilator-2-Stufen-125mm-220-400m³-h-Prima-Klima-Ventilatoren-.jpg
    growandstyle.de-Prima-Klima-Rohrventilator-2-Stufen-125mm-220-400m³-h-Prima-Klima-Ventilatoren-.jpg
    13.1 KB · Views: 98
  • 1525_01_1_250x180.jpg
    1525_01_1_250x180.jpg
    5.9 KB · Views: 108
Last edited:

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Reducerea vitezei se face fie taiand din fazele AC o armonica ori scazand voltajul. Daca se aud zgomote nu prea e bine, pemtru ca poate indica un ventilator tinut la voltaj mai mic ce cere amperaj mai mare sau un vemtilator ce nu merge in toate fazele, adica cand incepe.controlerul sa taie ia prea mult din faze si vemtilatorul e fortat.
De asemenea, nu iti trebuie ventilator si pe intake.
Pentru umiditate sol iti trebuie senzor special, si nu stiu cum il faci sa mearga cu controlerul, decat daca are cumva intrari programabile. Pentru ca trebuie facute niste setari si reglaje ca sa folosesti un senzor de umiditate sol, fie el bazat pe presiune sau conductanta.
 

ZOnaVerde

Well-known member
Veteran
Am trimis un e-mail la producator cu cateva intrebari legate de senzori si de schema VPD pe care o foloseste acest controler. Am gasit pe sit-ul producatorului cateva informatii cum ca este sau posibil pe viitor sa apara schema. La senzorul pascal, cat ar trebui setat? El este setat pe 5p, este corect? Am vazut la tine arduino si m-ai starnit ca demult visez sa pot automatiza totul. Pe viitor o sa achizitionez senzorul si instalatia de co2. Daca nu au senzor pentru umiditatea din sol, o sa il trimit inapoi si o sa ma orientez spre alt model..
La arduino am vazut ca ai putina treaba pana il montezi, scrii codul, etc
Multumesc mult pentru ajutor!
E bine ca sunt oameni ca tine care ajuta persoane ca noi :D
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Dupa displayul ce l-ai pus tu is destul de sigur ca si ala e bazat pe copie de arduino sau ceva.
Neavand date mai clare in privinta senzorilor si modurile de comunicare disponibile e mai greu sa gasesti unul compatibil. Cel mai sigur ar fi sa vezi ce au ei disponibil. Aia macar stii sigur ca merg..
Ce ma intrebi cu senzorul pascal nu stiu, banuiesc ca e ceva senzor vacuum, atat timp cat valoarea e negativa e ok. Se vede diferenta cand pornesc ventilatoarele sau e la misto?
 

ZOnaVerde

Well-known member
Veteran
In momentul de fata se gasesc senzori pentru: temperatura/umiditate, pentru incalzire (covorase sau apa dintr-un rezervor), pressdruck pentru vacuum (calculeaza presiunea din cort si nu lasa mirosul sa iasa, pentru co2 daca nu ma insel sunt 2 senzori (unul pentru modelul precedent) si o instalatie pentru co2.
Mai au cateva accesorii: este un prelungitor de priza cu 4 iesiri, cateva cabluri cu mufe rj45, multiplicatoare, rjec pentru extractoare ec cu jack 3,5mm si inca un cablu care are mufa rj45 iar la celalalt capat are 3 fire care presupun ca se conecteaza tot la extractoare rjec.
M-am jucat cu senzorul de temperatura si de umiditate. Am apropiat de mai multe ori senzorul de caldura iar extractoarele isi maresc rapid turatia constant. Temperatura se mentine excelent, la fel si umiditatea. Nu e teapa, functioneaza bine. Pe display mai am setari si informatii legate de co2(aprox 5 setari diferite), rpm la ec, presiunea din cort si inca cateva chestii pe care nu am apucat sa le inteleg. Am gasit pana acum doar 3 persoane care folosesc modelul precedent si sunt foarte multumite de acest controler. Pe sit-ul producatorului recomanda extractoare doar de la prima klima si de aici deduc ca sigur firma acesta apartine sau au un parteneriat cu ei. Am mai citit despre ei ca, la solicitare (nu stiu cat timp dureaza) sunt deschisi la diferite update pe viitor cu functiile necesare cum ar fi VPD si senzori pentru umiditatea din sol. Firma este din frankfurt. Am cautat mai multe variante in jurul sumei de 600e si nu am gasit momentan niciun model sa aiba atatea functii cate are acest model. Daca il pastrez (il pot returna in termen de o luna de zile) vreau sa achizitionez un extractor ec de 680m3 0-170w pentru inceput, o instalatie + senzor de co2. Persoanele care detin acest model au spus ca se descurca excelent pe partea de control temp rh, caldura, aer conditionat, umiditate, co2 si ca este foarte eficient din punct de vedere energetic.
Fiind un produs nemtesc ca majoritatea accesoriilor pe care le detin, sunt putin mai scumpe dar la eficienta si calitate sunt produse excelente cu o durata lunga de viata.
Modelul pe care il detii tu arduino, cat a costat cu toti senzorii necesari, asamblare? Cat timp ti-a luat sa-l configurezi?
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
50-200 in functie de ce senzori ii bagi, sa zicem 100-250 euro daca ii faci si o cutie.
Acum pot face un controler simplu in cateva zile, cu tot cu scris si adaptat codul, dar la inceout am studiat vreo 2-3 saptamani pana sa inteleg bazele cat sa ma descurc.
Oricum, la150-200 euro ai mai multe functii decat duce ala la maxim cu toti senzorii extra.
 

ZOnaVerde

Well-known member
Veteran
De dimineata am cautat tutoriale legate de arduino. Sper sa-mi permita timpul sa-l pot intelege curand cum se scrie si cum functioneaza!
Daca o sa fiu capabil sa-l pot face ma apuc de treaba. Acum studiez ce piese sunt necesare si ce mi s-ar potrivi cel mai bine ca sunt multe placute si mi-ar place sa cumpar ceva bun si complex ca sa-l pot adapta pe viitor.
Beau un ciocanel de palinca in cinstea ta!
Multumesc frumos!
 

ZOnaVerde

Well-known member
Veteran
Am conectat la controler:
picture.php

picture.php

2xPrimaKlima
picture.php

Urmeaza sa conectez:
picture.php


Controlerul este folosit pentru o suprafata de 1,44m3 cu inaltimea de 2,0m
 

ZOnaVerde

Well-known member
Veteran
Am facut urmatoarele setari:
picture.php

picture.php

picture.php


Temperatura si umiditatea se mentin in parametrii setati! Este o setare pentru mufa mosfet (priza normala daca asa se cheama si sper sa nu confund) unde poti conecta un umidificator sau umidificatorul pe langa priza trebuie conectat cu o mufa tip rj45. Daca imi recomandati alte setari pentru o functionare optima va raman recunoscator!

Detine cineva acest model de controler?
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Mosfetul este aparatajul ce cupleaza aceea priza. Cel mai probabil e un ssr de fapt. Daca nu cumva e gandit pemtru umidificatoare de 24V. Daca are si mufa rj pe langa trebuie clar un umidoficator dedicat, cum e si la ventilatoare. Aia nu intelegeam eu cum iti citeste rpm.. acum inteleg.
Eu nu am lucrat cu asa ceva ca sa stiu cum trebuie setat, dar daca mentine temperatura si umiditatea ar trebui sa fie ok si bine setat.
 

ZOnaVerde

Well-known member
Veteran
Sunt foarte multumit de el si l-am pastrat.
Este foarte practic, am pus pe o priza un umidificator iar pe cealalta priza un dezumidificator si se joaca asa de frumos cu ele. Fara pressence e greu sa setezi diferenta de flux de aer dintre intake si exhaust. Baga putin peste cat ar trebui si se umfla putin boxul usor sesizabil (15% dif intre in si out) iar cu dif de 10% se strange usor. Cu pressence nu se mai intampla asta.
Ii dau nota 9,5 din 10 pentru ca nu gasesc ultimul lor update desi ultimele produse vin cu soft updatat.
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Dar de ce nu renunti la intake activ si faci ce fac 99% dintre groweri? Pentru ca chiar functioneaza. Profesionistii din HVAC fac la fel si ei. Nu stiu de nici o aplicatie in care sunt de preferat 2 ventilatoare inline, in loc de unul singur, de obicei unul mai puternic si atat.
Eu sunt chiar curios de ce au ajuns ei sa gandeasca un sistem de ventilatie cu 2 ventilatoare in line. Si sunt si mai curios de ce daca ei au facut o greseala, tu nu o poti corecta? La mine chiar functioneaza cu un singur vent pe exhaust. E suficienta presiune negativa cat sa imi traga "usa" cortului de la 10 cm distanta, dar nu suge peretii cortului mai mult de cativa cm la mijloc. Nu as stii sa iti zic ce vacuum am acolo, ca desi am sensor nu am stat niciodata sa calculez. Mie imi place ca vad ca functioneaza. Si consum doar 20-30 w in medie cu ventul, desi el consuma vreo 90w daca il lasi mereu la max. Chiar si 2 venturi pe minim ar insemna mai mult zgomot si dublul curentului folosit. De ce as vrea asta?

p.s. eu vazusem ca nu mai e activitate in thread, de aia m-am gandit sa te intreb de sanatate.
 

ZOnaVerde

Well-known member
Veteran
M-am exprimat gresit, este unul pe in si unu pe out (merge doar cu 2 vent si poti sa mai adaugi o mufa care distribuie mai multe prize rj. In cazul meu e bine ca aduc aer proaspat de la aprox 5m iar pe out e posibil sa fie din cauza extractorului care e pus sa traga aerul si cort si sa nu il impinga pentru ca este pus pe exterior ca sa nu le mai folosesc in box pentru ca dupa cativa ani tot incep sa rugineasca si din cauza temoeraturii ca sa o reduc cat mai mult posibil.
Nu am ce sa ii reprosez in afara de faptul ca e foarte scump sa il configurezi minim, 2 extraxtoare 450-600€, depinde pe ce dimensiune mergi, controlerul 600€, pressence 150€, mufe rj 5m x2 inca 10€. Am achizitionat un dezumidificator cu rezervor de 1,5l cca. 60 de ore de functionare 50€ si ar mai fi buna o patura termica care costa in jur de 180€ 115x115. Scump. O sa-mi spun parerea despre el cand se termina recolta ca sa pot trage cateva concluzii despre el.
Sincer sa fiu nu prea ma mai atrage noua interfata, e putin haos, nu gasesti posturi
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Ce e trist ca din ce zici pare sa mearga doar cu produse foarte scumpe. Eu nu am avut niciodata un vent de 500 euro. De asemenea o patura electrica are in ea piese de 2 usd si tesatura de 1 usd. Explica tu de ce costa 150 usd la ei... eu nu imi imaginez. Chiar si daca vrei sa o faci super hitech ai putea sa ii adaugi pt super precizie si siguranta sa zicem cativa senzori de temp si niste alte componente optionale. Tot nu ar justifica un pret mai mare de 20 usd la vanzare. Cum si cel mai profi vent nu ar avea de ce sa coste peste 200 usd/euro.
Din pacate si de ar functiona perfect si ai gasi totul la botul calului e adaosul prea mare la accesorii. Aparatul nu m-ar deranja sa fie si mai scump decat e. Dar sa fie programabil nene sa mearga cu orice.
probabil incercand sa cauti info despre acest aparat ai irosit cam acelasi timp ce ti-ar fi fost de ajuns sa faci diy un controler ce face pe minim ce ai nevoie, de la zero.
Si intleleg ce spui despre vents si cum le ai montate, in acelasi timp am vazut growuri cu trasee de tubulatura de 5-10 m si cu ventilatoare doar pe exhaust. Zic ventilatoare si nu ventilator pt ca erau mai mari si aveau nevoie de mai multe, dar nu puse inline sa se deranjeze unul pe altul, ci in paralel.
In general incepatorii cred ca mai mult inseamna mai bine si ei pun aiurea venturi mai multe decat trebuie si eventual si montate incorect. De regula invata repede ca nu e neaparat mai bine si renuta la idee dupa 1-2 growuri.
Tind sa cred ca te inseli cand spui ca merge DOAR cu 2 venturi, pentru ca daca eu as da banii aia pe produsul ala si as afla dupa ca tre sa dau 600 euro pe vents m-as duce la sediul lor central sa le dau cu el in cap. Cum de altfel ar face majoritatea oamenilor ce nu au mai multi bani decat le sunt necesari.
E posibil si sa nu fie asa, dar atunci inseamna ca e un produs cu design extraordinar de prost, facut sa te stoarca de bani prin acele accesorii.
 

ZOnaVerde

Well-known member
Veteran
Sa stii ca am picat in plasa lor cu achizitia. De asta am si precizat preturile pentru a nu face si altii ce am facut eu daca nu au capital pentru ca nu functioneaza cum trebuie fara pressence. Toata piata a inebunit cu vanzarea unui produs si pe langa mai dai inca pe atat sau mai mult ca sa il poti folosi corespunzator. Inainte se intampla in general pe piata de jocuri, softuri dar maine poimaine si magazinele le implementeaza.
La covoare poti gasi ceva mult mai iefrin decat am precizat dar la ventilatoare nu cred ca sunt foarte multe optiuni consum/zgomot/pret. Salvezi bani buni cu modelul asta de extractoare pentru ca la un flux de pana in 200-300m3 nu foloseste mai mult de 25-30w. Nu sunt mare mester si imi place calitatea iar asta se simte in buget!
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Aparatul ala are aceleasi lucruri inauntru, implementate destul de prost. Am facut primul prototip de controler cu exact acelasi display, la extraordinarul pret de 2.5 usd bucata. (Acum cativa ani. Acum probabil costa 1 dolar jumate acel display.) Restul pieselor din interior is tot pe acolo sau chiar mai ieftine de atat. Adica ai cumparat impresia de calitate, nu neaparat calitatea.
Venturile mele au 800 mc la 90w, la 20-30 w precum spuneam ca consuma in medie tot au 200+. Sunt profesionale, produse de una dintre firmele de top din domeniu, si sunt modelul premium cu carcasa de metal, mai multe viteze etc. Mult sub 200 euro bucata. Chiar pe la 150..de altfel 400 euro in curent inseamna probabil ca as putea sa tin min 10 de astfel de ventilatoare in priza un an pe viteza maxima si tot nu as plati atat.
costa calitatea, dar nu chiar cat crezi tu. Sau cat te-au convins ei ca ar costa.
e o limita destul de usor de diferentiat intre ceva util, necesar si o risipa totala de bani. Pentru 99.99% dintre oameni aparatul ala ar fi o risipa de bani totala. Util ar fi macar de ar fi gandit pentru ce trebuie sa faca, si nu ca sa te convinga sa iei niste ventilatoare la supra pret.
Oricum, la banii care i-ai dat ar trebui sa fie dispusi sa ti-l modifice, chit ca si contra cost, sa scapi de unul dintre ventilatoare. Modificarea asta ar fi o treaba de 1 minut pentru ei care stiu ce au de facut. De aceea ma si mira ca zici ca nu au suport si updateuri noi utile. Acolo i-ar putea creste valoarea. Daca ai avea suport din partea lor si ar fi dispusi sa il modifice si inbunatateasca pe viitor probabil ca ar merita banii (pt cine ii are si doreste sa ii cheltuie).
Nici nu are rost sa il comparam ca si pret cu diy, ca banuiesc ca ai dat pe transport la ce ai luat cam tot atat cat te costau piesele.
In fine, cum zici si tu, problema e cu aia care accepta mizeriile astea, nu cu cei ce incearca sa le vanda. Ca de nu ar exista gasca, nu ar exista nici produsul.
Dar eu zic sa tragi mai tare de ei, la cati bani ai dat, merita sa ii stresezi putin legat de ce poti face (sau ce pot face ei) ca sa il poti folosi cum trebuie.
 

ZOnaVerde

Well-known member
Veteran
Se poate modifica sau imbunatati si ar trebui producatorul sa faca asta numai ca doarme pe el sau nu au investit suficient timp in website. Fata de venturile vechi care consumau pe prima treapta aprox 43-47W si pe treapta 2, 61W. Normal am vrut sa il configurez eu si e bine ca nu am inceput pentru ca nu am avut suficient timp sa pot face asta. Pacat ca sunt prima persoana care a postat cateva pareri despre acest controler. Poate o sa apara mai multe informatii si mai multe variante de configurare pentru fiecare timp de gro in parte. De acum pana nu pica ceva nu mai achizitionez ca am toate sculele necesare pentru o functionare optima. Patura de caldura o sa o fac cu ajutorul tau si al oamenilor de pe forum inainte de iarna pentru ca atunci am concediu si ma pot ocupa. In 1-2 luni de zile termin dupa care o sa fac o pauza pana o sa fie vremea optima de hala.
Transportul a fost in mare parte gratuit pentru 90% din accesorii/comenzi. Ventilatoarele cu trepte sunt mai ieftine si consuma putin mai mult fata de EC rjec setate pe acelasi flux de aer. Am avut vent pana acum in jur de 100€ bucata care au mers cca. 4 ani fara sa caraie sau sa se strice si sunt sigur ca mai mergeau minim inca pe atat. Am mai avut un extract mic de la pk care a functuonat aprox 7-9 ani si inca merge numai ca sta pe banca de rezerve (o sa fac un mini grow si o sa-l folosesc).
Sunt sigur ca de cand se sta mai mult acasa multi profita de varianta "chirie" (pacaliti) cumperi o paine si iti dai seama ca trebuie sa mai cumperi si un cutit pe langa ea ca nu ai cu ce sa o tai si mai dai ceva pe sare xa nah nici painea nu mai vine cu toate ingredientele :))
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Pai daca ai o iesire controlabila pe A/C ori un releu sau ssr pe DC la acest controller nu ar trebui sa faci nimic la patura de caldura, doar sa o cumperi si sa o legi, de preferat una pe DC cu adaptor pt priza (ca sa fie mai safe).
Daca nu e asa, nu stiu ce ai putea sa ii faci ca sa mearga, daca cumva trebuie adaptata pt acest controller (gen facut de ei sa nu mearga decat modelele agreeate de ei), fara info suplimentare de la ei sau cineva priceput ce a desfacut si inspectat aparatul, nu stiu cum ai putea face asta.

La ventilatoare conteaza calitatea si motorul. Un vent cu motor fara perii (brushless) va dura de 2-3-4 ori mai mult ca unul clasic, si va consuma cam la jumatate. De asemenea riscul de incendiu in caz de defectare catastrofala e mai mic. Sunt si mai silentioase si accepta o plaja mai larga de turatii fara zgomot sau flame/stalling. Eu le-am desfacut pe ale mele pt curatare si am fost surprins sa vad ca desi elicea e cat capul meu si are aproape un kg, daca suflu in ea de la 20 cm incepe sa se invarta. Asta inseamna calitate, frecarea e asa mica si elicea e asa bine creeata sa interactioneze cu aerul ca ventilatorul consuma foarte putin odata ce elicea a prins viteza. Consuma mai mult la pornire si atat. Dar asta e valabil la orice motor.
 
Top