What's new
  • Happy Birthday ICMag! Been 20 years since Gypsy Nirvana created the forum! We are celebrating with a 4/20 Giveaway and by launching a new Patreon tier called "420club". You can read more here.
  • Important notice: ICMag's T.O.U. has been updated. Please review it here. For your convenience, it is also available in the main forum menu, under 'Quick Links"!

Discuții, sfaturi despre coco și medii de creștere!!

vasy2009sile

Lupul singuratic
Veteran
Coco , sol, hydro!

Diferite medii de creștere (sau media) pot oferi plantelor tale viteze diferite de creștere. Cele mai frecvente folosite sunt solul, fibra de cocos și hidro (creștere în apă). Fiecare mediu are propriile calități, avantaje și dezavantaje. Solul permite o creștere rapidă cât timp este bine aerat și cu o structură ușoară. Deoarece rădăcinile se pot dezvolta cel mai bine crescând cu lumină și sol aerisit, acestea sunt lucrurile pe care trebuie să le oferim. Cu cât rădăcinile cresc și se dezvoltă mai repede, cu atât va crește mai repede și planta la suprafață.

Rădăcinile au nevoie de oxigen, iar un teren dur, compact conține mai puțin oxigen decât un sol mai aerat. Avantajul folosirii solului este acela că pământul conține substanțe nutritive și astfel nu este nevoie să adăugi hrană lichidă încă de la început. Ceea ce poate fi important pentru începători este că solul împiedică problemele în stadiile incipiente ale creșterii. Un început slab poate fi dezastruos pentru viitoarea înflorire și recoltă. Prin urmare, solul sau pământul este un mediu perfect pentru cultivatorii începători și prin experimentarea cu acesta îți poți construi propriile cunoștințe despre creștere.

Învață să dezvolți bine în sol și poți să revii oricând la el. Fibra de cocos este o substanță și mai aerată. Este un mediu preferat de mulți și asigură plantelor un început remarcabil datorită fibrelor de cocos bogate în oxigen. Plantele crescute într-un mediu bogat în oxigen sunt mai puternice și dezvoltă mai multe și mai viguroase ramuri laterale. Dezavantajul utilizării mediului de tip cocos este că nu conține nutrienți; este sărac în hrană. De aceea, trebuie să adaugi nutrienți lichizi încă de la început.
Acest lucru ar putea crea probleme, dar fibra de cocos este foarte ușor de folosit și este dificil de supra-fertilizat. Este poate chiar mai dificil de hrănit în exces decât pământul. Hrănirea în exces provine dintr-o acumulare de săruri care este prezentă în toate furajele. Odată cu trecerea timpului, dacă utilizezi o doză prea mare de nutrienți (fiind un cultivator începător), planta nu le poate asimila suficient de repede. Frunzele vor începe să dezvolte dungi urâte, întâi vizibile pe marginile frunzei, apoi frunza se usucă și moare.

Pentru a preveni acest lucru trebuie speli mediul de cultivare. Spălatul oferă apă suplimentară, astfel încât sărurile acumulate să fie îndepărtate din mediu. Dacă ai o plantă cu frunze de un verde închis, atunci acesta este un semn că planta are suficientă substanță nutritivă, iar hrănirea ei excesivă va duce mai mult ca sigur spre o supra-alimentare. Dacă nu ești sigur, așteptă până când frunzele plantelor vor căpăta o nuanță mai deschisă de verde și atunci vei știi că este pregătită pentru a fi hrănită. Dacă aștepți prea mult, frunzele se vor îngălbeni.

Creșterea hidro îți oferă cele mai mari viteze de creștere, datorită oxigenului de care se bucură rădăcinile, atâta timp cât faci totul ca la carte. Este mult mai accelerată decât creșterea în sol sau în fibră de cocos. Eu, personal, aleg cocos, pentru că este o cale de mijloc bună între sol și hidro. Obții rezultate bune, dar nu trebuie să-i acorzi prea multă atenție.

Odată ce vei stăpâni creșterea hidro, aceasta va funcționa fără probleme. Trebuie să iei în considerare faptul că atunci când alegi un mediu hidro, vei fi dependent de aparatele electrice, iar dacă va exista o întrerupere de curent, dacă nu ai un generator de rezervă, vei avea mari probleme.
Textul e preluat!!
 

piramidon

recidivist icmag - OUT-ist convins - microgrower
Veteran
Cum n-am ce face, adaug si eu la thread-ul asta neshte pareri. Personale, deci prin definitie subiective.
O sa te rog vasy sa nu iei nimic drept critica, doar expun diferentele de conceptie si abordare.
Eu unul folosesc doar turba cu perlit si gasesc amestecul asta apropiat de structura cocos-ului, minus o serie de probleme pe care le poate ridica cresterea hidro.
Asta nu inseamna ca n-am probleme. Am si daca nu-s, fac eu rost repede. :biggrin:
In ideea asta, imi amintesc prima problema pe care am intalnit-o la primul meu grow care a fost un outdoor cot la cot cu un amic.
Era pe vremea cand nu gaseai la tot pasul sfaturi, experti, site-uri cu indicatii, scheme si liste de solutii.
Eu aveam lipsa de azot, el se lovise de toxicitate deci practic, amandoi ne aflam la polii opusi ai aceleiasi probleme. Cand am inceput indoor manifestam amandoi aceleasi tendinte.
In prezent incep cu samanta in turba chioara (atentie la saraciile astea pre-fertilizate) in tavite cu alveole si incep sa-i dau nutrienti pe masura ce manifesta foamea de azot sau ce altceva-i lipseste, asta de obicei dupa transplantarea in vasul final sau sol (la out).
Am avut deficiente de tot felul si am aplicat solutii de te doare mintea: la fier, ii dadeam rugina; la nichel, infigeam cuie nichelate in sol, etc. Dar pe atunci deja foloseam internetul pe care incepusera sa apara solutiile cu pricina. Acum totul e mult mai usor.
Folosesc turba cu adaos de humus in amestec de 50% cu perlit iar pe fundul ghiveciului pun un strat de 5cm de perlit bine tasat.
Folosesc plasa de insecte si/sau tesaturi toate oparite si bine clatite in prealabil pt a nu permite turbei sa se scurga in jos, sau perlitului sa se verse in tava. In plus, stratul de perlit de pe fund actioneaza ca un tampon (buffer) impiedicand supraudarea mediului precum si eventuale probleme de ph.
Asa cum ati ghicit udarea o fac pe jos, adica vars apa in tava lasand planta sa bea cat are nevoie. Ma oftic ca nu mai gasesc pe plan local aquavalve separata, era ieftina (60lei) si puteam pleca cate o saptamana de acasa fara frica de a le gasi moarte de sete. Aquavalve legat la un bazin cu nutrienti in apa si un aerator in apa.
Stiu ca se gaseste aquapot, da'mi bag picioarele-n el ca-i prea scump, e ca si cum as cumpara un pc desktop ca sa folosesc cooler-ul de la sursa.
Am cochetat scurt timp cu ideea de a creste DWC (inspirat de hempfield), dar ideea de a monitoriza la fiecare ora ph-ul si alte alea m-a descurajat rapid asa ca vb aia "stick to what you do best" ma frezeaza.
Doar am destule sarcini de indeplinit si aspecte de supravegheat: temperatura, umiditate, boli si paraziti, deficiente, etc, ca sa-mi mai fac griji si cu gainariile hashtilalte.
Uite o ciudatenie de-a mea: In viata mea n-am monitorizat ph-ul, nici macar nu l-am masurat vreodata. Si nici nu simt nevoia.
In prezent is bine agatzat de micro sog perpetuum grow multi strain din clone cu mame bonsai, trend-ul se pare c-a pornit de la DrBudGreengenes iar eu l-am aflat de la Gantz caruia ii sunt recunoscator pt asta. Da' sa nu-i spuneti ca-si ia lumea-n cap :biggrin:
Fac efortul de a construi growroom-ul pt ca imi place sa am spatiul de flower la indemana fara sa ma aplec sau sa ingenunchez cum ar fi la cort sau alt spatiu in care planta e la nivelul solului.
De atunci indoor-ul a devenit o joaca, o placere sub fiecare aspect.
Am experimentat si continui sa o fac cu multe tehnici de crestere si/sau training cum ar fi lollipoping.
Incep cu minim 3 strain-uri, pt ca nu toate raspund bine la tavaleala ce le-o administrez. Si se pare ca am nimerit cate ceva pt ca de ex Mini Mango era un strain f sensibil la supraudare, ori la mine-n box stateau permanent intr-o balta. Si temperatura medie era 40C. :laughing:
Dar si celelalte strain-uri au facut fata cu bine la temp asta cu varfuri de 50C si se pare ca ce le-a ajutat a fost "excesul" de apa.
Dar asta era pe vremea hps-ului, acum avem SIL (becurile led).
Ca-n jocurile de strategie, asta e o "super arma" care genereaza radiatie luminoasa mult mai intensa la un consum redus (fata de hps) si jumatate din caldura cfl-ului.
Pe la sf lui martie ori inceputul lui aprilie ies si eu cu noul box.
Vedem atunci daca am nimerit-o. :tiphat:
 

vasy2009sile

Lupul singuratic
Veteran
Și am mai băgat la germinat încă 2 semințe indian kush au germinat deja !!
Una din ele o voi crește în cocos!
Dar nu în box !
Doar la geam din păcate, voi reveni cu update și poate câteva chestii utile pentru a cunoaște mai bine cocosul!
:tiphat:
 

vasy2009sile

Lupul singuratic
Veteran
Update!
Au germinat, le-am pus până la urmă pe amândouă în cocos !
Cocosul e amestecat cu perlit in proporție de 30% perlit și 70% cocos!
Cocosul înainte a fost spălat, apoi am făcut un buffer cu 7 ml cal magneziu pentru 7 litri de cocos curat!
Pe unde am mai citit eu scrie că cum se deschid
Primele frunze nu cotiledoane planta e pregătită să mănânce!
Dar de început voi da câțiva stropi de nutrienți pentru vegetație și restul apa chioara!
Încă sunt mici și se pot arde rădăcinile!
Aici și poze ! Au primit doar apa momentan!
Strain : Indian kush VIP seeds
picture.php

picture.php
 

vasy2009sile

Lupul singuratic
Veteran
Update!
Cele două din cocos au dat colțul!!
Am pus inca două, din două a rămas doar una !

Observație!

Când recipientele sunt mici că cele din poza se usucă cocosul foarte repede , o zi daca nu o uzi , mierlește !
Hrana se da din primele zile când se deschid cotiledoanele și se văd frunzulițele mici și verzi!
Eu personal am amestecat fert pentru vegetație apoi am udat doar un amănunt foarte mic , un dop de sticlă și după am udat cu apa curată!
Sunt mici și le poți arde daca dai nutrienți că neghiobul!!
Apoi zi de zi apa curata 3 zile apoi iar o doză de fert micuța, și treptat îi dau mai mult! Cu cat crește!
Pentru Root încă nu i-am dat nimic dar tot așa se recomandă de la început!
Dar mie frică că în pământ am strâmbat niste plante cu acel stimulator de Root!!
Voi mai reveni cu observații pe parcurs!
Hai noroace!
 
Top